Nna, véget ért a nyaralás?:-) Szal, a tobozt begyűjtöd, melegre (kályha mellé) teszed, mire szépen kipotyog a mag, amit elvetsz kis tejfölöspohárba, majd egy év után kiülteted cserépbe, és ennyi. Lebeszélnélek róla, mert ha szobából kirakod-kiülteted a hidegre, úgyis megmekken, dehát próbálkozni lehet vele. Meg is maradhat némelyik... ha habcsókosat akarsz, akkor tojásfehérjékből (a cukor hozzáadásával) verj laza habot, majd az edényt forró vízbe, vagy gőz fölé állítva folytasd a habverést, amíg a hab kissé be nem sűrűsödik. (Annyira kell sűrűnek lennie, hogy jól lehessen formázni.) Egy tepsit (sütőlapot) vékonyan vajazz ki, hints meg liszttel, s arra kiskanállal, vagy nyomózsákkal adagold ki a habot, a magot pedig szórd közéje. Végül helyezd előmelegített, de nem túl forró (a mag elvesztené az életképességét!)sütőbe, s ott kb. fél óra alatt süsd/szikkaszd keményre a habcsókokat. Ezután "B" jelű virágföldet tartalmazó cserépbe ültesd, és várj türelmesen.
Jó na... nem én választottam, így lehetett kapni:-( Le akartam szedni, de még nem mertem elfektetni, létrám meg nincs. Monnyuk legalább nem piros. De izé... szal nemsok angyalt láthatott, aki csinálta, az biztos.
Karácsony előtt lehet, hogy tovább kell áztatni, a hidegben lassabban érik. Vagy vigyem be a lakásba? Mandulával is kipróbálnám, hátha marcipános lesz.
A tápba mogyorót (stb.) kell örölni, Két hétig áztatni (mint a csalánt). Útólag a karácsonyfára kell locsolni.Biztos siker hisz az ünepi vendégek százfelé szaladnak.:-)
nincs olyan táp amivel szaloncukrok is nőnének rajta, de már úgy hogy rákötve a fára? azért így csak olcsóbb lenne mint venni. (ja és a mogyorósat szeretem)
Azt elég nehéz lesz:-( Főleg a kis csengettyűk, nagyon nehezen kelnek ki. Nem beszélve a csillagszóróról meg az angyalhajról... De a remény hal meg utoljára. Sokat öntözd!
A fekete magról is kel. Csak nem lehet első évbe felismerni. Kis füszálszerű.Én nem vetettem, de lett a kertbe az öreg körül.A fája alatt nem marad élve.