Osszuk meg egymással élményeinket erről az országról. Ha meg valaki sosem járt még ott, csak érdeklődik, h milyen, szintén szívesen várjuk, hiszen a legszebb országok egyike.
Nem hallottam ilyenről, ha van is bármilyen, utasbiztosításra vonatkozó kötelezettség, ezt inkább a csoportban, utazási irodával utazóktól szokták kérni.
Azoktól kérdezném akik mostanában voltak Grúziában. Valahol olvastam, hogy kötelező a Covidra is érvényes utasbiztosítást kötni, máshol csak ajánlottnak írják. Mindig kötök biztosítást, ez nem probléma, de az utitársam nem szokott. Valóban ellenőrzik belépéskor mint a többi kötelező igazolást?
Sőt van, ahol nem csak ki van téve a cucc, hanem tartozik hozzá egy ránézésre legalább 200 éves néni, aki nagyon szigorúan néz, ha nem megfelelően vagy öltözve :-)
Túraruhában voltunk. A kolostorok bejáratánál vannak kitéve kis kosárkák, abból kiválasztható kisebb-nagyobb méretű kendő, amit belépéskor férfiak és nők egyaránt használhatnak. Szoknyát nem hordok :-))
elfelejtettem kérdezni, hogy milyen ruhában tudtatok bemenni a Davit Lavra kolostorba? Olvasom, hogy férfiak csak hosszú nadrágba , nők pedig térdet takaró szoknyába és hajat fedő kendőben illetve vállat is takarni kell.
Próbálkozom ezt összehozni... a szoknya már eleve nem stimm :)
A Szputnyik csak ott nincs felsorolva, ahol azt említik, hogy ha 100 napon belül volt valaki beteg akkor egy dózis is elég. Azt külön részben említik, hogy ha mindkét dózis megvan akkor lehet menni. Itt hatalmasat hibázott a személyzet
Mestia- Ushguli idén (és úgy 3 éve minden évben) oda- vissza 40 lari per fő volt nekünk háztól. Én nem jöttem ugyanazon a napon vissza, így értelemszerűen az odautam került ennyibe. A helyiek úgy számolnak, hogy 200 (néha 250) per autó és ez oszlik el az utasok között. Ha egyedül vagy és nem mész ugyanazon a napon vissza, próbálj meg utitársakat keresni legalább egy nappal korábban a hídnál ( van ott egy Enguri kávézó is, ahol kérdezősködhetsz) mert nekem nem sikerült az utazás napján, és kb. 2 óra várakozás után elgondolkodtam a 200 laris áron is, csak valaki vigyen már le. Eddig még nem volt probléma a hídnál találni utitársakat, de jelentősen lecsökkent a turisták száma, ezt vedd figyelembe ha nem utazol ugyanazzal a fuvarral vissza (a sofőr kb. 4-5 órát várakozik visszaindulás előtt).
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek :). A grúz betűk mennek, egy kicsit tudok is grúzul, az nem probléma :D. Ahogy nézem a Bolt taxi 100 lari körül lenne Zugdidi és Mestia közt, így legrosszabb esetben az is játszik, ha nem indulna semmi, vagy a magántaxisokkal alkudozás. A Mestia - Ushguli táv milyen árban szokott lenni? Gondolom ott a normálnál jóval drágább az út a távolsághoz viszonyítva a terepviszonyok miatt, mint mondjuk Tbilisziből Goriba.
Szia, nincs menetrend, akkor indul el a sofőr amikor annyi utas összejön, hogy megérje elindulni. Én egyszer bevállaltam egy Zugdidiben átszállós utat, azt ígérte a sofőr, hogy fizetünk és indulunk (hárman voltunk), de fizetés után még várakoztunk, aztán elmentünk egy autószerelő műhelybe, onnan vissza a pályaudvarra és akkor indultunk amikor lett még 5 utas, úgy 2-3 óra múlva. Mestában kimész a főtérre (Seti Square), onnan indulnak az autók Ushguliba délelőtt 9-10-től. De ha a házigazdád intézi, értetek is mennek. Van marshutka,talán napi egy, de annak nem ismerem az indulási idejét.
Nincs naprakész infóm, mi 2016-ben voltunk Zugdidiben, onnét mentünk fel Mestiába. Kimentünk a buszpályaudvarra és kerestük a Mestia feliratú "buszt". Jó tanács, előtte nézd meg,hogy írják grúzul :-) Lerítt rólunk, hogy turisták vagyunk, és hova tartunk, így le is szólított bennünket egy fickó, hogy hova megyünk, mert ő Mestiába. Kiderült, munkásokat szállít Mestiából, és gondolta ne menjen üres járattal, így utasokat keresett. Vele mentünk fel, útközben megvendégelt bennünket egy jégkrémre, mi viszonoztuk később egy kávéra. Közeledve Mestiához felhívta a szállásadónkat, és házhoz szállított bennünket. Rendkívül kedves, segítőkész volt, emiatt is akartunk vele menni Ushgulivba, de hamar kiderült, hogy erre szakosodott autók vannak, zárt körben dolgoznak, nem lehet(ett) mindenkivel felmenni. Van a főtéren egy információs iroda, ott mindenben segítenek. Akár teleautót is össze lehet hozni, mi együtt mentünk 1 iráni fickóval, 1 kínai lánnyal és 2 svéd sráccal. Élmény volt :-)
Zugdidiből Mesztiába milyen gyakran mennek marshrutkák? Valamint Mesztiábol Usguliba hogy lehet eljutni? Gondolom ott már menetrend szerinti járat nincs, hanem a helyiekkel kell alkudni
Én idén kombináltam volna Grúziát Örményországgal de jelenleg oda-vissza kéne PCR teszt. Ha meg Grúziába megyünk, Örményországból jövünk akkor az autóbérlés lenne nagyon drága és az átbuszozás egy napot elvenne. Majd talán jövőre....
Nagyon köszi, át is megyek elolvasni és jövök pár sörrel ;-)
Coop: hamar elment bizony, pedig 2 hetes út volt. De olyan elvonási tüneteim vannak, hogy nem tartom kizártnak -ha idén nem is, de jövőre visszamegyünk ;-)
Köszi, meg is tettem, de az Örmény topicban, amit amúgy együtt kezelünk a fő ellenség, Azerbajdzsánnal. De ha már így adódott? Csak jelzem, az örményekre lényegesen kevesebb az érdeklődés, mint a méltán népszerű Grúziára, de ez jelentse azt is, hogy jóval izgalmasabb is lehet - kultúrsokkra ellenben senki ne számítson. Csak -a topicban leírt remek dolgok mellett- időnként, egy igazi poszt-szovjet feelingre :-) Nem semmi, hogy csak látni kell, és nem benne élni -akkor...
Pó apó, 2 könyvet is írtál Örményországról, így némi rálátásod csak van...:) Megtennéd, hogy írnál pár sort/ egy rövidke összehasonlítást, hogy mire lehet számítani örményországi utazás alkalmával? Emberek, közlekedés, árak...stb. hasonló mint Grúzia?
Grúzia teljesen elvarázsolt, ár-érték arányban (is) az egyik legjobb útunk volt.
Legközelebb megnéznénk Örményországot, ha lehet majd végre szabadon utazgatni.
Kit érdekelnek a minuszok? Ne is foglalkozz vele. Én például -komolyan mondom- nem is figyeltem ezekre, csak hogy most szóba került, néztem néhányat. Ez is olyan, mint a Booking-on a vendégértékelések: ha indoklás nélkül ad 1-et, az ugyan zavaró lehet a tulajnak, mert lehúzza az átlagot, de semmi infót nem ad, így sosem veszem figyelembe.