Nem vagyok benne biztos, hogy meg kell kímélni az ifjakat a stresszhelyzetektől.
Lehet, hogy az első ilyen a sorban az érettségi, de egy csomó más stresszhelyzet követi, ha felsőfokú intézményben folytatják a tanulást - nem beszélve az álláskeresés interjúiról - , és azért az érettségivel szereznek egy kis vizsgarutint is. Ha nincs tétje a középiskola eredményes befejezésének, csökkenne a tanulásra késztetés is. Azonkívül ami egy középiskolában, mondjuk 100-150 érettségizőt jelent, az egy felsőfokú intézményben a felvételin többezret, amire se idő, se ember, se hely nincs elegendő. A jelenlegi oktatói gárdának még az is gondot okoz, hogy az egyetem hallgatóit levizsgáztassák időben, nemhogy még a jelentkezőket is érdemben képesek legyenek megítélni. Néhány évvel ezelőtt a felvételizőket több helyszínre osztották el, annyian voltak, ha nincs egy előzetes értékelés középiskola végén, feltehetően jóval többen jelentkeznének, mint most, amikor azért meghatározza a felvétel esélyeit az érettségi eredménye. Nem beszélve arról, hogy más tudással kerül ki egy gyerek a Fazekasból és mondjuk, a nyírmadai gimnáziumból. Nem hinném, hogy az egyetem feladata lenne a vizsgákon szelektálni közülük - a hallgatói létszám az utóbbi időben megsokszorozódott, az egyetemi oktatók számát viszont MB csökkenteni akarta.... nem óvoda a felsőoktatás, hogy oda mindenkinek be kellene kerülnie, a hallgatók tudásának színvonala az utóbbi években így is látványosan esett.
Szerintem semmifele erettsegire nincs ma mar szukseg.Akkor amikor ez sokaknak pontosabban nagyon is keveseknek a tanulmanyaik lezarasat jelentette akkor volt jelentosege,ma mar nincs.
Aki elvegzett egy kozepiskolat az kapjon egy vegbizonyitvanyt az addig teljesitett tantargyakrol. A mostani erettsegi semmi ,mas csak felesleges stressz.
Az egyetemi felveteli kovetelmenyeket ami szigoruan csak az ervenyes kozepiskolai tananyagra alapulhat a felsofoku intezmenyek hataskorebe utalni.Dontsek el ok kit tartanak alkalmasnak arra,hogy oda jarjanak.
Amugy 15 perc beszelgetes alatt ezt el tudja donteni egy rutinosabb oktato.
Legyen irasbeli vizsga ,azt lehet egysegesiteni es kotelezoen eloirni a jelentkezok szamaraes ez es a kozepiskolai eredmenyek adjanak egy elozetes rangsorolast.
Felvételi pontszámítás: ismét összeül az AB Idén csak a kártérítési per jelenthet megoldást? július 4.
Ma tárgyalja ötödször az AB a felvételi pontszámítással kapcsolatos szülői beadványt. Szakértők szerint hiába minősítik esetleg alkotmányellenesnek az idei pontszámítási szabályokat, a határozat valószínűleg nem vonatkozik majd a most felvételizőkre. A diákok kártérítési pert indíthatnak az oktatási tárca ellen.
de már megbocsáss, a kétszintű érettségi MB és stábja általi kidolgozása kész csőd, és megcsúfolása a valamikor színvonalas érettséginek, maga az érettségi botrányba fulladt, a reformokról meg hosszú-hosszú topikot olvashatsz itt a polidiliben. A reformok szakmai kifogásait MB teljesen figyelmen kívül hagyta és mondhatom: diktatórikusan erőltette a saját rossz koncepcióit.
nem látom be, hogy azért, mert Pokorni sem volt jó miniszter, miért kellene ezt a küldetéstudatos zavarosfejű szociológust elfogadni.
Magyar Bálint közutálatnak örvend az óvodáktól az egyetemekig koncepciótlan és kártékony tevékenysége miatt
Az lehet, hogy utálják, de Pokornit meg egyenesen rühellték. Neki aztán tényleg nem volt koncepciója, sőt, mindent megakasztott, megszüntetett, ami addig volt. A kétszintű érettségi kidolgozását, bevezetését elszabotálta, most meg akkora a szája, mint a bécsi kapunak. Különösen azért, mert a reformot már nem tudná elszabotálni akkor sem, ha véletlenül megint ő lenne 2006-tól a miniszter.
a közalkalmazotti béremelés diplomások számára több volt, mint 50%. Az alacsonyabb végzettségűek kaptak kevesebbet. (más kérdés, hogy egy év múlva ezt az intézkedést nevezték meg a gazdasági bajok fő okának, holott a megelőző 8 évben a közalkalmazotti bértábla be volt fagyasztva - Orbánék alatt a minimálbérhez igazították a kategóriák minimumát, így a kezdő orvos és tanár egyaránt minimálbért kapott az udvartakarító segédmunkással) Ennek ellenére Magyar Bálint közutálatnak örvend az óvodáktól az egyetemekig koncepciótlan és kártékony tevékenysége miatt. Ha nem jut be az szdsz a parlamentbe jövőre, annak Wekler és Demszky mellet ő is oka lesz.
"Orbánék 2006-ban 100%-kal megemelték volna..." úgy könnyû, mert a többség addigra éhenhal vagy pályát változtat. Szeretném kiemelni, hogy még most is csak 2005-öt írunk. Egyébként pedit: forrás?
Forrás? Volt olyan felmérés, ami ezt legalább valószínûsítette? Vagy csak fröcsögsz? Ha megnézem a MN cikkeit, nekem a másik oldal tûnik terelhetôbbnek...
Hoorn Gyula megmondta 1998 körül..."csak egyet sajnálok, hogy nem rendeztem a pedagógusok bérét"...Orbánék 2006 -ban 100 %-osan megemelték volna a fizetésüket...Megyó csak 50 %-ot adott!
Bálintunk a villájában jól érzi magát , azt a pár hónapot meg, guggolva is kibírják a pedagógusok...!Azért reménykedjünk, hogy a Fidesz elszámoltatja Magyart.
A tanárok soha nem kaptak 50 %-os fizetésemelést, csak Magyar Bálint minisztersége alatt. Hogy minden évben ennyi emelést várnának, ez persze érthető, csakhát nemcsak pedagógusok vannak ebben az országban. Hogy a fodrász, a taxis (nem a hiénákra gondolok), a koldus több pénzt keres, mint a tanár, az régesrég nem igaz, úgyhogy ezt a régi viccet hülyeség magyarbálintosítani.
Az oktatási miniszter, Magyar Bálint elmegy a borbélyhoz. Mikor belép, a borbély felkiált: - Jó napot kívánok, drága miniszter úr!!! Milyen frizurát parancsol? - Hát maga ismer engem? - Persze miniszter úr, tudja, én azelőtt tanár voltam, de kevés volt a fizetés, nem tudtam eltartani a családot, így hát elszegődtem fodrásznak. Kész a frizura, a miniszter megy haza taxin, ahogy beszáll, a taxis így szól hozzá: - Jó napot kívánok, drága miniszter úr! Hová lesz a fuvar? - Hát maga is ismer engem? - Persze miniszter úr, tudja, én azelőtt tanár voltam, de kevés volt a fizetés, nem tudtam eltartani a családot, így hát elszegődtem taxisnak. Hazaérnek, kiszáll a taxiból, odamegy hozzá egy rongyos koldus: - Jajj, aranyos drága miniszter úr! Adjon egy pár forintot, otthon éhen hal az asszony, meg a gyerekek. - Ember, csak azt ne mondja, hogy maga is tanár volt! - Jajj, dehogy, drága miniszter úr! Én még mindig az vagyok, csak lyukasórám van.
Na azért mégiscsak korán temettétek Magyar Bálintot meg az SZDSZt is. Jól végzi a dolgát és semmi oka rá hogy menjen. Én pedig örülök hogy ő áll az Oktatási Minisztérium élén.
Nem tudom, hajlok arra, hogy a Rigó túlnyomórészt rosszul végezte a dolgát, de speciel nem tudom, hogy ez az egy kérdés is ide tartozik-e. Alapfokot nem tudom, én csak felsôfokon vizsgáztam, de ott kellett a fordításon, teszten kívül idegen nyelven is beszélni (nyilván középfokon is, feltételezem, de errôl, mondom, nincs tapasztalatom). Az azért meg per definitionem csak annak megy, aki tud idegen nyelven.
Ami a munkavállalás és nyelvtudás viszonyát illeti, az természetesen így van. Van azonban a vizsgáztatásnak egy ennél fontosabb szerepe, nevezetesen, hogy ne kaphasson senki diplomát igazolt nyelvtudás nélkül. Erre pedig elvileg alkalmas.
...és amint a rengeteg, külföldön -alár csak egy szállodahallban -csak nyekeregni tudó Rigó nyelvvizsgás bőven visszaigazolt, azaz, hogy marhaságból indultak ki!
Ha ugyanis valaki jól beszél egy nyelvet, valamint ír olvas azon, nyilván megérti azt az információt, amelyet az adott szöveg tartalamaz. Ettől még lehet, nem fog jó fordítást készíteni belőle, mert az egy másik szakma, ellenben a munkája során az információt minden további nélkül képes hasznosítani.
Amennyire tudom sem a Rigó, sem a többi itthoni vizsgáztató testülep nem változtatott ezen az idiótaságon, így hát...
Amúgy külföldi munkavállalást illetően ezek a papírok kalapkutyagumit sem érnek és senkit nem érdekelnek. Egyszerűen a felvételi beszélgetésen már kiderül, képes-e az illető megfelelő szinten kommunikálni. Ha igen, gond egy szál se, ha meg nem, akkor mutogathatja a Rigó überfelsőszintű papírját: még seggszpírnek sem jó...
Tessék fordítva elképzelni: ide jön valaki, mondjuk munkát vállalni. Gyönyörű papírja van mondjuk a Pekingi legfelsőbb állami nyelvvizsgabizottságtól, hogy ő a legperfektebb magyar. De már köszönni is alig tud magyarul...
Ezt mondja minden jótét lélek: van egy alapszókincs, amit be kell biflázni, mert ez a kulcsa annak, hogy tovább lehessen lépni. A nyelv is olyan csak mint a matametika: ha nem tudod a négy alapműveletet, amihez nem kell még zsenialitás, a büdös életben nem jutsz el a magasabb régiókba...
Mint mondod, kb 80% ment könnyen: nos ez kb. a 2-3000 szavas alapszókincs...azután meg persze...ami érdekel, amivel dolgozol, ami a hobbid: annak a szókincse épül be. Amit aztán ha nem használod, szépen el is feljetesz)))
Sokat segít azonban manapság egyrészt a műholdas televíziózás, ami legalább a passziví szókincs megtartásában, és a szövegértés javulásában témogat, de ugyanígy segít a NET, ahol szinte magától ragadnak meg obligát szófordulatok.
Kétségtelen, hogy mindezek mellett a nyelvtudás kiteljesedése az adott nyelvű közegben élve a leghatékonyabb!
Bizonyára! De szabadjon megtenni-érvelésed magasröptűsége láttán- az ilyenkor obligát megjegyzésemet: minden lehetséges, egy azonban biztos: még egy alapfokú szemináriumomra se iratkozhatnál be...de erős a gyanúm, pl. Dereknél sem...de semmi gond, tanulni nem szégyen és sohasem késő!
Vagyis MO-on minden mas anyanyelvu megbukna a mo-i idegennyelvu nyelvvizsgan aki nem tud magyarul ,Ez ugye hulyeseg.
Ebben alapvetôen igazad van, de a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy ennek oka és története van. Már húsz évvel ezelôttrôl emlékszem hasonló vitákra, akkor is szemére vetették a Rigónak ugyanezt, és volt válasz: ôk egészen határozottan nem azt tekintették feladatuknak, hogy az idegen nyelv tudását önmagában megítéljék, hanem hogy arról adjanak bizonyítványt, hogy az illetô hogyan fogja tudni használni a munkájában, itthoni környezetben a nyelvtudását, így az idegen-magyar-idegen fordítás szándékosan eldöntött követelmény volt. Persze, a világ és benne a követelmények megváltoztak eléggé ahhoz, hogy ezt ma már nekik is másképp kell (kellene?) megítélniük.
Ettôl, persze, függetlenek a rémtörténetek, amelyekrôl mindannyian tudunk. Én is ismerek egy jót, amikor ráadásul nem egyszerûen anyanyelvi beszélôt, hanem a kérdéses nyelv nyelvészprofesszorát dobták ki a Rigóból. Magyarul is tudott, természetesen, itt élt évtizedekig.
" Azok a szavak rögződnek az ember agyába, melyek értelmét gondolkodással, szellemi erőfeszitéssel következteti ki . "
nem csak azok hanem azok amik a mindennapi munkajaban ,hobbijaban ott vannak az orra elott/En pl az osss szamitogepes dolgokat angolnyelvu szoftvereken
tanultam es nekem egysruen irritalo mindeen magyar nyelvu szoftver.Zavar .Egyszruen,En nem is tamogattam soha az ngol nyelvu szoftverek magyarositasat sot kimondottan ellene voltam.