pedig biztosan van. nalunk meg az utmenten is az no tavasszal. medvegaymarol nem tudok az alfoldon. mecsek, bakony, vertes voltak az elso ismert helyek, ahova jartunk. aztan felfedeztem, hogy eleg elmenni a borzsonyig :)
Régen a pesti munkahelyemen a buszmegálló tele volt vele. Itt most a közelünkben nincs és nem esik útba sehol. Lehet, hogy ha elkezdeném keresni, ráakadnék, de ha nagyon vágynék rá, érdemesebb lenne egyszer vetni, aztán reménykedni, hogy utána már majd kel magától, mint a galambbegy saláta.
Azt hallottam, hogy nem lehet fagyasztani, mert akkor elmegy az íze. Egyszer vettem turbolyával ízesített házi kecskesajtot. A nő mondta, hogy le volt fagyasztva a turbolya. Nem is volt semmi íze a fűszernövénynek. A sajt persze finom volt, csak kíváncsi lettem volna a turbolya ízére. De majd vetek tavasszal.
A házam előtt van egy 20 éves szilvafa, ami Sharka-vírusos, mindig zölden lehullik a termése, ami esetleg beérik, az is rossz minőségű, ezért szeretném kivágni.
A probléma az, hogy a pótlásnak szánt facsemetét 20 centivel a régi fa mellé tudom csak ültetni. Arrébb nem, mert egyik oldalon már túl közel lenne a szomszédhoz, a másik oldalon pedig egy nagy beton "szarkofág" van, valami telefonnal kapcsolatos dolog.
20 centivel a régi fa mellett a föld nyilván tele van vastag gyökerekkel. Milyen szerkezettel lehetne kiásni egy 30x30 vagy 40x40 centis ültetőgödröt? Kézi erővel egészen biztosan nem tudjuk.
De biztos van valamilyen ásó/véső/fúró gép féleség, habár sosem használtunk még ilyet.
A rovarriasztó (cseresznyelégy stb.) elleni bio permetszerhez használatos üröm alatt pontosan melyik növényt kell érteni? Van Fehér, Fekete és Édes/Egynyári üröm is.
Ma néztem, még nem láttam rajta virágot, de ha nem nyílik idén az sem baj, a lényeg, hogy kiültetve megmaradjon. Ez a fajta is a szétszórt magjairól szaporodik?
Vannak olyan elvetemültek ;) akik nyersen is megeszik a savanyú káposztát. :) (Néha etetek halakat áztatott kukoricával, elég kemény az. Legalábbis nem lenne jó elrágni.)
Nekem se szimpatikus, de aki szereti, had készítse úgy. Szénhidrát fogyasztással nekem amúgy is csínjánán kell bánnom, ha kihagyható nem erőltetem. Az a tapasztalatom hogy a káposztával is viszek az üvegbe éppen elég tejsavbaktériumot, és finom is magába.
Eljátszottam a gondolattal hogy készíteni kellene fermentált lilahagymát is. Frissen nagyon szeretem, finom lehet így is.