Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Ez nehéz kérdés, sehogy se jó. Nem most kellett volna kikelniük. Kint valószínűleg megfagy, bár ebben nem vagyok biztos. Bent viszont valószínűleg nem talál elég táplálékot (kis vizezett mézzel megpróbálhatod megkínálni), és ha esetleg talál is a testvérei közül párt, az utódokról nem tud gondoskodni.
Esetleg tedd be őket egy dobozban a hűtőszekrénybe. Nem a fagyasztóba, hanem a sima hűtő leghidegebb részébe. Sajnos vesztenivalójuk nem nagyon van, ott talán eléggé lelassulnak és kihúzzák tavaszig. Talán.
Gondolom, nyáron kint volt a hibiszkusz a kertben.
Valami magányos darázs, talán egy útonállódarázs, de ebben nem vagyok biztos. Azoknak elég jellegzetes a mozgásuk. Erre emlékeztet: https://www.izeltlabuak.hu/faj/anoplius-nigerrimus, de a Tied mintha karcsúbb lenne.
Szia! Ha esetleg sikerül valamire jutnod, segíts kérlek. Nálam penész sincs és még mindig küzdök velük. Kb napokig hetekig nem találok egyset sem aztán hirtelen 5db-ot is. Ezektől meg lehet őrülni, engem nagyon zavar. Főleg, hogy a hazban minden fal fehér így jól kiszúrható. Amikor még szeptemberben felfedeztem őket rengeteg volt, mindennap írtottam. Mostmár jóval kevesebb. De ezek nem tűnnek el végleg? ☹️ Kis erdő mellett lakom közvetlen, sok a nyárfa onnan jöhet? Egyszerűen nem tudom, honnan mászkurálnak :(
Sziasztok!Van ötletetek,hogy ez mi lehet?Kb.3 hete takarítottam a konyhaszekrényt és a fióban az evőeszköz tálcák alatt láttam ezeket.Ma ismét.1-2 mm nagyságú kis mákszemnek néznek ki.Semmi bogarat,lárvát nem láttam eddig.Máshol nem láttam.
Sziasztok!Találtam végre szakember,aki könyvtetű ügyben kijön és valami ködképzéssel elméletileg tud a problémán segíteni.Tapasztalata van valakinek ezzel az eljárással?Annyit tudok róla,hogy éjjelre elkell hagyni a házat.
Én is igyekszem túltenni magam,csak eddig nem találkoztam ilyesmivel és nagyon kiakadtam főleg,hogy nagyon segítséget se kaptam senkitől,hogy mit tegyek .Illetve fogalmam se volt,hogy az ilyesmi eltűnik vagy jelen marad csak kis számban,ami nem igazán észrevehető.Sokat olvasgattam utánna ,így jutottam Ide is el.A penészt ezeken a helyeken pedig méginkább figyelem.
Figyelni kell a helyet, mert sajnos valószínű, hogy újra meg fog jelenni.
Ezt tapasztalatból írom, nálunk is vannak helyek, ahol újra meg újra megjelenik a penész, és nem nagyon tudunk mit kezdeni vele. Időnként leirtjuk, de párás a lakás és az eredmény nem végleges.
Lehet, hogy ha melegebbre fűtenénk, meg szigetelve lennének a falak, ez nem lenne gond, de a melegebbre fűtésnek és a szigetelésnek is elég komoly anyagi vonzata van, így aztán néha irtani kell... Ablakot mindenesetre nem cserélünk, mert akkor még erősebb lenne a penészedés.
Nálunk eddig nem voltak portetvek, meg ha lennének, én akkor is könnyen túltenném magam rajtuk, de a penész, az baj.
Megtörtént a penész eltávolítása azonnal,hogy észrevettem,csak sajnos még ez az első telünk itt az új otthonunkban és olyan helyen jött ki ahol nem gondoltam volna.Nagyon figyelem mindig és azonnal kezelni szoktam az ilyen problémát.
Maga az állat ártalmatlan, amiatt nem érdemes nagyon izgatni magad. A penészesdést viszont valahogy meg kellene szüntetni, nemcsak azért, mert azon élnek a portetvek, hanem mert allergiát is okozhat.
Sziasztok!Sajnos lassan egy hónapja én is küzdők akönyvtetű/portetűvel.A szekrényekben,dobozokban jelent meg Sajnos minden szobában.Kezeltem Biokillel és vettem páramentesítőt is.Kezdtem örülni,hogy talán sikerül a harc velük,de pont a gyerekszobánál találtam ágyazásnál egyet a falon.Sajnos az ágyneműtartóban is volt pár.Sajnos befulladt a fal és penészt találtam,így megint elkapott az ideg miatta.Kezeltem a penészt a padló mentén Biokillt fújtam ágyneműtartó kipakolva és átmosva onnan a cuccok.Ezt pár napja kezdtem,de aggódok,mert kb kiéleződött a szemem rájuk és kb pár darabot itt ott találok.Próbálok minden dobozt kidobni,de az összeset egyszerre nem tudom.Virágoknál is láttam az ablakpárkányon ma.Azt hittem szeretnek elbújni.Áttakarítottam ott is.Fürdőben ma találtam csak egyet.Jelentősen megfogyatkoztak,de vannak még.Persze a penészt,hogy napokban vettem észre sem segített?Van esély,hogy eltűnnek??Nem tudom mit tegyek még.Rovarírtó cégek túl sokat nem segítettek eddig.Volt,aki mondta,hogy ne aggódjak ha kis számban jelen vannak,mert másnál is előfordul.Volt,akinek fogalma se volt mit lehetne csinálni.Állítólag nem szoktak ilyesmire kijönni házhoz.Aki tud érdembe segíteni nagyon örülnék,mett kivannak az idegeim.Félek,hogy sosem lesz vége már ennek.Bocsi,hogy hosszú lett.
Bogárlárva, de nem tudom, melyik faj. A szalonnabogarak, múzeumbogarak rokonságába tartozik. Állati anyagokkal (élelem, szőrme, gyapjú, stb.) táplálkoznak, károsak lehetnek.
Ilyen bogarak jelentek meg a falon a szobákban, páratartalom 50-60 között mozog 20-22C' mellett. Visszaolvasva könyvtetű vagy portetű lesz. Melyik lehet?