Keresés

Részletes keresés

Gatalinka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 59
A pusztán etnikai alapú határmódosítás hadászati és gazdasági szempontól nem feltétlenül a legjobb. Az etnikai és a geopolitikai szempontokat is figyelembe kell venni, ha nem akarunk instablitást a rendezés után.
Pl. a Csallóközt, melyet északról a Kis-Duna határol, és mely kb. 80%-ban magyarlakta, simán visszakérhetnénk Szlovákiától.
Előzmény: seabeast (58)
seabeast Creative Commons License 2005.06.03 0 0 58
Én meg azt mondom, hogy ne jöjjenek(túl sokan).Úgyis az lenne a vége, hogy megint "lecsippentenek" területeket belőlünk.

Amúgy ősiföldezni nincs sok értelmem az etnikai viszonyoknak kell meghatározni egy terület hovatartozását. Ergo jogosan követeltek területeket anno a románok, szlovákok és a szerbek, más kérdés, hogy kicsit túl sokat sikerült lenyúlniuk.
Előzmény: Gatalinka (54)
Gatalinka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 57
Ha a hovátok velünk párhuzamosan betörnek a Szerémségbe(mely ősi horvát föld), akkor nem. Magyar és horvát katona rázhatott volna kezet egy-két év múlva az újjáépített Újvidék és Petrovaradin (Pétervárad) közötti hídon a régi-új határnál a Duna felett.

Ez is fikció: nem így alakult a történelem.
Előzmény: unnamed (45)
Állományjavító Creative Commons License 2005.06.03 0 0 56

Ki mondta, hogy a határrevízit valamely etnikai szempontok vagy valamely igazságosság vezérelné?

És nem például egy békétlenkedő, impotens kisállamnak a felszámolása motiválná a döntnököket, ha az a kisállam hatvan illetve nyolcvan év után sem képes a békeszerződések maradéktalan és pozitív elfogadására és esetleg revizionista kóklerek kezébe adaja a hatalmat?

Szerintem ez az utóbbi sokkal racionálisabb döntés lenne, már ha tényleg forszírozzuk a határrevíziót és nem követjük azt a bölcs tanácsot, amely szerint meg kellene tanulnunk kicsinek lenni...

Előzmény: Gatalinka (51)
Gatalinka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 55
Ha a területi autonómiára gondolsz, akkor mondom, hogy ez csak félmegoldás. Belátható időn belül az adott terület vagy elválik az országától, vagy megszüntetik a státuszát.
Persze ettől még nem vagyok ellene: a jelenlegi világpolitikai környezetben a lehető legjobb megoldás.
Előzmény: Tzp (49)
Gatalinka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 54
Felőlem jöhetnének: a román, szlovák, szerb néppel önmagában semmi problámám sincs. Bajom azzal van, h. ezen népek anyaországai két igazságtalan békeszerződés következtében ősi magyar földek és jelenleg is magyar többségű területek fölött uralkodnak, és próbálják azokat magyartalanítani. A magyar nemzet Kárpát-medence szerte visszaszorulóban van, és ez komoly probléma.
Előzmény: seabeast (53)
seabeast Creative Commons License 2005.06.03 0 0 53
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy az esetlegesen elcsatolt Méhkerék román lakosai pár év után szednék a sátorfájukat és átköltöznének a határon megint.
Előzmény: Gatalinka (51)
Gatalinka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 52
Más módszerek?
Például?
Előzmény: Tzp (49)
Gatalinka Creative Commons License 2005.06.03 0 0 51
A románok etnikai alapon max. Méhkereket kérhetnék tőlünk, mi viszont több száz négyzetkilométert a Partium északi részéből. És csinálhatnánk egy magyar enklávét Székelyföldön. Sokkal igazságosabb lenne a jelenlegi állapotnál.
Akár etnikai alapon is...
Előzmény: Állományjavító (50)
Állományjavító Creative Commons License 2005.06.03 0 0 50

A határrevízió kérdésének a megnyitása kétoldalú dolog, kedves Gatalinka...

Meg erő kérdése, meg a békeszerződések komolyan vételének a kérdése, meg a szövetségesi érdekek kérdése, kedves Gatalinka....

De la Tisa pin la Nistru

Petre Roman, prim ministru....

Előzmény: Gatalinka (28)
Tzp Creative Commons License 2005.06.03 0 0 49
Rad is vonatkozik az elozo hozzaszolasom. Okunk lenne haboruzni, csak a lehetosegek masok. Szerencsere mas modszerek is elokerultek idovel a problemak orvoslasara. Hehe :)
Előzmény: milendee (48)
milendee Creative Commons License 2005.06.03 0 0 48
aztán jönnének az amcsik, fejünkre raknának pár szavlejár rakétát, és lenne még egy gyászos évfordulónk. sztem nincs okunk háborúzni. nekem semmiképp. mindenesetre nem örülnék, ha odafönt kitalálnák, és maholnap vagyontalan, megvetett menekült lennék. az eu megoldásnak tűnik, mondjuk az még kb. 15-20 év.
Előzmény: Tzp (44)
Tzp Creative Commons License 2005.06.03 0 0 47
Mond, szerinted szorakozasbol emeltem ki azt a ket feltetelt, amit kiemeltem? :)
Előzmény: unnamed (46)
unnamed Creative Commons License 2005.06.03 0 0 46
Mondjuk azért ne, mert a háborúhoz hadsereg, megfelelő gazdasági háttér és szövetségesek kellenek. Többek között.
Előzmény: Tzp (44)
unnamed Creative Commons License 2005.06.03 0 0 45
Az elfoglalt területeket meg is kell tartani. A Duna túloldalán települt települt nehéztüzérség lazán darálthúst csinált volna az innenső oldalon telepített csapatokból, nem is beszélve a légierőről.

De az egész csak fikció, nem jutottunk volna el a Dunáig.
Előzmény: Tzp (42)
Tzp Creative Commons License 2005.06.03 0 0 44
Ha megtehetnenk es van okunk ra, akkor miert ne haboruzzunk?
Előzmény: milendee (43)
milendee Creative Commons License 2005.06.03 0 0 43
minek háborúzni?
Előzmény: Tzp (42)
Tzp Creative Commons License 2005.06.02 0 0 42

"az akkori jugó hadsereg létszám és fegyverzet adataival, illetve a falon lógó "Európa domborzata és vizei" térképre mutatott"

A jugo hadsereg folenyen nem csodalkozom, de a domborzat nekunk kedvezne, nem? Az altalunk el(vissza)foglalni kivant teruletet pont delrol hatarolja a Duna, magyarul ha elfoglalnank, onnan csak joval nagyobb erovel lehetne kiszedni minket.

Előzmény: unnamed (39)
Tzp Creative Commons License 2005.06.02 0 0 41
Ha jol tudom annyi gond van ezzel a terkeppel, hogy a lakatlan teruleteket nem mutatja, igy azok kvazi roman laktanak szamitanak, pedig Erdelyben nem mind1.
milendee Creative Commons License 2005.06.02 0 0 40

örülök a képválasznak, ezek szerint a többivel nem volt gond. erre egy teljesen hasraütéseset reagálnék, szólj, ha nagyon, de nagyon mellényúltam: a 20 milliós Romániában 2 millió magyar(ul beszélő, magát annak valló, tehát igazi kisebbség) él ma. ismétlem, semminek nem néztem utána, ez csak egy benyomás - a '90-es évek közepe óta járok ki, egészen a csángó "régi határig".

(egyébként a térkép adatait sajnos nem tudom kiolvasni.)

unnamed Creative Commons License 2005.06.02 0 0 39
Nos, egyéb topikokban rákereshetsz a korábbi hozzászólásaimra, azokból is kiderült, hogy '90-'93 között katonai főiskolás voltam. Ott van egy általános harcászat nevű tantárgy. Az egyik szemináriumon, '93 elején vetette fel az egyik egyszerűbb gondolkodású csoporttársam hasonló módon a kérdést. Erre az oktatónk (sokat látott harckocsizó ales) szó nélkül feldobott egy fóliát, az akkori jugó hadsereg létszám és fegyverzet adataival, illetve a falon lógó "Európa domborzata és vizei" térképre mutatott. Innentől a kérdés nem volt tovább kérdés.

Ez a dolog katonai oldala. A másik a politikai: ha területszerzési szándákkal beavatkoztunk volna a déli szomszédaink polgárháborúba, akkor abból nemzetközi szinten nem jöttünk volna ki poénnal. Egyértelműen agresszorok lettünk volna, a konfliktus regionálissá szélesedik. Az EU és/vagy ENSZ azonnal elrendeli ellenünk a fegyverembargót, akárcsak a szerbek ellen. Nekik azonban nagy orosz testvéreik Románián és Bulgárián át tízezer tonnaszám nyomták a hadianyagot, embargó ide vagy oda. Nekünk nincsenek ilyen nagy testvéreink. Arról nem is beszélve, hogy esetleg "pacifikáló" jelleggel beavatkoznak a románok. Innentől kezdve agyő Magyarország.

Szerencsére az akkor politikai és katonai vezetés megfontolt, realista emberekből állt, nem álmodozó irredentákból.
Előzmény: Gatalinka (25)
seabeast Creative Commons License 2005.06.02 0 0 38
A második véhát lezáró békedelegációk nyugati diplomatái és szakértői ismerték el akkor, amikor szinte mind kivétel nélkül, még a franciák is a trianoni határok módosítását vetteték fel, de hála a szovjeteknek nem lett belőle semmi.
Előzmény: Bimbum (30)
Tzp Creative Commons License 2005.06.02 0 0 37
A trianoni tragedia valoban problema jelenleg is, de nem erdemes most hatarreviziorol beszelni. Helyette inkabb EU-rol. Nem trugymo az, hanem pont a terjeszkedes lehetosegeit nyujtja. A Fidesz elott ez mar nem ismeretlen, megha csinaltka hulyeseget is. Az MSZP-nel is varhato, hogy ahogy kopnak ki a volt komcsik, ugy fedezik fel ezt a lehetoseget. Gyurcsany se remenytelen mar ebben a tekintetben.
Előzmény: Gatalinka (-)
zálycsik Creative Commons License 2005.06.02 0 0 36
A határrevíziónak sajnos már nincs reális lehetősége, elúszott 50év kommunizmus alatt. Ma már a nagyvárosokat, falvakat elszlovákosították, elrománosították és a szerbek még jelenleg is folytaják a Délvidék etnikai arányainak megváltoztatását.
Nagy-Magyarország már csak történelem, emlék, ami jól néz ki a kocsimon, meg a kép a szobám falán.....Ennyi maradt belőle. :((
Előzmény: Gatalinka (35)
Gatalinka Creative Commons License 2005.06.02 0 0 35
Nem ismerem tisztán az ezzel kapcsolatos álláspontjukat.
Az említett négyesét viszont igen.
Előzmény: zálycsik (29)
zálycsik Creative Commons License 2005.06.02 0 0 34
Nem is:
A régi mániám tankkal végigmenni Rom........
egy szép nagy Tigrisen.....
Előzmény: dolphin (32)
zálycsik Creative Commons License 2005.06.02 0 0 33
Úgy??? Már rég hallgattam.....
Előzmény: dolphin (32)
dolphin Creative Commons License 2005.06.02 0 0 32
Off
Van nekem...

On
Előzmény: zálycsik (31)
zálycsik Creative Commons License 2005.06.02 0 0 31
"Tankval megyünk, vagy csak vízágyúval?"
Tankkal, mer: Van egy régi mániám, tankkal végigmenni Rom......
Előzmény: Törölt nick (3)
Bimbum Creative Commons License 2005.06.02 0 0 30
Mikor és ki ismerte el?
Előzmény: antiliberális (20)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!