Közalkalmazottak, rettegjetek!
2003.05.12 15:11
A Valutaalap számos kedvezményt, plusszjuttatást is megvonna a közszférában dolgozóktól, sőt, új adó bevezetését is szükségesnek látják
A Nemzetközi Valutaalap bizalmasan kezelt jelentése a közszféra bérbefagyasztása mellett megfontolásra ajánlja a kormánynak azt is, hogy a köztisztviselőktől vonja meg a különféle kedvezményeket, pluszjuttatásokat - írja a Magyar Nemzet. Ezek közé tartozik az utazási hozzájárulás, a vasúti és a helyi tömegközlekedés igénybevételéhez biztosított utazási kedvezmény, az étkezési és nyaralási támogatás, valamint a pótlékok és a jutalmak.
A lap úgy tudja: az IMF annak érdekében, hogy rábírja a magyar államot a költségvetési hiány 3 százalék alá csökkentésére, felveti egy esetleges új adónem bevezetésének lehetőségét is. Az úgynevezett forrásadóval a lakossági és társasági megtakarításokat, betéteket terhelnék meg.
Az egészségügy területén is szigorításokat alkalmazna a valutaalap, több, jelenleg ingyenes szolgáltatásért kellene fizetni a jövőben. Információink szerint az IMF jelentése kitér a családi adókedvezményekre is, amelyeket lényegében megszüntetnének, ha a kormány elfogadná a világszervezet ajánlásait.
A közalkalmazotti bérek befagyasztását javasolja Magyarországnak a Nemzetközi Valutaalap, mert attól tart, hogy csökken a magyar gazdaság versenyképessége. A Valutaalap úgy látja, hogy a költségvetés kiigazítását már idén meg kell kezdeni, egyebek között az egészségügyi, a szociális illetve a nyugdíjrendszer kiadásainak csökkentésével. (MTI)
Na igen, de tudod az a gond, hogy a költségvetési szférában a bérek eloszlása a tragikus. Ott vannak a nettó többszázezres seggvakarók is, meg az alig több mint minimálbérért sülyos felelősségekkel gályázók. Szóval megint van átlagunk, de nincs hozzá tartozó szórásunk. Abcug KSH.
Kedves Öjv, van erre Neked egy történetem.
(meg a többieknek is)
Az idők kezdetén, meg azután nagyon hosszú ideig volt az, hogy ha valaki valamitől összeesett, az egy idő után vagy felkelt, vagy ott is maradt kimúlva. Oszt fejlődött az orvoslás, és megpróbáltak ezzel kezdeni valamit. Felfedezték a mellékvese-velő által elválasztott "stresszanyagot", az adrenalint, illetve ennek drasztikusabb változatát a noradrenalint. Elkezdték adni boldognak-boldogtalannak, és azt érzékelték, hogy az elterülőknek följebb megy tőle a vérnyomása, ennek következtében rendeződik a tudata, és nagyobb számban kelnek fel, mint elötte. Mivel ezt a szer úgy éri el, hogy az un. zsigeri szervek ereit összehúzza és így több vér marad az érpályában, az eljárás a "presszor-terápia" nevet kapta.
Höhö. mit látok?!:D
Igazából egyáltalán nem vicces: a MN értesülései szerint az IMF javasolja a közalkalmazotti kedvezmények, pótlékok és jutalmak megszüntetését. Ha már egyszer olyan magas fizetésük lett, minek az?!:D
Lesz itt még hadd el hadd.
Ezzel szemben ez az 50% is kevés volt ahhoz, hogy a magyar versenyszféra közelébe kerüljön A KSH szerint ez nagyon nem így van, pillanatnyilag a költségvetési szférában jó 15-20%-kal magasabbak a (legális) jövedelmek. Tavaly még egyforma volt a 2 szektor, és valószínű, hogy nemsokára megint az lesz (bérstopp van).
Szóval nem, a 20% a dolgok ezen a pontján nem lett volna elég. Lehet, hogy bizonyos munkakörökre nem lett volna elég. De 0 vizsgálat + választási nagyotmondási kényszer miatt muszáj volt mindenhol azonnal 50%-ot adni.
Csakhogy, mi értelme 50% emelést adni, ha nem tudjuk kifizetni? Nyilvánvaló, hogy nem fogja tartani sem a reálértékét, sem a munkaerőpiaci relatív értékét, hiszen nincs meg rá a fedezet. Akkor meg minek kellett ezzel évekre tönkrevágni a költségvetést? Ráadásul tény, hogy az emberek a reálbérük csökkenésére sokkal hevesebben reagálnak, mint a növelésére. Ha 4 éven át csúsznak vissza relatív (a többiekhez képest) és abszolút (vásárló erőben) módon is, akkor lesznek majd igazán szép sztrájkok meg pályaelhagyási hullámok.
Ezt te sem gondolhatod komolyan. Az ország rövidebb és hosszabb távú sorsa elsősorban az exportképes termelő és szolgáltató ágazatokon múlik. Ha ők nem 'csinálnak' pénzt, akkor a többieknek sem lesz. (Azt a demagógiát meg csak zárójelben engedem meg magamnak, hogy miként fog az egészségügy gyógyítani, a tanárok meg oktatni, ha mondjuk a villamosiparban dolgozók holnap elfelejtenek bemenni a munkahelyükre. Te is tudod, sehogy.)
Ami pedig az EU-bérek követelését illeti. A Magyar Orvosi Kamarának simán volt pofája javasolni a kezdő orvosok hatszázezer forintos bérének törvénybe foglalását.
Egy okosabb felcser valszeg rájön, hogy a migrént nem volt igazán érdemes lefejezéssel gyógyítani, mert a páciens belehalt. Persze a bolsi forradaslmárok különleges anyagból vannak gyúrva: olyan anyagból, amelyik nem kélt öntudatra :)
Nézd, egészségügyi múltamban azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy az a legbiztosabb, ha valaminek az okát is, meg a tüneteit is kezeljük.
Tehát valóban, fontos kézzelfogható segítséget is adni a rászorulóknak, de az igazságtalan folyamatokat is helyre kell tenni, hogy ne kerüljenek emberek időről időre ugyanebbe a helyzetbe.
No látod, Antisystem, ezért érdemes villanyt szerelni. Társadalmi munkában is lehet, a megalázottakat és megszomorítottakat megsegítendő, és mennyivel biztosaban segít, mint a Téli Palota ostroma.
Köszi, de öv alatti megjegyzésekre nem vagyok vevő. Ilyenkor - ha ilyen problémák adódnak - mindig arra szoktam gondolni, hogy OK, én meg tudom csinálni (meg még sokmindent, a vízrendszert is én csináltam), de mi van azokkal, akik nem. És pénzük sincs a megcsináltatásra, csak napok/hetek múlva. És egyből pokoli dühös leszek erre a rendszerre...
A villanyszerelés sokkal értelmesebb, és társadalmilag is hasznosabb, elfoglaltság, mint a Téli Palota ostroma. Nem tudnál maradni a feszültség alatti kaptafánál?
Off:
Nézd, nekem már az is szuper, ha 6-7 év után ujra meleg házrészben fogom tudni tengetni létemet, nem csak a szobákat fogom tudni kifűteni rendesen, a többi helyen meg csak 13-14 fokott a minuszokban. Mert eddig a villanyórából kb. ennyi telt. Egyébként meg megfogadtam, hogy ha a fene fenét eszik is, kihozom 500-ból a mester 800-as ajánlata helyett...Ezen a télen a "legszuperebb" az volt, amikor elolvadt éjjel 1-kor egy vezeték-kötés, és szakadó decemberi hóban villanyt szereltem - időnként feszültség alatt, hogy meg ne fagyjanak/fulladjanak a halak az akiban:)))
On: persze, az olyan lépések, amelyek az adófizetési morál javulása felé mennek el, jó lépések. Ennek legfőbb akadálya nézetem szerint ma az adóhivatal, ami képtelen egy "normális esetben szolgáltatunk, és csak végső esetben játszunk hatóságot" szerepet felvenni.
Off
Egy ev alatt kb. 100e-t tudsz talan a gazzal megtakaritani. Igy nem olyan nagy buli 800e-ert, bar meg igy is 12.5%-os a megterulesi rata, tehat megeri:)
Tv.parti vagyok en is, nem puhany, de sajnos a szigoritas onmagaban nem eleg, mert akkor talalnak mas kibuvot. Lefizetik a birot, egy politikust, az APEH-et, csakhogy elkeruljek az adozast. De a szigoritas (meg szvsz az EVA is) jo iranyban tett lepes.
Ebben is van valami, támogatom a javaslatot. Csak tudod ez a rendszer mindig a könnyebb ellenállás irányába megy el, azt szivatják, aki 50-et vall és 80-at szerez, és nem azt, aki 50-et vall, majd mellényzsebből a sztárügyvédet.
Off:
Éppen költségredukáló projekben vagyok. Már szereztem egy használt cirkot 30 kFt-ért.
Tudod úgy kezdődik, hogy:
közmű-hozzájárulás 55 eFt
elvi engedély 15 eFt
terv 60 eFt
oszt már 125 eFt-nél vagy, és még kapavágás nyista.
Utána: külső gázszerelés (gázművek + szaki), belső gázszerelés, konvektor, radiátorok, csövek, herkentyűk, fűtésszerelés, kémény béleltetés, kémény engedélyeztetés, rendszer engedélyeztetése, gázóra.
És mindez azért, mert ez a kib. rendszer megszüntette a HTO adómentes voltát...
Szerintem meg epiteni kene ket nagyobb ujabb bortont (na ennek a luxusan szines TV-jen, stb sporolnek) , es a elkezdeni beleutalni 20+ eves idotartamokra azokat, akik valahogy minimalberbol tudnak fizetni 80 ezer forintos havi golfklubb tagsagidijjat, meg 30 millas mercedeszt soforrel.
Szerintem ez lenditene anyit az adozasi moralon, hogy sokat javitana a koltsegvetesi hianyon...