Ha a fiam 18 fölött lesz, akkor is idősebb leszek nála 37 évvel, és akkor is próbálom arra terelni, amerre a tapasztalatom miatt jónak látom. Ha a fiad megkérne, hogy "Apa, vegyél nekem egy löket heroint" akkor szelíden figyelmeztetnéd, hogy ebbe belehal, de vennél neki? Én nem vennék neki. Ha tehetném, nem engedném, hogy vegyen. Minden pénzügyi támogatását megszűntetném. Ha elkapnám, akitől veszi, az illetőt megnyúznám elevenen. Az állam pont így gondolkozik, amikor tiltja a forgalmazást, és nem tiltja a fogyasztást.
Egyébként ha egyetértesz a "mindenki árthat magának" gondolkozással, akkor remélem egyetértesz azzal is, hogy az effajta ártalmak gyógykezelése ne a TB terhére történjen. Mert én is nagy fiú vagyok, azt csinálom, amit akarok, és erre nem adok pénzt.
A gyerekem, ha még nem múlt el 18, akkor megmondom neki, miért kösse be. MuszáJ neki, mert az apja vagyok, és az ő érdekében mondom. Ha majd felnőtt lesz, és nem az én felelősségem, akkor azt csinál, amit akar. De én jobban örülnék, ha bekötné az ővét, mert féltem.
Érted? Ez a lényeg! Felnőtt korban már a gyerekem is szabad döntéssel rendelkezik, még akkor is, ha az neki, és nekem is rossz! Érted? Ő dönt. Ha már felnőtt!
igen, ez történne. az kétségkívül tényleg a legalizáció ellen szól, hogy a környező országokból idejárnának füvezni. Hollnadéknál sem a hollnadok okozzák a problémát a coffee shopokban....Ez igaz.
Ezért pl. lehetne állampolgársághoz kötni a marihuánafogyasztást, azon az alapon, hogy ne legyen fűturizmus. (egyébként ha kulturált formában történik, akkor miért ne, ha Tokaj híres lehet és a borbarátok nem randalírozni jönnek...)
Egy esetleges legalizáció előtt kommunikálni kéne, hogy igen, meg fog növekedni a fűfogyasztás,mert lesznek új kipróbálók, lesznek olyanok, akik már fogyasztottak, de nem merték eddig bevallani, meg lesznek a régi motorosok. És nyilván megnövekedik az ebből származó problémák száma is (sokan ezért a legalizáció helyett a dekriminalizáció hívei, miszerint ha nem lehet kapni, és a terjesztés ugyanúgy büntetendő, már az is megoldás...).
Viszont a felszabaduló erőforrásokat, és megjelenő új bevételeket mind erre lehetne fordítani. Eddig pl. az államnak a marihuánafogyasztásból egy fillér haszna nincs. Ha zárjegyes, adózott termék lenne a legális, ellenőrzött, tiszta minőségű fű, akkor az abból származó bevételt mind lehetne pl. drogprevenciós célokra fordítani...
És mivel minden csoda 3 napig tart, egy idő után megnyugodnának a kedélyek, aki akart füvezni, azt ezentúl békén hagynák, aki meg nem, annak sem lenne semmi baja. A rendőrök meg foglalkoznának a társadalomra reális veszélyt jelentő elemekkel.
Akik eddig is fogyasztottak, azok kozul sokan vasarolnak. Akik nem fogyasztottak, azok EGYELORE nem vennenek. 18 ev alattiak is vennek ugyanugy. A piat is megveszik 18 alatt. Novekedes lenne az elfogyasztott fu mennyisegeben, mert szabadon hozzafernek. Ha eddig vki mitudomen heti egyszer szivott most lehet tobbszor is. Ezen kivul idecsodulne a csocselek egesz Europabol :)
igen igazad van, az szdsz jelenlegi formájában és vezetésével már rég az mdf sorsára jutott, ezért elég gyurcsánynak néhány liberálisabb dolgot bedobni a közbeszédbe, és sokan azért szavaznak rá, mert féltik a szavazatuk elvesztését. magam is. igazándiból nekem nem a párt számít, hanem az eszme...
Rossz a taktikád! Kivételesen most nem a gonosz, sátáni, bla-bla jobboldalt kellene szidni, hiszen most és egyre inkább MSzP (fel)szippantó hatásától kell tartanotok. Akár alkalmas is lehet a kezdeményezés arra, hogy megállítsa a szavazóitok Kunczétől Gyurcsányhoz áramlását, de ha - ismét - engedtek a zsigeri indulataitoknak, akkor úgy hiába volt ez is, mint annyi minden más :-))
Hogy valaki ennyit gondolkozzon azon, hogy hogy lehetne mások élvezetét cenzúrázni ...
Őszintén szólva néha elbizonytalanodom, kell-e -- és mennyire -- ellenezni a drogokkal szembeni keménykedést. Hiszen valójában csak a slippery slope miatti aggodalmam az indokom. Mert ha egyszer egy üzlet beindul ... Nálad, látom, beindult.
De miért álltál meg félúton? Mi van a szexszel? Nemcsak az egészségre veszélyes, hanem bomlasztja a családot és a társadalmat is.
Aztán a csülök pékné módra. A velős pacal.
Meg hát nemcsak fizikai táplálékkal él az ember. Vannak elvetemültek, akik képesek egy versen, egy novellán, egy zenedarabon is élvezkedni. Na meg vitatkozni. Ez meg mindenféle viszályhoz vezet, konfliktusokhoz, stresszhez, magasvérnyomáshoz, cukorbajhoz. Terheli a tb-kasszát.
A legjobb lenne talán mindenkibe beültetni egy chipet, amely minden gondolatot és rezdülést rögzítene (elvégre szervezetünk maga is egy mocskos drogdíler, amelyet hangulataink aktiválnak), hogy elszámoltathassák az embert, hogy mi is volt az a rush, amikor megpillantotta Jucikát. Autotréninggel sokmindent el lehet ám érni. A megátalkodottakra és fegyelmezetlenekre meg sújtson le a könyvelőlelkű eunuchok puha kacsója.
Szinte mindenkinek van a cigi miatt elhalálozott rokona, és mégis mennyien cigiznek. De lehet rájuk hatni, magasabb adóval. Most elvileg csökkent a cigizők száma a dráguló cigi miatt. Ha az állam kontrollálná ezt a szabadidős tevékenységet, jövedéki adó címén bevételre tehetne szert, és visszaszoríthatná a bűnözés ezen válfaját.
szerencsére nekem a családban soha nem volt gond az alkohollal. de elég is volt elolvasni pl. a bűn és bűnhődést, a marmeladov karakter miatt...azóta másképp tekintek arra a cigányasszonyra, aki a gyerekeit énekelteti a kálvin téri metró megállóban koldulás céljából
A gond az, hogy a nep nem igen akar elszakadni a piatol, mert mar a joegtudja miota isznak. Es furcsallnak a szabalyozast. Csak az tudja igazan mit jelent az alkoholizmus, akinek valakije az alkohol miatt ment tonkre, akar olymodon is, hogy mondjuk egyik szerettet elutotte egy reszeg a zebran, majd felmentettek vagy alig buntettek, mert nem volt beszamithato.
Ugy tunik, hogy ez is olyan, mint a haboru. Bekeidoben egy ember eleteert sokan kuzdenek, es mindent megtesznek az eletben maradasert, maskor pedig szivbaj nelkul milliok halhatnak meg, es mindenki kesobb egy vallranditassal elintezi, hogy ilyen a vilag.
kéne drogigazolvány, mint ahogyan van jogosítvány is. Felelősségteljes drogfogyasztást, és az állam az ellenőrző szerepét ne magára a fogyasztásra, hanem annak a felelősségteljes voltára használja.
És akkor máris az élet sokkal fontosabb problémáival lehetne foglalkozni.
egyébként ha az szdsz "drogbarát" politikát folytat, akkor a konzervatívok eléggé "dílerbarát" politkát folytatnak.
Amíg lesz igény a drogra, addig lesz díler. Amíg illegális a drog, addig lesz díler. Most konzervatívék vagy megölik az összed dílert (kínálatcsökkentés), az összes fogyasztót (keresletcsökkentés), vagy kiírtják a földről a marihuánát, és akkor megoldották a problémát, vagy ha ezt nem tudják megoldani, akkor fenntartják azt a rendszert, amiben a dílerek járnak a legjobban. Hála a konzervatívoknak.
"Mi az, hogy más emberre ható drog? Ennek így nincs értelme, a drog arra hat, aki beveszi.
Namost aki magának termeszt pl. füvet, azt is puskával lőnéd le?
Ha mondjuk feleséged/férjed/barátod megkínál egy kávéval puskával lőnéd le?"
A kave rad hat. Az alkohol es a kemeny drog viszont a kornyezeted is veszelyezteti.
Ez a kulonbseg. De ezt te is leirtad kesobb.
A legnagyobb hianyossaga a rendszernek, hogy elavult, es keptelen rangsorolni a kulturalis beidegzodessel megrogzult drogokat es az ujonnan jott szereket.
En azt csinalnam ha mar jogallamban elunk, hogy letrehoznek kategoriakat:
1. Kave, Tea, csokolade satobbi: elhanyagolhato ereju elenkito szereket tartalmaznak. Ra kell irni az eladott termekre a hatasat es a kockazatokat (pl a csoki nagy mennyisegben elosegitheti a depresszio kifejlodeset.) De igazabol korlatozasra nincsen szukseg.
2. Orvosi celu keszitmenyek: nem ker kulonosebb kommentart.
3. Cigi, fuves cigi es enyhe tudatmodosito szerek: szigorubb eloirasokkal fogyaszthatoak, nem reklamozhatoak, kijelolt helyen hasznalhatoak. A fuves cigi eseteben a vezetes sem engedelyezett.
4. Alkohol: oszinten megvallva legszivesebben betiltanam, vagy szigoruan kellene szabalyozni, hogy jozanodasig a szorakozo helyen kell maradni, vagy letrehozni egyfajta detoxikalo rendszert (nyilvan sokkal kulturaltabbat, mint ami ma letezik), amely megelozne, hogy a reszegek szabadon maszkaljanak mindenfele, es akar kocsiba is uljenek. Szigoruan engedelyhez kellene kotni a forgalmazasat.
5. Kokain, heroin satobbi: A terjesztokre eletfogytiglan borton vagy kivegzes. Szorakozzanak massal. Merget nem kell arulni.