Én is érthetetlen vagyok. Szintén faházat szeretnék, de olyan telken ahol van főépület, és nehány mellék is. 0,6 hektáron külterületen, a telek túlsó részére. A határokat feszegetem 40m2-rel, 4,5m gerincmagassággal és 132m3-rel. Igen, lakni fogok benne, mert összesen erre telik. Mindegy minek nevezik, tároló vagy ól. Ott kell lakjak. Kit keressek elsőnek ez ügyben, tervező irányít tovább, ő ajánl kiskapukat? Egyátalán van erre esélyem?
0.a. Keress egy ingatlanjogászt, ha nincs még pontos megosztási/használati szerződésed a telekhasználatról a tulajdonostársaddal. Legyen benne az is, hogy ki mennyit építhet, és legalább milyen távolságra a közös határtól. Szolgalmi jog?
0.b. Irány az építési osztály a helyrajzi számoddal, és kérd el a telkedre érvényes besorolást és a helyi építési szabályzatot. Ebben lesz benne, hogy miket kell betartanod. Az is lehet benne, hogy 5000m2 telekméret alatt nem is építhetsz rá semmit... Ha netán csak egy tömegben építhető a telekre, akkor a tulajdonostársad mit fog szólni ahhoz, hogy ő már nem építhet semmit? Kell az ő írásos beleegyezése és egy meghatalmazás, hogy eljárhass majd a nevében az éposztályon és a földhivatalnál.
0.c. Ne legyen semmi szoba/fürdő a terven, csak tároló/raktár, ha jót akarsz magadnak...
1. Nem, de terv valamint a szabályok betartása az igen. Az épület elkészültét majd be kell jelenteni. Építkezni terv nélkül meg butaság, tehát hamarabb legyen meg, mint bármilyen anyagot vennél, vagy kitűznéd az épület helyét.
2. A sorrend:
- Tiszta jogviszony
- Helyi építési szabályok megismerése
- Szabályok alapján a terv elkészítése: helyszínrajz, alaprajz, nézetek, számítások: magasság, zöldfelület, beépítési mutatók, stb...
- Építkezés (csak szerkezetkészre...), talán egy papíros építési naplót azért érdemes nyitni rá.
- Földmérő (földhivatali nyilvántartásba záradékoltatnia kell az épület körvonalát)
- Építési osztály -> Hatósági bizonyítvány kérése a tervek alapján (minden tulajdonosnak kell a hozzájáruló nyilatkozata), hogy minden szábályos volt, és passzol a helye/mérete a földhivatali beadvánnyl (Kimennek megnézni az épületet! Ágyat, fürdőt/wc-t véletlenül se lássanak!)
- a megkapott Hatósági bizonyítvánnyal a földhivatal bejegyzi a gazdasági épületet és felkerül a térképre is.
- Önkormányzat adóosztály -> építményadó bevallás beadása (lehet, hogy lakó épület nélküli telken lesz adóvonzata is, lehet érdemes előre megkérdezni).
- Csak ezek után fejezd be arra a célra, amire eredetileg szeretnéd...
3. Ez pontosan benne lesz a helyi építési szabályzatban, ha nem, akkor az OTÉK az irányadó. A tulajdonostárstól pedig a 0.a.-ban leírt szerződés szerint.
Osztatlan közös tulajdonos vagyok egy ~1200 m2-es zártkerti külterületen 1/2 arányban. A tervem, hogy egy faházat elhelyezek a területen, szerszámtárolás, étkezés-főzés, pihenés céljából.
Azzal tisztában vagyok, hogy a zártkert 3 %-a építhető be, mivel a terület felével rendelkezhetek csak, így a 600 m2 3 %-a, 18 m2. Ekkora faházat helyezhetek el az ingatlanon.
Ha a 18 m2-et veszem alapul és 2,5 méteres belmagasságot szeretnék, akkor 45 légköbméter jön ki. Továbbá figyelek a tetőgerinc magasságára, hogy a 3 métert ne haladja meg.
A kérdéseim a következők:
1. Kell-e építési engedély a faház létesítésére?
2. Szükség van-e bármilyen hivatalos procedúrára vagy elkezdhetem az anyagbeszerzést? (Ács, asztalos a családomban van, így szakember végezné a munkát)
3. Ebben az esetben az úttól (szurdok út) és a szomszédos telektől (melyen ingatlan nem található) mekkora távolságokat kell betartani?
Vettünk egy családi házat, aminek óriási terasza van. Amennyiben szeretnénk ennek egy részét beüvegezni és a nappalihoz csapni, akkor arra kell építési engedélyt kérnünk?
Egy ház tervezésének folyamatában állunk. Viszont tervezés közben egy kérdésbe ütköztünk a tervezőmmel.
Adott egy leejtős telek és erre szeretnék terveztetni egy szinteltolásos (szabadonálló), félnyereg tetős házat. A félnyereg tetős kialakítással viszont alacsony hajlásszögre lenne szükség (7° Bramac-ra gondoltam).
Viszont a HÉSZ 7.§ (6) a) pontja így szól:
a) Szabadon álló beépítés esetén az új magastető hajlásszöge legyen közel azonos az épület közvetlen környezetében álló szomszédos épület(ek) tetősíkjának hajlásszögével.
Ebből a pontból számomra nem egyértelmű, hogy csak magast tetős házat építhetek?
Továbbá a magas tető fogalma:olyan tető, amelynek lejtése a 10%-ot meghaladja és általában tetőteret képez.
Tehát, ha 7° fokos tetőt szeretnék, az elviekben nem is magas tetőnek számít, viszont azt sem egyértelmű, hogy csak magas tetős házat szabad kell építenem.
ha nincs teherviselő fal amit kiveszel akkor megoldható statikailag.
a konyhából a mosdó-wc nem szabályos és jó de ha nincs más akkor lehet. nekem is így van, mert egybenyitottam az étkező-konyha -közlekedőt. és utálom a labirintust.
tervező? minek. csak ha papirozni kell. vagy a gázsütóhöz gázterv, ilyesmi.
A segítségeteket szeretném kérni. Be szeretnénk építeni a tetőteret, szerkezethez egyáltalán nem szeretnénk nyúlni, mert már korábban úgy lett kialakítva, hogy később beépíthető legyen. Az épület 300 nm alatt lesz tetőtérrel együtt is. Beszéltünk egy építész-statikussal, szerinte építési engedélyköteles a tevékenység, én viszont úgy látom, hogy legfeljebb bejelentésköteles. Beszéltem az Önkormányzaton az Építési Pont-tal és azt mondták, hogy semmire nincsen szükség, építsük be és kész. Az Étv. És a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet szerint a lakóépület bővítése bejelentésköteles, de nem derül ki számomra, hogy mi számít bővítésnek (mert nem építünk hozzá a tetőtérhez). Tud valaki segíteni? Esetleg építész-statikus szakember van a fórumozók között? Köszönettel
Sziasztok! adott egy 80as évekbe népüét palkatető családi ház, amin szeretnék héjazatot cserélni (lécek+pala helyett zserard) valamint a tetőt a falsíktól 40cm-el kilógatni.
Ill. van egy lapostetős rész ami utólag lett hozzáépítve a házhoz, amit szeretnék az új tetővel egyúttal lefedni. Ez engedélyköteles? kell terveztetnem?
A telkünk HÉSZ szerinti beépítésének lehetősége ( LF-5 )15% és 4 m építménymagasságot ír elő, kérdésem az lenne van arra bármi reális esély hogy kérelemre eltérhetnénk 4 m építménymagasságtól eltérni 4.5 m -es magasságra.
Igen ez az amit 70%-os készültséggel összehoztam, sávalap oldalfalak majdnem az összes nyílászáró, tető, és lebontatták velem.
Mégegyszer nem akarom így.
Mivel a mérete meghaladja a 2017. engedélymentes paramétereket, 100m3 beltartalom, a sávalap meg adott, ekkora lenne mindenképp, szabályos terv kell, és erre mondott egy építész úr 200.000 forintot.
Igen, napelemtartó, téli garázs, tűzifatároló és szerszámtárolós barkácsolós építmény lenne.
Ennek a sok funkciónak 48m2 épp elég. Vagy sok...? Már én se tudom.
Meg tudod, lassan rögeszmém is lett. Hiába, öregszek..
A tervezőnek megfelelően kell feltenni a kérdést. Pl. úgy , hogy tervet kérek engedélyezés vagy bejelentés céljából. Biztos akad aki ezért vagy még ennél is mérsékeltebb összegért elkészíti. De azért 150 alatt ne reménykedj. Meg főleg abban nem, hogy ez a terv minden feladatra jó lesz.
A terveknek különféle fokozatai vannak . Mindig valamilyen cél érdekében készülnek.
Egy részletes kidolgozott terv akár a az objektum értékének 20 % is elérheti.
Sőt a névadóm szerint akár a létesítendő valaminek a 15 - 20 x is lásd az autó tervezést. (igaz az már nem tervezés hanem fejlesztés ).
Vagy ott van pl. a lakosságkörében használt un. gázterv. Ez egy célterv.... nevezzük engedélyezési tervnek.
Egy közepes vagy annál nagyobb méretű lakás /ház fűtési projektje 800 eft - nál kezdődi, de inkább millió feletti. Ez áll a hőtermelő és hőleadó rendszerből. A hőleadónak csak kis része a gázellátás max 100 eft és mégis egy gázterv 35 és 55 eft körül vagyon. A többi részt készíthetik terv alapján, vagy fejből... úgy is sikeredik néha.
Tehát miből áll a gázterv a gázórától :
egykét elzáró ... 5 ... 20 fm max. 20 mm -es gázvezeték a fogyasztókig / kazán és tűzhely / elzárók, a készülékek szakszerű csatlakoztatása. ezek térbeli elhelyezkedésének a rögzítése illetve annak a rögzítése, hogy a telepítés feltételei a szabványoknak megfelelőek e / légcsere - égéstermék elvezetés stb. / ennek a rögzítése A3 rajzon és egy műleírásban 5 - 8 mondattal ez egy gázterv... aminek csak egy célja van, az hogy engedélyezzék azt a leendő gázellátást és ha kész, annak lapján átvegyék mint írtam 35 -55 ezer ft.
magát az egész fűtést lehet készíteni terv nélkül is.... néha úgy is sikeredik.
És miért nem készítettnek tervet a fűtésről ?
Egyszerű !
Egy fűtésterv elkészítése is lenne akár 300 eft is amikor maga a projektum csak 1 milla, a megrendelő meg hanyatt esne .
,
Nos a te házacskád megtervezése is hiába saccold másfél millára az építményt, a terv sokba kerülhet. Ezért 150 eft-ért max egy engedélyezési tervet kaphatsz.
Tehát a sokféle tervből néhány :
engedélyezi terv,
bejeletési terv.. majd azonos,
marketting terv,
ezek elnagyoltak, aztán a kiviteli tervek garmadája részletesen kidolgozva sok munkával megfelelő díjazással,
és végül a megvalósulási terv.
Az egy megvalósult projekt állapotának a rögzítése. Lehet elnagyolt, de lehet részletes is.
Egy könnyűszerkezetes kb. 1-1,2 millába megálló sufni tervezéséért nem sok...?
Nekem igen, ennyiből kijönne az oldalfalak és a tető OSB például.
a többi már részben megvan, bontott szarufák, ingyé kapott de thermo nyílászárók, uraságtól levetett garázskapu stb.
Egy 3 szintes családi házért én se sokallnám, de itt egy 5,6x8,6 méteres, 2,3m magas szerszám és tűzifa tárolóról beszélünk, ahová még be tudnám tuszkolni télen az autómat néha, és nem a hóesésbe bütykölném.
110m3 sajna a beltartalom, és 100-ig nem kell semmi engedély, épp nem férek be a nem engedélyköteles kategóriába.
Egy régóta hirdetett kis ingatlan eladásából minimális tőkéhez jutottunk, és mint törvénytisztelő magyar állampolgár, valamint a tanácsotokra hallgatva, szeretném legálisan megépíteni a már egyszer lebontatott sufnimat.
De mivel csak motoszkál bennem hogy 1 évvel ezelőtt 200.000 forintot mondott egy tervező,
kérdezném hogy ezt az összeget valamilyen módon le lehet szorítani, vagy ez egy szabott ár, mindenki ennyiért vállaná el, nincs értelme keresgélnem más tervezőt?