Csak megköt, hát belekeményedett a tányérba amit nem raktam el üvegbe. Formába se kellene önteni olyan öreg, kézzel simán meg tudnám formázni. De most azért nem mert kevés van a tányéron, ezt el kell nyalogatnom. Nem olyan finom édes, kevés cukor feltétlen kell bele. Én 1kg-hoz 1 púpos ek-nyit teszek és kicsi citromsavat is mert kell hogy pici savassága is legyen.
De ízlés dolga. Ha te készítesz, te is kóstolgatni fogod biztos, és ízlésed szerint raksz bele valamit.
Eza sajt jó ötlet! És illik is a datolyaszilva ízvilága hozzá. Ha biztos akarsz lenni, hogy megköt, esetleg pektint tegyél hozzá. Akkor cukor sem kell akár semmi...
Most eszegetem a kihűlt lekvárt. Még sűrűbb lett. Nagyon öreg. Az ivólé is mikor kihűlt, sűrűbb volt mint melegen. Úgy tűnik, abban a vékonyka héjban nagyon sok pektin van. A következő adagból megpróbálok datolyaszilva sajtot készíteni.
Annak örülök hogy kevés cukor kell bele. Így is gyarapodok ha nem vigyázok.😀
Különös volt hogy a szétmáló levese gyümölcs nem engedett levet. Szét se ment. Adtam hozzá 1.5dl vizet, de azt is magába vette. 1 óra elteltével adtam hozzá 1ek. cukrot, fél tk. citromsavat. Másfél órát volt a sütőben mire meguntam és kicsi üvegekbe raktam. Nagyon sűrű. Az adalékok nélkül olyan nem finom édes volt. Elfogadhatóra ízesítettem, legközelebb szegfűszeget is főzök bele.
Nem rossz, de a sárgabarack lekvár finomabb. De nekem az nincsen.
Micsoda különlegességed van neked! Guangzo! Még csak nem is hallottam róla, neked meg annyi terem hogy lekvárt főzöl. Hihetetlen!
Lehet hogy felezem a Rosseyankát, de az is lehet hogy 3 szeletbe vágom. Majd kiderül. Annyit tapasztaltam a szeleteknél máskor, hogy a kicsit vastagabb szeletek zamatosabbak a vékonyaknál.
Ha nem tudod meghámozni mert kicsi akkor vágd kétfelé.Gyorsabban aszalódik mintha egészben lenne. Nálam a lekvárfőzés van napi renden Guangzoból utána Jujuba aszalása következik 4 vödör:)
Jelentem, kis adag ivólé készült Rosseyanka datolyaszilvából.
Az érett szemeket héjastúl leturmixoltam. Annyi vizet adtam hozzá, hogy még krémes, de könnyen iható állagú legyen. Kb 80dl lett, ehhez 2dkg (1ek) cukrot adtam, és egy csipet sót próba képpen. Csak úgy, mint az édes sütikébe szoktunk egy csipetet hogy jobban kihozza az ízt. + 2db szegfűszeget. Nagyon finom lett, csersav egyáltalán nem érződik a héj miatt.
Hamarosan lekvárt is készítek egy kis adagot, merem héjastúl, mert nincs benne csersav. Sok nem lesz, mert van sok füge lekvár is, én meg alig eszek ilyesmit.
Tavaly volt kóstoló az Issai kiwin, idén semmi. Megviselte az elhanyagolás, nem tudtam locsolni. Őrült sok vizet kihordok a kertre és az új kis kerti tavamba, egyszerűen nem bírom se erővel, se pénzzel.
Az Issairól le is mondtam, marad a bajor kiwi amit én gyökereztettem a Gyulától kapott vesszőkből. Ezek bírták a szárazságot. Jövőre kell hogy termést mutassanak. 2 nőivarú és 1 hímivarú van. Utóbbi virágzott idén.
Jövőre az Issai helyére a támrendszer mellé Tapír nevezetű méteres babot fogok ültetni.
Persze, kiváncsi vagyok alekvárjára! Nekem a Nikita nem terem még ennyit, hogy ilyesmin gondolkodjak, de mivel hasonló habitusú a gyümölcsük (csersavas, amit meg kell várni, hogy lebomoljon), mindenképp érdekel a tapasztalat, hogy milyen lekvár lesz belőle.
A héj-kérédsnél talán érdemes lenne kipróbálnod egy gyümölcsnél, hogy milyen, ha nem hámozod. Max. nem ízlik úgy és akkor egyértelmű, hogy hámozva szereted. Nekem a szeletnél nem volt zavaró a héj, de egészben nem próbáltam még, lehet, úgy nem jó.
Feltételezem érdemes leszedni a héját, mert Zotya papa is így aszal. Ő pedig nagyon érti a módját.
A lekvárban sem lehet csersav ha érett gyümölcsből készül. Most pár szem, 1 turmixolásra elegendő érett Rosseyankám van, ebből lesz ivólé. De ha finom lesz, akkor is korlátozott mennyiséget készíthetek mert se üvegem, se helyem a kamrában. Később kipróbálom a lekvárt is kis adaggal és majd beszámolok ha érdekel.
Héjastól nem lehet aszalni? Esetleg le lehetne húzni róla félidőben, vékonyan (ez csak ötlet, nem tudom, hogy lejön-e). Egyben nem aszaltam még, de szeletekről én nem szedem le a héjat, minket nem zavart tavaly.
Lekvárról ha jól emlékszem, többször is írtak, de ahogy rémlik, nem volt egyértelmű, hogy finom-e. Volt, akinek ízlett, másnak nem, mert maradt benne csersav.
Az ivólé ötlet jó, arra én is kiváncsi lennék, ha valaki már csinált, hogyan és mi lett az eredmény ízre.
Idén nagyon apró szemű a Roseyanka, ezért elmarad az aszalás pedig erre készültem nagyon. Mire meghámoznám elfogyna és sok a fekete folt is rajtuk. Ez nem tudom mitől.
Készített-e valaki datolyaszlvából lekvár vagy ivólét? érdemes-e?
Az idén a Hong yangból is kevés lett.Mivel porzó hiányba szenvedett emiatt beszereztem egy szuper porzót.Hiába mindent ki kell tapasztalni.Remélem jövőre több termése lesz.