definiald a "nem megfelelo taplalek" fogalmat, es indokold meg hogy miert kerulne a lista elejere, es nem mondjuk olyan helyre ami a gyakorisag vagy jelenotseg (es nem a hangossag) alapjan jutna?
>A pollen is a levegoben van mar par millio eve, aztan van aki belehal a pollenallergiaba.
Persze, csak nem annyi es nem olyan pollen. Es nincs mellette ugyanabban a levegoben eszmeletlen mennyisegu egyeb szennyezes.
>En tehentejet nem elsosorban az allergizalo hatasa miatt nem fogyasztatnek a kismamakkal 3-4 liter napi mennyisegben (tenyleg van aki nem allergias ra), hanem mert akkora mennyiseg senkinek nem tesz jot.
A "senkinek nem tesz jot" kijelentesedet pontosan mi is tamasztja ala?
>A tehentejet a termeszet a tehen borjanak taplalasara fejlesztette ki, bennunk nem igazan ugy emesztodik, ahogy a borjuban.
Valoban a borjura van optimalizalva, es valoban nem ugy emesztodik mint borjuban. Na es? A gazella sem azert van kitalalva hogy az oroszlan megegye, es a termeszet nem aszerint szelektalja, oszt attol meg az oroszlanok jol elvannak vele. Pontosan melyik taplalek az, amit az ember szamara teremtettek, es pont olyan beltartalmu es emeszthetosegu, hogy tokeletes? Az ambrozia es a nektar, vagy a menyei manna?
>Nagyon sokan rosszul emesztik a tejet, meg tenyleges allergia nelkul is, es ez napi fel liter mennyisegnel meg nem okoz
Valoban, eleg sok emberben megfigyelheto, hogy a tejcurot rosszul emesztik. Ami azert alakul ugy, mert nem fogyasztanak tejcukrot, es az emesztesehez szukseges laktaz enzim fokozatosan eltunik. Ebbol az allpotbol termeszetesen gondot okoz ha utobb tejet isznak, plane egyszerre nagy mennyisegben. Talald ki, hogy kit nem fenyeget ez a veszely. :)
Mas osszetevokre nem mondhato el, hogy "sokan rosszul emesztik", pont ellenkezolg, a legjobban emesztheto es legjobb beltartalmu dolgok koze tartoznak.
>Vannak dolgok, amik bar ehetoek mas elolenyek szamara (pl a tehen teje az o borjanak), nem igazan ajanlatosak az embernek.
Szep smafu -- persze vannak, a tej tortenetesen nam tartozik ezek koze.
>A cellulozt is sokan fogyasztjak, mi megsem tudjuk megemeszteni.
Igy van, a cellulozt gyakorlatilag eygetlen "magasabbrendu" szervezet sem tudja emeszteni, akik fogyasztjak, az emeszteset szimbionta bakteriumokkal, protozoonokkal, gombakkal vegzik, es az altaluk termelt dolgokbol elnek. (pl. a novenyevo emlosok tipikusan elogyomrokban vagy a vakbelben tartanak ilyen rendszert -- az embernel nyoma nincs ilyennek, ennek ellenere egy topikkal odebb egyesek fennen hirdetik, hogy az ember emesztorendszere olyan mint a novenyevoke, es hasonlo baromsagokat) Hogy jon ez ide?
>30 eve kvazi a viz helyett is tejet ajanlottak inni, gondolom akkor volt az elso tejtultermelesi valsag, emlekszem, mi a balatonparton egesz nap tejet ittunk.
Jaja, regi szep idok, amikor az emberek fejet meg nem fertoztek meg melymosohatasu reklamok. Es ha mar felemlegetted, elirnad a rengeteg problemat, ami ennek a massziv tejovasnak a kovetkezteben kialakult a 30 evvel korabbi emberekben? Nos?
>Ma, ha nem is tiltom a gyerekem tejfogyasztasat, de ha szomjas, igyon vizet. A tej nem szomjolto ital, a tej etel. Szerintem.
Hm, ahogy korulnezek nemigen szoktak vizet inni manapsag, mindenegfele lottyoket fogyaszatnak, idosebbek meg sort es tarsait.
>Az allergiakrol szoltal te is. Szerinted mi az oka ennek a sok allergianak? Tippek vannak ra, nem is keves, szerinted mi az igaz?
Rengeteg oka van, amit en a legfontosabb tenyezonek latok a kornyezetszennyezes (kulonos tekintettel par negezfemre, melyekrol nagyon keves szo esik), a mesterseges kornyezet amiben az ember el. Az immunrendszer sok tizmillio ev alatt fejlodott olyanra, amilyet ma latunk, es olyan problemak megoldasara, amelyek a parezer evvel ezelotti Foldre voltak jellemzoek. Es nincs felkeszulve nagyon sk ujfajta antigenre, meg a szokasosak hianyara sem. [ez a bekezdes a sajat szereny velemenyem]
Nem igazan lehet errol zanzasitva beszelni, hogy az ertelme is megmaradjon. Az allergia az egesz immunrendszer problemaja, es nem azonosithato azzal, hogy par kiemelt antigen panaszokat okoz -- csak mert ok eppen gyakoribbak abban a kornyezetben.
Szvsz. a levegő általános szennyezettsége, a túlzott sterilitás, az a rengeteg antibiotikum amit évtizedekig indokolatlanul írtak fel akár még a náthára is... végül is az allergia egyfajta immunbetegség szerintem, bár lehet nem jól látom, a szervezet túlzott reakciókat ad valami neki nem tetsző dologra.
Rengeteg műtrágya, rengeteg műtáplálása az állatoknak, a sok növényvédőszer, a savas esők stb...
Érdekes, hogy a nagyobb koszban élő és általában minden szempontból kevésbé agyonajnározott gyerekeknél mennyire kevés az allergia...
A pollen is a levegoben van mar par millio eve, aztan van aki belehal a pollenallergiaba. Vagy mehcsipesbe.
En tehentejet nem elsosorban az allergizalo hatasa miatt nem fogyasztatnek a kismamakkal 3-4 liter napi mennyisegben (tenyleg van aki nem allergias ra), hanem mert akkora mennyiseg senkinek nem tesz jot. A tehentejet a termeszet a tehen borjanak taplalasara fejlesztette ki, bennunk nem igazan ugy emesztodik, ahogy a borjuban. Nagyon sokan rosszul emesztik a tejet, meg tenyleges allergia nelkul is, es ez napi fel liter mennyisegnel meg nem okoz kifejezett problemat, napi 3-4 liternel mar igen. Vannak dolgok, amik bar ehetoek mas elolenyek szamara (pl a tehen teje az o borjanak), nem igazan ajanlatosak az embernek. A cellulozt is sokan fogyasztjak, mi megsem tudjuk megemeszteni.
30 eve kvazi a viz helyett is tejet ajanlottak inni, gondolom akkor volt az elso tejtultermelesi valsag, emlekszem, mi a balatonparton egesz nap tejet ittunk. Ma, ha nem is tiltom a gyerekem tejfogyasztasat, de ha szomjas, igyon vizet. A tej nem szomjolto ital, a tej etel. Szerintem.
Az allergiakrol szoltal te is. Szerinted mi az oka ennek a sok allergianak? Tippek vannak ra, nem is keves, szerinted mi az igaz?
_barmi_ okozhat barmi problemat, tetszoleges etel, berendezes, modszer, elgondolas...
de az eletet nem aszerint eljuk, hogy keruljuk ami okozhat valamit, kulonben feher lepedobe csavarva ulnenk a betonbunkerben, hanem azt keruljuk, ami tenylegesen okoz.
az legalabb annyira kozismert teny, hogy a tej, tojas, hus, cukor es meg sok minden alapveto elemiszer mar tobb evezrede. Mig az elelrgiak az utolso par evtizedben ugrottak toronymagasra. Jozan paraszti esszel is le lehetne vonni a megfelelo kovetkezteteseket.
Vagy ha ez nem megy, legalabb megnezni a szamokat, amire mar utaltam parszor.
>Gyerekorvos egy pillantást vet rá, majd közli: anyuka, egy csepp tejet, jtejterméket se fiogyasszon.
Es mi ezzel a problema? Ez teljesen logikus dolog. A sorrend ugye: 1) jelentkezik a problema, 2) hozzaerto ember megvizsgalja es 3) olyan megoldast javasol, ami a progemat megoldja.
most ezt hasonlitsd ossze azzal amit itt a forumon hirdettetek:
1) nincs semmi problema, 2) eloirjatok terapianak hogy legfeljebb fel liter tejet fogyasszon a delikvens, mert pasa_ akit nem szabad ezen a forumon hagyni szohoz jutni azt irta, hogy 3-4 liter.
Ha nem lenne szomoru azt irnam LOL.
Ahol a tej problema, ott fel liter problema lesz. Ahol nem problema, nincs ertelme a korlatozasnak. Sot, a nagyobb dzisnak van problemat megelozo hatasa.
>Lásd tehántej allergizáló anyagai.
Lasd az ezzel kapcsoaltos adatokat, ugymint a tejallergia elofordulasi eselye, es az anyatejbe atjuto menyisegek illetve hatasuk, par hozzaszolassal ezelott volt idezve egy abstract is ezzel kapcsolatban.
Varazsolni sok mindent lehet, de ne keverjuk mar a fogalmakat az eg szerelmere. Az allergia az allergia, es az (sajnos) nem olyan dolog ami par nap alatt elmulik, akinek van amint ujra talalkozik az allergennel ujra jonnek a tunetek es megint es megint. Es deszenzibilizalni baromi nehez. Ha a gyerekednek lenne tejallergiaja akkor bizony hozna a tuneteket amint ujra elovetted a tejet, vagy ha adnal neki.
A legendak a hatasokrol viszont pontosan ezen a modon keletkeznek, legyen szo akarmilyen dologrol. Post hoc ergo propter hoc, leejtettem a villat es lam bvendegek jottek, wow.
>Régen (cirka 30 éve) valóban azt ajánlották, hogy a mama igyon tejet, abból lesz a tej, csak épp közben kiderült egy s más...
Ja, es Winston lazasan dolgozik hogy visszamenolegesen beirja a jelentesegbe hogy a tej mar 1000 evvel ezelott is mereg volt es allergizalta a gyerekeket.
Tenyleg kiderult azota eleg sok minden, csak erdemes lenne elolvasni, hogy mi is az, ami kiderult.
Ja, es meg par ilyen remtortenetet leirtok az anyatej gyerekvisittato hatasarol, akkor majd mindenki levonhatja a tanulsaot, hogy a tapszer legalabb ismert es allando osszetetelu dolog, nem fugg az anyuka kaposztafogyasztasatol, tejfogyasztasatol, es erdemesebb azt adni.
Anno azt mondtak, amikor nyugos volt a gyerek, hogy jon a foga (masok meg hogy ha minden ilyan alkalommal kinott volna egy foga, akkor a gerekek krokodilok lennenek), most ugy latszik annak van divatja, hogy anyuka akarmifogyaszasat kell erte okolni. Na tovabbi jo szorakozast.
Nekem is tűnt a legnagyobb bibinek a cikkel kapcsolatban, hogy _francia_, egy olyan országból ered, ahol -tudomásom szerint- Európában a _legalacsonyabb_ a szoptatás aránya.
Erről bobos fórumtársnő is írt már részleteket, de ha jól tudom, franciául a "csecsemőt etetni" szóban szerepel a "cumisüveg" szó...
Vmelyik magyar lapban (talán Nők Lapja, de nem emlékszem pontosan sajnos) volt egy írás az idevágó francia "kultúráról": közvetlenül a szülést követően a francia nőket megkérdezik a kh-ban, hogy akarnak -e szoptatni vagy egyből kérik a tejapasztó gyógyszert. Valami 70% egyből kéri...
Szóval nekem ezek a dolgok nem teszik hitelessé a csatolt cikket, de ez természetesen szvsz:)
Igeny szerint szoptatott, de egy atlaggyerek (tudom, vannak kivetelek) eleg hamar beall egy 3 majd 4 oras ritmusra. En igeny szerint szoptattam es mellette 2 honapos koratol ismet dolgoztam otthon. Napi 6-8 oram biztosan megvolt, bar nem egyhuzamban. A hazimunkat meg az egyebeket meg a ferjem csinalta, mert munkanelkuli lett.
Hmmm...
No ehhez képest kicsit furcsának találom, hogy állandóan az igény szerinti szoptatást ajánlják, meg hogy a gyereket hordozókendőben egész nap magadra kötni stb.. ha kezd elapadni a tej.
Azaz, anyósodnak volt teje és szoptatott. Biztosan voltak Olaszországban is olyan nők, akiknek nem ment ilyen egyszerűen, és gondolom azok kecsketejet adtak a gyerekeknek.
Na mindegy, már kicsit unom ezt a szoptatás problémát...
(Amúgy nekem míg szoptathattam nagyon jól bevált a mindennapi húsleves, legalább két nagy tányérral.)
Dehogy fejte, szoptatott, letette a gyereket, ment a dolgara. En sem fejtem. Mit csinalt volna a lefejt tejjel? Hutoszekrenye volt, de melyhutoje nem. Ki van ez a dolog talalva, csak nem kell tulbonyolitani. A fejes egy modern magyar talalmany, neztek nagyokat az olaszok, amikor a fejesrol kerdezgettem oket. Szivja a gyerek, miert kell fejni? Itt Angliaban sem fejnek. Bar mit tudjak ok, nem igaz? :)
A munka és a stressz az kettő dolog.
Alig van közük egymáshoz.
Ráadásul anyósodnak volt teje. (Fejte is minden nap félórákat pl? Mert ha igen, akkor nem tudom hogy tudta a többi háztartási munkát megcsinálni...)
Nigeria kb annyira termeszeti mint Magyarorszag. De nem errol akarok most ertekezni. A hsz-ed 90%-a arrol szol, hogy szerinted en mit gondolok, nem arrol, amit irtam. A 3 ev gyest az osszkomfortban azert mertem megemliteni, mert te a gyujtogetest hoztad peldanak, amely igen magas stresszforras szerinted. Probaltam arra ravilagitani, hogy az ATLAG (ez a szo is szerepelt a hsz-emben) magyar anyuka NEM gyujtoget, hanem lemegy a boltba, vagy ha modja van ra, lekuldi a parjat, gyujtogessen az az Intersparban. A szennyest pedig nem a patakra hordja, miutan kifozte a hamuval meg a mososzodaval a faval megrakott tuzon, hanem berakja a mosogepbe. Anyosom mindket gyereket 1 evig szoptatta 40+ evvel ezelott, es meg folyo viz sem volt a hazban, a ferje meg napi 14 orakat dolgozott, de leginkabb 500 km tavolsagra. A szennyest (mosta a pelenkat, nem volt meg pampers) a fent emlitett modon elobb felrakta a sparheltra, szappanpehellyel elofozte, aztan obliteni (a kutbol nem jott mosasnyi mennyisegu viz egy nap alatt) elcipelte az egeszet a mosodaba, amin egy allandoan folyo patakot kell erteni, ami kore kobol mosoasztalokat epitettek, es volt egy nagy kovalyu az obliteshez. Neha cipelni segitett az aposa. Es mindezen stressz mellett szoptatott, mert nem volt jobb otlete. Teje viszont igen. A gyerekagy 10 nap volt, addig felkelni sem engedtek, utana viszont hajra, vissza a mindennapokba. A zoldseg-gyumolcs a kertben termett, a husfele a sajat tenyesztesu csirke es nyul volt, meg neha a diszno, kizarolag tejet es kenyeret vettek. Olajat szedni jartak masokhoz, akik olivaval fizettek ezert. (olasz haztartasban az olivaolaj fontos dolog) A ruhanemut a gyerekeknek maga varrta, kototte, a haztartasi vaszonnemut maga varrta, himezte. Ja, es dolgozni is jart anyosom. Takaritani meg napszamba. Szvsz baromi jo dolgom van nekem, csak el kell ezen neha gondolkodnom.
Az egy mas kerdes, hogy ma konnyen es gyorsan elerheto a tapszer. Amugy ma morfondiroztam ezen. En tapszereznem a gyerekemet. Komolyan. Ha a tapszer tuti egyenerteku lenne elettanilag az anyatejjel, ha ingyen lenne es maceramentesen, en nem lennek hulye szivni a szoptatassal, tapszereznek, az biztos. De nem egyenerteku, nincs ingyen es macerasabb mint szoptatni. En meg a sajat erdekemet is nezem. :)
Tényleg nem értesz semmit. Állandóan a "természeti népekre" hivatkozol (bár ehhez képest engem nagyon megdöbbentett a nigériai 2% szoptatás, de őszintén szólva nem tudom mi a különbség NIgéria és Ruanda között, nekem mindegyik ország afrikai, legalábbis túl messze van...), és képtelen vagy tudomásul venni, hogy a mostani ember nem úgy működik, mint a természeti népek emberei... ami a streszt illeti, talán te is láttad "Az istenek a fejükre estek" c filmet, na abban kiválóan szemléltetve van a stressz és a természet népe közti különbség.
Az ilyen sommás kijelentéseidet meg különösen csípem, hogy ott van 3 év az anyának, mikor más dolga sincs, mint nyugiban szoptatni. Egy frászt! Nem mindenki engedheti meg magának, hogy otthon maradjon, aki meg otthon marad, annak nem mindenkinek sikerül olyan segitséget találnia, hogy ő csak az anyaság és a szoptatás örömeinek adja át magát. Vagy ha van segitsége, mondjuk anya vagy anyós, akkor meglehet az megy az idegeire, vagy a férje nem úgy szuperál ahogyan a kismamaujságokban meg vagyon írva, vagy anyagi gondjai vannak és még folytathatnám a sort.
De bezzeg te! Ha neked sikerült, akkor mindenkinek sikerülnie KELL mert Idike ezt mondta, és neki ez a meggyőződése.
MIndenki más pedig előre mérgezi a gyerekét.
(Vagy frusztrált).
Mi koze a gyujtogeto eletmodnak a szoptatashoz? 3 evig fizetest kap egy atlag magyar anya, hogy otthon legyen az osszkomfortban (meg net is van sokaknak) es a gyereket nevelje. Ebbe a szoptatas is belefer, miert kellene gyujtogetni???
Ha sajat magam lotte szarvast eszem a magam csiholta tuzon, akkor tobb lesz a tejem? Az is eleg stresszes, en meg gyufaval sem tudok tuzet gyujtani. Viszont a mellemre venni a gyereket nem volt tul bonyolult, amennyire emlekszem.
"A szoptatást nagyon is befolyásolja a stressz, és a civilizációs ártalmak, és még sok minden."
Ez teljesen igaz. Pihenni kell es nyugi, en a tevet sem engedtem bekapcsolni, a fiam szuletese elotti napon tort ki a masodik balkani haboru, sajnaltam mindenkit, de nekem nem kellettek a hirek.
Idike összekeversz valakivel, én aztán soha nem mondtam, hogy az anyatej csodaszer, éppen azt mondtam, hogy a gyerek táplálására alkalmas dolog, és az a dolga, hogy megtöltse a gyerek gyomrát. Én azt mondtam, hogy ha nincsen anyatej, akkor tápszeren is felnő a gyerek, meg azt, hogy ezt a 98 százalékot - de még a 90-t sem fogadom el.
Mégpedig éppen amiatt, mert már közel sem élünk természetes módon, nem is lehetne. Próbálj meg ygüjtögetni és növényeket, bogarakat eszegetni, küldd a férjed vadászni, nyúzzátok meg a nemtudommit (tán kutyát? Arra legkönnyebb vadászni manapság, mammutok meg szarvasok, effélék nemigen akadnak), készíts belőle magadnak ruházatot, csiholj követ, hogy legyen tűz, a legelső darabos táplálékokat csócsáld össze a szádban és a nyáladdal összekeverve add a gyereknek... ugye milyen nevetségesen hangzik?
A szoptatást nagyon is befolyásolja a stressz, és a civilizációs ártalmak, és még sok minden.
Épp a napokban interjuvoltam meg a 4gyerekes barátnőmet, róla aztán nemigen lehet elmondani, hogy ne mindig a természetes régi paraszti szabályok szerint élt volna, azt mesélte, hogy az első és a harmadik gyerekét a harmadik hónap végéig tudta szoptatni, utána nem, a második és a negyedik gyerekét pedig egy percig sem, mindkettővel egy hét szoptatás után ment be a csecsemőgondozóba próbaszopásra, nem volt egy grammnyi teje sem. Viszont nagyon stresszes körülmények között élt, arra emlékszem.
Az pedig meg erdekesebb, vajon a fordito miert zanzasitotta le az erdedeti szoveget, meg csak nem is utalva arra, hogy valamit kihagyott. Erdekes moetodus a minden masodik mondat vagy bekezdes leforditasa...
[bar az eredeti francia szoveg sem eloiteletektol mentes es gyakorlatilag szojatekokkal operal, alapvetoen igaz mondatokat csavar ki, es nekem nem vilagos, mi a celja a teljes cikkel, azon kivul, hogy azt a vilagrengeto felfedezest tegye, miszerint nem vagyunk egyformak es mindenkinek a maga utjat kell jarnia. koszi]