Dr. Vámos Tóth Bátor amerikai magyar geológus 30 éve arra lett figyelmes, hogy a Földön sok olyan helynevet (település, víz, hegy, út, dűlő, stb) talált, amelyeknek itteni megfelelőik is vannak.
Eddig kb. 8000 ilyen helynév merült fel. A kutatók mindezidáig tartózkodtak e nevek eredetének meghatározásától, sőt következtetések levonásától is. A helynévbúvárok egyelőre semmiféle feltételezést nem fogalmaztak meg a jelenség okát illetően - így nem érheti őkat az a vád, hogy prekoncepció alapján kutatnának.
Egy lelet, amely előbb utóbb valamiféle magyarázatot követel majd...
Igen kedves Kisharsánynak ez a fő gondja, hogy a Thassost , hogy is kellene helyesen görögül ejteni
...gondja a fenének ! Én mindössze Melléd álltam evvel a megjegyzéssel. Egyébiránt pont' ez a helyzet a Thargitaiosz-szal is, ahol a magyar Hargita pont egyezik, ha ezeket a sajátosságokat figyelembe vesszük. Aki meg nem veszi, az akadékoskodik.
Igen, erről beszélek, meg arról, hogy nemegyszer hallottam már: de hát ott th van, miért mondod, hogy t, hová "sumákolod" el a h-t.Ez így csalás ! holott csak ennyi, igyanúgy, mint az osz-nál.
Az ÍRÁS a KIEJTETT HANGOK így-vagy -úgy meglehetősen LABILIS lejegyzése !!!!!
Merthogy TE hogyan mondod azt, hogy
MÉH ?????
1. vannnak, akik alig ejtik a "H"-t, írásban mégis ott van.... 2. vannak, akik erősen ejtik a HEHEzetet ( németesen ) , ezáltal egy "kH" hangot fognak ejteni.... 3. vannak, akik még erősebben ejtik, és a "K" majdhogynem jobban hallatszik, mint a "H"....
Nos akkor mi is a helyzet ????
Ugyanez a HANGsorrend megfigyelhető akár a HUN --- kHUN----KUN kapcsán is... ( Ez utóbbi nem az én felvetésem, hanem nyelvészeké !!!!)
Igen, erről beszélek, meg arról, hogy nemegyszer hallottam már: de hát ott th van, miért mondod, hogy t, hová "sumákolod" el a h-t.Ez így csalás ! holott csak ennyi, igyanúgy, mint az osz-nál.
"....Thassos - My Jewel of the Aegean - Alexander's Oath
Thassos – My jewel of the Aegean
The 'Oath' of Alexander the Great
Contact Steve Allan at: (allanovich2nd@aol.com)
(http://www.livingthethassosdream.ecom/6.html)
“It is my wish, now that wars are coming to an end, that you should all be happy in peace. From now on, let all mortals live as one people, in fellowship, for the good of all. See the whole world as your homeland, with laws common to all, where the best will govern regardless of their race. Unlike the narrow minded, I make no distinction between Greeks and barbarians. The origin of citizens, or the race into which they were born, is of no concern to me. I have only one criterion by which to distinguish them virtue.
For me, any good foreigner is a Greek and any bad Greek is worse than a barbarian. If disputes ever occur among you, you will not resort to weapons but will solve them in peace. If need be, I shall arbitrate between yon. See god not as an autocratic despot, but as the common father of all and thus your conduct will be like the lives of brothers within the same family. I, on my part, see you all as equal, whether you are white or dark skinned, and I should like you not simply to be subjects of my commonwealth, but members of it, partners of it. To the best of my ability, I shall strive to do what I have promised. Keep as the symbol of love this oath which we have taken tonight with our libations.”
..:"
Gondolom a fenti "BARBÁROK" jelesül a SZKÍTÁk lehetnek.....
Semmi értelme annak, amit csinálsz. Azonkívül, h van egy krétai település, amit Kisszamosznak hívnak, az égvilágon semmi forrás rá, hogy kisz + szamosz formában kellene felbontani, az eredetét kutatva legalábbis, és hogy Számosz sziget nevében a görögös -osz végződés miként egyeztethető a magyar -os végződéssel. Már ha egyáltalán a magyar Szamosnál le lehet választani ilyen toldalékot. Merthogy az pl. Šamaš isten nevével is egyeztethető, Számosz szigeténél viszont ez elég kacifántos, tekintettel arra, hogy egy csomó hellén településnévnek -osz a végződése (Délosz, Thaszosz, Khíosz, Leszbosz, Limnosz stb. stb. stb.).
finger O.E. fingor, from P.Gmc. *fingraz (cf. O.S. fingar, O.N. fingr, Du. vinger, Ger. Finger, Goth. figgrs), with no cognates outside Gmc.; perhaps connected with PIE *pengke, the root meaning "five." As a unit of measure (M.E.) it represents the breadth of a finger, about three-quarters of an inch. The verb meaning "identify a criminal" is underworld slang first recorded 1930. They are generally numbered from the thumb, and named index finger, fool's finger, leech- or physic-finger, and ear-finger.
talán azért hangzanak szlávosan, mert azok? a magyar Visegrád párhuzama a prágai városrész és vár: Vis'ehrad, ami fellegvárat jelent simán. Mi a baj ezekkel? vagy Csongrád, a fekete vár.
Ha komolyra fordul a szó, látom összeszeded magad.:) Mégse KISSZAMOS hát KISAMOS. "A KISAMOS kiejtése kisszamosi módra meg maradjon A titkok mély homályában!:-)" (1075 hsz) Pedig előtte hetekig az volt :o)
Vezeds fel nyelvileg a kisszamost. Add elő a cuccot mindenféle szempontból elemezve. Hivatkozz görög és ógörög, magyar és bármilyen forrásokra, állítsd azokat elfogadható rendbe, követhető forrásadatokkal.
Tulképp ennyi lenne a feladat.
Ha ezzel megvagy, szólj. A tenyeremen hordozlak, ha nem vagy túl nehéz...
Én csak annyit írta, hogy a Kisszamoszban 2 szóközi sz található, ami tudtommal így egymás mellett is sz-nek ejtendő, csak kettőzötten. Nincs tudomásom róla, hogy a görögök Thesszáliát pl. Θešsaliának ejtenék.
Epsteintől hallottam, hogy emlegettél. Őszintén be kell vallanom, hogy nem tudom, hogyan ejtik a helyiek ezt a nevet. Légyszi, világosíts fel! Ősmagyar nyelvjárásra gyanakszol?