A levelek nem voltak vizesek reggel? Felék majdnem köd volt, annyira párás volt reggel a levegö, amikor mentem vissza a méhekhez pörgetni., a fü meg még délután is egy csur viz volt.
Nálunk ma ürgeöntés volt, szerencsére a darabos verzió minket elkerült, csak egy szomszéd faluban garázdálkodott vagy fél órát, úgyhogy a szar idö hozzánk már ideért.
A különböző fajták nagyon heterogén képet mutatnak. Most hogy a permetezés miatt "átjárom" a teljes területet, látom nálam is volt egy pici fagy. Eddig úgy saccolom kb 2ha terulet az amit levitt a hideg, de ez nem egybefüggő hanem mozaikosan itt is, ott is. Napokban jártam Jakabszállás- Soltvadkert térségében, szívszorító volt látni egyik másik táblát, ami csontig fagyott.
Nekem emiatt furcsa, a Nero kapott rendesen, pedig nem volt ennyire előre mint a Solaris és pont a fürtöket nem vitte el a fagy. Nem tömeges még a virágzás, hanem a sor végén vettem véletlen észre hitetlenkedve, de nem volt nálam telefon hogy fotózzak.
Ma is nagyon meleg volt a szőlőben, otthon a városban szakadt az eső.
Hiába látom, tapasztalom, egyszerűen nem hiszem el hogy nyár közepén kell majd szüretelni?!?!?!? 35fokban.kombánjolni, majd ekkora hőségben erjeszteni? Pazar lesz!
Akkor tényleg érdekes lenne a hőösszeg, mert egy déli, kissé lejtős, területen van az enyém, és ennyi a különbség... Neked akkor tényleg hamar lesz a szüret, ahogy IsKol is mondta...
Egyre inkább izgat, mi lenne ha összevetnénk pontos, valós adatokat a különböző években hogyan alakultak a hőösszegek, majd a virágzás és a szüreti idopotok.
Még van ahonnan nem kaptam meg az árajánlatot és igaz nem szedtem elő a tavalyi számlákat, de úgy érzem nincs nagy drágulás növényvédőszer vonalon, sőt van ami olcsóbb mint tavaly volt. Vagy olcsóbban tudom beszerezni mint tavaly. Pl a glifozat szerintem tavaly nem 1800 netto volt literenként, hanem sokkal több.
Hétvégén már mindenütt látszik, kinek, hol, mi fagyott el. Nálunk a város körül ma reggel is -2, -3fok volt.
bespájzolhatott, de jövöre már nem juttathatja ki, mert levélanalízissel ki lehet mutatni. engem ellenöriztek már úgy, hogy bekérték a permetezési naplómat és azt vetették össze a levélanalízis eredményével. mondtam a területi növényvédelmi felelösömnek (neki volt kiadva az ellenörzés mintavétele), hogy leírom nagyobb és olvashatóbb betükkel a szereket, de mondta, hogy "nem, nem, jó lesz így is, hogy a telefonjával lefényképezi, majd a benti kollégák kibogarásszák, dolgozzanak meg a pénzükért".
Poliramból aki akart, tavaly ősszel bevásárolt, úgy gondolom. Volt jó akció is belőle, hogy tuti elfogyjon.
Én a többi I-es szerre gondoltam. Már rézből is 90%a I-es. Nagy szabadságot ad, az hogy be van spajzolva minden és nem kell még amiatt is permetezés előtt futkarozni.
A folpet pedig kötelező hogy legyen itthon hiszen ha péntek délután van egy jégverés, nem várhatunk hétfő délelőttig, amíg kinyit valamelyik nagykereskedő.
(A szabalyos tároló helyiségre vonatkozóan az maradt meg, hogy nem lehet közös fala lakóépülettel és zarhatónak kell lennie.)
Május 29-én jár le, már tavaly visszavonták az engedélyét, a lejáratáig juttatható ki, ill. az árusok a náluk lévö készletet kiárusíthatják. Lejárt szert tárolni is is tilos, kijuttatni meg pláne.
Felétek teljesen mások a dimenziók, a fizetések meg pláne, a másik irányban.
Felénk kb egy családi fagyizás ára hektáronként az évi díja a növényorvosnak. Nem hiszem hogy mások lennének az arányok felétek. Ha igen, akkor évente egyszer el kell jönnöd ide "fagyizni".
Tudom , többször írtad nem lehet raktározni a növényvédőszert, de szerintem te nem raktározod, hanem csak tárolod, amit a lejárati idejéig felhasznalhatsz.
Most szembesültem vele, hogy a polyramot is kivonják a forgalomból, méghozzá május 28-cal. Nem marad semmi, amit virágzás elött lehetne használni a peronoszpóra ellen a perzselés veszélye nélkül. Egyedül a cuproxat az a rézkészítmény, ami állítólag nem perzsel. ha csak ezt használ valaki, akkor egy évben összesen 15,78 l-t juttathat ki belöle hektáronként a rézterhelés miatt 3 kg/ha tiszta réz, 21,^4 l-t 4 kg tiszta réz engedélyezett éves hektáronkénti kijuttatása esetén.
A fotón lévő fagykárt túlèli a szőlő,a rejtettrügyekből újra hajt,bár idén már valszeg nem terem.A vadkár nálunk is előfordul dél baranyában,míg volt kutyánk /1,spániel/ és bejárta az ültetvényt nem volt kár.
Valahol egy szlovák "újságcikkben" olvastam róla miközben valami mást kerestem.
Bentonit az alap, és ebben van valami "elnyeletve" ami kijuttatás után kellemetlen a vadaknak.
1,2 kg/ha a dózis.
Én 4-5 m-rel szélesebben fújtam mint maga az ültetvény. Így egy harmad hektárra 400 gr Penergetik ment 70 liter vízzel. Mivel csak motoros háti permetezőm van amiben nincs kevertetés így csak 10 litert mertem bekeverni ami kb. 10 perc alatt ment ki. Szépen pásztázva a földet és két oszlopközönként megálltam felrázni a tartályt.
A disztribútorok között kerestem és nagy mázlimra találtam 1et (Szlovéniában) az egyik partnerem közelében.
Ők küldtek át pár videót, leírást stb.
Hogy meddig hatásos... nagy esők után javasolják az ismétlést
Az első két évében kapott valamennyi vizet locsolásból de a légköri aszály miatt nem "foglalkozott" nagyon semmivel sem illetve a 35+ éves konkurencia sem támogatta.
Na de tavaly, volt víz bőven és nekirugaszkodott még egyszer ...
Csak ezeken nem volt növekedési henger akarom mondani 4szög...
500 m-re nálunk, nem volt semmi a csemegékben ezért vissza is dobtam rájuk, a fene sem tudja mi lesz még itt, mármint ott a fagyos szentekig.