Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2022.10.20 -1 0 32155

Csak megköt, hát belekeményedett a tányérba amit nem raktam el üvegbe. Formába se kellene önteni olyan öreg, kézzel simán meg tudnám formázni. De most azért nem mert kevés van a tányéron, ezt el kell nyalogatnom.  Nem olyan finom édes, kevés cukor feltétlen kell bele. Én 1kg-hoz 1 púpos ek-nyit teszek és kicsi citromsavat is mert kell hogy pici savassága is legyen.

De ízlés dolga. Ha te készítesz, te is kóstolgatni fogod biztos, és ízlésed szerint raksz bele valamit.

Előzmény: Amita13 (32154)
Amita13 Creative Commons License 2022.10.20 0 0 32154

Eza sajt jó ötlet! És illik is a datolyaszilva ízvilága hozzá. Ha biztos akarsz lenni, hogy megköt, esetleg pektint tegyél hozzá. Akkor cukor sem kell akár semmi...

Előzmény: 55judit (32153)
55judit Creative Commons License 2022.10.20 -1 0 32153

Most eszegetem a kihűlt lekvárt. Még sűrűbb lett. Nagyon öreg. Az ivólé is mikor kihűlt, sűrűbb volt mint melegen. Úgy tűnik, abban a vékonyka héjban nagyon sok pektin van. A következő adagból megpróbálok datolyaszilva sajtot készíteni.

Annak örülök hogy kevés cukor kell bele. Így is gyarapodok ha nem vigyázok.😀

 

 

Előzmény: 55judit (32151)
55judit Creative Commons License 2022.10.20 -1 0 32152

jav: leveses gyümölcs

Előzmény: 55judit (32151)
55judit Creative Commons License 2022.10.20 -1 0 32151

Hoztam a lekváros tapasztalatot:

1kg érett gyümölcsöt héjastúl beleaprítottam egy ilyen https://www.topshop.hu/delimano-stone-legend-black-szeletsuto# tapadásmentes serpenyőbe. Ebben szoktam a fügelekvárt is készíteni, nem tapad le a cucc és nem fröcsög mikor készül a lekvár.

Különös volt hogy a szétmáló levese gyümölcs nem engedett levet. Szét se ment. Adtam hozzá 1.5dl vizet, de azt is magába vette. 1 óra elteltével adtam hozzá 1ek. cukrot, fél tk. citromsavat. Másfél órát volt a sütőben mire meguntam és kicsi üvegekbe raktam. Nagyon sűrű. Az adalékok nélkül olyan nem finom édes volt. Elfogadhatóra ízesítettem, legközelebb szegfűszeget is főzök bele.

Nem rossz, de a sárgabarack lekvár finomabb. De nekem az nincsen.

Előzmény: Amita13 (32134)
55judit Creative Commons License 2022.10.20 -1 0 32150

Micsoda különlegességed van neked! Guangzo! Még csak nem is hallottam róla, neked meg annyi terem hogy lekvárt főzöl. Hihetetlen!

 

Lehet hogy felezem a Rosseyankát, de az is lehet hogy 3 szeletbe vágom. Majd kiderül. Annyit tapasztaltam a szeleteknél máskor, hogy a kicsit vastagabb szeletek zamatosabbak a vékonyaknál.

Előzmény: zotya papa (32149)
zotya papa Creative Commons License 2022.10.20 0 0 32149

Ha nem tudod meghámozni mert kicsi akkor vágd kétfelé.Gyorsabban aszalódik mintha egészben lenne. Nálam a lekvárfőzés van napi renden Guangzoból utána Jujuba aszalása következik 4 vödör:)

Előzmény: 55judit (32148)
55judit Creative Commons License 2022.10.19 -1 0 32148

Köszönöm.

Ma kezdődik az aszelás. nagyon apró lett a Rosseyanka, nem tudom héjastól jó lenne-e ha szeletelném.

A Nikita kicsit nagyobb, nem mértem, olyan 8kg körül termett. Amit eddig nem ettem meg, az megy az aszalóba.

Előzmény: zotya papa (32147)
zotya papa Creative Commons License 2022.10.19 0 0 32147

Kedves egészségedre:)

Előzmény: 55judit (32145)
zsorsz Creative Commons License 2022.10.18 0 0 32146

Sebaj, a 7 főbűnből egyet kipipálhatsz :)

Előzmény: 55judit (32145)
55judit Creative Commons License 2022.10.18 -1 0 32145

Megittam mindet. Őrület! Nekem se gyümölcslét se lángost nem szabad készíteni, mert amíg látom, addig eszem-iszom.

Előzmény: 55judit (32144)
55judit Creative Commons License 2022.10.18 -1 0 32144

Helyesbítek: 8 dl ivólé készült.

Kicsit szétszórt voltam mikor írtam, bocsi.

Előzmény: 55judit (32140)
55judit Creative Commons License 2022.10.18 -1 0 32143

Köszi.

Előzmény: meszi67 (32142)
meszi67 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 32142

"Kb 80dl"       Itt szerintem van egy plusz nulla 

Előzmény: 55judit (32140)
55judit Creative Commons License 2022.10.18 -1 0 32141

Tettem bele egy negyed teáskanálnyi citromsavat is.

Annyira finom, már majdnem elnyalogattam az egészet. Pedig azért e evőkanál cukrot csak nem kéne 1 nap alatt megenni.

Előzmény: 55judit (32140)
55judit Creative Commons License 2022.10.18 -1 0 32140

Jelentem, kis adag ivólé készült Rosseyanka datolyaszilvából.

Az érett szemeket héjastúl leturmixoltam. Annyi vizet adtam hozzá, hogy még krémes, de könnyen iható állagú legyen. Kb 80dl lett, ehhez 2dkg (1ek) cukrot adtam, és egy csipet sót próba képpen. Csak úgy, mint az édes sütikébe szoktunk egy csipetet hogy jobban kihozza az ízt. + 2db szegfűszeget. Nagyon finom lett, csersav egyáltalán nem érződik a héj miatt.

 

Hamarosan lekvárt is készítek egy kis adagot, merem héjastúl, mert nincs benne csersav. Sok nem lesz, mert van sok füge lekvár is, én meg alig eszek ilyesmit.

Előzmény: nyuggerfarhát68 (32135)
55judit Creative Commons License 2022.10.18 -1 0 32139

Tavaly volt kóstoló az Issai kiwin, idén semmi. Megviselte az elhanyagolás, nem tudtam locsolni.  Őrült sok vizet kihordok a kertre és az új kis kerti tavamba, egyszerűen nem bírom se erővel, se pénzzel.

Az Issairól le is mondtam, marad a bajor kiwi amit én gyökereztettem a Gyulától kapott vesszőkből. Ezek bírták a szárazságot. Jövőre kell hogy termést mutassanak. 2 nőivarú és 1 hímivarú van. Utóbbi virágzott idén.

Jövőre az Issai helyére a támrendszer mellé Tapír nevezetű méteres babot fogok ültetni.

Előzmény: zotya papa (32137)
diospyros Creative Commons License 2022.10.18 0 0 32138

köszönöm!

Előzmény: rzsoka (32128)
zotya papa Creative Commons License 2022.10.17 0 0 32137

Hogy sikerültek a kivijeid lesz-e vagy volt-e termésed az idén.

Előzmény: 55judit (32133)
55judit Creative Commons License 2022.10.17 -1 0 32136

A teljesen érett gyümölcsben is van csersav? Vagy csak a héjában? Én nem érzem.

Ha jól megérettek a szemek húzzam le a héjukat?

Előzmény: nyuggerfarhát68 (32135)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2022.10.17 0 0 32135

Nekünk TIPO fajta van.

Fagyok előtt leszedjük az összeset és padlás térben 6-12 fokon tartjuk.

Ami túl érett abból lekvár készül.

Héját nem tesszük bele mert kijön a csersav tartalma.

2021-s kép.

Előzmény: Amita13 (32134)
Amita13 Creative Commons License 2022.10.15 0 0 32134

Persze, kiváncsi vagyok alekvárjára! Nekem a Nikita nem terem még ennyit, hogy ilyesmin gondolkodjak, de mivel hasonló habitusú a gyümölcsük (csersavas, amit meg kell várni, hogy lebomoljon), mindenképp érdekel a tapasztalat, hogy milyen lekvár lesz belőle.

A héj-kérédsnél talán érdemes lenne kipróbálnod egy gyümölcsnél, hogy milyen, ha nem hámozod. Max. nem ízlik úgy és akkor egyértelmű, hogy hámozva szereted. Nekem a szeletnél nem volt zavaró a héj, de egészben nem próbáltam még, lehet, úgy nem jó. 

Előzmény: 55judit (32133)
55judit Creative Commons License 2022.10.15 -1 0 32133

Köszönöm.

Feltételezem érdemes leszedni a héját, mert Zotya papa is így aszal. Ő pedig nagyon érti a módját.

A lekvárban sem lehet csersav ha érett gyümölcsből készül. Most pár szem, 1 turmixolásra elegendő érett Rosseyankám van, ebből lesz ivólé.  De ha finom lesz, akkor is korlátozott mennyiséget készíthetek mert se üvegem, se helyem a kamrában. Később kipróbálom  a lekvárt is kis adaggal és majd beszámolok ha érdekel.

Előzmény: Amita13 (32132)
Amita13 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 32132

Héjastól nem lehet aszalni? Esetleg le lehetne húzni róla félidőben, vékonyan (ez csak ötlet, nem tudom, hogy lejön-e). Egyben nem aszaltam még, de szeletekről én nem szedem le a héjat, minket nem zavart tavaly. 

Lekvárról ha jól emlékszem, többször is írtak, de ahogy rémlik, nem volt egyértelmű, hogy finom-e. Volt, akinek ízlett, másnak nem, mert maradt benne csersav. 

Az ivólé ötlet jó, arra én is kiváncsi lennék, ha valaki már csinált, hogyan és mi lett az eredmény ízre. 

Előzmény: 55judit (32131)
55judit Creative Commons License 2022.10.14 -1 0 32131

Idén nagyon apró szemű a Roseyanka, ezért elmarad az aszalás pedig erre készültem nagyon. Mire meghámoznám elfogyna és sok a fekete folt is rajtuk. Ez nem tudom  mitől.

Készített-e valaki datolyaszlvából lekvár vagy ivólét? érdemes-e?

zotya papa Creative Commons License 2022.10.11 0 0 32130

Az idén a Hong yangból is kevés lett.Mivel porzó hiányba szenvedett emiatt beszereztem egy szuper porzót.Hiába mindent ki kell tapasztalni.Remélem jövőre több termése lesz.

 

 

 

zotya papa Creative Commons License 2022.10.11 0 0 32129

Első termése a Gold kivinek. Igaz,hogy nem sok de megmutatta termését.

Mivel kopasz kivi héjastól fogyasztható .Sárga húsa mézédes, héja kissé savanykás.Jó az íz harmóniája.

 

rzsoka Creative Commons License 2022.09.28 0 0 32128

Gratulálunk, gyönyörű fák.

Tegnap az RTLKlub híradójában is láttuk :)

További szép eredményeket kívánunk!

Előzmény: diospyros (32127)
diospyros Creative Commons License 2022.09.26 0 0 32127
zotya papa Creative Commons License 2022.09.12 0 0 32126

Egyenlőre 4 db nagy meg sok kicsi.

Előzmény: CBNora (32124)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!