gyerekek! csipesz, szemészeti vatta, éter, vagy nagyon tömény alkohol, vagy izopropil, egy kis bátorság, aztán száraz törlés vattával, megint egy kis bátorság ...
Errol a green clean szenzorporszivorol jutott eszembe, hogy nem lehetne-e kis modositassal a kisgyerekeknel hasznalt orrporszivo feltetet szenzortisztitasra hasznalni?
Lypapa, sok okosságot mondtál már, tudnál abban is segíteni, hogy hol lehetne valami hasonlóan eredmégyes, de kedvezöbb árú ecsetet mint ez:http://www.micro-tools.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=MTE&Product_Code=VD-1Köszönettel!
Ha nem a szenzor koszos akkor ne nagyon aggódj. Ha az is, akkor először a pumpával próbáld meg - tuti ott is van a gyógyszertárakban. Minden más módszer komolyabb felkészülést igényel. Én elvinném egy ottani fotósboltba, hogy mit javasolnak, hol lehetnek kitisztíttatni.
Kedves fórumozók! Nagy gondban vagyok, tavaly szeptemberben vettem egy canon 350d-t(eddig minden ok:)), azonban Balin voltunk nászúton és a nagy párától meg széltől sokszor porszemcséket láttam a felvételeken. Gondoltam semmi baj, ilyen lehet(azt mondták a ccs fotóban Bp-en), mivel itt vettem a gépet így bevittem tisztításra. Itt kezdődik a tortúra: mivel már 2 napja Cypruson dolgozom, ezért február 9-én beadtam, hogy biztosan elkészüljön. Ehhez képest március 20-án kaptam meg a gépet, de olyan mocskos, hogy kiakadtam tőle és akkora porszemek vannak benne, amekkorákat még nem láttam(nem túlzás). Sajnos a feleségem vette át a gépet, aki nem ért hozzá én meg már ezt csak a reptéren vettem észre!
Na most mi a fenét csináljak? Arról nem is szólva, hogy ingyen vállalták mivel még garanciális, ezek után meg 2700 Ft-ot akartak elkérni a feleségemtől. A történetnek még nincs vége: mivel ez az első DSLR gépem gondoltam rábízom egy szakemberre, aki úgy összemocskolta, hogy a keresőben gigászi porszemeket meg szálakat látok. Erre azt mondták, hogy szívesen 16000 Ft ellenében azt is kitisztítják!!!! Nem röhej!!!!!??? Itt vagyok egy gyönyörű országban és nem tudok fényképeket készíteni, mert élvezhetetlenek. Kérlek adjatok tippeket!
Ha osszekarcolod az hot-mirror-t elotte a Canonek a teljes szenzort cserelik csak.
A 10D atalakitasa (IR) soran az a tapasztalat, hogy igen komolyan ossze van gyogyitva a otmirror es a szenzor... szoval elmeletileg nem a szenzort csiszatolod, gyakorlatilag azonban igen :)
Első blikkre egész jónak látszik a rendszer. Szív, cserélhető a cső, így elvileg nem visz vissza port. Van hozzá sweeper is, ha a vákuum nem segít. Csak az ára durva egy kicsit. A nagyobb kit azért 16000 Ft...
Így van, bár a 4-es méretben nem vagyok biztos, hogy annyi-e. Hétfőn megnézem, a boltban van a kicsi, meg a közepes (úgysincs mit tisztítani most gép nélkül...).
7-est kérj körtefecskendőből. Nekem van 11-es is, az már baromi nagy. Meg van egy pici is (asszem 4-es), az meg mindig belefér a fotótáskába, általában gép/obi tisztítására használom, CCD-hez már kicsi a fújóerő.