Gondolom lassan mélyülő, homokos srtandot keresel. Az Zadar mellett Zaton üdülőtelepülésen (kiépített) és Rab szigeten van. Kb. 3 éve jártam Horvát országban, de továbbra is Göürögországot részesítem előnyben, mivel szerintem olcsóbb, hangulatosabb pl: Sarti, Nei Pori lassan mélyülő homokos straddal stb.
Érdemes ilyen irányba is körülnézni szerintem főleg kicsi gyerekkel.
Szintén új itt, és szintén homokos partot keresek két felnőtt és három nagyon kicsi gyereknek. Olcsó, nem túl zajos hely kellene, ahol a gyerekek is jól érzik magukat.
Árakról tudna valaki? Azt hallottam, hogy kicsit drágább mint itthon.
Helló! Én 2003. júliusában voltam Zadarban. Pag szigetén voltunk elszállásolva egy magánapartmanban, mely csodálatos és olcsó volt. Pag szigete gyönyörű és hangulatos, főleg esténként. A strand aprókavicsos, homokos volt, így nem kellett strandcipőt használni. Innen jártunk át szinte minden nap Zadrba, melynek valóban szép az óvárosa. Zadarból mentünk hajókirándulásra a Kornati szigetekre, mely a végén már egy kicsit unalmas volt, de azért főleg az elején meg volt a maga hangulata. Érdemes a környéken kirándulni, főleg a Krka vízeséshez kell elmenni, mert amellett hogy szép, hűvös van és a sós tenger után felüdülés az édes vízi tóban fürödni. Itt volt az első élményem a horvátok lazaságáról. Fiata ifjú és nagyon-nagyon csinos hölgyek előttünk öltöztek át a vizes ruhájukból szárazra, ami azt jelenti hogy teljesen meztelenek voltak alul-felül és őket nem zavarta. Mit mondjak engem sem, csak a feleségemet. Azóta minden évben visszajárok Horvátba, az idén is menni fogok Split mellé. Úgy hallottam 2005.06 végére már teljesen kész lesz az autópálya, így remélem hogy hamar leérünk.
Nyáron tengerparti nyaralást tervezünk két, óvodás, ill. kisiskolás korú gyerekünkkel. Elsősorban homokos tengerpartot keresnék. Úgy tudom, Zára környékén, ill. Észak-Dalmáciában több helyen van ilyen. Ha van konkrét infótok ebben a témában (homokos part Dalmáciában), kérlek osszátok meg velem!
Nekem az tetszett, hogy ez egy olyan falu volt, ahol bár volt minden (bolt, étterem, stb.), de nem volt csilli-villi turistafalu. Pl. a spanyol vagy görög tengerpart sokkal jobban mű volt ebben az értelemben... Érdkes feeling, érdemes kipróbálni.
Sziasztok!
Ha mar Zadarrol van szo. Nem messze van tole a Paklenica nemzeti park. 30 kuna a beugro, de nagyon jokat lehet turazni. Es ott nincs is az a tomeg, mint mondjuk a Krka vagy Plitvice parkokban. A link mogott vannak kepek. A tobbi pedig a Zadarhoz hasonloan szep Sibenikben, Tribunjban es Trogirban keszultek.
Iden milyen volt Zaton (Camping Village). En sokat nyaraltam ott, de tul draga lett. Tudtok valamit a kempingrol? Mi fejlesztettek?
Hát, elég bátran bevállaltuk, de akivel beszéltünk, mindenki azt mondta, hogy ott vagyünk ki szállást, sokkal olcsóbb. Azért vittünk egy sátrat is, hogy legalább a lányomnak legyen helye (mivel alig múlt 2 éves...).
Különben a www.elanor.hu oldalon van még pár kép az augusztusi részben, ahol a konkrét parti rész látszik. (Meg a lányom is...)
Ár: mi összesen 6-an voltunk, 5 felnött és a gyerek, de gyerekágyat vittünk. 6 éjszakára fizettünk 95e Ft-nyi kunát.
Ezért volt 1 és fél apartmanunk (a fél az egy olyan hely volt, ami még nem volt fullra kész, pár apróság hiányzott, de a hálószoba, illetve az egésznek a festése burkolása teljesen kész volt). Az apartman korrekt volt, tiszta, és teljesen új, erkéllyel, ami a partra nézett.
Nekünk 10 E/fő/nap volt, ami jóval alatta van a Balcsinak. És ha nem is extra körülmények között laktunk, de konfortban szinte minden meg volt. Meg aztán amennyit mi otthon voltunk....
Privlakába mentünk, ez kb. 25-30 km-re van Zadartól. Odamentünk, elkezdtünk szállást keresni, és kb. fél óra alatt találtunk is egy majdnem kész panziót a tenger partján, ami árban és minőségben is elég jó volt. Címem sajnos nincs, de elvileg egy másik szintén privlakai kontaktunk van (azért elvileg, mert nem nálam van a névjegy...).
Hát mi jul 10.-én mentünk, az nem tudom milyen nap volt, de kifogtuk. Gyakorlatilag 50-60-as átlaggal lefelé.
Mi Plitvice felé mentünk. Állítólag akkor még nem volt teljesen használható a pálya, ami most már szuper. Bár mondták azt is, hogy nyugodtan mehettünk volna arra. Mindenesetre táblák még nem igazán jelezték, vagy csak mi voltunk vaksik.
A házinénink sem tudta teljesen pontosan, hogy használhattuk volna-e, hát még mi :-)
A leutazásos élményeden csodálkozom... A letenyei határtól a Zadar melletti hegyek lábáig majdnem végig pályán mentünk. A majdnem az kb. 15 km, ahol még nincs befejezve az alagút. Mi mondjuk úgy időzítettük az utazást, hogy ne turnusváltáskor menjünk (hétfőn mentünk vasárnap jöttünk), és így igazából csak az autók teljesítménye határozta meg a sebességet.
Zadar, 2004. július 10-17
Az elkövetkező pár sorban a jövőben Horvátországba látogatóknak szeretnék elsősorban segíteni azzal, hogy leírom saját, szubjektív meglátásaimat az országgal, az emberekkel s egyéb dolgokkal kapcsolatban.
Először a piszkos anyagiakkal kezdeném, hogy mi mennyiből vészeltük át az egy hetet. Négyen voltunk egy jónak nevezhető apartmanban, ahol minden volt, ami csak kell, tv kivételével, de az senkinek sem hiányzott. Az árakat csak magamra vonatkoztatva írom, tehát egy főre: a szállásért 70 kunát fizettem (-szor 36 forintban), tehát nem sok; reális. Ezen felül 1260 kunát költöttem a hét nap alatt, amibe egyszeri éttermi étkezés volt (közép árkategóriás), reggeli bevásárlás, ajándékok, egy-kér belépő. Így napi 200 (7200) kunát költhettem, ami valójában 100-150-re jött ki, és az utolsó napokban az relikvia-árusokat lerohantam, s még így is 100 kuna maradt. Aki azonban nem szereti nézegetni, hogy mi-menniybe kerül, annak az a javaslatom, hogy napi 10.000 ft-nak megfelelő összeget kalkuláljon, s úgy élhet, mint Marci a Hevesen.
Zadarban voltunk, ahova a lejutásunk finoman szólva sem volt egyszerű. A határ sima dolog volt, de Karlovactól szépen beállt a sor, s egészen Zadarig maximum 60-al mentünk, a Sv Rok alagút előtti 10 km-t pedig sikerült 1,5 óra alatt abszolválnunk. A határnál kaptunk tájékoztatót, amiben volt útiterv: mikor érdemes elindulni, mikor van dugó. Hát akkor már mi is tudtuk, hogy ez kész ideg lesz. Na mindegy, ez benne van a dologban, a szép táj kárpótolz minket a 30 fokban. Autópályán 3-szor mentünk: a határtól kb 86 km-t Karlovacig, majd lent még kétszer, s így nagyjából 150 km pályáért fizettünk 86 kunát kb. Később kiderült, hogy a Karlovac-Zadar pálya már kész, amit azonabn még nem tábláztak ki, legalább is mi nem láttuk, így főtt a fejünk. Tehát a pálya nem drága, és megéri.
Emberek: nekünk a horvátokkal az ég világon semmi bajunk nem volt, egy rossz szót nem kaptunk, vagy legalább is nem értettük, sőt, az egyik bárban, ahol napi vendégek voltunk, a tulaj még egy körre is meghívott bennünket. A lényeg, hogy fel kell venni a sajátos ritmusukat pl. a közlekedésban, és mindenben alkalmazkodni hozzájuk, és nincs probléma. Egyébként nekem teljesen mediterrán hangulatom volt, s nem csak a város és tenger miatt, hanem a pozitív csalódásra az emberekben. Lezser, egyszerű és vagány nép benyomását keltették bennem.
Étterem: finoman szólva drágák: Zadarban mi a Nashville és Marco Polo nevű helyett látogattuk többször, amelyekben jó a kiszolgálás, és kellemesek az árak, így ezeket bátran tudom ajánlani. Az elő egy egyszerűbb hely, de nagyon barátságosak, míg a másik elég exkluzív megjelenésű. Árak: pizzák, tészták 30-40 kn, egyéb húsfélék 40-45-től felfelé a tengeri herkentyűkig, amelyek 200 körül mozognak/ 1 kg. Tehát nem olcsó mulatság, de megéri, mert vannak igen finom kaják: Fekete rizottó, Csevapcsicsi, Raznjici stb. Az italok sem olcsók, így a kaja egyből megszabadít minket 2000-2500 ft-tól fejenként. Ja, és akinek van ideje egy kis túrára, annak irány Pag-sziget, Gajac üdülőtelep a sziget végében, ahol MAGYAR ÉTTEREM üzemel, Budapest néven a Földesi család jóvoltából. Hiperfinom, hiperolcsó, hiperkedves kiszolgálás. Az irányt már a sziget elejétől falfestés is jelzi a tulaj munkája által :-)) Egyébként is Pag gyönyörű.
De most Zadar, ami szintén az, főleg az Óváros mindeével együtt, és a sétány a yachtkikötővel, laza Ferrarikkal, óriás-yachtokkal, szóval mint a riviéra.
Strand: homokos-kavicsos 20 km-re Zatonban, Nin-ben van, 15 kn fejenkénti belépővel, és ha kocsi is, akkor 50. Mi ezt inkább kihagytuk, mert Zadar Óvárosa mellet van egy elviselhető strand, nagy betonos stégfélével, ahonnan lépcsőn lehet bemenni, így a sünökkel sem kell küzdeni. Apropó: a tengeri papucs használata komolyan fontos, ha olyan helyen van az ember, különben oda a nyaralás. Pagon volt egy pár, Zadarban mi konkrétan nem láttunk. A zadari strandon van egy király 3-5-10 m-es ugrótorony a bátraknak. Ezt ki kell próbálni.
Az élelmiszer és gyümölcsárak bagyjából olyanok mint Mo-n, talán néhány dolog egy kicsit több. Egy átlagos reggeli bevásárlásunk nagyjából 60-70 kn volt 4 főre.
Ajánlanám a Kornati expedíciót, kb 250 kn-ért, amiért cserébe kapunk reggelit, ebédet és uzsit, és király élményt. Kihagyhatatlan a Plitvicei nemzeti park, és a Paklenica nemzeti park, de főleg az előbbi.
Az ajándéktárgyak 20-300 kn az Óvárosi részben: én amit vettem az egy hatalmas kagylótál (80), egy 22 cm matróz szobor (80) és több kis kütyü. Főleg a festmények drágábbak.
A bárok sem olcsók, általában egy körért 40 kn hagytunk ott.
Biztos kihagytam pár fontos dolgot, de ha még eszembe jut, leírom. Remélem segítettem, és mindenkinek ajánlom Horvátországot.
Nemsokára pár képet is felteszek.
Sok hely van, ami nekem Zadarnál (Záránál) jobban tetszett (Pl: Rovinj, Trogir, Korcsula, Dubrovnik).
De! Ha valaki Zadar környékén nyaral (Pl: Zatonban), feltétlenül keresse fel NIN városkát (Zadartól északra, távol a főút és üdülőtelepek forgalmától).
Ez volt a horvátok első fővárosa. Itt van a legrégibb, jellegzetes kicsi templom, római kori épületromok, városfal, stb. Van egy kis múzeum is. A nini püspök hatalmas szobra őrzi Splitben a Diocletianus palota egyik bejáratát. A szobor kicsiben itt van a templom mellett.
Talán azért tetszett, mert nem túristák dúlta, hangulatos hely.