Ki lehet hagyni 2 nap locsolást is ha előtte alaposan be van öntözve. mert bizony gyorsan szárad, ami mindig gyakran kapott vizet, annak a gyökérzete eléggé fent van.
Szomszédomban hétvén szoktak jönni a kerthez, de a paradicsom egy része - ami magától kelt sosem kapott öntözést, másik része ültetéskor lett kicsit meglocsolva. Élnek. Bár mostanra lentebb is teljesen szárazban vannak a gyökerek.
Bár szomorúan konstatálom, hogy senki sem írta azt, hogy ki lehet hagyni 1 nap locsolást, de azért köszönöm, hogy megosztottátok locsolási szokásaitokat. Holnap remélem sikerül befőzni a második adag paradicsomot, és lehet onnantól el fogok engedni 1-2 fajta paradicsomot, hátha kibírja a kétnaponkénti locsolást.
Nagyon sajnálom, hogy még mindig nincs fotózási lehetőségem, így nem tudom megörökíteni a szüreti palettát, mert idén nagyon színes választékot sikerült összehoznom. Apropó valaki készített már sárga, zöld, vagy feketés ketchupot?
Láttam olyan véleményt, hogy az egyenetlen vízellátás is oka lehet a csúcs feketedésének. Másrészt a talajom is gyenge vízmegtartó. Úgyhogy mindennap; olyan 17 - 19 óra tájban.
Változó, amikor éppen rá tudom szánni magam. Kannával akár délben is. A magaságyásban naponta, néha kétszer is, a kert végében kötött talajon lévőket ritkábban.
Késő este soha, akkor már csak a macskákat megetetni megyek ki a kertbe.
Sziasztok! Kezdő paradicsomos vagyok... A tőke maga szép, 4 féle palántát vettem, mindegyik elég keveset hoz. Trágyázva volt, víz elvileg van, nem szárad el.
Azt vettem észre, hogy hiába virágzik, a virág vége sokszor frissen leszárad. Néhány termés marad csak. Mi lehet az oka? Túl erős tűző nap, UV? Gomba? Vízhiány?
Hoznak nekem jövőhéten 1 zsák alginitet. Bőségesen jut majd a paradicsomnak is. Ez lesz, osszák be! + komposzt, + időnként trágyalés locsolás. Most kapták a drága Fitohorm kalcium és turbó kálium lombtrágyát, 0 eredménnyel. Talán az elején a kalcium még használt, később az se. Lehet hogy a pokoli hőség is közrejátszott.
Jövőre még kisebb lesz a veteményes, mert nagy teher a 200 l vizet kihordani naponta. De legalább rengeteg sütőtököm lesz. 😀
Voltam a héten Keresztanyumnál, szintén a paradicsomjai csúcsrothadással küzdenek, ajánlottam neki, hogy ha télen salakol a fatüzeléses kandallóból szórja ki a leendő veteményesbe.
Érdekes, hogy a többi fajtának elég a kálium a talajban. Van amelyiknek meg a kalcium kevés. Véleményem szerint a gyökéren történő felvétellel van a probléma. Ezért kell lombtrágyázni. Most már tudom melyik fajtámnak mi az igénye, igyekszem a talajban is több tápanyagot adni, és lombtrágyázok majd melyik mit igényel. Most a pokoli hőség is közrejáchatott, mert olyan fajtám is csúcsrothadásos lett, ami sosem szokott.
A zöld talpasságot kálium hiány okozza. Ősszel dolgozz be a talajba magas kálium tartalmú műtrágyát. Jövőre ültetéskor is tegyél belőle az ültetőgödörbe és ha még ezután is jelentkeznek a tünetek akkor lombtrágyázd is káliummal.
Nóra nagyon finomak a paradicsomjaid. A baj nálam van. Ugyanis egy csomó Ausztrált vérző szívvel a komposztálóra tettem. Nagyon soknak csak a hegyét tudtam megenni annyira zöldtalpas lett. Nálam alig reped. Tegnap viszont egy majdnem teljesen egészségeset vettem le. Mennyei! A Batyus is ízlik, de abból is sok lett a zöldtalpas, ma szedtem le 3 kilónyit ami már egészséges.
Hogy kéne jövőre csinálnom? Ültessem virágfölddel kevert komposztba a palántákat? Öntözzem feloldott marha trágya granulátum lével? Nagyon ragaszkodnék ezekhez, finom édes ivólét szeretnék elrakni. Ebből az utolsó szedésből az lesz, és nem keverem más fajtákkal. A többi vegyesen.
Úgy emlékszem, mi is TVK Heliofol fóliát vettünk, csak nem 2, hanem 3 évest, még 2009-ben, és még mindig fönt van. Vékonyabb, mint amit kicseréltünk rá, és tartósabb. Az UV-állóság szerintem sokat számít.
A sátorfoliával kapcsolatban ezt találtam, nem biztos , hogy mindegyik gyártora vonatkozik: TVK S2N 12x60m-es sátorfólia "Élettartam: Átlagos élettartam 3-4 év, garancia 6+24 hónap a fóliára nyomtatott gyártási dátumtól számítva." Hátha garanciális,,,