Rby!
Nagyon könnyen lehet, hogy más a világsajtóban megjelent írások alapján tájékozódni, és más az, ha te a helyszínen gyűjtessz tapasztalatokat.
Én nem utálom a zsidókat, van egy olyan sarokpont, amiért kizárt, hogy gyűlölettel viselkedjek velük. Nem fejtem ki.
Vannak ismereteim: történelmi, vallástörténeti, nyelvészeti, melyek arról tanúskodnak, hogy az a térség etnikailag több ezer éve megosztott, még pedig nem nagy területi egységekként, hanem szórásban. Ez már maga kétségessé tesz mindenféle történelmi jogra való hívatkozást.
A másik gondom az, hogy ( hangsúlyozom angol, német és magyar média befolyás alatt állok a kérdésben!) a palesztin áldozatok többségének semmi, de semmi köze sincs Izrael megsemmisítésére törekvő arab szándékokhoz, ha vannak ilyenek. Emlékszel a falurombolásra Erdélyben? Igaz, ott nem voltak fegyvercsempészésre alkalmas ,de főként virtuális alagutak.Ugyanúgy nem találják ezeket az alagutakat, mint Irakban a tömegpusztító fegyvereket.
Én béke és tárgyaláspárti vagyok, mert nekem teljesen mindegy, hogy zsidó, arab, vagy hottentotta vért ontanak ki. Az ember egy faj.
Olyan kérdések vethetők fel, hogy az arab-zsidó konfliktusban rajtuk kívül mely hatalmaknak fűződik érdekük a jelenlegi pusztító helyzet fenntartásához?
Kérezni lehet, hogy a területfoglalások miért történnek? Ez erődemonstráció, vagy az élettér beszűkítése,menekülésre kényszerítés, erőfitogtatás, vagy ütközőzóna létrehozása egy nagyobb konfliktus feltételezése okán?
Kérdezni lehet, hogy kővel dobálózó fiatalok, gyerekek megfékezésére csak az éleslőszer az adekvát eszköz?
És egy személyes kérdés: ha a hiányos tájékozottságom miatt nem a zsidóknak, hanem a palesztínoknak drukkolnék Izraelben, akkor miért teszed fel nekem azt a kérdést, hogy utálom e a zsidókat.Egy ilyen állásfoglalás Magyarországon Izrael ügyében antiszemitává tenne negem? Miért kötelező nekem a zsidóknak drukkolni? Miért nem elég az, ha én munkatársi, családi, baráti kapcsolatokat tartok fenn és ápolok magyar zsidókkal? Az Isten áldjon meg, magyarázd ezt el nekem! Üdv.: Luby, aki Gábor
Neked vagy fogalmad nincs a Kozel-Keletrol, vagy utalod a zsidokat. A masodik esetben minden rendben, csak igy tovabb. Ha megis az elso eset az igaz, akkor erdemes lenne ugyanazt tenned, amit masnak ajanlottal: nezz utana jobban a dolgoknak es ne vesd el a lehetoseget annak, hogy forrasaid hulyet csinalnak beloled.
Ezt azert irom, mert izrael politikajaval lehet egyeterteni, meg egyet nem erteni, mint ahogy igaz ez a vilag minden orszagara, de te spec hulyesegeket irsz. Tudod, azt hiszem nem allok messze az igazsagtol, ha azt irom, hogy a polforumosok kozul en ismerem Izraelt es Palesztinat a legjobban. Egyreszt rengeteget olvastam, de ami ennel is lenyegesebb, hogy bejartam az egeszet keresztul-kasul, s beszelgettem rengeteg emberrel a politikai es az etnikai palletta teljes szelesegeben.
Tehat nagyon kedves es meghato, haogy masik informazioiert aggodsz, de nem artana, ha eloszor a sajatjaidon is kicsit elgondolkoznal.
Apro otlet: erdemes lenne rogton a "ki miert harcol" kerdessel kezdeni. Latogass el pl. a Hamasz hivatalos oldalara es nezz utana, hogy pontosan miert is harcolnak.
A közelkeleti helyzet kulcsa nem az izraeli vezetők kezében van. Ők kényszerpályán vannak, csak minimális mozgástérrel. Az ellenség Izrael fizikai megsemmisítését tűzte ki célul, így nemigen lehet velük miről tárgyalni, mivel ez a "megoldás" Izrael számára nem elfogadható. Amíg a palesztínai arab terrorszervezetek fel nem hagynak a terrorral, addig nincs megoldás. Csak a permanens védekezés az egyedül járható út Izrael számára, ahogy bármely más ország is ezt tenné, ha fél évszázada folyamatosan támadnák.
NB debka.com
Last Updated on May 18, 2004, 11:58 PM (GMT+02:00)
"Jordan’s King Abdullah became the first Arab leader to publicly tell Arafat it was time to quit. In New York Times interview, he advised him to take a long look in the mirror and see whether his position helped the Palestinian cause or not. Three days ago, Al Hayat editor told Arafat to go."
"több nemzetalkotó nép van ott, több egyenlő jogú vallás? és a nemzetiségek, vallások egymás kárára nem terjeszkedhetnek."
Nem lenne kizárt, hogy az arabok ezért az 5letért kevéssé lelkesednének.
"Az USA-ban pedig csökkenteném az amerikai zsidóság befolyását a gazdasági-, és külpolitikára, amennyiben ez Izrael számára előnyt jelent."
Te Moriczka, egyébként érdekes lenne az elképzelés a végrehajtásról.
Ám, ha ezzel kapcsolatosan lennének is 5leteid, nem fog menni ennek a numerus klazusnak a bevezetése usakiába.
Egyszerüen azér mer érdekazonosság esete forog fenn, ha mán mindenféle demokráciától el is tekintünk, ahun ezek nem szokásosak.
Ezer palesztin lett hajléktalan izraeli házrombolás miatt
Arafat terrorra szólított fel
NOL • 2004. május 15. 13:28
Az ellenség terrorizálására szólította fel szombaton népét Jasszer Arafat palesztin vezet?. Az izraeli hadsereg kétszáz palesztin család házait rombolta le Gázai övezet déli részén fekv? Rafahban az elmúlt két nap alatt.
Több mint ezer palesztin vált hajléktalanná az Gázai övezet délé részén fekv? Rafahban. Palesztin emberi jogi illetékesek szerint az izraeli hadsereg több mint száz házat rombolt le az elmúlt két nap alatt.
Az ENSZ palesztin menekülteket segít? szervezetének (UNWRA) illetékese szombaton közölte, hogy a házakban 206 család élt, 1064 ember.
Razsi asz-Szurani, az emberi jogok palesztin központjának igazgatója arról számolt be, hogy a hadsereg páncélozott buldózerekkel vonult be pénteken abba a körzetbe, ahol szerdán öt izraeli katonával végzett egy robbantásos merénylet.
Móse Jaalon tábornok, vezérkari f?nök a házak lerombolásáról pénteken azt közölte, hogy jelentéktelen számú épületr?l van szó, amelyekben palesztin fegyveresek húzódtak meg.
A házrombolást maga Ariel Saron miniszterelnök engedélyezte a hadseregnek, hogy szélesítsék a Gázai övezet és az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphia nev? folyosót.
Az éjjel a hadsereg három célzott légi támadást indított éjjel a Gázai övezetben, hogy megpróbálja megölni az Iszlám Dzsihád széls?séges palesztin mozgalom két vezet?jét. Több tucat palesztin megsebesült, de a célszemélyek sértetlenek maradtak.
Arafat terrorra szólít
A palesztin nemzeti katasztrófa a „nakba”, ami Izrael állam megalakulására utal, ekkor ugyanis a palesztin lakosok addig hazájukból tömegesen menekültek el. Ennek évfordulója alkalmából mondott tévés beszédet Arafat. Felszólította a palesztinokat, hogy legyenek rendíthetetlenek az izraeli megszállás elleni harcukban.
T?zszünetet javasolnak Izraelnek
2004. május 15. 15:45
MNO
T?zszünetet fog javasloni Izraellel Ahmed Korei palesztin kormányf? Colin Powell amerikai külügyminiszterrel Ammanban szombaton megtartandó találkozóján.
Powell, aki a Világgazdasági Fórum tanácskozására érkezik a nap folyamán Jordániába, az ammani repül?téren folytat tárgyalásokat a palesztin miniszterelnökkel.
A Petra jordániai hírügynökség értesülése szerint Korei jordániai kollégájával, Marvan al-Moaserrel megtartott találkozója után kijelentette, javaslatot tesz egy t?zszünetre és azonnali tárgyalások megkezdésére a palesztinok és Izrael között – adta hírül az mtv.hu.
Mi lehet az ok, a palesztín ellenállás túl nagy vérvesztességet szenvedett?
A házrombolások miatt kicsúszik az irányítás a mérsékelt szárny kezéb?l?
Egyszer?en csak id?nyerés, s sorok rendezéséhez?
Mi lehet a politikai cél?
Hawkeye!
Nagyon szeretnék eleget tenni kérésednek, de nem tudom a megoldást. Vannak Izraelben, és egyre többen az elitben is, akik demokratikus úton, humánus szempontokat figyelembe véve szeretnék ezt az ügyet lezárni. De Izraelben, ugyanúgy, mint itthon, a választások után drül ki, hogy kinek szavaztak bizalmat. Ez a mai izraeli hatalom nem akarja megoldani a helyzetet. A hatalmát addig tudja fenntartani, amig "helyzet" van.
Ha az Úr megjelenne a csipkebokorban és azt mondaná nekem: "minden eszköz a kezedben van, csinálj rendet itt, ahol született, élt, tanított és meghalt a fiam!"- akkor visszaállítanám azokat a határokat, melyek között megalakult Izrael állam; alkotmányban rögzíteném, hogy több nemzetalkotó nép van ott, több egyenlő jogú vallás? és a nemzetiségek, vallások egymás kárára nem terjeszkedhetnek.
Az USA-ban pedig csökkenteném az amerikai zsidóság befolyását a gazdasági-, és külpolitikára, amennyiben ez Izrael számára előnyt jelent. De nem jön az Úr. Ő tudja, hogy miért... Üdv.: Luby, aki Gábor
Kedves,jó Pixy!
Ez a zörjén siratóasszony most nem jött be, mert nem nyavajgásról volt szó. De nem is nagyon tudom, hogy honnan veszed az ismereteidet.Attól tartok, hogy semmit sem hallottál még Izrael állam létrejöttéről, semmit sem hallottál még az állam nemzetiségi összetételéről.
Amit leírsz, abból az derül ki, hogy vannak agyhiányos terroristák és ártatlan demokratikus, a világért sem rasszista zsidók. És negyven éve ez a helyzet, és a világ nagyobb része a terroristákkal szolidáris. A fene se érti ezt. Nem gondoltál még arra, hogy akitől infókat kapsz hülyét csinál belőled? Nem gondoltál még arra, hogy kik azok a gyilkos terroristák, akik a vélt, vagy valós ellenfél vezetőit helikopterből rakétával vadásszák le? Nem vagy képes felfogni, hogy egy népcsoport a saját földjén (már az ószövetségben is szerepel Palesztina, bár valószínű, hogy nem ismered, hiszen nem a TV2-ön megy..) küzd, nem helyeselhető módszerekkel a fennmaradásért. Érdekes lenne hallani tőled, hogy mi a véleményed a németek ellen hasonló harcmodorban kűzdő jugoszláv, vagy orosz parizánokról? A Nógrádi vezette magyar partizánokról?
Nem lehet ilyen humusz-hülyén elfogult egy gondolkodó ember. Pixy, Pixy- ha nem érted, akkor az a baj. Ha meg tudod, hogy miért írsz ilyeneket, akkor meg az.De ne aggódj én, mint zürjén siratóasszony érted is ejtek néhány őszinte könnyet, mert tudod minden emberért kár.
Üdvözöl: Luby, aki Gábor
áruld el nekem légyszíves, hogy milyen megoldást tudnál javasolni a közel-keleti helyzetre.
Egyszer valaki beírt egy (talán angol?) újságba, és a következőket javasolta: a ciprusi görögök menjenek Görögországba, a ciprusi törökök meg Törökországba, a szigetet meg adják a zsidóknak, és nincs tovább közel-keleti kérdés.
Én a te megoldási javaslatodat komoly érdeklődéssel várom, mert bár nem értek veled mindenkor és mindenben egyet, de oda szoktam figyelni a hozzászólásaidra.
Teljesen félre voltam vezetve. Azt gondoltam, ha olyan emberek öldösik egymást, akik egy azon ország állampolgárai, akkor ott polgárháború van. A fene egye meg, ezt definiciót.Azután van itt más problémám is végtelen sötétségemben remélem legalább egy pislákoló gyertyát gyújtotok.
Amikor Izrael állam létrejött nagyjából a terület felén arabok -látod nem írom az összefoglaló nevét ezeknek az araboknak-éltek. Most a terület 12%-án. Így megváltoztak a demográfiai arányok? Nem. Lehet, hogy először belekényszerítették őket a kisebbségi tudatba, azután kiszorították őket a saját területükről. Végtelen tudatlanságomban azt hiszem, hogy ez nem demokratikus, nem liberális és nem humánus.
Mert úgy tűnik alkalmatlan vagyok az előttem írok magasságába emelkedni, én ezért nem tudom, hogy el kell e ítélni az arabokat, mert nem tudom ki lőtt először. Valamelyiktek azt írta (na, azt tudom, hogy ez marhaság!), hogy vannak agytalan arab terroristák és NÉHA-NÉHA AZ IZRAELI HADSEREG KÖZIBÜK LŐ. (meg az arabok telepítenek új kibucokat az izraeliek mezőgazdasági területeire..)
Szeretném a magam primitív módján tisztázni veletek a következőket:
- ha elítélem Izrael belpolitikáját, az nem jelenti azt, hogy antiszemita vagyok.
- ha én Magyarországon élek, akkor ebből a szempontból engem csak az minősít, hogy miként viszonyulok a hazai zsidósághoz. (köszönöm szépen barátilag, szerelmileg és részben családilag jól!)
- minősíthet még az is, hogy mit gondolok és mondok a holokausztról. ( az emberiség történelmének legaljasabb, legszégyenteljesebb és legfelháborítóbb gazságának tartom a XX. század két diktatúrájának módszereit. Nekem teljesen mindegy, hogy vallási, faji, vagy osztályalapon írtanak ki, aláznak meg embereket.
- azt is tudom- bár képességeimnek a korlátait érzem-, hogy ami Izraelben történik, annak nem csak belpolitikai mozgatói vannak.Az arabvilág és az USA is tesz azért, hogy fennmaradjon ez az ex-lex állapot.
- végül kérek minden olyan nettársat, aki előregyártott panelszövegekkel, sértőszándékú mondatokkal, a tartalmak kritikáját kerülve acsarkodik itt a neten, hogy ilyen szándékokkal nyisson egy vérbunkó topicot. Üdv.: Lby, aki Gábor
Izraelben nem dúl semmiféle polgárháború, mivel az országot nem belső, hanem külső ellenség támadja. Polgárháborúról olyankor lehet beszélni, ha egy adott országban szakad két (vagy több) ágra az ország vezetése, és ezek harcolnak egymással.
Palesztínok nincsenek. Palesztína egy földrajzi terület, mint a Kárpát-medence. Ezen a földrajzi területen, vagyis Palesztínában sokféle nép él, vannak például palesztínai arabok, akik vallásuk szerint lehetnek muszlimok, keresztények, zsidók vagy akármik, és vallás nélküliek (felvilágosultak) is természetesen. Aztán élnek még zsidók is, akik lehetnek izraeliták, keresztények vagy felvilágosultak. És élnek még sokan mások is, ezeket többnyire levanteinek szokták hívni, nekik bármilyen vallásuk lehet. Az említett főbb vallásokon belül több felekezet található, pl. a keresztények lehetnek koptok, maroniták stb., a moszlimok meg síták, szunniták stb.
Hogy még érdekesebb legyen a kép: semelyik főbb népcsoport nem egységes. A palesztínai arabok több nagy és vagy kétszáz kisebb törzsből illetve nemzetségből tevődnek össze, ezek a XX. század közepéig rendesen gyepálták egymást minden lehetséges alkalommal, és mind együtt a törzseket elhagyó megvetett városi fellahokat, ha alkalom nyílt rá. Aztán a zsidók is etnikailag sokfélék: vannak a szefárdok, vagyis nyugati zsidók, és vannak a askenázik, vagyis keleti zsidók. Hogy ne legyen ilyen egyszerű, az askenázik nyugatról (és északról) jöttek vissza Palesztínába, a szefárdok pedig ott helyben laktak -- bár történelmük során lakták a spanyol félszigetet is. Vannak még őslakos zsidók, jemeni zsidók meg fekete bőrű zsidók, de ezeknek az etnikai csoportoknak a nevét nem tudom (hátha valaki kisegít, aki okosabb nálam és jártasabb a témában).
És a muszlim arabok között van több kisebb csoportosulás, akiknek nagyon nagy üzlet az Itrael elleni háborúskodás, na ők meg a terrorista vezetők, akik a követőiket minden lekiismeretfurdalás nélkül küldik a halálba a nagyobb haszon kedvéért.
Tehát remélem meggyőztelek, hogy nincs Izraelben semmiféle polgárháború.
Észak-Amerikában a legvisszafogottabb becslések szerint is 10-12-szer annyi amerikai benszülött él napjainkban, mint 1605-ben, a virginiai Jamestown alapítása idején. Dél-Amerikában pedig kb. 30-40-szeres ez a szám, de ha a kevert származásúakat is nézzük, akkor 80-100-szoros is lehet a jelenleg élők száma az 1492. évi állapothoz képest.
Parano Ida!
Baj van babám! Ez a két megszólalásod, valószínű indulatból született, orvosért kiált.
Csak, hogy olyan embertől halld, aki pöttyös származása ellenére igyekszik objektív lenni:
Izraelben POLGÁRHÁBORÚ dúl. Ha a területi arányokat, anépesség számát, a gazdasági potenciált, a nemzetközi támogatás mértékét nézzük, akkor nem beszélhetünk egyenlő erők kűzdelméről. Az történik, hogy egy olyan nemzet, mely elszenvedte a világtörténelem egyik legsúlyosabb, létét veszélyezető rendszerét a nácizmust ( nem fasizmus!!)most kifejezetten propagandájában, diktatórikus gyakorlatában, módszereiben náci módszereket használ. A palesztínok, (akik létezne, hidd el) sem jobbak náluk. De ők a gyengék, a kisebbség, az alig támogatott, a kiszolgáltatott. ezzel magyarázható sok szélsőséges tettük De náluk nem emelték állapolitikai szintre a náci fajgyűlöletet, a "végső megoldást".
Az is jó kérdés, hogy miért antiszemita az Magyarországon, aki nem Izraelnek szurkol?
Az is jó kérdés, hogy egy háborús övezetből, ahol negyven éve polgárháború van, a gyűlölet, a kegyetlenség, az antidemokratikus módszerek országából kampánymenedzser hozni saját társadalmunk szétrombolására, ennek a menedzsernek eltűrni háborúra búzdító tevékenységét kinek állhat érdekében. Kinek fontosabb a választási siker bármilyen áron, mint az ország, nemzet sorsa, jövője.
Hogy is van ez? Miket írogatsz itt össze.vissza?
Gondolkodj, nem fog fájni, csak szokatlan lesz..
Luby, aki Gábor
CAIN? Ezeréves Dolfi birodalmában a birodalmi polgárság számára biztosított angolszász és orosz bombák, ágyú- és egyéb lövedékek együtt jártak az árják előjogaival, másrészt Shickelgruber politikai ellenfelei kivégzése vagy az egyébként birodalmi polgártárs elfuserálódott árják (haszontalan kenyérpusztítók) érdekében végrehajtott euthanazia program tulajdonképpen tekinthető humanitárius katasztrófának. Túl sok ilyen álláspontot tükröző kordokumentumról ugyan nincs tudomásom...
...úgy tűnik, mintha összetévesztenéd az "egy kirobbantott világháború elvesztése" valamint az "egy humanitárius katasztrófa" kifejezéseket - de ez a te egyéni szociális problémád.
Meg tudnád mondani, miért tekinted humanitárius katasztrófának azt, amit a harmadik birodalom polgáraival művelt az az őrült mázoló?! Miért nem inkább azt tekinted humanitárius katasztrófának, amit a harmadik birodalom árja polgárai Európa többi polgáraival műveltek? A tengerentúli polgárokról nem is szólva!
Szerinted vajon miért volt humanitárius katasztrófa, amit a harmadik birodalom művelt a harmadik birodalom területén, a harmadik birodalom polgáraival ?
Humanitárius katasztrófa Izraelben
A palesztin származású lakosok házait lerombolja a hadsereg
május 14.
Az első házak, amelyekt lerombolunk, üres épületek lesznek. Később a lakott házak kerülnek sorra. Izrael vállalja a felelősséget a kitelepítettek elhelyezéséért – hangoztatja Tel-Aviv. Az ENSZ elítélte a tervezett házrombolások miatt a zsidó államot.
Bár a gyakorlat a Te igazad bizonyítja. Az indiánok nem ismerték a löport, szerettek bölényre vadászni, meg a szabadságot is. Igaz, Spinozát sem olvasták, söt Bakfark Bálintot, Roger Bacont, az Ó-szövetséget sem ismerték - ki is irtották őket.
Valójában ez a jó Arafat célja, hátha elvándorol mindenki, és akkor jöhetne a palesztín nép a maga dolgos, szorgalmas, eszes hozzáállásával, hogy az izreliek által összetákolt fércművet, korrekt országgá kovácsolja....lakj velük, és ne innen pofázz ..........
Életben maradt
„Négy bombatámadást éltem túl, most pihennem kell.”
2004. május 8. 9:12
Kovács Zita, MNO
"Négy robbantásos merényletet élt túl egy huszonkét éves amerikai zsidó pincérlány Izraelben, és most erősen gondolkodik az Egyesült Államokba való visszatérésen. Abbey Spero sosem politizált, és a palesztinokkal is jó kapcsolatban van....
Abby Spero soha nem vett részt a régió politikai életében, és mindig jó kapcsolata volt a palesztinokkal, akik közül sokan dolgoztak az izraeli vendéglátásban. „Nem gyűlöltem meg a palesztinokat néhány szélsőséges gondolkodású ember tette miatt. Végül is nem panaszkodhatom. Igaz, szereztem néhány sérülést, de az átéltek erősebbé és bölcsebbé tettek” – nyilatkozott a lány, aki most jókedvű, és egyáltalán nem fél, de elismerte, hogy sokat gondolkozik az Egyesült Államokba való visszatérésen – olvasható a brit baloldali Observer riportjában.
2010-ig legalább 250 ezer izraeli hagyja el hazáját, ebben az évben feltehetően 23 ezren vándorolnak el.
"Diplomata-lázadás Londonban
Élesen bírálták Blair izraeli és iraki politikáját
2004. április 27. 11:29
Udvardy Zoltán
Nyílt támadást intéztek diplomaták Tony Blair iraki és izraeli politikája ellen. A nagykövetek szerint az USA-vezette koalíciónak „nincs érvényes terve” a háború utáni Irakra. Kifogásolják a palesztin és az iraki civil lakosokat ért atrocitásokkal szembeni közömbösséget is.
Több mint 50 volt brit diplomata írta alá azt a levelet, amelyik élesen támadja Tony Blair brit közel-keleti politikáját. Sürgették a miniszterelnököt: gyakoroljon nyomást Amerika „kudarcra ítélt” közel-keleti politikájára vagy pedig hagyjon föl annak támogatásával.
A levél aláírói „egyre növekv? aggodalommal szemlélik”, amint Nagy-Britannia követi az amerikai irányítást Irakban és Izraelben, és parlamenti vitára szólítanak. A miniszterelnöki hivatal els? reagálásában a „stabilitás, béke és biztonság” mellett foglalt állást a közel-keleti és iraki politikát illet?en. A Downing Street szóviv?je szerint Blair visszautasította, hogy „biankó kártyás” politikát folytatna Bush elnökkel.
A BBC megjegyzi: az 52 diplomata támadása mindeddig példátlan aktusnak számít a brit politikai életben. A dokumentumot jegyz? nagykövetek névsorán szerepel a volt bagdadi és tel-avivi misszióvezet? aláírása is. A tiltakozó és figyelemfelkelt? levél szervez?je, Oliver Miles volt líbiai nagykövet kijelentette: a nagyköveti karban számosan úgy érezték, hogy „meglehet?sen széles körben osztoznak véleményükön” két kérdésben, az arab-izraeli konfliktus és Irak ügyében, s úgy látták: kételyeiket „illene közzétenniük”.
A levelet elindító diplomata Irakról kifejtette: „Úgy gondoljuk, hogy a tervezés hiányában, s a kialakult helyzet félreértése, rossz olvasata folytán igen bonyolult helyzetbe kerültünk”.
A közel-keleti ügyekben széleskör? tapasztalatot szerzett diplomaták sürgették a miniszterelnököt, hogy gyakoroljon befolyást az amerikai politikára a Közel-Keleten, méghozzá a lehet? leggyorsabb módon.
„Úgy érezzük, elérkezett az ideje, hogy közzétegyük nyugtalanságunkat annak a reményében, hogy a parlament érdekl?dését felkelti az ügy, és ez alapvet? újraértékeléshez vezethet” – olvasható a Reuters által közzétett levélben. Miles kijelentette: nem szeretnék hibáztatni Blairt közel-keleti politikájáért, csupán hallatni kívánták hangjukat. A dokumentumot aláíró külügyi munkatársak sürgették Blairt: Bush elnökkel kialakított szövetségét felhasználva tegyen er?feszítéseket annak érdekében, hogy valós befolyást gyakoroljon lojális szövetségesként. Ha ez az er?feszítése nemkívánatosnak min?sül vagy visszautasításra talál, nincs többé oka a miniszterelnöknek arra, hogy támogasson egy kudarcra és bukásra ítélt politikát – figyelmeztetnek a brit diplomaták.
A BBC megjegyzi: Blair h? szövetségese volt George Bush elnöknek, követve ?t az iraki háborúba. A nagykövetek most azzal vádolják az USA-vezette koalíciót, hogy „nincs érvényes tervük” a háború utáni Irakra és kifogásolják, hogy a koalíciós er?k felt?n?en figyelmen kívül hagyják az iraki civil áldozatokat.
A diplomaták er?teljesen támadják a brit kormányf? izraeli politikáját is. Úgy vélik: Blair pusztán a kivárás taktikáját követi, passzívan szemlélve, hogy az USA majd csak érvényesíti valahogy a közel-keleti úgynevezett Útitervet, s közben tehetetlenül szemléli az izraeli palesztin telepek pusztítását. Élesen elítélik Bush döntését, amely lehet?vé teszi, hogy Izrael megtartson egyes zsidó telepeket Cisz-Jordániában, s ezt illegális és egyoldalú lépésnek ítélik, szintén hibáztatva Blairt e folyamat támogatása miatt.
Aláhúzzák: félnek az egyre élénkebb hátrálás miatt, s azért, amiért Blair személyesen helyeselte ezt. Úgy látják: Blair feladja azokat az alapelveket, amelyeken közel négy évtized, nemzetközi er?feszítései nyugszanak, amelyeknek a célja az volt, hogy helyreállítsák a békét a Szentföldön.
Sürgették a brit kormányf?t: sürg?sen vizsgálja felül Nagy-Britannia amerikai szövetségesként folytatott politikáját, amelyet elítél az arab és a muszlim világ.
A külügyminisztérium részér?l a szabaddemokrata Sir Menzies Campbell a Radio 4-nek jelezte: a kormányf? alaposan megfontolt választ kíván adni a levélre. A munkáspárti Loise Ellman „a miniszterelnök elleni, szervezett támadásként” értelmezte a dokumentumot, mely szerinte nem nyújt alternatívát a közel-keleti helyzetre."
Nos, én hozzád képest teljesen tudatlan vagyok, ezért kérlek, részletezd, hogy szerinted, hogyan lehetne megoldani a helyzetet.
Konkrétan!
Kinek, mit kellene tennie ennek érdekében.
Ha neked sincs ötleted, a megoldásra, abba kellene hagynod a hibák, kritikák egyoldalú sorolását.
Izrael tiltakozik az iraki ENSZ-megbízott kijelentése miatt
április 26. 19:56
[MTI]
Izrael felszólította Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, intézkedjen, miután a világszervezet iraki különmegbízottja, Lahdar Brahimi a múlt héten "a térséget megmérgezőnek" nevezte Izrael politikáját. Kofi Annanhoz intézett levelében Dan Gillerman, Izrael állandó ENSZ-képviselője aláhúzta, hogy Lahdar Brahimi megjegyzései "kétséget ébresztenek az ENSZ tisztségviselőinek tárgyilagosságát illetően" és a főtitkárnak figyelmeztetnie kellene különmegbízottját ezekre a megjegyzésekre.