Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Sziasztok! Az lenne a problémám, hogy amikor a pincében lévő puffer-t rendesen felnyomja a VIGAS, mondjuk 60 fok felé, akkor a visszacsapószelep nem zár tökéletesen és az emeleten lévő radiátorok elkezdenek melegedni.
Arra gondoltam, hogy a visszacsapót lecserélem egy BRH zónaszelepre, ami akkor fog nyitni, ha a szivattyú beindul. Csinált már valaki ilyet? Tapasztalatok?
Jobban ránéztem, beraktam közepes fokozatba a szivattyút, így 77-80 fok is összejön, igaz inkább brikettel.
De ha már. Mai nap begyújt, kémlelőn jól látszódik nem nagyon akar gázosodni, 160-170 fok füsthő, víz 72 fok környéke. Huzatszabályzó maxon, pillangó nincs használva igazából, így vízszintben, 2 évet száradt fa (bükk), de kintről hoztam be. Ahogy bedobtam brikettet azonnal gázosodott és ment feljebb a hőfok 77-80 közöttre huzatszabályzóval rést hagyva csak.
Van valaki aki wifis megoldást használ arra, hogy a puffer milyen állapotban van? Ugyan ez kazánra? "
Szia! Ezen én is filóztam, de a Vigas 25LC panel (AK4000) nem tartalmaz wifi modult, illetve úgy láttam a rajzról, hogy elektronikusan semmilyen jel sem vehető le róla. Maradt a vizuális megfigyelés. Úgy oldottam meg, hogy egy régi lámpatestbe az izzó helyére beraktam egy kis kamerát és azt hozzáintegráltam a térfigyelő rendszeremhez. A kamera tulajdonságainál levettem a fényerőt, az infrát is ki kellett kapcsolni. Így azt látom, bárhol vagyok (ahol van net), amit a képen is látsz. (Most jön be a wifi, amit kérdeztél.) Csak akkor megyek így ki a kazánomhoz, ha a telefonomra pillantva az szükséges.
Mint látható a kazán éppen pufferfeltöltési fázisban van és a füstgáz hőmérséklete szerint nincs szükség fa utántöltésre. Na és a lambda érték meg azt jelzi, hogy megy a gázosítás, optimizálódik az égés, jó hatásfokú a teljesítmény. (Nem szükséges megkotorni a tűzteret.) A lámpa és benne a kamera bármikor félretolható, ha útban van. Hát ennyi. Remélem tudtam segíteni.
Begyújtásnál nekem megy bele kartonpapír, de csak a natúr persze, bsteel kazán, ennek majd mindegy.
Tegnapi felfűtés vegyes módban sok karton felül, alatta talán 5kg fa és 1 csomag brikett. Felül 50 fokos volt a puffer, ekkora adaggal felment 1500l 75 fokra fent, alul lett 55-60 között. Legalul nincs hőmérőm a visszatérő szinten. Így a klíma előszobákban központi helyen+ puffer szélső szobákra elvan másfél napig ebben az időben, szigetelés nincs házon csak födémen 20cm, 2 emelet, össz 130m2 körül.
10 óra égési idő az nagyon jó. Én bsteelt megrakom fával, beindul oszt 2 óra után nincs semmi már benne, igaz puffer is szépen telítődik közben, de 2 full meg egy kicsi megrakás kell minimum, hogy 1500l felmenjen 70 fok fölé. Mennyiséget mondjuk még sose számoltam mennyi lehet. Kéményen így semmi füst. Ha elkezdem visszafojtani szinte azonnal fehér füst köszön vissza odafent, gondolom így már kevés másodlagos levegő.
én úúúúútttttááááálllooommm a papírt sose ég el rendesen
nálam gáz megy nem is tudom a fából fogok-e fűteni
tavaly klíma-gáz-faelgáz-gáz-klíma volt a fűtés ősztől tavaszig ebben az időben elég 2 naponta begyújtani és az rengeteg veszteség, ja meg a tetőtér rendesen le lett szigetelve ami egyértelműen érezhető.
eddig 10m3 fa ment el egy télen tavaly 4-5m3 és 1000m3 gáz bent marad majd 800m3 :(
van még a pincében bő 1m3 fa sok hulladék is van pont ilyen mint neked a tujákat elvitte a szú az meg majd a kazánba meg a rengeteg tönkrement raklap miegyébb a hátul letárolt 5m3 fából szerintem nem is fogok fűteni idén.
A füsthő mérésed ilyen formán csak "felületes", a szondát bekell lógatni a füstáramba.Vagy minimum a szonda környékén lekell szigetelni, beborítani a füstcsövet, akkor már megközelítheted a valós füsthőt, most ezek csak fals adatok lesznek.
Egyébként nem értettem ma mi van, szeles idő, 200 fokra kínlódva ment fel full száraz bükkel a füsthő, full nyitott levegő, ill pillangóval. Emellett folyamatosan fehér füst kéményből, de úgy rendesen. Lehet faelgáz rész nem működött normálisan? De kevesebb meleget is rakott pufferbe...
Ki fogom nyitni ha kihült. A tisztítónál.
A vége felé felment 220-ra, akkor már alig volt füst.
egy atmos DC32GS-em van, szaraz nyarfa kb 20%, tobbi apritek a tetejen ilyen 330C fustgazzal rohangal, igy csinal 82 fokos vizet 65C-rol. (zsir uj a fuvoka)
200-as 11m magas fem kemenybe van bekotve, nincs kemeny huzatszabalyzo bekotve melle (az elozo kazanban volt fust pillango).
most visszabb vettem a normal huzatszabalyzon 90-rol 80-ra, illetve lejjebb vettem a tomegaramot a szivattyun, most 230C fust mellett 76 fokos vizet csinal, nem tudom, ez megfelelo ertek-e.
alul ebben a kazanban gyarilag vannak fustfekek hatrafele, az enyembol ezek hianyoznak, csak a hatso fuggoleges kis fustfek van benne. Erdemes belerakni szerintetek az alsokat is? gyariban horror az arra, lehet rozsdamentesbol hajtok valamit, hatha az birja.
Rönkben nem veszem, mert nincs időm szórakozni vele. Amíg haza se érek, de 3.5 éves lányom mást se mond, csak hogy apapapapapapapapapa addig nem tudok hasogatni :D
Más kérdés így hátra se tudnám vinni az udvarba a fát, nem utcára nyíló udvarunk van sajnos.
Youtube tesztet (pl szerelj házilag tipikus példa) hagyjuk. Amikor sok helyen le van írva hogy használd, ő meg úgy kezelte mint a fát persze elszökött minden előnye a brikettnek.
Faelgázon mikor próbáltam hamarabb leég gyak mint a fa, ellenben vegyesben, minimum levegőn vagy pillangó majd teljesen elzárva használom (ne legyen nagy huzat), akkor 10kg a fél puffert megtölti (750l kb) bő 70 fokkal, iszonyat energia szabadul belőle fel izzás közben.
2 teli kazán adag fa a puffer max 3/4-ére elég és lehet sokat mondtam ha levegő maxon és pillangóhoz nem nyúlok, csak a barometrikus huzatszabályzó van beállítva 20mbarra. Utóbbit mondjuk meg fogom nézni pillangóval játszva kicsit faelgázon (pillangó félig eltekerve mit csinál)
Ahogy néztem az a jó megoldás, hogy 1 adag fa, rendszer felmelegedjen rendesen, utána csak brikett vegyesbe, levegőt minimálisra és hadd dolgozzon.
De tény, alapban kandallóban jobb a brikett. Az meglepett, hogy gyak elzárva minden levegőtől bő 1 órán keresztül szinte hő nélkül izzott, ahogy kapott levegőt beindult, mint ha mi se történt volna... Fával ilyet nem tudok :D
Sajnos szeretek tesztelni, nem csak ebben, másban is, szépen finomítom a dolgokat míg van értelme.
Amikor jött nekem a hagyjuk a 10m3 mennyiség (jó volt az 6-nak is :D) én kiszórtam szabadba, gyak nagyon sok napot látott és egy év alatt bőven kiszáradt. Amúgy márciusi beszerzés volt, novemberre repedezett lett kívül, de ezek nem rönkben voltak, alapban is hasogatva jött. Nem mondom egész száraz volt fél év alatt, de egy év alatt ez a bükk teljesen korrektül kiszáradt. Járta is a levegő meg volt lefedve is.