KB 6-8x kivághatod tőben. majd újra kinő. 3-4 évente vágd ki tőben. Majd 1 év alatt eléri a 3-4 métert utána is. Mivel ezek a fák gyorsan nőnek, nem is fognak sokáig élni. 20-25 év . vagyis kb 6-8 x vágás után már vége a fának.
Olyan kérdésem lenne, hogy idén 4 éves a fa. Sajnos nagyon girbe gurba lett. Nem nőtte ki a görbeségét. Illetve ferde is szegényem. Az udvar közepére ültettem, hogy legyen árnyék de jobbról balról 3méterre ingatlanok vannak. Arra jutottunk, hogy ősszel kivágjuk. kivágásnál hol kell elvágni mi az alsó határ? Ha jól tudom újra sarjad tavasszal és megpróbálkozok vele újra úgy visszavágni mindig, hogy ne legyen ilyen nagy.
Amint elküldtem eszembe jutott, hogy a fagyérzékeny fáknál nem szerencsés az őszi telepítés, szóval lehet hogy mégis inkább az alapos koratavaszi a nyerő.
Meggyőződésem, hogy ha gondosan átülteted, akkor megmarad (mi ennél jóval idősebb és nagyobb alma fát is ültettünk át, és még sokáig termett), bár nagyon visszaveti. Novemberben csináld kellő alapossággal, és azért jó ekkor, mert a téli csapadék és talajmozgás segít a hajszálgyökereknek. Szerintem akkor is megmarad, ha kora tavasszal csinálod, csak akkor nagyon alapos iszapolás kell.
2017 nyarán ültettünk egy fát, 2018--ban visszavágtuk tőben, megnőtt kb 2m magasra, idén elég szépet hajtott!
A háztól 5m távolságra van most, viszont nagy valószínűséggel hozzáépítünk a házhoz egy szobát, így a ház és a fa közötti távolság fél méterre redukálódik :(
Kérdéseim ezek lennének:
Vágjam ki a fát és amennyire lehet a gyökerét is ássam ki?
Maradjon ott ahol van?
Át lehet ültetni egy 2éves fát, ha igen hogyan tegyem és mikor?
Igen, de nem mindegy milyen gyökerek mennek oda. A nyárfának például az oldalsó gyökerei vékonyak, nem tudnak kárt tenni kerítésben, falban. Tölgynél már más a helyzet. Ha a császárfa gyökere is idővel erősödik oldalirányba, akkor felejtős.
Az igaz,hogy a pár éves császárfa gyökerei inkább lefele mennekez látszik amikor kivesszük eladásra.Azonban itt is akad kivétel.
Ám azt nem kell elfelejteni,hogy egy fa gyökere a koronájával megegyező alakot vesz fel,azért hogy támaszkodni tudjon és egy viharban is stabil maradjon.
Szóval a nagy fának nagy gyökerei lesznek és az előbb vagy utóbb mindenfele terjeszkedni fog
Az a gondom, hogy a gyökérzetéről vagy nem találok kellő információt, vagy ellentmondókat találok. Például az egyik oldalon egyszer azt írják, hogy "a gyökérzet nem terjeszkedik jelentősen oldalirányban, ezért a környező növényzetet nem akadályozza a fejlődésben", míg ugyanezen az oldalon valamivel lejjebb már "a császárfának igen kiterjedt gyökérrendszere van".
Ha olyan gyökere lenne, mint mondjuk a nyárfának, akkor be merném ültetni, de ha olyan mint a tölgynek, diónak, akkor nyilván nem.
Ilyen nagy fában gondolkodom, mert a déli oldalról kellene a ház árnyékolójának. Szerinted van olyan, ami alkalmas erre?
Volt egy szép nagy császárfa az udvarban, amit kivágtunk, és a tuskóját is kiszedtük. A hajtások megjelentek a maradék gyökérről.
A kérdésem az lenne, hogy ezeket a hajtásokat lehet e gyökereztetni, lesz ebből fa?
Egy másik kérdésem pedig az lenne, hogy ti tudtok e olyan császárfáról, ami magtalan? Ezek szerint az nem is virágzik?
Köszi a válaszokat.
Köszi a infókat, készültem és vágás után lekezeltem fagéllel. Egyébként én is arra gyanakodtam, mert szinte kizárólag a belső levelek sárgulnak. Azért majd szemmel tartom.
Ilyen levélhullás nálam és a környékbeli más fáknál is van. Nem hinném, hogy betegség, inkább úgy tűnik, azokra a levelekre a külsők ráárnyékolnak, ezért dobja el. Szerintem ne aggódj miatta.
Viszont ha vastagabb ágakat vágtál le, szerintem érdemes lenne sebzáró anyaggal lekenni, nehogy azon keresztül fertőződjön a fatest (már persze ha nem kented le amúgy is).
Köszönöm, levágtam. Végül 6 ágat kellett eltávolítanom, hogy legyen valami formája. Remélem túléli....
Kicsit más téma, azt vettem észre, hogy idén a belső leveli elég erősen sárgulnak és hullajtja őket. Ez normális jelenség, vagy valami problémára utal? Csatolok két fotót is.
Egy kis segítséget szeretnék kérni, kb 5 méter magas császárfám alsó részéről 2-3 oldalágat el szeretnék távolítani, hogy a korona picit feljebb kezdődjön. Ezek átmérője kb 4-5 centi. Ennek inkább jövő tavasszal essek neki, vagy ősszel, vagy akár most is?