Értem már! Ilyen listám van! De akkor gondolom, neked is van, nem...? Sajnos csak papíron van meg, de esetleg be tudom szkennelni.
Ezek szerint nálatok már volt műszaki átadás (kísérlet)? Nálunk jövő héten lenne, ha sikerült időpontot egyeztetnünk.
Nem tudom, mennyire személyes dolog ez, de esetleg megosztanád a tapasztalataidat, azaz a hibalistát, vagy legalább a fontosabb pontokat? Akár itt a listán, akár emailben... Sokat segíthetne, hogy mire figyeljek oda... Viszonossági alapon, én kész vagyok közzétenni a leendő hibalistánkat!
Navégre:)
Konszignáció (én is az építkezésen tanultam!) az a lista, amelyen szerepel, hogy a lakásban miből (dugalj, ajtó, ablak, radiátor, ilyenek) mennyinek, no és milyen minőségűnek kell lennie...
Nagyon messze vagyunk az átadástól, hacsak el nem dobom azt a négy oldalas hibalistát...
Meg még ami hozzá jött közben...
Voltunk ma kint a háznál és örömmel tapasztaltuk a megváltozott körülményeket. Otthon gondolkoztunk erősen, hogy mit húzzunk a lábunkra, mert ugyan pár napja nem esett, de hó azért még sok helyen van, és a két héttel ezelőtti állapotok katasztófálisak voltak. Végül cipő lett belőle és mikor kiértünk, nagy örömünkre egy majdnem kész járda fogadott minket. Mikor elértünk a bejárathoz, a lépcsőház ajtaja állt előttünk nyitva, hivogatón. A lakásban is történtek változások: fürdőben épül a mosdópult, konyhában a csempézés folyamatban (fuga kell még bele), kezd az egész lakásra hasonlítani. :)
Bekukkantottünk kicsit TÜNDÉrékhez is, megvizsgáltuk a csempézést ott is. Ja... háromnapos ünnep meg vasárnap meg minden, a munkások pedig dolgozgattak serényen, úgyhogy épül-szépül minden.
Én is akartam már írni, de szokásos vizsgaidőszak... :\
Beszéltem ma a B. építésvezetőúrral, aki azt mondta, hogy beszereztek új, fenyő ajtókat, szóval valszeg ezek azok. A pasinál rákérdeztem, alapban olyat mutat, ami az árban bennevan, de ha nem tetszik, akkor tud mutatni kicsit drágábban másikat is. Annyi pluszinfót tudok mondani a válogatáshoz, hogy a B. szerint aranyszínűek lesznek az ablakkilincsek (de ezt már mondtam :) ).
Az általad említett áron csodálkozom, mert azóta láttam a Brico újságjában 15e körüli ajtót is. Mondjuk azt el tudom képzelni, milyen........
Nálunk még mindig nincs csempe, a strang miatti zűr okozta a csúszást. De sebaj, csak szép legyen. :)
Aranyos ez a záras történet. :) Bocs! Mondtak róla valamit, mármint hogy mi lesz vele?
Rákérdeztem a melegburkolásra is. Azt mondta B. úr, hogy az még arrébb van, mert egyelőre nincs gáz a házban és amíg nincs stabil 15 fok, addig nem akarják tönkretenni a parkettát. Szóval egy ideig nem lesznek történések a földszinten.
Csatlakozom: Bandibácsi! Hogy áll a csempéd? És hogy áll a ház? A múlt héten csak elhajtottunk a házak mellett, meglepett, hogy a sarkon akkora nagy placc marad a kerítéseteken kívül...
Most hívtak telefonon, hogy a DoorTop Kft Pók utcai lakótelepen levő üzletében lehet a jövő héten kiválasztani a belső ajtókat illetve a kilincseket.
Tudtok erről valamit? Az előzőleg kiválasztott ajtókat visszamondta a Harcon? Megjegyzem, nem bánom, ha így van. Egyébként a bemutatotthoz kísértetiesen hasonló MDF ajtó a kalászi Brico-Store-ban kb. 40 kFt mérettől függően
Minden infora nyitott vagyok, mert kb. egy hónapja a burkolók(?) olyan jól bezárták a lakásunkat (tönkrevágták a zárat), hogy azóta sem jutott be senki, így mi sem láttuk azóta az építkezést. Szóval hogy áll a ház?
Enged meg, hogy néhány dologban segítsek.
"A kábeltévén lehet internethez jutni? Ki a kábeltv illetve az internetszolgáltató?"
1. Lehet a ktv-én keresztül.
2. A net szolgáltató az AXELERO
A ktv neve és címe: BUDAKALÁSZ KÁBEL TV KFT; B.kalász, Budai út 26. (az önkorm. melletti Bisztro alatt), tel: 06-26/340-416
Kint voltunk pedig és a sár nem volt egyszerű. Ráadásul kétszer kellett oda-vissza megjárnom, mert első alkalommal most volt kulcsra zárva a lakásunk. :)
Kábelnetes és ADSL-es internetezés is elérhető Budakalászon, mindkettőt az Axelero szolgáltatja. A Budakalász topicon olvasottak alapján a kábelest nem merném bevállalni. Évekig volt kritikán aluli (napi több órás kiesések) és bár az elmúlt időben javult valamit, az ADSL-hez képest még mingig elfogadhatatlan. Axeleros ismerősöm szerint sem érdemes kábelnettel kezdeni, akár Budakalász, akár nem. A riasztót be lehet kötni mobilra is, ehhez egy kártyás készüléket a rendszerbe kell építeni. Csak a riasztó miatt nincs szükség tehát a vonalas telefonra, viszont ha sokat akarsz netezni, vagy inkább rövidebb időszakokat de akkor üzembiztosan, akkor _szerintem_ csak az ADSL lehet a megoldás. Ezt mi is körbejártuk a párommal és mi maradunk az ADSL-nél, ez ugyanis több éve bizonyít és nem ígérget. :)
Kaptunk egy levelet a Tópart Kft-től, amiben Matáv-előfizetésre buzdítanak.
Igazából nem nagyon kellene nekünk vonalas telefon, viszont kellene internet (ADSL), és gondolom a riasztót is kábeles telefonon lehet bekötni valahová.
Az A épületben ezt hogy csináltátok? A kábeltévén lehet internethez jutni? Ki a kábeltv illetve az internetszolgáltató?
Esetleg a riasztót is lehet valahogy kábeltévén vagy mobilon bekötni?
Minden infónak nagyon örülnénk!
Rory, kint voltunk vasárnap meg szombaton is, de nem láttunk senki "lakó" külsejű egyént, se hóembert :).
Úgy rákezdett a hóesés, hogy megyünk hóembernek a ház elé. Ha valaki esetleg szintén kinéz holnap délelőtt, hozhatna répát-szenet. A többit mi biztosítjuk. :)
Igazán megható, hogy hiányoztam ;), a nagy hallgatásra a magyarázat egyszeru: február közepére torlódott néhány munkahelyi határidom, és hát ugye oda kell figyelnem, nehogy pénz nélkül maradjon az Erste Bank :).
Sok minden történt az elmúlt idoszakban, megpróbálom összefoglalni, mi mire jutottunk, hátha érdekel valakit...
Ajtó
Nekünk még az elején, a szerzodéskötés elott megmutatták az ajtókat, szerintem nem olyan rosszak, de mi faajtót szerettünk volna, úgyhogy a saját beszerzés mellett döntöttünk. A mérettol függetlenül egységesen 60 KFt-ot számították be. Fenyofa ajtókat vettünk helyette, darabját 27-29 KFt-ért.
Múlt hétvégén találkoztunk a szembeszomszédokkal, ok mesélték, hogy nekik egyszeruen nem engedtek saját ajtót venni (!), el kellett fogadniuk azt, amit adtak. Kicsit bosszúsnak tunt a leendo szomszéd, hát nem csodálom...
Burkolat
Tart az ütközet, még mindig nem csinálták meg rendesen a fürdoszobát. Odaadtuk a tartalékba szánt pótcsempéket/lapokat, de hiába, nem történt semmi. Úgy tunik, arra játszanak, hogy ha telik az ido, hátha beletörodünk a dologba, foleg, ha egyébként már lehetne költözni. Tévednek. Szerdán bejegyzést teszek az építési naplóba, a várható jogvitában erre szükség lesz.
Tündér, úgy lehet ügyesen ellenorizni a burkolatot, hogy elkéred a villanyszerelok nagy lámpáját, és egészen a padlóra rakod, az eros fény jól kirajzolja a hibákat. Ezt is most tanultam :).
Parketta
Idoközben ez is elkészült, tulajdonképpen nem is rossz. Van viszont egy helyiség, ahol a parketta összeér a járólappal, a kiváló mestereknek nem sikerült egyforma magasra rakni a kettot, 5-10 mm eltérés van, elég csúnya. Megpróbáljuk kijavíttatni.
Festés
Ez is megvan. Túlnyomórészt jó lett, de vannak olyan színek, amik a színmintán, amibol választottunk, lényegesen világosabbnak tunnek, mint a valóságban. Vigyázzatok.
Csak egy munkaszervezési érdekesség: a villanyszerelok még nem végeztek, mikor a festok már igen. Úgyhogy, festenek újra egy jópár helyen, ahol a villanyászok még véstek/fúrtak egy kicsit. Ok tudják. Vagy ezért ilyen drága egy négyzetméter...?
Futés
Autodidakta módon kiképeztem magam futéstervezonek :), kemény volt, de megérte! A kisebb helyiségekbe kb. megfelelo nagyságú radiátort tettek, nem úgy a nagyobbakba, azokat rendesen alultervezték.
Kiszámoltam, hogy szerintem milyen radiátor kellene, ezután 3x30 perces, idonként heveny üvöltözésbe hajló magánbeszélgetés során sikerült meggyozni S. Kálmán fogépész urat a radiátorcsere szükségességérol (apósom segítségével, én sajnosszerencsére nem vagyok erre a stílusra kondicionálva). Csöveket átvésték, radiátort lecserélték (ugye nem is kell már hozzátennem, hogy ez is a festés után történt).
Kiderült az is, hogy a Vogel-Noot radiátor olcsóbb, mint a Dunaferr... Úgyhogy végülis maradtunk a Dunaferrnél, ebbol legalább hajlandók voltak megfelelo méretut adni.
A WC-ben nem lesz futés, de úgy tunik a hozzászólások alapján, hogy nem is nagyon kell. A fürdoszobába elvileg elég a futött törölközoszáríto (abból is van többféle méret, érdemes figyelni erre is).
Egyszóval, egyetértek Tamival, szerintem is folyamatosan figyelni, ellenorizni kell, hogy mi készül, még ha ez nem is tetszik nekik, mert annyira trehány módon dolgoznak.
Csinbarát, hamarosan megkereslek...
Egyéb
Tettem fel néhány újabb képet, kep.tar.hu/probandi, felhasználó: kalaz, jelszó: topart.
És mivel megen lekéstem egy hévet, csináltam egy wapos menetrendet, http://tagtag.com/zseBKV címen wapos mobilról nézegetheto.
Szombaton néztünk ki a házhoz szerencsénkre, mert azóta az időjárás nem fehér embernek való. Az oldalsó és az épület előtt végighúzódó kerítés épül gőzerővel. Utóbbinak kissé merész a vonalvezetése és talán egy kicsit túlságosan is az épület közelében húzódik. Titkon abban reménykedtem, hogy a patak töltéséig már nem nagyon lesz semmi, de a kertést elnézve ott még kocsibeállóknak és egy aszfaltozott útnak is lesz hely, amely a C-épülethez vezet. Van előnye is, hátránya is... majd meglátjuk...
Sziasztok!
Nagy újság van: ugyanis elkészült nálunk is a csempézés. Illetve mikor hétvégén láttam, nem volt 100%-ra kész, de azóta már biztos befejezték. Teljesen korrekt munka, már amennyire azt pl a fürdőszobában meg lehetett állapítani, mivel még nincs világítás, és ablak sincs ugye, egy elemlámpával próbálkoztam...
Szemrevételeztem a kertet, és tényleg megnyugtatóan lett kialakítva, szerintem ez a magas, sűrűn deszkázott kerítés is jó, jobb mint ha át lehetne látni a szomszédokhoz. Mikor ott voltam, épp építették az oldalkerítést.
Továbbí hír, hogy pozitívan elbírálták a mi hitelkérelmünket is, úgyhogy tegnap voltunk is szerződést kötni. Sacyka tanácsára 8-ra mentünk, és így két órán belül volt az ügyintézés, teljesen gördülékenyen haladt minden.
Ez az 56 000 érdekes, mivel nekünk még ősszel "kicsit" mást mobdtak: a 75-ös szélességű 60e, a 90-es pedig 75e. Ez tartalmazza az ő szerelési költségüket is, ami állítólag 8e.
Na, erre gondoltam, hogy ha azt akarom, hogy ők fizessék a javítást, akkor egy évig el kell viselnem, hogy jegesmedvék laknak a hálószobában?
Az átázásról csak annyit, hogy a mostani házunkban (pontosabban a szüleim háza :) ) a tetőből kiálló "kutyaólak" vannak. Ezek több évig áztak be ott, ahol a tetővel találkoztak, nem is tudom, hány bádogost fogyasztottunk el, amíg megoldódott a dolog, úgyhogy nem egyedi az eset. De ahogy elnéztem, itt nem valami gagyi bádogozás van a tetőn, hanem valami komoly szerkezet, nem emlékszem a márkanevére. Remélem, hogy ez oké lesz. Bár engem érint a legkevésbé. :)
Természetesen nem fogjuk átvenni, amíg szemernyi problémám van vele. Ezt már a szerződésben is átjavítottuk, mert érdekes feltételekkel volt megszövegezve. Szerencsére nekünk nem sürgős a költözés, sőt, nekem vizsgaidőszak, a kedvesemnek meg diplomavédés lesz éppen akkoriban, úgyhogy nem is tervezzük júliusig a költözést. Szóval lesz idő a javítgatásra, de mivel rendszeresen kijárunk, szerintem főleg lassan előkerülő hibák lesznek nálunk.
Az a sejtésem, hogy sajnos az, hogy összecsapott a munka, csak részben a Harcon hibája. Ahogy elnézem, sok alvállalkozóval dolgoztatnak, mint a legtöbb építkezésen. És ha nincs állandó gárdájuk, sajna előfordulhat, hogy rossz társaságot bíznak meg. Ez persze nektek nem nagy vígasz, de mi remélhetjük, hogy akik nem váltak be, azok lecserélődtek azóta.
Kívülről is látható pár változtatás a mi házunkon a tiétekhez képest. Pl. az ablakkeretek színe mostmár olyan, mint a teraszkorlátoké, nem bontott tégla a borítás, ami nektek szétfagyott, hanem klinker, állítólag komolyabb hangszigetelése lesz a födémnek, mint nálatok... Lehet, hogy a C épület lesz a legjobb. :)
Na, most úgy látom, kicsit üzembiztosabb az index, két napja görcsölök, mert sosem jön be az oldal.
Szóval reklamálásunk végét leírom. Aznap felhívtam U. urat, hogy szerinte is május 31. után mondjam el a problémáimat. Kérte, hogy írjam le részletesen, hogy mi a bajom. Másnap G. építésvezetőúr felhívott, hogy csinálják a radiátorokat. A hétvégén kint voltunk, és addigra az elszívó is ki volt vezetve a homlokzaton, és a strang falát érintő probléma is megoldódott keddre. Szóval tökéletes a történet vége! Közben kiderült, hogy amit mi az elszívó kivezetésének gondoltunk, az a kamraszekrény szellőzője volt. Ezt is tisztáztuk. Ennek ellenére szerintem az elszívó kivezetése utólagos változtatás volt, mivel a strang fala miatta a tervezetthez képest előbbre került (a többi lakásban).
Lényeg a lényeg, nem csalódtam B. építésvezetőúrban és a Harconban, továbbra is minden hasfájásunkat megoldják. Ehhez további adalék az belső ajtók miatti riasztás, amivel kapcsolatban egyetértek Yaszs hozzászólásával.
További adalék a témához. Ma beszéltem B. építésvezetőúrral, az ajtókért 56000 pénzt írnak jóvá. Tüchtig módon megkérdeztem azt is, hogy milyen ablakkilincsek lesznek, azt mondta, hogy aranyszínűek. Hát, akkor ezek ismeretében tessék válogatni! :)
Megint kicsit le vagyok maradva a meséléssel, de az ajtó sürgős. Mi azonnal lemondtuk az eredeti ajtókat, mivel faszínűt szeretnénk. Ma voltunk a SOFA egyik szalonjában, Újpest külsőn a Homoktövis lakókertben laknak. Most épp akciójuk van, az ÁFÁ-t elengedik az ajtók árából. Ha konkrétabban érdekel valakit, akkor mesélek kb. árakat.
De végülis nem őket fogjuk választani. Régebben kinéztem már magamnak egy céget, csak aztán elvetettem, mivel ugye eddig voltak ajtóink. :) Beneto Doors-nak hívják őket és spanyol ajtókat forgalmaznak. Kb. 10%-kal olcsóbbak, mint a SOFA akciós árai(!). Érdemes online és személyesen is körülnézni. A XII. ker. Visegrádi u. 116-ban laknak. Ez az Árpád híd pesti hídfőjénél van, a címmel ellentétben az Árbóc utcáról nyílnak, a Sconto bútorház bejáratával szemben, a buszpályaudvar mellett. Nagyon szimpatikusak az eladók is, jó szívvel ajánlom őket!
(B épület) gondolom, benneteket is hívott B. úr, hogy menjentek és csodáljátok meg a gyönyörű okkerszínű ajtó-mintát. Ez ismét egy nagyon korrekt lépés volt tőle, mivel mi (és ti is, láttam a papírokon) ezt az ajtóttípust kértük, akár be is rakathatta volna őket, aztán utólag szívhattuk volna a fogunkat. Az a vicc az egészben, hogy a papíron lévő kép alapján sokkal szebbnek tűnt az ajtó, mint a valóságban, de most megint megnézve a képet, akár egy ilyen ajtó is lehet rajta, csak egy kicsit játszottak a fényekkel.
Mi még nem döntöttünk az ajtók ügyében, leginkább a Harcon által biztosított fehér ajtók (nem csúnya, inkább unalmas) és a saját beszerzés között vacillálunk, csakhát ez utóbbi rengeteg macera, ráadásul az ajtók árát - hasonlóan a csempéhez - nekünk kell meghitelezni.
Mindenesetre annak utánajártam, hogy a Sacyka által már emlegetett SoFa (Soproni Faiipari Rt.) ajtókat Kalászon az Iso-Therm Kft forgalmazza.
A fűtésről (főleg Bandibacsinak): nálunk mindenhova Vogel-Noot radiátorokat írtak a műszaki specifikációba (még a WC-ben is lesz :) ), szerintem is ragaszkodj hozzá, hogy ilyeneket tegyenek be.
Hát garanciális szemle az még nem volt , állítólag februárban megejtik a szemlét / szerintem májusban ... /
Megcsináltat6ám nyiván , de :
1. garanciális , így ingyen lesz
2. az ablakok illesztései is rosszak , lehet hogy az összeset le kell cserélni / ez nálam 10 db. ablak , egyedi gyártású mind .../
3. a hálószobafal átázik az ablakok alatt
elképzelni nem tudom hogy ezt pl. miként orvosolják
a nappali pl. 6szor ázott be , mindig javítottak a bádogozáson , sikertelenül
Nem szabad addig átvennetek a lakást , amíg mindent ki nem javítottak / nálam pl. 4szer festettek / . Persze nálunk is nagyon sokan kényszerből azonnal beköltöztek , de én még 1 hónapig vártam , amíg megcsináltak mindent / és én még nem is voltam kukacos :-)& ehhez képest is ennyi a hiba /
összegezve : összecsapott , hanyag munka az egész
Remélhetőleg ti talán szerencsésebbek lesztek ...
A legújabb vitzes eset a múlt héten történt velünk.
Már nem is tom, hogy meddig meséltem, a lényeg, hogy nekünk letétünk volt, mivel nincs önrészünk. P. ügyvédúrral úgy kötöttük a letéti szerződést, hogy három hónap, illetve a hitelszerződés megkötése a határidő, ezután visszakapjuk a letétet. Nos, három hónap után szólt, hogy ő már nem szeretné őrizgetni a pénzünket, pláne, hogy már nincs is köze a céghez. Pont akkor szállt be U. úr a képbe, mondtam, hogy megbeszélem vele, mi az ő álláspontjuk. U. úr várakozásaimnak megfelelően azt kérte, hogy ne kérjük még vissza a pénzt a hitelszerződés megkötéséig, hanem utaltassuk az új Tópartos ügyvédnek. Mondtam oké, kérje el a számlaszámát. Abban maradtunk, hogy ha megszerezte, jelentkezik. Aztán teltek a hetek. Bevallom, én sem reklamáltam, karácsony közeledett, nem nagyon foglalkoztam vele.
Aztán jött a jóhír, hogy megkaptuk a hitelt. Felhívtam U. urat, hogy ugye ők is úgy gondolják, hogy mi megtettünk mindent, mostmár megkaphatjuk a pénzt. Ő megkérdezte az ügyvezetőket, és azt kérte, hogy mivel az 50% folyósításával csúszásban vagyunk, addig még ne kérjük vissza a letétet. Ezzel két problémám volt. Egyrészt nem nagyon értettem, hogy mitől ügyintézne és utalna gyorsabban az OTP attól, hogy nekem pénzem van letétben a Tópartnál, másrészt korábban már ecseteltem, hogy a folyósításhoz többszázezer pénzt ki kell fizetnem az OTP-nek (bár vitatom, hogy jogos lenne!), amit ebből a pénzből terveztem, mivel más jelenleg nem áll a rendelkezésemre. Szerencsére U. úr és az ügyvezetők megértették a problémámat, és jan. 21-én azt mondta, hogy visszakapjuk a pénzt. Ujjé!
Pénteken, 23-án tudtam faxon hivatalosan megkérni P. ügyvédurat, hogy utalja át a pénzt a számlánkra. Arra számítottam, hogy hétfőn meg is teszi. Vártuk a pénzt, és amikor csütörtökön sem érkezett meg, felhívtuk P. ügyvédurat. Közölte, hogy kedden és szerdán (jan. 27-28.) vidéken volt, és akkor ezekszerint senki nem utalt. De ha már így szóltunk, akkor aznap, csütörtökön átutalja...
Noooooo comment.
Annyi még kimaradt az elejéről (meg is reklamálta egyből :P), hogy én ennek a Sacyka nevű illetőnek vagyok a... milye is? :) Ezt is meg fogja reklamálni :)
Azt sem bírja ki, hogy ne szóljon rám a kerítés miatt, szóval a hátsó kerítés szépen épülget. Nem mentem ki mellé, mert állati nagy volt a sár. A korábban lerakott alapra oszlopokat állítottak, és éppen akkor deszkázták be, amikor ott voltam. Nem álltam mellé de ugy néztem, hogy elég magas lesz és teljesen átláthatatlan. Hogy ennek ki örül majd jobban, azt nehéz megmondani. :)
Nos, a helyzet a következő: azok a lyukak a strang elülső fala miatt voltak, abba mentek volna be a téglák, hogy összetartsák a merőleges falakat.
Ez eddig oké. Most valami rejtélyes okból úgy döntöttek, hogy az elszívókat nem a homlokzaton vezetik ki, hanem ebbe a szellőzőcsatornába húzott újabb csőbe kötik bele. Ez nektek nem annyira gáz, mert az közelebb van, mint a homlokzat, de nekünk végigvezetik a fél lakásunkon. Azt nem nagyon értem, hogy ilyen módosításnál miért nem szólnak.
Mindenesetre nézzétek jól meg a dolgot, ugyanis nálunk a WC-ben levő ventillátor mellé tették be, ezáltal a strang fala kb. 20-30 centivel előrébb kell, hogy kerüljön, különben nem férnek el. Ezáltal a mosdónk nem férne el, csak a legkisebb kézmosócska. Ez természetesen nem maradhat így, tehát objektív indokom is van, hogy miért nem fogadom el ezt így.
Amúgy meg javaslom, hogy követeljétek meg, hogy a gipszkarton és a cső között valamivel (üveggyapot?) hangszigeteljenek, mert nem túl vidám hallgatni a szomszéd konyhájában elhangzó beszélgetéseket a saját lakásod közepén.
Eddig csak olvasója voltam a topicnak (a „papírmunkát” elvégezte helyettem más), de sikerült ma B. Úrral egy érdekes telefonbeszélgetést folytatnom, ezt meg is osztanám veletek.
Történt ugyanis, hogy hétvégén körbenéztünk a lakásban és több nyugtalanító dolgot találtunk. Több dolog is másképpen készül, mint ahogy az előzetes tervekben erről szó volt. Ezt jeleztük is B. Úrnak telefonon is, emailben is több esetben. Ő minden alkalommal rendkívül készséges volt. Megígérte, hogy minden a tervek alapján fog elkészülni, ezért nem kell aggódnunk. Ehhez képest mikor hétvégén körülnéztünk, nemhogy nem javították ki az általunk jelzett hibákat, hanem még rontottak is rajtuk mert tovább folytatták az építést a saját elgondolásuk szerint. Mikor ezt szóvá tettem, megint meg lettem nyugtatva, hogy ne aggódjak és egyébként sem érti a vevők hozzáállását, hiszen a lakások átadásának dátuma május 31. Ez előtt nekünk tulajdonképpen semmi közünk nincs hozzá, hogy mi történik a lakásokban, hanem majd az átadáskor kell jeleznünk, hogy mi mindent csináltak rosszul. Lehet, hogy velem van a baj, de több dolgot nem értek. Azt megértem, hogy B. Úrnak kellemetlen lehet a sok tulajdonossal egyeztetni, de ha egyszer ez a munkája…. Ha nekünk előre, az általuk megadott határidőre minden változtatást, tervrajzokat le kellett adnunk, akkor vajon miért nem ezek alapján építik a lakásainkat? Erre a kérdésre nem jött válasz, csak hallgatás. Kinek lehet az érdeke, hogy szándékosan nem azokat a lakásokat építik meg, mint amit a leendő tulajdonosok kérnek? Ha a vevők már az építési fázisban jelzik a problémájukat, azzal van a legkevesebb gond, hiszen nem kell szétverni az elkészült lakást.
Május 31. után jelezzük az esetleges problémánkat, mert addig nincs közünk a lakásban történő dolgokhoz…. Én lehetek a buta, ha azt gondolom, hogy a kivitelező cég a megrendelő igényeinek-terveinek megfelelően kell, hogy a lakásokat elkészítse, nem valami saját, légből kapott elgondolás szerint. Mert ezzel a jelenlegi hozzáállással a vevőknek és az értékesítő cégnek is rendesen keresztbe tesznek. Mit akarhatnak? Azt gondolják, hogy ők majd megkapják a pénzüket, a vevők meg majd lemeccselik a többit a Tópartosokkal? Teljesen szétveretni gondolom senki nem akarná a lakását, úgyhogy majd nyílván valami pénzügyi kompenzáció történhet a Tópart részéről olyan valamiért, amiért Őket nem terheli a felelősség.
Remélem, hogy nincs alapja az aggodalmaimnak, de mindenestre eléggé furcsának találom azt, ha a kivitelező figyelmen kívül hagyja a terveket és a saját elgondolása alapján épít. Azt meg sem említettem még, hogy ezekről a változtatásokról semmiféle értesítést nem kaptunk.
Kinek áll érdekében az, hogy olyat építsenek, amit utólag úgyis vissza kell bontani és pénzt-időt rá kell fordítani? Nem az a legjobb, ha időben szól az ember és így nem építenek marhaságokat?
Beszélgetésünk hamar ért véget, mert B. Úr valami értekezletre hivatkozva egy pillanat alatt lecsapta a telefont, holott Ő kérte, hogy ebben az időpontban telefonáljak. Mindegy….
Megértem az esetleges ingerültséget, fáradtságot. Nem könnyű munka, én sem csinálnám szívesen. Amit nem értek meg, hogy miért akarnak hülyének nézni. Hónapokkal a tényleges munkálatok előtt adtunk le minden tervet, mindent határidőre. Mindent elküldtünk mindenkinek emailben is, papíron is amit át is vettek. Mindenki sürget minket, hogy intézzük már a hitelt, fizessünk minél hamarabb. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy minden simán menjen, erre ezt kapjuk. Vajon miért nem a mi lakásunkat építik a falak közé?
Így elsőre ennyit. Nyilván maradtak ki dolgok, mert nem nyugodtam még le teljesen.
Tami! Hogy volt nálatok a garanciális szemle? Mennyire akartak lebeszélni a reklamációitokról? Milyen határidővel vállalták a javításokat?
Tulajdonképpen ez a garancia jól értem, hogy azt eredményezi, hogy egy évig kénytelen vagy elviselni pl. hogy süvít be a szél, mert csak akkor megy az ő kontójukra, ha ők javítják ki?
A műszaki átadás után mindent kijavítottak, ami hibát találtatok?