Keresés

Részletes keresés

canary1 Creative Commons License 2003.12.23 0 0 92
Hali!

Minden idelátogatónak BOLDOG KARÁCSONYT valamint madarászélményekben bővelkedő, BÉKÉS, FÉNYES ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK !

Üdvözlettel:
canary1

canary1 Creative Commons License 2003.12.13 0 0 91
Hali madarászok!

Luca napi madármegfigyelésemet ma szintén kedvenccé vált halastavaim mellett végezhettem, s bár kuriózumnak számító libafajokat nem sikerült az objektív elé csalnom, azért láttam ezt-azt...
Szinte minden tó be volt fagyva, a víztározón képződött csupán egy "nagyobbacska" lihogó, melyen úgy tízezer liba (jobbára nagy lilikek, nyári és vetési ludak) zsúfolódott össze, a libucok pedig odavonzottak két adult rétisast, fölöttük repült el egy immatur példány, a víztározó mentén pedig egy immatur parlagi sas impozáns látványában gyönyörködhettem. A libák még napfelkete előtt kihúztak a vetésekre, helyüket tőkés-, csörgő-, kendermagos-, fütyülő récék + 1 szárcsa vették át. Egy másik tavon 13 bütykös hattyút csodáltam, miközben fölöttem 67 kék galamb rótta végeláthatatlan köreit, a gátakon kocsikázva pedig 2 nagy őrgébicset leshettem meg, amint vártájukon pihentek.
Holnap ismét madármegfigyelés lesz, lévén a vízimadárszinkron két helyszínt érint részemről.
Madárbaráti üdvözlettel:
canary1

canary1 Creative Commons License 2003.12.03 0 0 90
Halihó!

És gratula a MADÁRHATÁROZÓ-hoz. Magyar viszonylatban kiemelkedően jó madaras témájú könyv. Sokat tanulhatsz belőle, ahogyan tettem ezt én is. Nem véletlenül forgatom naponta.
Üdv:
canary1

hevesmak Creative Commons License 2003.12.03 0 0 89
MADÁRHATÁROZÓ megvéve! Szenzációs! A Mikulás fogja hozni!
Előzmény: canary1 (87)
Ilycsin Creative Commons License 2003.11.29 0 0 88
Meggyoztel!
Előzmény: canary1 (87)
canary1 Creative Commons License 2003.11.28 0 0 87
Halihó llycsin!

Nos, néhány szóban a kérdéses könyvről. Nekem a 4. átdolgozott kiadás van +, 1986-ban adta ki a Gondolat Könyvkiadó. Méretét tekintve (19 x 13 cm) egy igazi terepre való mű, szakmai oldaláról, páratlan értékeiről elég csak annyit megjegyeznem, hogy az első (1969-es) kiadástól egészen 1985-ig 12 európai nyelven jelent meg, közel egymillió példányban. Akkor, mármint 1986-ban ez volt Európa legnagyobb példányszámban eladott madaras könyve.
A madarakat leíró oldalak száma 280, a kötet végén foglal helyet 75 színes képtábla, ami összehasonlítva a MADÁRHATÁROZÓ-val -szerintem- nem mutat égbekiáltó különbségeket, lévén hogy Roger Peterson festőművész festette azokat.
Ha komolyan érdekelnek a madarak és szereted is őket, feltétlenül meg kell venned, nem hiányozhat ez a mű a Te könyvespolcodról sem.

Madárbaráti üdvözlettel:
canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.11.28 0 0 86
A Peterson-Mountfort-Hollom féle EURÓPA MADARAI mennyire jo könyv? Sok régebbi határozo szerintem még ma is éllja a helyet, sőt! Ez miféle? Érdemes rááldozni par ezrest?
Előzmény: canary1 (76)
Ilycsin Creative Commons License 2003.11.28 0 0 85
Ez szemétség a részedről!!!! :-)))))
Én itt probalok valami tudast magamba preselni a vizsgaidőszak közeledtével, te meg ilyenekről irsz! Hát lehet igy tanulni? Máris elment tőle a kedvem!

Azok közül amiket felsoroltál egyet sem lattam még, kezdek elsárgulni.....

Előzmény: canary1 (83)
Ilycsin Creative Commons License 2003.11.28 0 0 84
A ferenciek terén a templommal szemben, de allitólag már nincs sok. Ezt csak hallomasbol mondom, én nem lattam, de szerintem mindenkeppen erdemes utananezni.
Előzmény: hevesmak (80)
canary1 Creative Commons License 2003.11.28 0 0 83
Hali!

xix71!
Természetesen nem titok. Az általam rendszeresen bejárt területek a következők:
táci ill. soponyai halastavak, valamint a víztározó, no és az elmaradhatatlan rétszilasi és örspusztai halastavak. Számomra kedves helyek ezek, mert olyan addig még nem látott madárfajokkal "ajándékoztak" +, mint indiai lúd, vörösnyakú lúd, kis kárókatona, csüllő, északi és sarki búvár, kis goda, fenyérfutó, lócsér, bütykös ásólúd, hogy csak a legérdekesebbeket említsem.

amarok0!

Jó üzletet csinált veled az antikvárium, s függetlenül attól, hogy már van egy példány ebből a könyvből a tulajdonomban, annyiért magam is megvettem volna tőled. A téli madárvendégek érkezése valamint az időjárás között szoros párhuzamot nem tudok vonni, bár vitathatatlan, hogy van közük egymáshoz, számomra csupán annyi biztos, hogy az őszt a tél követi. Bővebb infóval erről talán az Aigner Szilárd bácsi tudna szolgálni.

Üdvözlettel:
canary1

amarok0 Creative Commons License 2003.11.28 0 0 82
Én 1500-ért adtam el a keményfedelü Madárhatározót egy erősen vonakodó antikváriusnak, egyszerüen azért, mert nekem az Európa madarai, Gondolat, 1977 is elég. Csak olyan saját örömömre szabadtermészetmán vagyok.
Mit gondoltok, a téli vendégek ilyenkori érkezése, a délre vonulás elhuzódása most milyen telet hoz?
xix71 Creative Commons License 2003.11.27 0 0 81
üdvözlet !

Canary1 ! Hol vannak azok a bizonyos kedvenc halastavaid? Ha nem titok...

xix

hevesmak Creative Commons License 2003.11.26 0 0 80
Köszönöm a segítséget!
Nálam az Európa madarai c. kiadvány 1977-es kiadású.
Melyik antikváriumban lehet olcsóbban kapni az általatok említett madárhatározót.
Madárfotóim egy része a fotohaz.hu-n mazsola néven megtalálhatók. A nyáron néhányszor fotóztam egy madarat (Vadászat a vízben)-(http://www.fotohaz.hu/fotoarena/showphoto.php?photo=29839&password=&sort=1&cat=500&page=1), de nem tudom, hogy milyen.
Ha van néhány percetek, nézzetek rá a fotóra.

Üdv.

Ilycsin Creative Commons License 2003.11.25 0 0 79
Hát még engem hogy felbosszantott, hogy egyik nap meghozza a posta. Másik nap meg jön a haver es azzal nyomja a fejem, hogy antikvariumban mennyire olcsó, meg milyen jó könyv meg stb... :-))))) Bar elmondasa szerint ezen antikvariumban nagy tétel madarhatarozó diszelgett a polcon, szoval, erdekes modon juthattak hozza :-P

Pestet elárasztották a károkatonák! Ahányszor atkelek egy hidon látom őket :-)

Előzmény: canary1 (78)
canary1 Creative Commons License 2003.11.25 0 0 78
Üdv llycsin!

örömmel olvasom, hogy már te is forgatod a MADÁRHATÁROZÓ-t, valóban páratlan mű. Az viszont egy kicsit felbosszantott, hogy ennyire lenyomták az árát. Várnom kellett volna egy évet.

Hali.
canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.11.25 0 0 77
Csak annyit fuznek hozza, hogy a Park kiadotol rendelt puhafedeles madarhatarozo 6800 Ft, viszont nemreg mar antikvariumban is latta egyik haverom (:-O) ott a kemenyfedeles valtozat kerult 5500 Ft-ba. A konyvet en is csak ajanlani tudom, eloszor mondjuk kicsit ledobbentett a kepek mennyisege, de atlapozva parszor a konyvet mar at lehet latni az egeszet.
Előzmény: canary1 (76)
canary1 Creative Commons License 2003.11.25 0 0 76
Halihó!

Olvasom, hogy megvan neked is az Európa madarai című könyv. De melyik? Merthogy szerény könyvtáramban kapásból kettő ugyanilyen című olvasmány is található. Az egyik egy viszonylag új kiadvány, Collins képes madárhatározójaként is ismeretes, amúgy a címe EURÓPA MADARAI. 2000-ben adta ki a Panem Könyvkiadó, szerzői - Hermann Heinzel, Richard Fitter, John Parslow. Akkor került 4500 kemény magyar forintba. Egyébként szerintem sokkal jobb, mint a másik ugyanilyen címet viselő könyv, mely anno 130 (!) forintba került, 1986-ban a Gondolat Kiadó "gondozásában" került kiadatásra. Szerzői - R. T. Peterson, G. Mountfort, P. A. D. Hollom. Persze ez utóbbi jelentette sokak számára és sokáig a madarászok Bibliáját.
Ha azonban valóban komoly és magyar nyelvű madárhatározóra vágysz, ajánlom szíves figyelmedbe a Park Kiadó által megjelentetett 2002-es "évjáratú! MADÁRHATÁROZÓ címet viselő könyvecskét. Profi! Nem véletlenül írták rá a borítóra, hogy Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója. Szerzői - Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterström, Peter J. Grant. Ára 8500 Ft.

Madárbaráti üdvözlettel:
canary1

hevesmak Creative Commons License 2003.11.25 0 0 75
A kevés szabadidőmben szívesen fotózom, az utóbbi időben madarakat is. Nyáron a Tisza mellet élő madarakat (bakcsó, szürke gém, vörös gém, kócsag, sirály). Szeretném jobban megismerni őket. Néhány könyvem már van (Európa madarai, Madarak a kertben?), de örülnék ha valami újabbat tudnátok ajánlani könyvben vagy a neten.
canary1 Creative Commons License 2003.11.15 0 0 74
Hali mezoor!

Beszéltem Szekeres Jánossal, ismerjük egymást személyesen, de -sajnos- a kérdéses madárfajokat illetően nem tudott segíteni.
De neked köszönöm az infót.
Csaó!
canary1

Ui.
A mai délelőtt folyamán kint voltam terepen, kedvenc halastavaimnál, 5 réti sast, "sok" libát, viszonylag kevés kacsát, ám annál több nagy kócsagot és szürke gémet figyelhettem meg. Holnap egy másik tórendszert látogatok +, még egzotikusabb fajokat remélve. Megjöttek a fenyőrigók is, téli madárvendégeink közül pedig -a többiek- a csízek, libák, nagy őrgébicsek, törpe solymok, fenyőpintyek már itt vannak, a nálunk fészkelők közül pedig még a napokban is láttam mezei pacsirtát, csicsörkét, természetvédelmi őr haverom pedig néhány napja füsti fecskét figyelt meg, és még mindig vonulnak az énekes rigók.

Üdv mindenkinek!
canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.11.14 0 0 73
Inkabb kek vercse meretu volt, az Eleonora azert nagyobb, asszem, de egy kissebb Eleonora?....
Nemtudom, szerintem is kek vercse volt, azok voltak is ott tobben, meg kicsik is, meg ahogy irod, szokott lenni rajtuk ilyesmi...
Előzmény: Trebark (72)
Trebark Creative Commons License 2003.11.14 0 0 72
Szia Ilcsy!
Olvastam problémádat, és szeretnék segíteni. Véleményem szerint kék vércse volt. Azért merem mondani, mert már én is átéltem ezt, amit Te. Csak én tovább láttam ilyet és itthon. Ez nem színváltozat, de előferdül ezeknél a kis repcsiknél. Általában csak annyi, hogy hamvasabb a szinezet ott, és ezt látod fehéresnek. Van fotóm angliai hím vespertinusokról, amiknek még a begye is ilyen hamvasszürke, meg a vállaik és a nak alsó része is. Viszont a fejük majdnem fekete. Szépek! Azért az ördög bennem is munkál: Nem lehetett Eleonora-sólyom? Annak aztán vannak furi változatai és nem is nagy gép. Hátha segítettem!
mezoor Creative Commons License 2003.11.14 0 0 71
Bocsi, hogy ide off-olok.
Nem sikerült a túloldalon üzennem.
Szekeres János Szeged, Vedres u.-ban lakó barátomat hívd fel a keresett pintyekkel kapcsolatban, hátha tud segíteni. T.: 62/435 723.
Közhiteles madárbíró és megszállott madarász.
Előzmény: canary1 (69)
Ilycsin Creative Commons License 2003.11.13 0 0 70
Ok, megkerdezem. Egyebkent a fenyviszonyok kivalloak voltak, a nap felettunk, es mogottunk volt. A madar folyamatosan mozgatta a szarnyait, neha picit siklott....
Előzmény: canary1 (69)
canary1 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 69
Csaó!

Nem vagy síkhülye a madarakhoz. És asszem én sem. De elbizonytalanodtam a kérdéses predator meghatározását illetően. Egyszerűen nem ismerek olyan kékvércse méretű ragadozót, melynek válltájékán világos foltok díszlenének, pedig már rá tippeltem volna, de neki sem "világít" a válla. Nem akarok akadékoskodni, de azt azé +kérdezném, milyen fényviszonyok mellett láttátok ezt a felismerhetetlen fajú "dögöt". Ráeső fényben tündökölt, vagy ellenfényben, nem mindegy. Szárnyaival folyamatosan csapkodott-e, netán hosszasan siklott, vagy kőrözött. Hangja volt-e.
Lehet, hogy érdemes lenne megkérdezned a Solymász kerestetik topic két komoly hozzászólóját (Sparrowhawk és Kashai), ha ők nem tudják, akkó nincs remény, bután fogunk meghalni... Megfülelném, mit regélnek az általad látottakról.
Üdv:
canary1

NBcanary Creative Commons License 2003.11.13 0 0 68
Szia mindenkinek!tök érdekes dolgokról olvasok,hozzá szólni ugyan nemtudok ,de örülök annak hogy az ismereteim bövülhetnek ebben az irányban is.Canry1-nek:Várunk a szomszédban is.üdv. N.B.Canary.
Ilycsin Creative Commons License 2003.11.13 0 0 67
Szervusz Canary1.

No akkor nezzuk reszletesebben:
A kerdeses madarat egy toltesen allva lattam, elrepult elottem, viszonylag nyilt terepen, csupan a hatat lattam, egyszer lattam... vagyis ketten lattuk, szoval nem kaprazott a szemem.
A madar vercse esetleg kabasolyom meretu volt (szoval eleg kicsi volt, azert ezekhez a madarakhoz hasonlitom, mert ezek ott szinte hemzsegtek, es akkor ez a meret volt a mervado, szoval kb. ekkora volt.)
A szarnya hegyes volt, a farok elegge hosszu volt, mondhatni vercse szeru. A ropkep egyertelmuen solyomszeru volt, ezt a tarsam is ala tamaszthatja.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]A foltok helyet illetoen felrevezettelek, nem tisztan feher folt volt az, de vilagosan kiveheto foltot alkottak a test tobbi reszenel eszlelhetoen sokkal vilagosabb tollak, mellekelek egy "fantomkepet" azon vilagossa valik mirol is akarok beszelni, a foltok azert az abrazoltnal kisse elmosodottabbak voltak.
A madar repulese solyom szeru volt.
Egyszinu volt, nem volt se csik, se semmi, (bar csak a hatat lattam) a szine sotetszurke (talan kékéssötétszürke), es eme ket vilagosabb folt.
A hasi reszet nem lattuk, nem jott vissza, kb 20 m-re lehetett tolunk, es folyamatosan mozgott, szoval nehezen kiveheto volt a feje. De nem lattuk, hogy valami mintazat lenne a fejen (szal ez nem biztos).
Miutan elrepult elottunk osszeneztunk, de egyikunknek sem volt tippje, viszont minketten azon az allasponton voltunk, hogy ezt pofon egyszeru lesz meghatarozni (a ket folt miatt), hat tevedtunk, a madarhatorozoinkat felcsapva a solymoknal nem talaltunk semmi hasonlot, sot atlapozva az osszes ragadozomadarat sem talaltunk semmit :(

bizonyos szögből szárnyait kihegyesedőnek is érzékelhetjük.

Igen, eleg rosz szogben lattuk a madarkat.

No, most miutan mar teljesen osszezavartalak :-))) Erdeklodessel varom velemenyedet.
Lehet, hogy sík hülye vagyok a madarakhoz?

Előzmény: canary1 (66)
canary1 Creative Commons License 2003.11.12 0 0 66
Na szóval kedves llycsin barátom!

Ha hiszed, ha nem, napok óta azon gondolkodom, vajh milyen madarat is láthattál te ott a Duna-Deltában. Épp + akartam kérdezni, hogy mekkora volt és egyáltalán hogy nézett ki, de visszakeresve a topicban olvastam, hogy valamilyen sólyomszerű madárkára tippeltél. Nos be kell vallanom férfiasan, a Duna-Delta madárvilágát nem ismerem, de birtokomban van egy igen komoly -kimondottan ragadozómadarakkal foglalkozó- határozókönyv, mely Európa, a Közel-Kelet és Észak-Afrika valamennyi predátorát ábrázolja művészi festményeken keresztül. Ebben a műben sem találtam (és magam sem ismerek) olyan ragadozót, amely sólyomszerű testalkattal rendelkezne, és vállait fehéres (vagy tiszta fehér?) foltok tarkítanák. Lehet, hogy nem is sólyom volt a kérdéses egyed? Jó lett volna, ha részletesen írtál volna arról, milyen is volt a madár alakja (hegyes szárny, farok mérete, testnagyság, röpkép stb.), szitált-e, folyamatosan csapkodott szárnyaival, netán csak egy villanásnyi időre suhant el előtted. Ezek -szerintem- mind olyan fontos információk, melyek nélkülözhetetlenek egy kérdéses faj meghatározása szempontjából (s melyekről te nem tettél említést), ráadásul sok ragadozót nemegyszer csupán már a fajra jellemző röpkép alapján is sikerül beazonosítanunk
Jómagam a karvalyra tippelék, bár nem igazán sólyomalkatú, mivel inkább kerekded szárnyai vannak, farka testéhez képest relatíve hosszú, de bizonyos szögből szárnyait kihegyesedőnek is érzékelhetjük. Az adult. tojók válltájékán látható több-kevesebb rendszerességgel fehér folt, illetve foltok, a farok öt sötétbarna sávval díszített alulról, a hátoldal szürkésbarna, a hasi oldal halványsárga, illetve fehér alapon sötétbarna keresztsávokkal (kendermagos) mintázott. A madár szeme a kor előrehaladtával egyre izzóbb sárgává válik (az igazi sólymok írisze mindig sötétbarna, fekete), pipaszár lábai citromsárgák. Jellegzetes röpképe néhány gyors szárnycsapások utáni rövid siklás (főként amikor magasban száll), de zsákmányát üldözve szárnyait összehúzva, sólyomszerű zuhanásra is képes.
Kíváncsian várom reakciódat, mert ha nem is tudtam pontosan leírni az általad megfigyelt "görbecsőrűt", azért remélem, hogy közelebb jutottál a megoldáshoz.

Madárbaráti üdvözlettel:
canary1

canary1 Creative Commons License 2003.11.11 0 0 65
Amarok0!

A vékony cippogás-szerű hang, amit még november eleji estéken is hallhattál, az énekes rigótól (Turdus philomelos) származik. Az amúgy csodálatosan éneklő madár ezen cippogó hangok segítségével kommunikál fajtársaival a sötét égbolton ilyenkor vonulás idején. De nem hiszem, hogy ezek a hangok a házak vagy a fák tetejéről szólnának, madarunk ugyanis röptében hallatja azokat.

Üdv:
canary1

Ilycsin Creative Commons License 2003.11.11 0 0 64
OFF
erdekes, eddig meg sosem rontottam el ennyire a html kodot....
Előzmény: Ilycsin (63)
Ilycsin Creative Commons License 2003.11.11 0 0 63
Mit csináltatok julius végén a Duna-Deltában?

"Kipihentuk" a tanev es a viszgaidoszak faradalmait, pelikanokat kerestunk (meg talaltunk meg egy csomo mas madarat), a tengerben logattuk a labunkat..... egyszoval: felig meddig nyaraltunk!

Előzmény: amarok0 (62)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!