Keresés

Részletes keresés

Onigen81 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 3550

Sziasztok. 

Én is érthetetlen vagyok. Szintén faházat szeretnék, de olyan telken ahol van főépület, és nehány mellék is. 0,6 hektáron külterületen, a telek túlsó részére. A határokat feszegetem 40m2-rel, 4,5m gerincmagassággal és 132m3-rel. Igen, lakni fogok benne, mert összesen erre telik. Mindegy minek nevezik, tároló vagy ól. Ott kell lakjak. Kit keressek elsőnek ez ügyben, tervező irányít tovább, ő ajánl kiskapukat? Egyátalán van erre esélyem?

Köszönöm a válaszokat. Zsolt

digium Creative Commons License 2018.01.22 0 0 3549

0.a. Keress egy ingatlanjogászt, ha nincs még pontos megosztási/használati szerződésed a telekhasználatról a tulajdonostársaddal. Legyen benne az is, hogy ki mennyit építhet, és legalább milyen távolságra a közös határtól. Szolgalmi jog?

0.b. Irány az építési osztály a helyrajzi számoddal, és kérd el a telkedre érvényes besorolást és a helyi építési szabályzatot. Ebben lesz benne, hogy miket kell betartanod. Az is lehet benne, hogy 5000m2 telekméret alatt nem is építhetsz rá semmit... Ha netán csak egy tömegben építhető a telekre, akkor a tulajdonostársad mit fog szólni ahhoz, hogy ő már nem építhet semmit? Kell az ő írásos beleegyezése és egy meghatalmazás, hogy eljárhass majd a nevében az éposztályon és a földhivatalnál.

0.c. Ne legyen semmi szoba/fürdő a terven, csak tároló/raktár, ha jót akarsz magadnak...

1. Nem, de terv valamint a szabályok betartása az igen. Az épület elkészültét majd be kell jelenteni. Építkezni terv nélkül meg butaság, tehát hamarabb legyen meg, mint bármilyen anyagot vennél, vagy kitűznéd az épület helyét.

2. A sorrend:

- Tiszta jogviszony

- Helyi építési szabályok megismerése

- Szabályok alapján a terv elkészítése: helyszínrajz, alaprajz, nézetek, számítások: magasság, zöldfelület, beépítési mutatók, stb...

- Építkezés (csak szerkezetkészre...), talán egy papíros építési naplót azért érdemes nyitni rá.

- Földmérő (földhivatali nyilvántartásba záradékoltatnia kell az épület körvonalát)

- Építési osztály -> Hatósági bizonyítvány kérése a tervek alapján (minden tulajdonosnak kell a hozzájáruló nyilatkozata), hogy minden szábályos volt, és passzol a helye/mérete a földhivatali beadvánnyl (Kimennek megnézni az épületet! Ágyat, fürdőt/wc-t véletlenül se lássanak!)

- a megkapott Hatósági bizonyítvánnyal a földhivatal bejegyzi a gazdasági épületet és felkerül a térképre is.

- Önkormányzat adóosztály -> építményadó bevallás beadása (lehet, hogy lakó épület nélküli telken lesz adóvonzata is, lehet érdemes előre megkérdezni).

- Csak ezek után fejezd be arra a célra, amire eredetileg szeretnéd...

3. Ez pontosan benne lesz a helyi építési szabályzatban, ha nem, akkor az OTÉK az irányadó. A tulajdonostárstól pedig a 0.a.-ban leírt szerződés szerint.

Előzmény: GABO980101 (3548)
GABO980101 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 3548

Sziasztok!

Osztatlan közös tulajdonos vagyok egy ~1200 m2-es zártkerti külterületen 1/2 arányban. A tervem, hogy egy faházat elhelyezek a területen, szerszámtárolás, étkezés-főzés, pihenés céljából.

Azzal tisztában vagyok, hogy a zártkert 3 %-a építhető be, mivel a terület felével rendelkezhetek csak, így a 600 m2 3 %-a, 18 m2. Ekkora faházat helyezhetek el az ingatlanon.

Ha a 18 m2-et veszem alapul és 2,5 méteres belmagasságot szeretnék, akkor 45 légköbméter jön ki. Továbbá figyelek a tetőgerinc magasságára, hogy a 3 métert ne haladja meg.

A kérdéseim a következők:

1. Kell-e építési engedély a faház létesítésére?

2. Szükség van-e bármilyen hivatalos procedúrára vagy elkezdhetem az anyagbeszerzést? (Ács, asztalos a családomban van, így szakember végezné a munkát)

3. Ebben az esetben az úttól (szurdok út) és a szomszédos telektől (melyen ingatlan nem található) mekkora távolságokat kell betartani?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv,

Gábor

digium Creative Commons License 2018.01.15 0 0 3547

Ez bővítés, tehát egyszerű építési bejelentés kellene rá valószínűleg. Hasonló mint az engedély, meg kellene terveztetni.

Előzmény: szabanka (3546)
szabanka Creative Commons License 2018.01.14 0 0 3546

Sziasztok,

Vettünk egy családi házat, aminek óriási terasza van. Amennyiben szeretnénk ennek egy részét beüvegezni és a nappalihoz “csapni”, akkor arra kell építési engedélyt kérnünk?

Köszönöm. 

digium Creative Commons License 2017.12.07 0 0 3545

Helyrajzi számmal az éposztályon az előadód meg tudja mondani.

Amennyiben a településednek a honlapján megtalalálod a HÉSZ-t (helyi építési szabályzat), akkor abból meg tudod pontosan nézni.

Előzmény: anguka (3544)
anguka Creative Commons License 2017.12.07 0 0 3544

Sziasztok!

Valaki nem tudja véletlenül, hogy zártkert esetében a terület hány százaléka beépíthető?Illetve hogy hol tudok ennek utánanézni? Köszönöm!

sóhajtó Creative Commons License 2017.11.28 0 0 3543

Tedd fel ezt a kérdést a helyi építészeti irodának.

Majd ők értelmezik a saját rendeletüket

Előzmény: karesssz (3541)
Belzer Creative Commons License 2017.11.28 0 0 3542

Ez most komoly? :-) 

Itt megakadt a terveződ?

Keress másikat!!! 

Előzmény: karesssz (3541)
karesssz Creative Commons License 2017.11.28 0 0 3541

Sziasztok!

Egy ház tervezésének folyamatában állunk. Viszont tervezés közben egy kérdésbe ütköztünk a tervezőmmel.

Adott egy leejtős telek és erre szeretnék terveztetni egy szinteltolásos (szabadonálló), félnyereg tetős házat. A félnyereg tetős kialakítással viszont alacsony hajlásszögre lenne szükség (7° Bramac-ra gondoltam).

Viszont a HÉSZ 7.§ (6) a) pontja így szól: 

a)       Szabadon álló beépítés esetén az új magastető hajlásszöge legyen közel azonos az épület közvetlen környezetében álló szomszédos épület(ek) tetősíkjának hajlásszögével.

Ebből a pontból számomra nem egyértelmű, hogy csak magast tetős házat építhetek?

Továbbá a magas tető fogalma:olyan tető, amelynek lejtése a 10%-ot meghaladja és általában tetőteret képez.

Tehát, ha 7° fokos tetőt szeretnék, az elviekben nem is magas tetőnek számít, viszont azt sem egyértelmű, hogy csak magas tetős házat szabad kell építenem.

Amúgy a telek Pomázon található (LKE-3).

Esetleg valakinek van valami véleménye? 

A válaszokat előre is köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.23 0 0 3540

HA !!! az épület térfogata megnő(tt) akkor ENGEDÉLY KELL! az alakításhoz.

Az engedély nélküli építés büntije... 

141000 Ft/ m2 és általában le/vissza  is kell bontanod.

--------

Úgy tűnik amit csinálsz az engedély köteles, mert NŐ az épület térfogata!

Ezért...

- tervező

- engedély terv

- építési e-napló

- használatba vételi eljárás

Cirka 200-400 eFt lesz az ügyvitel...

Előzmény: csipsz7 (3539)
csipsz7 Creative Commons License 2017.11.21 0 0 3539

Sziasztok!

Vásároltam egy 65-ben épült vegyes építésű házat, amin teljes felújítást tervezek.

Volt egy előterasz ( pala tetővel), amit meghosszabítttam 1-1 méterrel, és téglából rendesen felfalaztam.

Mivel a tető elég "ramaty" állapotú, tavasszal tervezem a felújítását, úgy hogy a hozzáépítést is fedje.

Kérdésem : Be kell jelenteni a tető cserét ? Vagy engedélyeztetni kell ? Terveztetni ? Mi a folyamata ?

Illetve, szeretnék egy garázst építeni a későbbiekben. Erre kell terv, vagy bármi ? vagy 50m3 alatt nem kell vele foglalkozni ?

Előre is köszönöm.

sóhajtó Creative Commons License 2017.11.06 0 0 3538

Mentségem, hogy nem én csináltam.

De érdekelt, hogy ez ma  normális-e.

Köszi 

murray Creative Commons License 2017.11.06 0 0 3537

egézségügyi szempontból nem nyílhat mosdó/wc a konyhába/étkezőbe

nyilván egy újépítésünél szempont de kb senkit se érdekel hogy te otthon mit csinálsz. 

Előzmény: sóhajtó (3536)
sóhajtó Creative Commons License 2017.11.04 0 0 3536

Köszi.

Azt hogy érted, hogy nem szabályos de lehet?

A mostani katyvaszban elmegy bármi?

Előzmény: murray (3535)
murray Creative Commons License 2017.11.04 0 0 3535

ha nincs teherviselő fal amit kiveszel akkor megoldható statikailag.

a konyhából a mosdó-wc nem szabályos és jó de ha nincs más akkor lehet. nekem is így van, mert egybenyitottam az étkező-konyha -közlekedőt. és utálom a labirintust. 

tervező? minek. csak ha papirozni kell. vagy a gázsütóhöz gázterv, ilyesmi. 

Előzmény: sóhajtó (3534)
sóhajtó Creative Commons License 2017.11.03 0 0 3534

Sziasztok,

A kérdésem az, hogy egy öreg ház átalakítható-e úgy, hogy 

a nyitott folyosóról a konyhába lépünk be, onnan nyílik a fürdőszoba ahol a wc is van?

Ezek eredetileg külön-külön helységek, az előszoba megszűnik, területe beolvad a konyhába.

A szobák is a konyhából nyílnak.

Kell-e tervező egy ilyen átalakításhoz?

murray Creative Commons License 2017.10.30 0 0 3533

sztem a héjazat csere  (szarufák, szelemen stb maradnak) az nem engedélyköteles. a csüngőeresz 40cm kilógatás sem. 

viszont a lapostetőre tetőszerkezet az engedélyköteles . én mondjuk a mai világban ami rumli most van simán megcsináltatnám engedély nélkül.  

egy jó ács megcsinálja és százezreket spórolsz.   ennyi. 

Előzmény: Péter_33 (3531)
macsb Creative Commons License 2017.10.28 0 0 3532

Sziasztok! 

A segítségeteket szeretném kérni. Be szeretnénk építeni a tetőteret, szerkezethez egyáltalán nem szeretnénk nyúlni, mert már korábban úgy lett kialakítva, hogy később beépíthető legyen. Az épület 300 nm alatt lesz tetőtérrel együtt is. Beszéltünk egy építész-statikussal, szerinte építési engedélyköteles a tevékenység, én viszont úgy látom, hogy legfeljebb bejelentésköteles. Beszéltem az Önkormányzaton az Építési Pont-tal és azt mondták, hogy semmire nincsen szükség, építsük be és kész. Az Étv. És a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet szerint a lakóépület bővítése bejelentésköteles, de nem derül ki számomra, hogy mi számít bővítésnek (mert nem építünk hozzá a tetőtérhez). Tud valaki segíteni? Esetleg építész-statikus szakember van a fórumozók között? Köszönettel

Péter_33 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 3531

Sziasztok! adott egy 80as évekbe népüét palkatető családi ház, amin szeretnék héjazatot cserélni (lécek+pala helyett zserard) valamint a tetőt a falsíktól 40cm-el kilógatni.

Ill. van egy lapostetős rész ami utólag lett hozzáépítve a házhoz, amit szeretnék az új tetővel egyúttal lefedni. Ez engedélyköteles? kell terveztetnem?

Üdv!

BMW2017 Creative Commons License 2017.09.10 0 0 3530

Tisztelt fórumozók. 

A telkünk HÉSZ szerinti beépítésének lehetősége ( LF-5 )15% és 4 m építménymagasságot ír elő, kérdésem az lenne van arra bármi reális esély hogy kérelemre eltérhetnénk 4 m építménymagasságtól  eltérni 4.5 m  -es magasságra.

Pinker Creative Commons License 2017.09.02 0 0 3529

Sziasztok!

Bruttó 450 nm-es (nettó 360 nm) ház utcafrontján az ablakokat terasz ajtóra szeretném cserélni.

Ehhez kell engedély, vagy mehet nélküle is?

Törölt nick Creative Commons License 2017.08.18 0 0 3528

Úgy (10)-15-20 munkaóra el megy rá... attól függően mennyit variálsz.

Keress másikat 50-100 eFt között lesz azért, szerintem, akinek megéri megcsinálni.

---

Nézzük másként.

Egy tervező ha keres havi csak 360 ezret és összehoz havi 120 valóban fizetős órát.

Akkor máris 3000 Ft/óra csak a nettója.

Erre jön még rezsi és közteher.

Azaz ~5-6000 Ft/hasznosóra alatt nem tud létezni...

Egy napos mérnöki meló tehát ~50 eFt manapság, alsóhangon.

Előzmény: tordaitibi (3526)
Dunit2 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 3527

40  valahány nm azért nem sufni !

tordaitibi Creative Commons License 2017.08.17 0 0 3526

Igen ez az amit 70%-os készültséggel összehoztam, sávalap oldalfalak majdnem az összes nyílászáró, tető, és lebontatták velem.

Mégegyszer nem akarom így.

Mivel a mérete meghaladja a 2017. engedélymentes paramétereket, 100m3 beltartalom, a sávalap meg adott, ekkora lenne mindenképp, szabályos terv kell, és erre mondott egy építész úr 200.000 forintot.

Igen, napelemtartó, téli garázs, tűzifatároló és szerszámtárolós  barkácsolós építmény lenne.

Ennek a sok funkciónak 48m2 épp elég. Vagy sok...?  Már én se tudom.

Meg tudod, lassan rögeszmém is lett. Hiába, öregszek..

Előzmény: murray (3525)
murray Creative Commons License 2017.08.17 0 0 3525

nekem a gázterv 2 éve családi ház full fűtéscsere keretében volt vagy 30-40e ft. egy eccerű rajz.  gázművek átvette. kész

Tibi ne terveztess már 200 ért egy egyszerű kis sufnit. minek? senkit nem érdekel, építsd meg.  ez a napelemes projekt? vagy másik?

Sárgaautó Creative Commons License 2017.08.17 0 0 3524

Olyan  hogy szabott ár nincs ! 

A tervezőnek megfelelően kell feltenni a kérdést. Pl. úgy , hogy tervet kérek engedélyezés vagy bejelentés  céljából. Biztos akad aki ezért vagy még ennél is mérsékeltebb összegért elkészíti. De azért 150 alatt ne reménykedj. Meg főleg abban nem, hogy ez a terv minden feladatra jó lesz.

A terveknek különféle fokozatai vannak . Mindig valamilyen cél érdekében készülnek.

Egy részletes kidolgozott terv akár a az objektum  értékének 20 % is elérheti.

Sőt a névadóm szerint akár    a létesítendő valaminek a    15  - 20  x is lásd az autó tervezést. (igaz az már nem tervezés hanem fejlesztés ). 

Vagy ott van pl. a lakosságkörében használt un. gázterv. Ez egy célterv.... nevezzük engedélyezési tervnek.

Egy    közepes vagy annál nagyobb méretű lakás /ház fűtési projektje  800 eft - nál kezdődi, de inkább millió feletti. Ez  áll a hőtermelő és hőleadó rendszerből. A hőleadónak csak kis része a gázellátás  max 100 eft és mégis egy gázterv 35 és 55 eft körül vagyon. A többi részt készíthetik terv alapján, vagy fejből... úgy is sikeredik néha.

Tehát miből áll a gázterv  a gázórától :

egykét elzáró ...  5  ... 20 fm      max. 20 mm -es gázvezeték a fogyasztókig / kazán és tűzhely   / elzárók, a készülékek szakszerű csatlakoztatása. ezek térbeli  elhelyezkedésének a rögzítése  illetve annak a rögzítése, hogy a telepítés feltételei a szabványoknak megfelelőek e / légcsere - égéstermék elvezetés stb. /  ennek a rögzítése  A3 rajzon és  egy műleírásban  5 - 8 mondattal  ez egy gázterv... aminek csak egy célja van, az hogy engedélyezzék azt a leendő  gázellátást és ha kész, annak lapján átvegyék mint írtam 35 -55 ezer ft.

magát az egész fűtést lehet készíteni terv nélkül is.... néha úgy is sikeredik.

És miért nem készítettnek tervet a fűtésről ?

Egyszerű !

Egy fűtésterv elkészítése is lenne akár 300 eft is amikor maga a projektum  csak 1 milla, a megrendelő meg hanyatt esne .

, 

Nos a te házacskád megtervezése is hiába saccold   másfél millára az építményt, a terv sokba kerülhet. Ezért 150  eft-ért max egy engedélyezési tervet kaphatsz.

Tehát a sokféle tervből néhány :

engedélyezi terv,

bejeletési terv.. majd azonos,

marketting terv,

ezek elnagyoltak, aztán a kiviteli tervek garmadája  részletesen kidolgozva sok munkával megfelelő díjazással,

és végül a megvalósulási terv.

Az egy megvalósult projekt állapotának a rögzítése. Lehet elnagyolt, de lehet részletes is. 

Kérdés mit fizetnek érte.

Előzmény: tordaitibi (3521)
tordaitibi Creative Commons License 2017.08.16 0 0 3523

Hm.

Egy könnyűszerkezetes kb. 1-1,2 millába megálló sufni tervezéséért nem sok...?

Nekem igen, ennyiből kijönne az oldalfalak és a tető OSB például.

a többi már részben megvan, bontott szarufák, ingyé kapott de thermo nyílászárók, uraságtól levetett garázskapu stb.

Egy 3 szintes családi házért én se sokallnám, de itt egy 5,6x8,6 méteres, 2,3m magas szerszám és tűzifa tárolóról beszélünk, ahová még be tudnám tuszkolni télen az autómat néha, és nem a hóesésbe bütykölném.

110m3 sajna a beltartalom, és 100-ig nem kell semmi engedély, épp nem férek be a nem engedélyköteles kategóriába.

Erre lenne típusterv?

Előzmény: Émile (3522)
Émile Creative Commons License 2017.08.16 0 0 3522

Típus terv ! Azokból lehet válogatni.

200 eft  gyakorlatilag nem is sok.

Előzmény: tordaitibi (3521)
tordaitibi Creative Commons License 2017.08.16 0 0 3521

Egy régóta hirdetett kis ingatlan eladásából minimális tőkéhez jutottunk, és mint törvénytisztelő magyar állampolgár, valamint a tanácsotokra hallgatva, szeretném legálisan megépíteni a már egyszer lebontatott sufnimat.

De mivel csak motoszkál bennem hogy 1 évvel ezelőtt 200.000 forintot  mondott egy tervező,

kérdezném hogy ezt az összeget valamilyen módon le lehet szorítani, vagy ez egy szabott ár, mindenki ennyiért vállaná el, nincs értelme keresgélnem más tervezőt?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!