Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2025.01.08 0 0 93436

pedig biztosan van. nalunk meg az utmenten is az no tavasszal. medvegaymarol nem tudok az alfoldon. mecsek, bakony, vertes voltak az elso ismert helyek, ahova jartunk. aztan felfedeztem, hogy eleg elmenni a borzsonyig :)

Előzmény: AmazingGecko (93435)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.08 0 0 93435

Itt az Alföldön nem emlékszem rá, hogy valaha is láttam volna. Persze lehet, hogy láttam, csak nem tudtam mi az.

De ánizs illatú gyomra se emlékszem egyáltalán. Errefelé még a medvehagyma is relatív ritkaság, pedig másfele, főleg hegyvidéken roskadásig van.

Előzmény: homerx (93431)
beetee Creative Commons License 2025.01.08 0 0 93434

Nálam a tyúkhúr után a második legtöbbet megjelenő gyom a kertben. 

Előzmény: CBNora (93433)
CBNora Creative Commons License 2025.01.08 0 0 93433

Régen a pesti munkahelyemen a buszmegálló tele volt vele. Itt most a közelünkben nincs és nem esik útba sehol. Lehet, hogy ha elkezdeném keresni, ráakadnék, de ha nagyon vágynék rá, érdemesebb lenne egyszer vetni, aztán reménykedni, hogy utána már majd kel magától, mint a galambbegy saláta.

Előzmény: öreg_néne_b (93432)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.01.08 0 0 93432

Felénk is, úton, útfélen, még a kertben is, gyomként.

Előzmény: homerx (93431)
homerx Creative Commons License 2025.01.08 0 0 93431

felesleges vetni. mifelenk a kornyezo erdok rogyasig vannak turbolyaval.

Előzmény: AmazingGecko (93429)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.01.07 0 0 93430

Kézzel is lehet, ásó, csákány, fejsze és sok idő. 
Vagy egy ilyen: https://www.bossmachinery.nl/data/images/vehicles/l_2165_01_JCB%203DX%20Backhoe%20New%202021.JPG

Előzmény: AmazingGecko (93429)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.07 0 0 93429

Azt hallottam, hogy nem lehet fagyasztani, mert akkor elmegy az íze. Egyszer vettem turbolyával ízesített házi kecskesajtot. A nő mondta, hogy le volt fagyasztva a turbolya. Nem is volt semmi íze a fűszernövénynek. A sajt persze finom volt, csak kíváncsi lettem volna a turbolya ízére. De majd vetek tavasszal.

Előzmény: beetee (93427)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.07 0 0 93428

Sziasztok!

 

 

A házam előtt van egy 20 éves szilvafa, ami Sharka-vírusos, mindig zölden lehullik a termése, ami esetleg beérik, az is rossz minőségű, ezért szeretném kivágni.

A probléma az, hogy a pótlásnak szánt facsemetét 20 centivel a régi fa mellé tudom csak ültetni. Arrébb nem, mert egyik oldalon már túl közel lenne a szomszédhoz, a másik oldalon pedig egy nagy beton "szarkofág" van, valami telefonnal kapcsolatos dolog.

20 centivel a régi fa mellett a föld nyilván tele van vastag gyökerekkel. Milyen szerkezettel lehetne kiásni egy 30x30 vagy 40x40 centis ültetőgödröt? Kézi erővel egészen biztosan nem tudjuk.

De biztos van valamilyen ásó/véső/fúró gép féleség, habár sosem használtunk még ilyet.

beetee Creative Commons License 2025.01.05 0 0 93427

ánizs

Előzmény: AmazingGecko (93426)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.05 0 0 93426

A zamatos turbolya salátaként fogyasztva milyen ízű?

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.05 0 0 93425

A rovarriasztó (cseresznyelégy stb.) elleni bio permetszerhez használatos üröm alatt pontosan melyik növényt kell érteni? Van Fehér, Fekete és Édes/Egynyári üröm is.

 

 

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_%C3%BCr%C3%B6m

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%BCr%C3%B6m

 

https://artemisiagarden.hu/egynyari-urom/

 

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.05 0 0 93424

Köszi. Kedvenc málnafajtáim egyike.

Előzmény: öreg_néne_b (93423)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.01.05 0 0 93423
Előzmény: AmazingGecko (93422)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.05 0 0 93422

A Blissy málna az megegyezik az Autumn bliss fajtával?

piro para Creative Commons License 2024.12.25 0 2 93421

Boldog, békés ünnepeket kívánok minden kertészkedő fórumtársnak! :)

piro para Creative Commons License 2024.12.25 0 0 93420

Arra gondoltam, hogy ez előbb virágzik, mert a boltokban már rég árulták.

Most a régieken sem láttam még virágot, holott decemberben már 10 centisek szoktak lenni.

A nyár nagyon megviselte, és sok levelet levágtam róluk, így lehet idén el is marad a virágözön,

vagy csak tavasszal lesz rajta pár darab, mert az energiát a sok friss levél kinevelésére fordította,

amit az őszi nagy esőzéseknek köszönhetek. Ha az nincs, eléggé satnyák lennének.

Előzmény: krnemarika (93418)
krnemarika Creative Commons License 2024.12.23 0 0 93419

Ó, ez meg lemaradt.

Igen, a szétszórt magról szaporodik. Ez a forró nyár nem volt kegyes hozzá, nagyon kevés magonc lett.

Előzmény: piro para (93417)
krnemarika Creative Commons License 2024.12.23 0 0 93418

Még az enyém sem nyílik. Tavaly is elég későn volt rajta virág.

Most viszont betakarta a hó.

Előzmény: piro para (93417)
piro para Creative Commons License 2024.12.22 0 0 93417

Mikor szokott nyílni a hunyorod?

Ma néztem, még nem láttam rajta virágot, de ha nem nyílik idén az sem baj, a lényeg, hogy kiültetve megmaradjon. Ez a fajta is a szétszórt magjairól szaporodik?

Előzmény: krnemarika (93415)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.12.22 0 0 93416

Nem véletlenül van ott a szmájli. :)

Előzmény: krnemarika (93415)
krnemarika Creative Commons License 2024.12.22 0 0 93415

Akkor mi nagyon elvetelműek vagyunk, mert nagyon szeretjük a savanyú káposztát nyersen is enni. Sőt, úgy talán még több is fogy.

Előzmény: öreg_néne_b (93412)
55judit Creative Commons License 2024.12.17 0 0 93414

Én is olyan elvetemült vagyok. Minden formában szeretem. Káposztát eszek káposztával. :)

Előzmény: öreg_néne_b (93412)
Belohin Creative Commons License 2024.12.17 0 0 93413

A káposztához képest mindenesetre kemény volt.

Előzmény: beetee (93409)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.12.17 0 0 93412

Vannak olyan elvetemültek ;) akik nyersen is megeszik a savanyú káposztát. :)
(Néha etetek halakat áztatott kukoricával, elég kemény az. Legalábbis nem lenne jó elrágni.)

Előzmény: beetee (93409)
55judit Creative Commons License 2024.12.17 0 0 93411

A töltött káposzta is savanyúval készül. De még a székelykáposzta is.

Én a fermentált káposztát nagyon szeretem kis zsiradékon lepirítani is.

Előzmény: homerx (93410)
homerx Creative Commons License 2024.12.17 0 0 93410

nyilvan nem a savanyukaposztat fozod, hanem a toltottet. egyszeru tipo.

Előzmény: beetee (93409)
beetee Creative Commons License 2024.12.17 0 0 93409

De mitől kemény az a daraszem?

1. Ázott az eleget a felhasználásig, ettől is fel kellene puhulni

2. Általában főzve készítjük a savanyúkáposztát, szóval ott meg szintén elég ideig fő, hogy rendesen puha legyen.

Előzmény: Belohin (93408)
Belohin Creative Commons License 2024.12.17 0 0 93408

Összesen egy ilyen forrásra emlékszem, nem tudom, honnan vették az ötletet. Az ízével elégedett voltam, a kemény daraszemek nem hiányoznak.

Előzmény: öreg_néne_b (93406)
55judit Creative Commons License 2024.12.17 0 0 93407

Nekem se szimpatikus, de aki szereti, had készítse úgy. Szénhidrát fogyasztással nekem amúgy is csínjánán kell bánnom, ha kihagyható nem erőltetem. Az a tapasztalatom hogy a káposztával is viszek az üvegbe éppen elég tejsavbaktériumot, és finom is magába.

Eljátszottam a gondolattal hogy készíteni kellene fermentált lilahagymát is. Frissen nagyon szeretem, finom lehet így is.

Előzmény: öreg_néne_b (93406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!