Sziasztok!
Volna egy fafuvos trio (fuvola+klarinet+fagott), amit szeretnek felvenni.
Ami van hozza, az egy PC, meg egy EMU 1820m hangkartya.
Szeretnek valami koltseghatekony megoldast, ami azert nem artana ha egesz korrekt hangminoseget produkalna.
opelgeza
Behringer ECM 8000: tizenvalahányezer, Jefe AVL-680: 28000, ezek megfizethetőek. Audio-Technika: ATM330 54000, AT4041 85000, AT4049 170000, Shure SM81, Sm94 130000 körül. Ezeket kölcsönözni érdemes. AKG C1000, meg még néhány másik AKG is jók, valamint Sennheiser és Beyerdynamic, de ezekről nincs pontos infóm most, de drága katekória, szintén a kölcsönkérős fajta. Aztán vannak még viszonylag olcsón sztereó miksik, csak ezekkel az a baj, hogy nem lehet állítani a szöget, hanem adott, viszont ebből pl. egy Audio-Tecnika Pro24 csak 35000. Szinte mindegyik cég gyárt ilyeneket. Egész tisztességes házi felvételt lehet velük csinálni, de két mikrofonnal azért komolyabb.
A bérlést látom én is jónak, az alább leírt miksik közt lehet találni igen jókat, de ha elmondod a mikrofon ok birtoklójának, mit akarsz csinálni, biztos ad valami jót. Vince által említett cuccok pl. jók, de majd utánanézek, mi lenne Neked az igazi, árban, minőségben, csak most mennem kell. (A Behringer a felsorolt cuccok között egyébként az egyetlen igazán megfizethető, de állítólag azért van különbség, bár nem tudom, milyen szint után hallható, vagy esetleg csak műszeresen mérhető.)
Én mindenképp a mikrofon "bérlést" ajánlom. Persze mivel tök ismeretlen lesz számodra a kapott miki, szánj rá sok időt, hogy próbálgasd. Senki ismerősöd nincs, aki ilyesmi közegben mozog? Mert mondjuk 1 hétvégére általában ingyen szoktak havernak adni 2 miksit. Most én nem adnám ki a "beszállítóimat" :-))) de én sem vagyok olyan baromi gazdag, hogy pénzért béreljek. Azért egy AKG C3000-et minima kéne szerezni. Vagy Senheiseréktől valami komolyabbat. Mondjuk, ha tényleg ingyen adják, még egy felvételre alkalmatlan SM58-nak is örül az ember :-))) mert legalább láthat olyat, amiről mások hallották, hogy nagy emberek látták :-))))
Tenyleg egyszerubbnek tunik a studio, de (penzugyileg) talan joval dragabbnak is - igy lehet hogy inkabb probalkozunk, vegulis az ido=penz, tehat lehet valtoztatni az aranyokon, melyikbol mennyit forditunk ra.
Azert mondjuk a ZAK-on a 120 millios cucc nem biztos hogy full ki lenne hasznalva 3 favuvoshoz :))) habar a mufaj itt is komoly.
Sőt, sokkal rosszabb a helyzet, mint a fotózásnál; ott tényleg lehet jó képet készíteni minimális felszereléssel (lásd Capa). Mint az élet minden egyéb területén, itt is jól jönne egy ismerős. Akinek van technikája vagy helyisége (templom?) vagy hozzá tud férni azokhoz.
Ha két darab mikrofont tudsz fogadni, és kísérletezni akarsz, akkor azt javaslom, hogy egy jó akusztikájú helyiségben üljenek le a zenészek, ahogyan egy koncerten szoktak, Te meg rögzíts két darab iránymikrofont, középen egymástól elszigetelve, kb. emberi fül távolságra egymástól, olyan 35, 45, 50 fokos szögben beállítva, körülbelül álló vagy ülő ember magasságában a zenészekkel szembe, kényelmes közönség-távolságra (jó helyszín esetén mondjuk három méter, de ez nagyon helyfüggő), aztán hajrá. Felveszel egyet, meghallgatod, milyen, aztán állítasz azt irányokon, ha nem tökéletes, addig, amíg úgy nem érzed, hogy na, most az, és akkor egyben mehet az egész. Utókeverés no, max eleje-vége zaj levágása, és kész is van a majdnem audiofil házidemo. Ehhez viszont egy tényleg jó akusztikájú helyiség kell, és sok türelem.
Szerintem is jobban jársz/jártok, ha egy stúdióhoz fordultok. Azt a technikai hátteret, ami pl. a Zeneakadémia stúdiójában van, házilag összerakni meglehetősen költséges. (Ez utóbbi helyen pl. 120 milla technikai cucc van beépítve, ők is dolgoznak külsős megrendelésre, de inkább komolyzenei felvételeket készítenek.)
Kicsit olyan a hangfelvétel, mint a fényképezés: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, ill. hogy minimális technikai háttérrel ugyanazt el lehet érni, mint a profik, aztán kiderül, hogy mégsem.
Demónak mindenképp egy stúdiót javaslok, ha viszont csak saját célra kell, akkor a korábbi hozzászólók már leírták a lényeget.
:( Egyaltalan nem vagyok kepben az arakkal e teren. Persze az is lehet hogy tenyleg 2-3 szam lesz a vegen. Azert meg varom a tuti mikrofon-mikrofonozasi tippeket :))) opelgeza
Nos, nagyon konkret elkepzelesek nincsenek, de a felvetel idejet nagyjabol a nyarra tennem, ha minden osszejon. Anyag az van boven, ugyhogy en minimumkent egy fel oranyira gondolok, persze talan nem artana :) ha ez mondjuk legalabb a duplajabol lenne kivalogatva a vegen. Vagy valami ilyesmi.. opelgeza
Yogi! Teljesen egyetertek veled! Tisztaban vagyok vele, hogy masok ezt sokaig tanuljak meg gyakoroljak. De hat valahol valamikor ok is elkezdtek :) Szoval konnyen lehet hogy tenyleg studio lesz belole, ha arra kerul a sor, de azert izgalmas dolgok ezek, es miert ne probalkoznek, akkor mar... A hangkartyanak van kulso dobozkaja is, 2 darab mikrofont tud 48V-tal es preamppel ellatni. Szoval egyeb befektetes nelkul ennyi a max :) A felvetel helye nagyon jo kerdes, de max. egy kisebb terem v. nagyobb szoba (tudom, tudom...) johet szoba. opelgeza
Hol történne a felvétel? Mert az nagyon nem mindegy. Ha csak egy alkalomra kell a mikrofon, próbáld meg kölcsönözni a boltból. Feltételezve, hogy kondenzátor-mikrofont használsz, ahhoz táp is kell (rendszerint 48V); az nem biztos, hogy van a hangkártyán. Nem gizdaságból, de olyat kérdezel, amit mások évekig-évtizedekig tanulnak és gyakorolnak. Úgyhogy nem egyszerű válaszolni. Talán a legkényelmesebb lenne besétálni egy kisebb stúdióba (a Pesti Estben szoktak lenni) és ott fölvenni. Egy-két szám nem lenne drágább, mint két mikrofon.
Koszi mindenkinek a valaszokat! Mindenkeppen egyszerre kellene felvenni a zeneszeket, a (tul) kozelrol mikrofonozott felveteleket tulzottan nem kedvelem, viszont azert sztereonak kellene lenni a kesz munek :) Elhelyezest illetoen milyen lehetosegek vannak? opelgeza
Ha jól lőttem be a célminőséget, akkor simán akaszd le bármelyik miksit a MediaMarktban vagy Tescoban a polcról. Ha a (horribile dictu: alaplapi) hangkártya jackes bemenetébe dugod a mikrofont, szerintem édesmindegy, hogy mivel veszed fel.
Lenne egy számotokra biztos egyszerű, számomra viszont nem igazán, de nagyon fontos kérdésem. Egyáltalán nem értek a mikrofonokhoz. Ma olvastam végig rengeteg forumot, így egy-két fogalommal nagyjából tisztában vok (din-kondi). Én a PC-mre szeretnék egy elég alap webkamera mellé egy mikrofont, kimondottan csak azért, hogy a felvett bejátszásoknak (nem zene, hanem pl.: családi összejövetelek) legyen hangjuk is. Azaz nem kell a legbonyolultabb kütyü. De viszont nem kell olyan sem, ami olcsó, de piszok sz@rul adja vissza a hangot. Tudnátok nekem tippeket adni, hogy milyen mikrofont vegyek?
Külön sávokra? Vagy egy mikrofonnal? Mert egyszerre, kizárva az utánkeverés lehetőségét, jó az Audiotechnika is meg a Behringer is, de a Behringer lényegesen olcsóbb, és tekintve a rögzítő eszközt, nem igazán lehet majd érezni a különbséget. Viszont, ha egyszerre akarod fölvenni, de külön sávokra, akkor bizony 3 miksi kell, mondjuk irány kondik, vagy ilyesmi, abból meg van néhány. Szerintem látogass el a gyártók oldalára (Shure, AKG, Audio-Technika, Sennheiser, Behringer stb.), mindenhol van olyan rész, hogy melyik miksi mihez jó, meg technikai adatok. Aztán, ha kiválasztottál néhányat, keress rá, melyik a legolcsóbb.
Sziasztok! Volna egy fafuvos trio (fuvola+klarinet+fagott), amit szeretnek felvenni. Ami van hozza, az egy PC, meg egy EMU 1820m hangkartya. Gondolom szukseg volna meg ezen kivul min. egy-ket mikrofonra is :))) Szeretnek erre valami koltseghatekony megoldast, ami azert nem artana ha egesz korrekt hangminoseget produkalna. opelgeza