A Derrick új szinkronja a 2000-es években készült, amikor már csak Gálvölgyit tudták volna felkérni, de az ő hangja szerintem már nagyon öreges lett volna a fiatal Harry-hez.
Az nem rémlik, hogy Gálvölgyi TV-filmben / sorozatban szinkronizált-e 2000 után, de mozifilmben is csak 3 esetről tudok. (Segítség, hal lettem / Pata-csata / Kis Vuk)
A régi, 60-as, 70.es évek szinkronjait nem érdemes a 2000 utániakhoz hasonlítani, mert akkoriban volt a Mokép, és egy TV, most viszont van jópár filmforgalmazó, és annyi kereskedelmi TV, mint égen a csillag. Épp ezért a mai szinkronszakma nagyon felhigult, a szinkronok gyártószalgon készülnek, ahogy az elmúlt években több cikkben is írták: a szinkronért fizetett összeg már régóta nem emelkedett, így az ismertebb színészek már nem vállalnak szinkront. A többit pedig Racilaci leírta.
A szinkroniparról nagyon durvákat hallani: full totálra járatott "műhelyek", nulla perc felkészülési idő, felvétel előtt kezedbe nyomott szöveg, minimális pénz.
Azok a régi motorosok, akik anno szinkronizáltak, s bepróbáláshoz, időpont-egyeztetéshez, nyugis felvételekhez és gondolom, komoly gázsihoz voltak szokva, ezek az új idők nem lehetnek túl vonzók. Úgyhogy a "nagy színész" kategória ma már lényegében semmit nem vállal. S ha belegondolunk, meg is lehet őket is érteni. Ezért aztán Csifó Dorina, Nyírő Bea, meg Holl Nándor szinkronizál. A színészek meg színházban játszanak, vagy filmen szerepelnek.
Szinte teljesen elvált a két szakma egymástól. Legalábbis a színészek második-harmadik vonaláig biztosan.
Igen, erre emlékeztem én is, Szolnoki Tibi modoros, magas hangfekvésű hangja rohadt zavaró volt Sztankay után. Kautzky Armand nem annyira, de Láng hangja meg annyira hozzánőtt Moorehoz, hogy más hanggal furcsa volt hallgatni.
Viszont pl. Pierce Brosnant meg Kautzky hangjával szokta meg mindenki.
Viszont azt nem értem, ha újra is kellett is szinkronizálni a Derricket, miért nem lehetett a régi szinkronhangokkal? Szabó Ottó 1998-ben halt meg, kilencvenes évek közepén még biztosan meg tudta volna csinálni.
Gálvölgyinél meg pláne nem értem, hogy mi lehetett az akadály, vagy ő már annyira nagy színész lett, hogy a 90-es években már nem vállalt ilyet?
Emlékszem, a 60-as, 70-es, 80-as években minden színész vállalt szinkront, az akkori legnagyobbak is, mint pl. Ruttkay Éva, Gábor Miklós, Zenthe vagy Bessenyei, aztán a 90-es évektől kezdődött ez, hogy "szinkronszínészek" lettek, és tök ismeretlen hangok kezdték a filmeket szinkronizálni.
Tony Curtis és Roger Moore újra szinkronja miatt is a Minden lében két kanálnál tiltakoztak a nézők (Szolnoki Tibor - Kautzky Armand), így 2-3 epizódot leadtak az új szinkronnal, majd a nagy felháborodás miatt pár hetes kihagyás jött, amíg újraszinkronizálták Sztankayval és Láng Józseffel, majd újrakezdték elölről a sorozat vetítését.
Egyébként valamikor a 90-es években egyszer leadták Karácsony és Szilveszter között a klasszikus, legelső szinkronnal fennmaradt három Minden lében két kanál epizódot.
Bár én sem vagyok oda az új szinkronért, de sok epizódnak nem maradt meg a régi szinkronja, így csak az újraszinkron jöhetett szóba. Az MTV-nél a 90-es években állítólag sok film és sorozat szinkronja lett az enyészeté.
A 2000-es években még hirdetést is feladtak az újságban, keresve a Frédi és Béni rajzfilmsorozat eredeti szinkronos epizódjait, mert azokból is alig maradt meg valami.
Régebben azt is olvastam, ha anno a DunaTV (amikor még nem tartozott egy egységbe az összes közszolgálati TV) nem nyúl le jópár kópiát az MTV-től, akkor talán már a Kórház a város szélén szinkronja sem lenne meg.
Emlékszem egyszer hatalmas botrány lett abból, hogy Tony Curtist Sztankay helyett Szolnoki Tibivel akarták szinkronizáltatni (akinek finoman szólva kicsit más hangfekvése), akkora nézői felháborodás volt, hogy végül bemondták, hogy a nézők követelésére visszatérnek az eredeti szinkronhoz.
De azt hiszem volt valami hasonló akkor is, amikor Roger Moore-nál akarták lecserélni Láng József szinkronhangját.
Ma már abszolut nem reménykedek, hogy visszatér az eredeti szinkron, pont leszarja minden csatorna (nemcsak abban a kérdésben), hogy mi a nézők véleménye....
"Nem értem, mi a francnak kellett újraszinkronizálni?"
Valahol azt olvastam, hogy amikor 2000-es évek közepén a Duna Tv megvette az a sugárázási jogot, akkor választhatott, hogy teljesen az eredeti szinkronos verziót választja vagy, pedig újraszinkronizál bizonyos számú epizódot. Az már köztudott, hogy melyik választották.
"Eredetileg is az MTV adta, most is az M3, még jogdíj problémák sem lehetnek."
Szerintem ne nagyon reménykedj benne, hogy régi szinkronnal fogják adni , amit átszinkronizáltak! :(
Nem értem, mi a francnak kellett újraszinkronizálni?
Én gyerekként láttam először, és Szabó Ottó meg Gálvölgyi János hangja annyira hozzátartozott Tapperthez és Wepperhez, mint pl. Bujtor Bud Spencerhez vagy Sztankay Tony Curtishez. Nekem különösen Wepper új magyar hangja zavaró.
Eredetileg is az MTV adta, most is az M3, még jogdíj problémák sem lehetnek.
Köszi, hogy jelezted a műsort, gyrekkoromból emlékztem rá, így meg is néztem. Pár éve azt írták egy cikkben, hogy nem maradt fenn az adás kópiája csak az alábbi fotó
Biztos volt már ez a kérdés, végiglapoztam az oldalt, de nem akadt meg rajta a szemem. Az erdei út c. epizód elején, a gyilkosságnál van egy zene, tudtok segíteni, hogy ki az előadó? Mindenhogy kerestem, megőrülök! Köszönöm szépen
Kizárólag magán célú felhasználásra eladó a Derrick c. krimisorozat 100 része, amiből 84 a klasszikus magyar szinkronnal készült. Nem a Napi Ászban megjelent, kétes minőségű VCD-ket kínálom, hanem jó minőségű, stúdióban készült felvételeket, 45000 ft-ért. Csak a 100 rész átírására van lehetőség. Az ár tartalmazza a postaköltséget és a DVD-k árát is. Előre utalást követően a szállítási idő 4 héten belül. Akit érdekel, írjon emailt a kovacs.attila@c2.hu-ra.
Talán sokan nem tudják, de volt egy Derrick-hez hasonló magyar sorozat is Megtörtént bűnügyek címmel, Avar Istvánnal (az utolsó részben Kállai Ferenccel) a főszerepben. Persze nem volt olyan színvonalú, mint a Derrick, de volt egy-két igazán jó rész. Az MTV videótárában megtekinthetők.
Teljesen mindegy szerintem, már csak a fingfűrészelés megy.
Én segitőkész szerettem volna lenni, hogy jelzem, nem törölték a wikipédiáról az oldalt, hanem a hozzászólásodban levő link a hibás, de ezt nem vagy képes megérteni, igy a téma nem érdekel tovább. Én megértem, hogy amikor belinkelted akkor jó volt, de valamit elbaszott az index és rossz lett.
Ha megnézed az oldal laptörténetét, láthatod, hogy 2007 óta él, és senki nem akarta törölni:
Erre a videóra csak nemrég bukkantam rá, ami nem sokkal azután készítettek , hogy kiderült Tappert múltja.
Azért érdekes, hogy bizonyos országokban még a fiatalok is tudják ,hogy mi az a Derrick, nem hinném, hogy nálunk ilyen jó lenne a helyzet.....
Viszont pár másodpercet a magyar változatból is mutatnak, ami Szabó Ottó hangjából ítélve talán a legelső hazánkban bemutatott Derrick rész egyike lehet.
azaz a hu.wikipedia.org/wiki/Derrick_(telev%C3%ADzi%C3%B3s_sorozat linket nem törlik, mivel ilyen nem is volt, rosszul linkelted be, lehagytál egy zárójelet a végéről.
Semmiféle linket nem blokkoltak, és ha a linked végére odaillesztez egy zárójelet, mindjárt jön is a link.