Szombaton Budán sétálva benéztünk egy kis templomba.
A bejárati ajtónál egy jókora hirdetőtáblán a szinte már megszokott "NEM, NEM, SOHA..." szöveg fogadott egy Nagymagyarország térkép társaságában...
Én nem tudom, hogy "te/ti" mit érdemelnél meg; azt tudom, hogy az a sok millió magyar, emlékeik és utódaik, akik ezáltal lettek másodrangú megtűrt megalázható emberek, semmiként.
Hűha, melyik törvény irja ezt elő szószerint (Tv igen, egyház nem)? s miért teszel különbséget az egyházak közt? Ja, mert van hitgyüli is, meg scientológiai is meg Krishnások is.... stb, stb. Ők aztán biztosan nem poltizálnak (kié az ATV? Nincs benne politikai músor, s merre billeg? ).
"Szombaton Budán sétálva benéztünk egy kis templomba. A bejárati ajtónál egy jókora hirdetőtáblán a szinte már megszokott "NEM, NEM, SOHA..." szöveg fogadott egy Nagymagyarország térkép társaságában..."
Akinek nem tetszik, ne menjem be. Szerintem saját magukat járatják le. Pár évtized és kihalnak, marginalizálodnak.
Egyéni ügy, de én azokban években jártam temploba. Azt mondták, ami szvsz. elvárható. Az utóbbi években hanyagolom, mert szeretet, segítés, .... helyett .... Szintén egyéni problémám, hogy nem keresgélek olyan papot, aki lelki békémért legalább annyit tesz, mint az, aki "átkosban" nálunk prédikált.
Ezt honnan veszed, mármint, hogy mekkora lábon élnek? S a Tv-bemondók "lába" nem érdekel? Ők megérdemlik? A királyi tv bemondói meg szintén az adódból élnek akkora lábon amennyit szinte akarnak. Mondtam, hogy olvasd el a MK-nek irt válaszaim. Ha nem veszel magadnak ennyi fáradságot sem, akkor mi a fenének vitatkozzunk itt!
Légyszives nem megszabni másoknak, hogy miben higyjenek (ezt egy nem hivő irja!), mert neked sem tetszene. S azt sem Te döntöd el, hogy mi a nacionalizmus, illetve ki mit érez annak. Senki sem akar megtériteni, senki sem akar magyarrá tenni, mi a bajod?
Okoska, Murr Katernek már kifejtettem, hogy ez miért lehetetlen. Légyszi olvass vissza, nincs messze! Ha ő elfogadta az érveim, talán neked is sikerülhet!
"Mert én úgy gondolom, hogy a magyar egyházfiaknak a magyar nemzeti érdekek mellett,"
A katolicizmus elméletileg egy nemzetek feletti dolog, hogy fér össze a magyar nacionalizmussal? Pl. a szlovákok többsége is katolikus, tehát a magyar katolikusok tesója. Vagy ennyire következetlenek?
Magyar nacionalizmus = vallás pótlék, keresztény hitük nincs, keresztény üzenetük már nincs, létüket a nacionalista kirekesztéssel "igazolják".
Ha neked szorongatnák a fájdalamsabb részed 45 éven át, akkor persze nagy empátiával és szeretettel emlékeznél vissza! Pláne, amikor 15 évvel a rendszerváltás után, újra ugyanazok osztják az észt számodra!
Az egyházak bizony politizálhatnak (hogyan teszik, az persze minősíti őket: a mi történelmi egyházaink 1938-at írnak) - de a válasz is politikai, s ha emiatt megsértődnek, szenteskedni kezdenek, hát csak gúnykacajt érdemelnek.
Miért ne politizálhatna az egyház? Csak egy érvet kérnék ellene! Mindenütt a hivek döntik el, hogy mit akarnak hallgatni. Ezért sok egyháznál ők választják a prédikátorukat is. Akinek meg nem tetszik a többség döntése, az tovább áll! Nem demokratikus? Vagy nem tetszik a demokárcia? Kényszerit téged valaki, hoy templomba járj? De gondolom, nem Te akarod megszabni, hogy abba a templomba amelybe betévedtél éppen miről prédikáljanak, mit csináljanak? Nos Te/Ti pont ezt teszitek! A szinházi/mozi/Tv/rádió műsort sem országos közegyességgel döntik el. Akinek nem tetszik, az nem megy be, nem kapcsolja be. De ettől még nem kérheti/követelheti, hogy szüntessék meg az illető intézmények működését, mert nem neki tetszik a programjuk!
Papja válogatja. Amennyiben valóban a politikamentes hitélettel akarsz találkozni, akkor beülsz különböző papok által tartott istentiszteletre, s garantáltan találsz az "izlésednek" megfelelőt.
Na látod, ez is különbség kettőnk közt! Mig én mindig valakihez szólok, Te.....
A röfögés meg annyira megteszett felétek, hogy azóta is sokszor irták le elvbarátaid, ha éppen a magyarokat óhajtották mocskolni! De mi ez a nagy tiltakozás, netán érintett vagy valamiképpen?
Kénytelen voltam - nem ellenedre irtam - mivel ez vissszatérő motivum az egyházak támogatásának vitájában. Igen, van aki mindkettőbe jár, mások egyikbe sem. Van aki többet vesz belőle igénybe, mások kevesebbet. De egyforma szabályok alapján adóznak. Aki meg nem adózik (gyerek, öreg, munkanélküli, minimálbéres, stb) annak is igénye lehet bármelyik ilyen intézmény létezésére. Nem lehetséges a különbségtétel, s ezért nem is szabad tenni. Akinek lehetősége van 1%-ot felajánlani az teheti, akár többet a zsebéből, de nem követelheti meg másoktól is!
Kiragadtam, vagy nem, ez akkor is hamis állítás. Semmi köze a vallásosságnak a szvazati joghoz stb-hez. Egy püspök ne csúsztasson. Az állampolgári jog lényegesen tágabb, mint amiről a püspök úr beszél.
No ha ezt azt jelenti, hogy nem vagyok olyan "okos", olyan szottyos mint Te, akkor akár dicséretnek is vehetem részedről! Pimasz meg csak aggastyánokkal szemben lehetnék, kezitcsókolom!
Valamelyik harcos liberális állást foglalt e a landeszmanni röfögés ellenében? Irtak alá nyilatkozatot, gyüjtöttek aláirásokat a bp-i "értelmiségiek"? Vagy csak Gyulay, Semjén és mások nyilatkozatai esetében? Furcsa érzékenységetek van, amott ballib felől! Érdekes Gellért "úr" nyiltan bevallott zsarolása Haraszti és Erdős olvtársak szerint teljesen legális és elfogadható.... Kettős mérce, ugyebár?
Tudod mit gyoztel, igazad van, ha ad absurdumig viszem, akkor logikad elott fejet kell hajtanom, csak azt nem ertem, hogy miert gondolod, hogy ki templomba jar, az nem jar szinhazba?
En a velemenyem irtam es akar a radai rosebb barmit is megmondani. Vedd ugy, hogy szoltam, elore a Nepszavazast az egyhazak adozasarol inditott mozgalom teljes siekereert. Na szeva
Mivel magad sem érted, hogy mit kérdeztél, miért várod el tőlem, hogy megértsem? S mit nem értesz, mégis? Persze érvek helyett - lásd elvbarátod felhivását (Pol...) - a rugalmas visszavonulást választod, köpködés és fikázás fedezékében! Csakhát megszoktuk tőletek ezt az alantas harcmodort!