Az alakuló űlésen:
A díjazásról felszólalás és ellenszavazat nélkül döntöttek
Az Országgyűlés 310 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 13 tartózkodás mellett utolsó napirendi pontként elfogadta az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény módosító javaslatát.
bekezdésenlként röviden reagálnék, ha igy is érthető vagyok....
1, nem gondolom:-)
2-3, egyetértek, csak arra szerettem volna utalni, és azt hiszem ez érthető is volt, hogy egy-két ilyen összehasonlító szám "előállitása", azaz megképzése, nem olyan egyszerű mint egyesek gondolják:-)
4, a "menedzser" megfogalmazást NEM feltétlenül Neked szántam, :-) csak utalni kivántam arra, hogy az adott hozzászolásban én hogyan értelmezem, lehetőleg röviden, egyszerüen, közérthetően.......:-)
Ne gondold,hogy a kérdésemet pártirányú elkötelezettség alapján tettem fel, és tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a döntések eredményét általában nem azonnal, hanem egy időtávlatban lehet lemérni.
De a pártsemleges pógár is elvárhatja azt hiszem, hogy egy döntésről érthető, az indokló szöveget érthetően alátámasztó adatokat kapjon. Nem akarok kutakodni más zsebében, és különösebben az sem érdekel, hogy mennyit és mit kapnak. Részletkérdés, foglalkozzon vele az, akit érdekel.
Nekem elég lenne két szám, az egy képviselőre jutó tényleges ráfordítás tavalyi és ezévre tervezett összege. Ebből már megállapíthattam volna, hogy a Képviselőház T. Tagjai valóban magukon kezdték az államháztartás rendbetételéhez szükséges és indokolt megszorításokat. Aki pedig a két szám megalapozottságát tovább kívánja vizsgálni, elemezni, az ássa bele magát a közreadott adathalmazba. (Nekem ehhez nncs kedvem.)
Bár volt némi sejtésem róla, azért köszönöm a "menedzser" fogalmi meghatározását. (A napjainkra immár elég tekintélyes szervezés-, és vezetéselméleti szakirodalom mind a tevékenységet, mind a személy működését azért ennél árnyaltabban írja le, de miután a hsz-omnak nem ez volt a témája, ebbe ne menjünk bele.)
Nézd konkrét számaim nekem sincsenek, és én is arra lennék kiváncsi:-))
Hogy pl éves bontásban 1990-től mennyi volt az országgyülés kiadása, de külön a képviselői "javadalmazás" értelemszerüen, külön a tiszteletdíj és külön a költségtéritések....
De ehhez bele kéne mászni az éves költségvetési törvényekbe, hát ehhez most se idöm, se energiám:-)
az eddigiek alapján szvsz valami JÓ irányba indult, ami nem azt jelenti, hogy minden OK, csak hogy jó az irány és tartani kéne....
Nekem úgy tünik, hogy Gyurcsány elég jó menedzser szemléletet próbál bevezetni azaz költség/hatékonyság/eredmény szemléletet...
menedzser=>aki a rendelkezésre álló eröforrásokat képes a leghatékonyabban, legeredményessebben felhasználni:-)
hogy mennyi ellenállás lesz, és mit tud megvalósitani, az meg ki fog derülni...
En ugy lattam kiirva a BKV buszokon, hogy a kepviselo igazolvanya felmutatasaval ingyen veheti igenybe a jaratokat. Azaz nem kellett berletet venni. Gondolom, azert a koltsegvetesbol atutaltak a BKV-nek a 386 berlet arat. Egy kis bujtatott allami tamogatas. Persze az is lehet, hogy nem fizettek erte, de akkor meg nem sporolnak az eltorlesevel.
a bkv bérlet vajon hogy ment? gondolom januhárban megkapták az évest, ami aztán sose kapott fényt, nem volt rá szükség. Ha a feltételezésem helyes, akkor egy parlamentnyi éves bérletet nem vesznek meg nekik, ami jó, mert úgyse használták. ennyit bizton fogtunk a dolgon.
hat, ha a szinesbulvart komolyan lehet venni (nyilvan nem lehet, de azert mi van, ha megis) akkor a valtozas hatasara 130 millioval nottek a kiadasok. Ez kepviselokre levetitve olyan 300000 plussz fejenkent.
Félreértés ne essék, nem rajtad kértem számon, hanem a hivatásos tájékoztatókon.
Nem érdekel, hogy Gipsz Jakab, vagy Kukutyin Ferenc képviselőnek mennyi a tiszteletdíja, meg egyebe. Az viszont érdekelne, hogy az egy képviselőre jutó - tehát a fajlagos - ráfordítás az előző évhez képest csökkent, vagy növekedett-e? Hogy tényleg helytálló-e az, hogy a megszorításokat magukon kezdik?
Eddig nem találtam erre egyértelmű adatokat. De lehet, hogy ez az én ügyetlenségem.
nem kellett ezen bogaraszni semmit. kb 10 mp alatt at lehet latni. ha lenne melette egy ugyanilyen tablazat a tavalyi helyzetrol ,akkor kb 1 perc alatt meg lehetne mondani, hogy mennyi az annyi.
És ebben az a legszarabb, hogy mind a két oldal (kormány + ellenzék) egyformán élvezi (és meg is szavazza) az ilyesmit, nem is tudjuk őket szelektíven utálni, még azt se mondhatom, hogy na azért nem szavazok valamelyikre.
Most gondolj bele: azért brusztol, hazudik, simul hónapokon keresztül, hogy bekerüljön a t. házba, hogy aztán ott csak egy fizetést kapjon... na neeee...
Rendező elv: a törvény szövegében sokkal töbször szerepeljen a 'csökken' szó mint a 'növekszik' , s mindez úgy, hogy a végeredmény (a kézhez kapott összeg) emelkedjen.
A rendező elv biztos az volt, tegyük minél bonyolultabbá a rendszert, a plebsnek úgysem lesz türelme ahhoz, hogy átbogarássza és megértse, így aztán lehet indokolni akármivel, a reklamációk, észrevételek száma úgyis minimális lesz.
Ebben a kérdésben bezzeg egy pillanat alatt eltünt az árok, egyetértés volt kormány-, és ellenzéki pártok között. (Talán az MDF nem szerepelt az előterjesztők között, persze az áldását azért ők is élvezni fogják.)