Még nem, de már meg kéne. Csak nem szeretek úgy filmet nézni, hogy fel kell álnom 5 percenként, és most ez a helyzet. Majd valamelyik este, talán holnap. A Hard Boiled-et is ezért néztem 2szer, mert egyfolytában kimászkáltam közben...
Nagyon kevés szavazat van rá, és még kevesebb vélemény - úgy néz ki nem ismerik túl sokan a filmet. Amúgy Chow Yun Fat a Bullet in the Headben sem volt benne, mégis zseniális volt a film - szóval ez még semmit sem jelent. A better tomorrow 2-t megnézted már?
Ezt egyszerre... Nekem, most, hogy nagyjából mindent láttam, amitől befutott, a The Killer és az Ál/arc tetszik a legjobban. Nem sokkal mögöttük azért ott a Hard Boiled, aztán -kövezzenek meg!!!- a Mission Impossible 2. A két Better Tomorrow-t azért nem sorolom ide, mert külön kezelem őket, mivel azokkal vezette be a műfajt, az elsőben pl. sokminden nincs ott, ami később már alap. Ettől függetlenül a legfontosabb munkái.
Igen, az imdb-n is csak 6.6, de azért a sztorija k*rvajónak tűnik, jellegzetes Woo-történet: A respected and well liked gang-boss is betrayed and killed. One of his three adopted sons are to take his place. One of them is the traitor.
hopsz, az nekem is kimaradt. Futok egy kört, megnézem fent van-e... Meg valami kritikát, a címe ugyan ismerős, de ez édeskevés. Gyanús, hogy nem igazán emlegették sehol.
Nem láttam, csak az utóbbi időben kezdem pótolni a lemaradásomat Woot illetően, ld Better tomorrow filmek. Bár most már tényleg csak a Hard Boiled van hátra, illetve még a Just Heroes (vagy: Tragic Heroes) volna érdekes, bár arról nem is nagyon hallottam semmit: ezt '89-ben rendezte a The Killer után.
Amúgy láttad már bármelyik verziót? Nekem nagyon bejön, de mondjuk lényegesen jobban tetszik pl. a Killer, ez egy-két helyen már nagyon amerikai. Bár köztudott, hogy Woo ezt a filmet szánta ameriai belépőjének, szóval ez valószínűleg ennek tudható be, de láttuk mi lett a tengerentúli munkásságból. Na ez a film (néhány elemében) ennek az előfutára...
Ezek szerint nekem egy cenzúrázott, de legalábbis megvágott verzió van meg? Hát nem tűnt úgy, hogy bármit is kivágtak volna, totális kegyetlenség és vérfürdő jellemzi a filmet, a vége már-már túl kegyetlen...
Utánanézek letöltőoldalakon ennek a hosszabb verziónak...
Akkkor lenne nagy az örömöm, ha hagyná a p*csába azt a The Rock-féle baromságot, meg a He-Mant és társait, és minél előbb nekikezdene ennek a filmnek. Nehogy aztán arra a sorsa jusson, mint a Land of Destiny!
Kérdés: hány perces a Hard Boiled, ami neked megvan?
Elég jól hangzik, a nagyszabású már nem is megfelelő jelző. Szerintem nem fog gondot okozni Woo-nak, hogy megnyerje Chow-t a főszerepre, a Filmvilágban már mint tényt olvastam. Ma kétszer megnéztem a Hard Boiled-et, legnagyobb rész, amikor a raktárépületben összecsap vagy 1000000 rosszarcú a magányos Chow Yun Fattel... Amúgy sok képsor egy az egyben visszaköszön Woo hollywoodi filmjeiben, a HB-ból pl. legalább két jelenet egy az egyben szerepelt az Ál/arcban és a Tökéletes célpontban.
Chow Yun Fat mint főszereplő ahogy én tudom, még egyáltalán nem biztos, az viszont igen, hogy a film elég nagy durranásnak ígérkezik. Olvasd csak el ezt, igazi Woo-alapanyag!
"During an interview with China CCTV in Beijing, John Woo has briefly talked about his vision of the upcoming epic, based on several chapters of classic historical novel Romance Of The Three Kingdoms. Woo said, "Romance Of The Three Kingdoms, especially the part featuring Battle of Red Cliff, is the best example for showing the spirit of loyalty and righteousness among our Chinese." It was also the best example for showing the wisdom of our China, he said, and for combats of the battle, he would blend Sun Tze's art of war into the storytelling. He would also emphasize a little bit on the romance side of the epic by inserting stories of several small characters.
In 208 AD, the joint force of two warlords Sun Quan and Liu Bei defeated the much stronger invading army of warlord Cao Cao. Shortly after the battle, the Han dynasty officially ended and China split to three. Written by Luo Guanzhong at the turn of the 14th and the 15th century, Romance Of Three Kingdom was a fiction based on the Chinese history during the 2nd and the 3rd centuries. It chronicled the fall of Han Dynasty, civil war among warlords, founding of three new empires and the final reunification under a new Dynasty." According to Chinese newspaper Chinese Businessmen, the Beijing based Asian Union Film and Media, which is co-producing the project with John Woo's Lion Rock Production, has a wish list for the stars it wants. Chow Yun-Fat to play Liu Bei; Jet Li to play Zhou Yu, the favorite general of Sun Quan; Leung Chiu-Wai to play Zhuge Liang, the top advisor to Liu Bei; Gong Li and Zhang Ziyi to play the Qiao Sisters (the elder sister was married to Sun Quan and the younger sister was married to Zhou Yu)."
Amiről már korábban beszéltünk, a War of the Red Cliff maradt az egyetlen olyan film, amiben van még remény. Hazai pályán forgatja, tehát óriási költségvetéssel, köszönhetően az új (ottani) filmtörvényeknek, melyek szerint már nem csak az állam támogathatja a filmek készítését, hanem független befektetők is. Szal ezért vitte haza az anyagot, +Chow Yun Fat a főszereplő, +nem okoskodnak bele a rohadt cenzorok sem, +én azért még reménykedem:D
Időközben a 2006-ra beígért Rainbow Six c. Tom Clancy-adaptáció Woo kezei közül átkerült Zack Snyder (Holtak hajnala) dirigálása alá, egyben a forgatókönyv írásával is őt bízták meg. Ezek után most eggyel kevesebb film van előjegyezve Woo számára. Személy szerint nem nagyon szomorít el a dolog, a Rainbow Sixet nem olyan filmnek érzem, amely egy Woo-jellegű rendezőnél lett volna a legjobb kezekben. (Ahogy a Windtalkerst és a Paychecket sem neki kellett volna forgatnia)
Nekem nem... És a fenébe is, Woo ne rendezzen effektekkel teli (saját bevallása szerint nem tud jól bánni a számítógépes trükkökkel) fantasyt vagy sci-fit, csinálja azt, amihez ért! Jesszusom, legközelebb talán erotikus filmet csinál?!
A cspv dilettáns bandájának véleményére amúgy sem érdemes adni. Én összesen kb. 20 percet töltöttem eddig az oldalukon, minden irományuk kapitális baromságokkal van tele.
Ami az M:I 2-t illeti, én szeretem, de egyenesen mérföldekre van hong-kongi mestermunkáitól - méghozzá minden tekintetben. Az akciójelenetek bár baromi látványosak, én hiányoltam az igazi Woo-féle tűzpárbajokat (ahogy a Rés a pajzsonból is).
Rám pedig a tegnap vetített Mission Impossible 2 fejt ki minden újabb megnézésre egyre komolyabb hatást. Szerintem minden negatív kritika alapja csak a hanyatló életműnek tudható be, amit meg is értek, de el kellene ismerni, hogy ez az utolsó, ám a nyugaton készültek közül az egyik legszebb mintapéldája a heroic bloodsheed-nek. Az érzelmi motiváció, mint alapelem a konfliktus mozgatórugójaként, ezúttal barátság helyett a szerelem, folytatódik az Ál/arcban megkezdett jó és rossz harca, az akció gépesített része (autók, motorok) pedig itt működik a legjobban.
Most olvastam a cspv.hu-n a film (M:I 2) kritikáját, idézek:
"Hiba persze az is, hogy Mr. Woo kicsit beismételte magát, a galambok szerepeltetésével, amit az Ál/Arc-ból mentett át még egy plusz körre"
Bármilyen Woo filmről írott kritikában szerepel is ez a mondat, katasztrofális fogalmatlanságról tesz tanúbizonyságot. Egyszerűen röhej, hogy kik merészelik magukat témában jártas szakértőknek nevezni magukat. Leírom, bár úgyis köztudott, hogy John Woo filmjeiben a galambok, mint a keresztény szimbolika jelei szerepelnek, szinte minden művében helyet kapva.
Igen, az egy elég súlyos jelenet, részben a haverja miatt is, aki bedilizett, mert... de ezt majd meglátod. De jobb, ha elhiszed: a filmvégi mészárszéket semmi nem überelheti. Bár furcsamód belekerült egy-két poén is, ami kicsit tompít az élén... Láttad a trailert? A jelnetet, melyben Chow Yun Fat, egy házba behajít egy gránátot, majd megfordul, hogy cool legyen a beállás: Feketeöltönyös-napszemüveges fickó robbanással a háttérben - csakhogy a gránát vagy 3szor akkorát robban, mint kéne, és a pacák a lökéshullámtól zuhan egyet előre:) Gyanús volt, úgyhogy utánanéztem, és az imdb-n azt írják, hogy a forgatáson tényleg sokkal kisebb detonációra számítottak, úgyhogy Chow reakciója, ahogy a robbanás elejétől elvágódik valódi:) Csak gondolom, nem volt pénzük újra felvenni, és bennehagyták poénnak. (Van aztán egy másik hasonló jelenet is később)
Na végre! Azt hittem, már kinyírtad magad, mert nem kaptad meg őket:)
Azért a Hard Boiled-ben keményebben lövöldöznek, már készül is a DVD-d...
Kedvenc jelenetem a 2. részből: Mikor Chow bekattanva nekiáll osztani a házban és kimenekíti a haverját (vagy valami ilyesmi, a 2-t még nem néztem végig, csak belespoilerkedtem). Lépcsőn háttal csúszok lefelé és pumpálom felfelé az ólmot rulez:)
Csütörtökön végre megkaptam a várva-várt Better Tomorrow filmeket, méghozzá egy gyönyörű, dombornyomású Box Setben. Bár a kép-és hangminőség finoman szólva sem tökéletes, de ez esetben ki nem sz@rja le... Mindkét film zseniális volt, alig találok rájuk szavakat. Igazi, vérbeli Woo-mozik, elképesztően látványosak (főleg a második, de az első sem kutya), érzelemgazdagak, karaktereik realisztikusak, motivációik átérezhetők, hangulatuk semmihez sem fogható. És a képek, a lassítások... Mit lehet még mondani? Amúgy a 2. rész fináléja alighanem a filmtörténelem egyik legvéresebb mészárlása, egyenesen döbbenetes, talán még a The Killer templomi lövöldözését is felülmúlja. A vérfürdő utáni csendélet (SPOILER a haldokló trió fotelekben ül, körülöttök mindenfelé hullák hevernek) pedig a számítógépemre került asztalháttérnek:)
Nem nagyon olvastam sajna bele a topicba, csak amint megláttam John Woo nevét egyből megjelentek az asszociációk a fejemben, és gondoltam megosztom veletek :) Tehát amik beugrottak: robbanó dobozok fehér galambbal, Tarantino (mint aki nagy mesterének tartja) és hasonlók. Szerintem nagyon jó, ha elkezdel nézni egy John Woo filmet, néhány jelenet után rákjössz, hogy ő rendezte, annyira jellegzetes a stílusa...