Sziasztok! Még tél elején kaptam néhány selyemakác magot, aztán lelkesen kis is csíráztattam egy részét, bár tudom a téli időszak nem éppen a legideálisabb erre, de pont emiatt meghagytam a többi magot tavaszra). Próbáltam változatos technikákat alkalmazni az egyes növényeknél, hogy tavaszra legyen némi tapasztalatom mire hogyan reagálnak (rögtön elvettem / forráztam / áztattam / vízben vagy nedves vattán csíráztattam (mint általános iskolában a babot). Lett is belőlük belőlük 3 mini növénykém, amiket alul lyukas áttetsző műanyag dobozba, homokos virágföldbe ültettem (még gyökéritatót is tettem bele) és fűtetlen (kb. 15 °C-os) helyiség ablakában helyeztem el. Esővízzel öntöztem őket, egyiket heti 2x, másikat kétnaponta. Egyedül az alulról öntözés jut eszembe, amit még nem próbáltam.
Mostanra a 3. is a többi sorsára jutott, egy jó darabig növöget, aztán egyszercsak szépen egymás után leszáradnak az "ágai" és a végén csak a szára marad. Szerintetek mi lehet az oka, mit csinálok rosszul, vajon lesz még ebből valami?
Van szintén 3, a selyemakácnál kicsit nagyobb narancs növénykém is, amik fényhiányos időszakban elszárítják (de nem ilyen zölden, hanem olyan barnásan) és lehullhatják a leveleiket, csak a száruk marad, aztán már 1-2 napos napsütés után is újat növesztenek. Vajon a selyemakác is ilyen? Vagy télen ennyire életképtelen a dolog?
Az egyik akácot próbáltam enyhén tápoldatozni is, ilyen-olyan házi praktikákkal megszórni a földjét, most legutóbb már agyaggolyókat is tettem a föld tetejére, ha nem is segít, legalább jobban néz ki.
Csatoltam egy képet is, mert mintha a levelei zöldességéből is veszített volna, nem olyan élénk zöld, kicsit zöldes sárgának látom.
Köszi, bocs, kicsit megfeledkeztem a fórumról. Azóta is 2-2,5 hetente kap Mospilant, meg permeteztem is, minden megdöglött rajta, csak a bolhák nem. 2 hete még tele volt darázzsal, bolhával meg katicával, meg valami undorító félgömb alakú szögletes bogárral ami tiszta scifi. Most hogy jöttek ilyen hidegebb éjszakák már tisztul. Mástól is hallom hogy csupa bogár volt, mert nem volt tél. Remélem most lesznek kiadós fagyok :)
Szia ! Hát egy kicsit elkésted a dolgot... Folyamatosan le kellett volna dörzsölni az elágazásokat, és csak egy szálat hagyni, amíg el nem éred a kívánt törzsmagasságot. De ha már így áll, több dolgot tehetsz. Megpróbálhatod összefonni/összekötni az ágakat, Vagy levághatod a felesleget, és csak a legegyenesebbet hagyod meg. Én az utóbbit választanám. A sebet mindenképp kend be fagéllel.
Segítséget szeretnék kérni, selyemakácunk 2 éves lesz ősszel, magassága 1,9m.
Viszont oldalhajtásai vannak,a fotót mellékelem, le kell-e vágnom őket? Egyelőre összekötöttem őket, hogy ne oldal-irányba hajtsanak -inkább fölfelé-, a cél, hogy inkább fa-jelleget szeretnék és nem bokort.
Napos helyen legyen, de már kihajtás előtt tedd oda, hogy az új levelek megszokják.
Reméljük túléli a sokkot. Én Ferticarral tápozok, de más komplex műtrágya is jó lehet. Ha meg egy kis szerves trágyát tudnál a földjéhez keverni, az még jobb.
Nem száradt ki csak árnyékosabb helyen volt és utánna átraktam egy napos helyre ahol szerintem megégett mert össze volt göndörödve a levele ,utána le is hullot. Szerintem ma átültetem egy nagy méretű cserépbe ,és azt szeretném kérdezni hogy te mivel tápoldatozod és hogy napos vagy félárnyékos helyen legyen?
Kedves Lora 1213 csak levéldísz tápoldattal szoktam és nem tudom hogy ültessem -e át? Mert most lehullot az összes levele de nincs a cserepében teljesen begyökeresedve. Nem tudom mit csináljak vele?
Köszi. A mienket már vagy 4 éve ültettem, 2-3 méter magas most, de szeretném még legalább 1-2 méterrel magasabbra nevelni. A törzsét egyébként úgy csináltam, ahogy irtad, kb. 150cm magasan ágazik el. Jelenleg is karózva van, hogy nagyjából egyenes legyen, arra gondoltam, hogy megmagasítom a karót, és ahhoz kötözöm az egyik viszonylag felfelé növő ágat...
Kedves Lora 1213 csak levéldísz tápoldattal szoktam és nem tudom hogy ültessem -e át? Mert most lehullot az összes levele de nincs a cserepében teljesen begyökeresedve.