Pedig mi többször voltunk a Nován, és pont ez nem volt probléma, pedig szívbajt kapnék. Akkor kell menni, amikor a német ajkú területeken nincs tanítási szünet. Akkor alig van gyerek, mert ott nincs olyan általában, hogy kikérik a gyereket a suliból. Plusz a legfelső emeleten hátul van a gyerekes strand, és előtte egy gyors étterem. A gyerekesek ezt használják. A többi étterem, és medence gyerekmentes ilyenkor. Tanítási szünetben nekünk idősebbeknek nem szabad ilyen hajókkal menni. A német hajókon nincsenek is animátorok, mint az MSC-n és a Costán, csak gyerek csoportok, akik egész nap elvonulnak a gyerekekkel.
Mi majdnem beleugrottunk egy decemberi AidaNova-ba Hamburgból, láttunk egy YouTube videót róla, és mindkettőnknek nagyon tetszett a hajó. Aztán elolvastam tömérdek (német) véleményt, meg pár angolt is a CruiseCritic-en, és minden második - =gyerektelen :) - ember azt írta, hogy olyan, mintha egy gyerekszületésnapra menne az ember, és az égvilágon mindenhol kontrollálatlanul "őrjöngenek" a gyerekek, így fájó szívvel letettünk róla. :) Utána olvastam, hogy bizonyos kor alatt ingyen van a gyerekeknek, úgyhogy érthető a dolog, de hát szerencsére mindenki ki tudja választani a neki való hajót / hajóstársaságot. Úgyhogy mi maradunk a Queen Mary 2-nél, az ugyan olyan, mintha fent lenne egy teljes idősek otthona, és pluszban a többiek, de legalább nyugis. Arra meg már megvolt a 2. foglalásunk eleve, jövőre megyünk újra. Sok szempontból jó volt a Britannia Club Balcony a 13.-on, de most kikötöttem, hogy ne upgrade-eljenek. :)
Én viszont nem biztos, hogy ha újrakezdhetném, gyerekkel mennék. Hiába írják, hogy van baby club, másfél éves gyereket elég rizikós otthagyni. A szülők idejét pedig nagyon leköti, szerintem így nehezebb élvezni az utat. A gyerek pedig semmire nem fog emlékezni. Mi 4 éves koruktól vittük őket minden évben 2-3-szor 18 éves korig. És a fiatalabb is már 28 éves. A korai hajóutakból semmire nem emlékeznek. Megfontolandó, hogy a nagyszülő vigyáz a picire, és így nektek is van pár nap kikapcsolódásotok egymásra, így nektek óriási élmény és pihenés lesz, őt pedig el lehet vinni, ha nagyobb lesz.
A foglalással kapcsolatban, sok cégnél foglaltunk, most már online a hajótársaságnál foglalok. Kedvesek voltak a Maharttoursbál, a Vistánál, a Hajosutaknál (fortwo utazási iroda). Egy cégnél volt 2-szer is negatív tapasztalatunk, nem akarom a nevét leírni, de a Komjádi utcában vannak.
Vannak kimondottan gyerekes családokat célzó hajóstársaságok és van ahová nem mehetnek gyerekek, csak 21 éven felüliek.
A kicsiknek is nagy élmény, még másfél éves korban is.
A "kids club"-ok, vagy "baby club"-ok segítenek abban, hogy az anyuka és apuka is ki tudjon kapcsolódni. Ott lehet hagyni a gyerekőcöt amíg a szülők szórakoznak. Nagyon jól bevált és megszokott rendszer, nem kell félni tőle.
Sziasztok, Első hajó utatat tervezzük szeptmeber-október egy másfél éves picivel. A Földközi tengert nézzük, 5-8 napos utakat. Valami tanácsotok, akik már utaztak pici gyerekkel? Hol érdemes nézelődni? Rengeteg oldal árul és amit nem értek, hogy ugyanazt az ajánlatot meg sem találom másik oldalon csak más indulási dátummal. Ez a gyerehajora.com oldal jó? Valami hányadék módon néz ki.. Ti melyik oldalakon szoktatok foglalni? Köszi
Huh upgrade-olminket a CUNARD, és oké, hogy rendes (és nem fedett) erkélyes kabinunk lesz 6 fedélzettel feljebb, de összekötő ajtaja van a szomszéd szobába...
Most drukkolhatunk, hogy ne agyothalló idős, bébi, vagy bulizós fiatal legyen a szomszéd szobában... mondjuk a CUNARD-nál az első a legvalószínűbb. :)
Nincsen itallapom. Régen még lefordítottam minden MSC hajó étlapját, és felraktam, meg amelyik Costával voltunk, de ma már csak Aidával és Tuival megyünk, ilyenekkel pedig nem foglalkozom már.
Mi sem tervezünk fizetős étteremben enni, teljesen feleslegesnek tartom. Januárban a Mein schiff hajóval voltunk, ott tényleg minden ital minden bárban, étteremben ingyen volt. De örülök, hogy a Cosmáról ilyen jó a véleményed, nagyon várom én is ezt a hajót....
Igen tudom, hogy a büfé étteremben van sör, bor, üdítő, de gondoltuk jó lesz a bárokban is eliszogatni beszélgetések közben. Nekünk nem hiányzik a tömény, de a barátaink szeretik. Akkor azt még külön kell fizetni ezek szerint. Van esetleg ital árlapod, amit be tudsz linkelni?
Nem teljesen, van olyan étterem ami vegyes. Mármint kiszolgálás van, de van olyan alap étel, ami nem fizetős. De mi nem vesszük igénybe, mert rengeteg az étterem. Szerencsére a többi AIDA hajóhoz képest is több van, és még azoknál is jobb a kaja. Viszont vannak olyan speciális éttermek, amikben asztalt kell foglalni, a németek meg ott állnao sorban. Egyszerűen nemm is tudom miért, mert nem tudtunk bemenni megnézni. A kaja pedig annyira isteni finom, hogy nem tudom miért mennek oda.
Igen tudom, hogy a bor, sör üdítő van a büfé étteremben, csak gondoltuk a bároknál is tudjunk iszogatni.... Nekünk nem fontos a tömény, de a barátainknak, akikkel megyünk azok szeretik..... De gondolom pénzért tudnak majd venni, ugye? Abban segítenél, hogy a nem fizetős éttermek mind büfék? Csak a fizetős étteremben van felszolgálás?
Biztosan szükséged van rá? Többször voltunk a Cosmával, és mi is nemsokára megyünk vele, mert a kedvenc hajónk. Majdnem egész nap ingyen ihatsz sört, vörös és fehér bort. Finom Berliner sörük van, és a bor sem roszz. Ha csak nem vagy masszív alkoholista, azt a keveset vedd meg a fedélzeti kártyádra. Vagy utazzatok TUIcruise-al. :))
Sziasztok, Aida Cosma hajóval fogunk utazni, és az a kérdésem, hogy a prémium all inclusive csomagban benne vannak a rövid italok is? Vagy csak a koktélok, sörök, borok, spritz-ek??????
Magyarországról nem lehet közvetlen MSC-re foglalni. Nézd meg mondjuk a cruisedirecten az árakat és utána keressél fel egy itthoni hajós irodát, pld a maharttourst és vesd össze az árakat.
Meg tudnátok írni, ki hol foglalta a hajós útját? Ha voltuk már MSC hajón, van lehetőség közvetlen az MSC társaságnál foglalni?
Megy valaki a közeljövőben Adriai tenger, görög szigetek felé hajóval? Ha igen, melyik hajóval, hol, mennyiért foglalta? Az a baj, nekünk nagyon behatárolt az indulási idő, és dupla áron találok csak, mint amennyiért tavaly voltunk.. :( Köszi előre is a válaszokat!
Nem lehet, hogy inkább angolok/skótok/írek voltak? Mert ők aztán keményen isznak, de az amerikai utasokra nem igazán jellemző a féktelen ivászat, főleg nem a hangoskodás.
köszi a beszámolót, érdekes, amit az amerikai vs olasz utasokról írsz. (az én megfigyelésem, hogy egy olasz kitesz három amerikait, akik ráadásul udvariasabbak, és leginkább a liftekekben elmaradhatatlan velük, illetve köztük a small talking :-)
A héten értünk haza a Norwegian Viva hajóútról. Útvonal: Lisszabon- Gibraltár- Cadiz- Motril- Ibiza-Mallorca- Barcelona- Marseille- Villefranche-sur-Mer - Livorno - Civitavecchia.
Az út szuper volt, a kikötési pontok nagyon jól voltak összeválogatva, hatalmas élmény volt az egész utazás. Kiemelném a Lisszabonból kihajózást, ahogy épp átférünk a híd alatt, a hangulat a 17.-18. emeleten, egyszerűen fantasztikus volt. Álltunk a 18.-on, a hajó orra felé nézve közeledünk a hídhoz, felettünk épp felszáll egy repülőgép. A másik irányba pillantva a három emeletes gokart pályán éppen megy a versenyzés, alattunk a 17.-en a medencénél buli van. És mindezekhez csak hozzátesz, hogy az ember tudja, hogy az egész kaland csak most kezdődik. Már a kihajózáskor éreztük, hogy ez az út nagy élmény lesz.
A hajó viszonylag új, nincs egy éves. Szép, nem zsúfolt, sőt inkább tágasnak mondanám. Nincs nyomorgás, mindig volt szabad asztal bármelyik étterembe mentünk. Tényleg érződik, hogy ez egy magasabb kategória. Talán az egyetlen negatívum, amit mondani tudok, az az, hogy a hajót túlhűtik, nagyon erősen megy a légkondi. A vacsora végére konkrétan majdnem odafagy az ember. Persze számítottunk rá, hogy a külső és belső hőmérséklet között lesz különbség, vittem is kardigánt, hosszú nadrágot, de a vacsora során ez sem bizonyult elégnek. Így az lett a megoldás, hogy vacsorázni többnyire oda mentünk, ahol lehetett kinti asztalt kérni. Persze ennek ellenére is meghűltem. Torokfájás, köhögés.
Többnyire amerikai utasok voltak a hajón. Iszonyat hangosak, szerintem az olaszokat százszor felülmúlják. Pánikszerűen ettek, és rengeteget ittak. De a hajó úgy van kialakítva, hogy mindig találni csendes helyet. Kedvencünk volt a nyolcadikon az Ocean Boulevard, ahol nagy kanapék vannak kihelyezve, és mindig csendes, csak a tengerzúgást lehet hallani. Vagy a másik, a 17.-en a hajó elejében az Observation Lounge, ahol reggel csak pár ember van, halkan szól a zene, és a kilátás fantasztikus.
Ezt a hajót mindenkinek ajánlani tudom csak. Kíváncsi voltam, hogy megéri-e a magasabb ár. Tud-e annyival többet ez a hajó, és ez a társaság, mint az MSC vagy a Costa. És igen! Menjetek, próbáljátok ki! Megéri!