Vagy ha nem spórolós az illető 24 órás áramról használja és annyi melegvizet használ amennyire telik neki.
"ezért 2 év alatt kilyukadt az előző lakás bojlere,+
Balszerencse. A régi horganyzott tartályos bojlerek is bírták 7 -9 évig, a modernebbek, a tüzizománcos tartályúak pedig kb. 15 évig. Sőt néha 20 évig is kihúzzák.
én is kb ezt csináltam, a vízkőpucolás nem szakmunka, házilag is meg lehet csinálni
amit viszont kihagytam, az az anód cseréje, ami már akkor sem létezett amikor utoljára elvégeztem a pucolást, ezért is nem tűnt fel hogy kéne vele valamit kezdeni
arról nem is beszélve hogy az áramfogyasztás is növekszik ha vízköves, hőszigeteli a fűtőszálat a víz felé
egyébként egy villanybojler, ha jól karban van tartva többet is ki kéne bírnia mint 10 év, nincs benne mozgó alkatrész, a korróziót pedig megfogja az anód és a festés
Én az éjszakai árammal felfűtött bojler híve vagyok (de itt az új helyen gázkazán van), mert az tárolja a vizet, én tudom a hidegvíz hozzákeverésével szabályozni a hőfokot, és az csak lassan változik. A legtöbb gázkazán nem képes a változó vízáramhoz ugyanarra a hőfokra fűteni a vizet, ezért zuhanyzáskor kínlódás beállítani a megfelelő hőfokot. Mosogatáskor spórolnék a vízzel, nyitom-zárom a csapot, közben meg hallom hogy a gázkazán minden nyitásra beindul, fűti a csövet, aztán leáll amikor elzárom, biztos nem tesz neki jót.
Az éjszakai áram használata olcsóbb, és a villamos hálózatot, meg a környezetet is kevésbbé terheli, mert éjjel a nulla kibocsájtású paks adja az energiát. Elég szomorú hogy ha ennek a használata visszaszorul.
Akkor van igazad ha nálatok lágy a víz és szerelőt kell hívnod. Nálunk viszont kemény és egyedül is le tudok tekerni hat csavart. Ezért aztán évente leszedem az alját, új tömítés pár száz forint, vízkőoldó szintén. Ilyenkor egy festékes vödör megtellik a tartályból kijövő vízkővel, de ami fontosabb, ilyenkor már alig látszik ki a fűtőszál a vízkőből. Öt évet biztosan nem bírna ki, dobhatnám a kukába az egészet.
Egy 80 literes bojler felszerelve úgy 80 eft. Ennek tisztítása 25 ezer forint. 3x -os tisztítás ára 75 eft. Aki azt javasolja , hogy évente az nyilván a saját pénztárcájára gondol... már ha bojler szerelő. Mint írtam elég az 5 évente elvégeztetni.
Más.
A tárolós és vezérelt áramról üzemelő villanybojlerek kora nagyjából lejárt.
Annak akkor volt jelentősége amikor a háztartások villamos teljesítménye kicsi volt, pl. 15 Amp mérő csatlakozásoknál Arról csak 3,5 kW teljesítmény vételezhető, tehát egy 1,5 - 2 kW-os bojler erre sok volt.
Ezért adták előbb a csúcsidő kihagyásos megoldást , majd a kapcsoló órásat... külön áramkörrel és mérővel - fele áron mint a nappali áram. A fele ár azért is volt mert így ösztökélték a lakosságot ennek használatára, védve a hálózatok túlterhelését.
Ma már amikor 25 vagy 32 Amp van és egy vezérelt áramszolgáltatás kiépítése nagyon költséges.
nem járható út,.
Persze akinek van vezérelt árama, az használja csak nyugodtam !
Akinek nincs, annak a gáz vagy a villany. De villanybojlerből csak kicsi és nappali azaz 24 órás áramra.
Mamár 50 eft ért lehet jó villanybojlereket kapni 10 - 15 évig tart mindenféle karbantartás nélkül.
"(egy normál méretű kádba kb 15-20 cm magas víz) és kb 5-10 perc múlva azt látom, hogy a tartályban lévő víz már csak 41 fokos. " egy normál méretű kádcsaptelep víz kifolyása 5 és 12 liter /perc között változhat. Azért van rajta a szelep (amit a laikusok csapnak neveznek ), tehát a szelep , hogy a víz kifolyást szabályozzuk. Beállíthatjuk pl. 10 liter / perc értékre és akkor 5 perc alatt 50 liter 10 perc alatt 100 liter víz folyhat ki, tehát a bojler bőben kifogy a 8. perctől már csak hideg víz folyik.
Tehát egy 80 literes bojler hozama nem korlátlan m mármint melegvízből.
Ettől függetlenül egy 80 literes bojlerrel is lehet élni ésszerűen kell a melegvízzel gazdálkodni.
És nem 80 liter melegvízet lehet termelni.
Feltételezhető, hogy a melegítő áram vezérelt, ami azt jelenti hogy 24 óra alatt órát él. Egy 80 literes bojler felfűtése kb. 80 fokra 6-7 óra, de a barátibb 60 fokra elég 4 óra tehát 2x lehet felfűteni 60 fokra. de 60 fokos vízzel csak forrázni lehet az hígítani kell mondjuk 45 fokra , tehát a 2 x60 fokos vízből lehet legalább 150 liter melegvízet termelni. De az a villanybojéert elvileg nappalira , szakszerűbben 24 órás áramra is át lehet llítani és akkor már legalább 500 liter 45 fokos melegvizet lehet termelni.
Természertesen a melegvíznek húzós ára lehet.
Van egyszer egy hideg víz díj - erre jön a csatorna djj majd az áramdíj.
Mit lehet tenni ?
Hát takarékoskodni !!
A példának felhozott 4 tagú család esete is bizonyítja, hogy ha szerényen de egy 80 literessel is el lehet lenni.
" Szerintetek ez normális? " Mármint a kérdésed ??
Nézzük az előzményeket ! Van egy 80 literes villanybojler, ami be van állítva ECO -ra ami állítólag 53 fok. Ok. ha kevés állítsuk először pl. 60 fokra aztán majd meglátjuk !
Tavaly nyáron költöztünk ide. Néhány hónapja vízkőteleníttettem, mert azt hittem, hogy azért van ez a helyzet. Egyébként nem volt vészes mennyiség benne, az előző tulaj is rendszeresen pucoltatta.
ha most költöztetek oda, akkor lehet hogy a bojler már vízköves, néhány évente azt pucolni kell
és ami nagyon fontos, a magnézium anód cseréje
én ezt elfelejtettem, ezért 2 év alatt kilyukadt az előző lakás bojlere, vettem másikat 70ezerért, a feleségem meg eladta a lakást (az övé volt), úgyhogy az is elment
egyébként a boljlernél tényleg spórolni kell a vízzel, át kell állni zuhanyzásra, szappanozás alatt pedig elzárni a vizet
Lenne egy kérdésem hozzátok. Van nekem egy Ariston Velis Evo 80-as bojlerem. Be van állítva rajta az ECO mód (bár ez a problémám szempontjából mindegy) és azt tapasztalom, hogy 53 fokos víznél engedek magamnak egy kis fürdővizet (egy normál méretű kádba kb 15-20 cm magas víz) és kb 5-10 perc múlva azt látom, hogy a tartályban lévő víz már csak 41 fokos.
Ha nem volt beállítva az ECO akkor is így volt, de úgy fizettünk vagy 6-7000 forintot a bojler fogyasztásáért (ez csak a bojler). ECO-val lement kb 4000-re.
Ketten lakunk itt a feleségemmel és nem mindig elég kettőnknek a víz. Ha ő tusol és a haját is megmossa, akkor biztos, hogy elfogy a meleg víz. A korábbi lakásunkban távfűtéses volt a meleg víz és ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy sose fogy el, ezért nem tudom, hogy ez a bojleres dolog így normális-e. Akiktől vettük a lakást állítólag simán megfürödtek 4-en (2 felnőtt 2 kisgyerek).
Akkor volt elég kettőnknek a víz ha felvettem a hőfokot 70 fok körüli értékre, de úgy rohadt sokat fogyasztott és könnyen megégettük magunkat.
Azért van nekem átfolyós bojlerem is, ami a mosogató alatt van. Így vettem anno 9 éve a lakást. 25 Amp a biztosíték így ez a bojler (vízmelegítő) nagyjál a felét viszi el a rendelkezésre álló teljesítménynek. De mivel itt egyedűl vagyok, ha mosogatót használom mást nem csinálhatók... nemporszívozók, nem hajszárítozok meg semmi nagy teljesítmény. 3 KW úgy 2 liter /perc 50 fokos, de a 45 fokos vízből 4 -4,5 liter /perc mennyiséget biztosít, azzal komótosan elmosogatok. Így is 10 perc alatt elmehet akár 45 liter víz is.
A szerkentyű olyan 12 - 14 éves lehet, ezzel vettem a lakást 9 éve.
Azért azon elgondolkodom, hogy miért adjak 30 eft-ot egy 5 literes hajdú beszerelésére. ?
Adva van egy gázvízmelegítő, ahhoz van egy meleg víz és egy hideg víz csatlakozás a mosogató felett. mind a kettő egy keverő csaptelepbe csatlakozik azon folyatjuk a kívánt hőmérsékletű melegvízet.
Ez a melevízszolgáltató gáz apparát kaput, egy hajdú mellett döntök. Megvásárolom 28 eft ért... ehhez jár... az árában van a szabadkifolyású csaptelep + 2 db flexi cső + tömítés. max 10 kg -tehát hátizsákban is hazavihető.
Leszerelem a keverő csaptelepet eladom a vaterán adnak érte 16 ft -ot.
A melegvíz csatlakozást ledugozom, a hideg helyére megy a szabadkifolyású csaptelep onnan a két flexi csövet a már a falra szerelt bojlerbe kötöm... hollandik segítségével. Víznyomás alá helyezem és a csatlakozó dugaszt ami nem több mint másfél méter kábellel rendelkezik, egy ilyen távolságra lévő dugaljba dugom. Ha távolabb van jön egy flexi hosszabító.
" Ehhez kepest az elektromos nagyon ”gaz” lesz fogyasztasban"
Nos itt két gond is lehet.. maga az elektromos áram ára elviekben a gáz..... de azért mosogatáshoz viszonylag kevés mennyiség kell, tehát kibírható .
a másik a teljesítmény. ha csak nem 32 Amp a biztosíték akkor gáz, mert a hálózat lesz túlterhelve. talán a 25 Amp még elmegy, de a 15 Amp esetén már tényleg nagyon gáz. szerelés és a készülékek árai reálisak !
Tehát 25 Amp -nél is inkább a tárolós... annak elég 1,5 max 2 kW.
Sziasztok! Tudnatok tanacsot adni abban, hogy komyhai mosogatashoz, az kb napi 3*5 perc vizhasznalat nekem, mi a legjobb arertek aranyu megoldas? Egy Hajdu FT 5 felső elhelyezésű vízmelegítő, 5 literes. Ez kb 28.000 ft. A beszerelese kb 30000 ft. Vagy egy LCD kijelzős átfolyós vízmelegítő 3 kW teljesítménnyel, 60 fokra fut maximum, mely kb 7000 ft. A beszerelese nem tudom, menni lenne.
Eddig egy regi gazmelegitom volt. Ehhez kepest az elektromos nagyon ”gaz” lesz fogyasztasban?
Sziasztok. Segitséget szeretnék kérni. Vásárolnák egy 300 l indirekt Hajdu villanybojlert. A kérdésem az lenne ha csak az elektromos felfütést használnám belöle eggyenlőre az kivitelezhető e? Illetve ebben az esetben ugyanúgy elektromos fütöszállal melegiteném a vizet mint egy hagyományos bojler esetén? Valamint a biztonsági szelep tulfólyója állo bojler esetén ugyanúgy a készülék alján van? Köszönöm zsolt
Tökéletes meglátásod a marketinggel kapcsolatban :) Nem sokat értek belőle :D
50l villanybojleren is a számításban volt, de éppen befér a konyhaszekrény aljába + úgy gondoltam, hogy 30 liter meleg vizet könnyebb a beállított hőmérsékleten tartani, mint 50 litert.
A készülék max. 8 bar üzemi nyomást tud. Nálam a hideg víz nyomása 5 bar. A földtől 30 cm-re helyezném el, ezért felső kifolyásút nézek. A típust még nem döntöttem el, mert mindegyikről írnak valami gyengeséget.
Mint írtam megéri. Viszont jellemző a nagy mellébeszélés az ilyen árú elsózó szövegekben.
Ime :
" Továbbá a készüléktípus tárolója speciális titánium-bevonattal van ellátva, amely tovább növeli az élettartamot és a korrózióvédelmet.A megerősített külső kialakítás csökkenti a szivárgások esélyét és az esetleges karbantartások számát."
tároló az acéllemez, zománc bevonattal. A zománcban van titándioxid... is .. minek hablatyolni a laikusoknak. ?? !!
A felfűtésről viszont egy szó sem.
Karban tartás ? Villanybojlert, legalább is ilyen nagyságút nem érdemes . Nagyobbat lehet vízkőmentesíteni és anódot cserélni. De egy 26 eft -os készüléknél több a leves mint a hús... hacsak valaki nem sk. csinálja..
Pár perces zuhanyzáshoz kettő személy részére elegendő lehet? Ritkán használt nyaralóba lenne szükség rá. Gyakorlati tapasztalat esetleg ezzel vagy kisebb 15 literes típussal? Esetleg Bosch? Árukereső véleményeket már megnéztem.
A 'Z' az azt jelenti hogy a tartály zománcos. Hogy 65 fokig fűt az azért néha hátrány pl. vezérelt áramnál, viszont előny mivel kevesebb vízkő képződik !! Ahol nincs vezérelt áram a praktikus a kicsi -- ólcsó, könnyű beszerelni. 50 literes bojerrel lehet kb. 400 liter melegvízet termelni.
Valaki leírná konyhanyelven hogy mii a különbség a HAJDÚ Z sorozatú bojlerei és ez az új fantázianevű
AQUASTIC között.Mert ez utóbbi olcsóbb de ez is Hajdú.A paraméterek is hasonlóak bár ahogy láttam ez max 65 fokig fűt.Elektronika esetleg más vagy melyik ami inkább ajánlott.
Nekem a fő problémám az, hogy a csap megnyitása után nagyon sokára jelenik meg a melegvíz, illetve ha csak kicsit nyitom meg a csapot, akkor a Junkers be sem gyújt. Az csak egy másodlagos ( nemek :)) hogy közben pazarló is.
Sziasztok ! Tanácsot szeretnék kérni. A melegvizet jelenleg egy átfolyós Junkers gáz-vízmelegítő szolgáltatja.. A problémám az, hogy a melegvíz a megnyitás után elég sok idő után jelenik meg. Ez különösen a mosdónál zavaró. Itt ugyanis a keverőcsappal "normál" hőfok beállításakor perceket kell várni. Ez mind víz- mind pedig gázpazarlás. Az az ötletem támadt, hogy pufferként egy kisebb villanybojlert kötök utána. Nem kellene nagy, csak annyi, hogy ezt az átmeneti időt áthidalja, különösen a rövid idejű ( pl kézmosás ) idejére. Mi a véleményetek ? Járható út ez, vagy cseréljem le az egészet pl. egy 80 l-es Ariston elektromos bojlerre ? Előre is kösz a válaszokat.