Te milyen időközönként adsz paradicsomot és ubit Gonzinak? Minden nap vagy csak alkalmanként? Csak azért kérdem mert ma adtam először Ottónak és úgy bezapálta fél perc alatt hogy öröm volt nézni. :-)))
Igen, először mindenképpen csináljátok meg a terráriumot, ne kelljen szegénynek kicsi helyen lenni, amig elkészül.
Ha ennyire szereti a fiad a hüllőket, a leguán tökéletes választás lesz neki.
nagyon emberközeli, és barátságos, és ha ennyire szereti őket, biztosan sokat fog foglalkozni vele, és ettől még kezesebb lesz :)
A vászonzsák tényleg a legésszerűbb, a kereskedésben is olyat szoktak adni, szerintem Ti is kaptok majd, ha megveszitek a kis jövevényt :)
Sok sikert, és ha van kérdés, nyugodtan irj vagy ide, vagy akár e-mailben is, ha tudok, szívesen segítek.
Azt hiszem a legelső dolog az lesz, hogy meg kell csinálni a leguán helyét, és utánnajárni, hogy hol lehet az alomnakvalót (fenyőkérget) a környékünkön beszerezni.
A zsákos szállítás is jó ötlet, mi használtuk is, amikor a fiam észrevétlenül "hazacsempészett" 4 gyönyörű zöldgyíkot Aggtelekről. A dzsekije bélésében hozta őket haza, és a következő hétvégén vászonzsákban vittük őket vissza elengedni. Teljesen elvarázsolják a hüllők. A kígyókat is nagyon szereti, de nem szívesen etetném őket élő állatokkal.
Egyébként 3 macskánk van, meg 1 kutyánk. A kutyát a gyerekek találták karácsony környékén az elpusztult anyja mellett. Pici volt nagyon, és muszály volt megmenteni. Gondoltam szerzek neki gazdát, de nem sikerült, így ő is maradt. De többen tartotok ti is más állatokat is, ha az ember odafigyel, nem lehet baj. Főleg a macskáktól tartok, de megodható, hogy ne zavarják egymást. Pepszi gyíkja csodaszép, de Gonzi meg Ottó is elbűvölő. A képeiket ki is nyomtattuk .
Üdvözlettel TPK
Én vettem neki vitaminport, mindig szórok a kajájára, és ettől hetente vedlik kb...
nagyon jót tesz neki, néha meg sem eszi a salátát, ha nincs rajta por:)
Álltalában salit minden nap kap, ezenkívül ubit, répát, paradicsomot, sajtot hetente egyszer reszelve.
Régebben kb. havonta egyszer kapott egy adag lisztkukacot, de az utóbbi egy évben ezt elhagytam, mert a doki nem javasolta.
A f? tápláléka a saláta, mellé meg ami éppen van itthon vagy a kertben.
Reszelt sárgarépa, paprika, uborka, sz?l?levél, eperfalevél (ezeket nagyon szereti).
Néha még szórók rá szépiát lereszelve (ez asszem halcsont).
Öt éve van nálam a jószág. 40 centisen vettem, és azóta néha, amikor eszembe jut felírom a hosszát, ami így alakult:
1998/06/22 46cm
1998/11/21 60cm
1999/04/14 70cm
2000/03/15 98cm
2003/06/08 120cm
Nyáron igyexem legalább hetente egyszer napoztatni.
Azt elhiszem :)
Biztos mondtad már, és bocs a memóriám miatt, de pontosan mekkora a jószág, és mióta van Nálad?
Vagy egészen kicsi kora óta Te neveled?
Az a tapasztalat, hogy a leguántartók egyik fele kiskorában szerzi be (mint pl én) a másik fele viszont már felnőtten kapja, és szépen feltáplálja, hogy szép egészséges legyen (min pl Mamut Ottót)
Kivinni még könny?, de a napfényt?l mindig feltölt?dik és irtó gyors meg er?s lesz és persze nincs kedve visszamenni a terráriumba.
Ma is alig bírtam lefogni.
Egyébként a jószág szállításáról egészen friss tapasztalataim vannak, hétvégén költöztem :)
szerintem ne dobozban vidd, mert nem tud kapaszkodni, és össze vissza ugrál, inkább vagy vászon párnahuzatban, vagy kalitkában, abból kilát, nem lesz ideges, és még kapaszkodni is tud.
Egyébként egy 40 centis leguánért tényleg elég sok pénz ez, és 30 centisen vettem, nem egész 10 ezerért, és az is soknak számított, mindenhol olcsóbb....
Szóval gondold meg, de ha csak később tudod úgyis megvenni, elképzelhető, hogy lecserélődik az állomány, elég hamar elkapkodják a kis drágákat :)
Kicsit nem figyelek oda, és máris mennyi hozzászólás van :)
TPK.
Szerintem semmiképpen ne faforgácsot tegyél be neki, mert az lehet nagyon apró szemű is, vagy esetleg lehetnek benne szálkák, és majd meglátod, ha lesz egy legud Neked is, hogy úgy közlekezdnek a kis drágák, hogy közben folyamatosan nyalogatják a környezetüket, nyújtogatják a nyelvüket, mert így szagolnak.
Ha apróbb darab, vagy szálka kerül a szájába, okozhat bajokat, ezért én is a fenyőkérget javaslom, az akkora szemű, hogy nem fogja még véletlen sem lenyelni.
Viszont fenyőkérget semmiképp ne fatelepen vagy egyéb helyeken szerezz be, mert egyrészt az is tele lehet élősködőkkel, meg apró rovarokkal, ami nem tesz jót az állatnak ( vagy esetleg úgy jársz, mint én, hogy beköltözik a terráriumba egy tücsök, és nem tud tőle hetekig aludni az egész család:))), szóval inkább az állatkereskedésekben kapható fenyőkérget vedd, ami igaz, hogy drágább, de legalább tuti nincs benne semmiféle fertőzés vagy rovar.
Mindenképpen kell meleg neki, ezért pár melegítő lámpa tuti kell bele, meg esztétikai szempontból a hátterezés sem árt, bár jól elvan anélkül is, mert nem szikla hanem falakó állat a leguán, bár az enyém nagyon szeret a sziklán mászkálni, sőt, csak ott szokott aludni, de nemsokára bajban lesz, mert már nem fog beférni, olyan gyorsan nő:)
Szerintem kibírja a legu az utat, csak nem biztos, hogy teljesen zárt dobozban vagy ilyesmiben kéne szállítani, inkább egy szellőző valamiben.
Az igaz, hogy nem olcsó a kisállatok tartása, de legunál plussz költség max a villanyszámla. A kajájuk elég olcsó, lévén csak növényt eszik. Ilyenkor pláne olcsó! Mondjuk télen elég drága a sali. :-(
Mondjuk nekem sok állatom van mert van egy mókusom, egy hörim, két papagájom, két teknősöm, egy zöld legum és két sövénylegum, úgyhogy én szinte rájuk keresek, de megéri!!!! :-))))
Szia Mamut!
Én is így gondoltam, ezért kérdeztem meg. Tehát nagyon figyelni kell a "tisztaságra".
A faforgács is jó ötlet. Már sokmindent elolvastam a leguántartásról, de szerintem az tud a legtöbbet róluk, aki tart is ilyen állatot. A tapasztalat ér a legtöbbet.
A 25000 Ft-ot én is sokallom, de a fiam összespórolta ezt a pénzt a "zsebpénzéből". Egyébként azzal tisztában vagyok, hogy amíg kialakul a lakhelye nem lesz olcsó mulatság. Semmilyen állat tartása manapság nem olcsó. Igaz én még nem vettem eddig állatot, amik vannak, azok utcáról megmentett kis lények. De leguánok nem szaladgálnak az utcán.
Ha Pesten vennénk meg, hogy viselné a több órás szállítást? (kocsink nincs)
Üdvözlettel TPK
Megmondom őszintén, hogy én 25 ezerért drágának tartom a legut, az általam ajánlott boltban az ekkora példányok jelenleg 5999 ft-ért vannak.
A berendezésről:
én nem ajánlom az erdőből behozott ágakat, rengeteg benne az élősködő. Nekem a kerti fakivágásból megmaradt ágak vannak bent, de azokat is előtte forró szappanos vízzel fertőtlenítettem és napokig hagytam a napon száradni, csak ezután szereltem be őket. Én talajnak a legtöbb barkácsáruházban illetve kertészetben kapható fenyőkérget használok. Egészan apróra összezúzva. Szerintem könnyű takarítani. Mohát is inkább növénykereskedésből szerezz be, mert az a biztos. Sajnos a leguánok rendkívűl érzékenyek az élősködőkre és a fertőzésekre. Sajna az a atapsztalat, hogy a legtöbb legu egy általunk ártalmatlannak tartott apró betegségbe pusztul bele.
De ha még több infót szeretnél, nézd meg ezt az oldalt: http://iguanainfo.uw.hu/
Köszönöm kedves Mamut a tanácsaidat. Szükségem is van rájuk. Úgy gondoltam asztalossal csináltatnék terráriumot, olyanformán, ahogy te is leírtad. A szekrény sem lenne rossz, de az átalakításhoz is mestert kellene hívnom. Miskolc mellett lakunk, itt 2 zöldleguán van a kereskedésben. Még viszonylag kicsik, olyan 40 centisek.
Hogy kell berendezni egy terráriumot? (azért az alapokkal tisztában vagyok, csak szeretném a tapasztalatodat igénybe venni, ha lehet)
Például lehet-e erdőből behozott mohát tenni, faágat.....
Üdvözlettel TPK
Köszönöm kedves Mamut a tanácsaidat. Igen nagy szükségem van rájuk, mivel nincs még tapasztalatom . Miskolc mellett lakunk, az itteni kereskedésben 2 zöldleguán van, darabja 25 eFt. Elég kicsik még, olyan 40 cm-esek lehetnek. Én arra gondoltam, hogy asztalossal csináltatnék terráriumot, aminek az eleje úgy lenne beüvegezve, ahogy te is leírtad. Erre csak a tavasz, illetve a nyár elején kerülhetne sor. A szekrény is jó megoldás, de ehhez is asztalos kellene, mert én nő létemre nem tudom megcsinálni, a fiam meg 9 éves.
Egyébként az egész topikot végigolvastuk a gyerekkel, és igazán gyönyörűek az állataitok.
Ha még adnál pár tanácsot a terrárium berendezésével kapcsolatban, az nagyon jó lenne.
üdvözlettel Lina
Megtörpént a nagy átköltözés, többé kevédbé sikeresen át lett helyezve a terrárium :)
Az alja megreped, de nem nagyon, és a tőzegtől amúgysem látszik, csak így mégjobban oda kell rá figyelni majd:)
Egy szónak is száz a vége, átvittük, Gonzi oltári jól érzi magát, sosem láttam még ennyit mozogni :)
Szerencsére őt nem viselte meg a költözés, még aznap alaposan bekajált, úgyhogy az étvágyával sincs semmi baj :)
Egyébként vettem a terkóba mohát, növényboltban lehet kapni, betettem 3 jól megtermett darabot az aljára, öntözöm rendesen, szépen ki is zöldültek, nagyon dekoratív, ráadásul reggel megöntözöm, és egész nap párolog, amitől jó párás Gonzikisasszony lakása:)
Azért arra készülj fel, hogy pl az én legum 3 és fél éves és most már meghaladta az 1 métert. Megoldásként, akár hiszed akár nem, :-) szóba jöhet egy szekrény. Az én leguánom egy régi kétajtós ruhás szekrényben lakik aminek az elejét 80%-ban beüvegeztem, alul és felül rácsoztam a szellőzés miatt. Baromi jól érzi magaát és egy esetleges terrárium áthelyezésnél nem kell arra ügyelni, hogy eltörik. :-)
Egyébként ha Bp-en laktok akkor érdemes a Leguán állatkereskedésben venni legut. Címük : Budapest 1125 Alkotás utca 25. ( a Délinél)
Abszolút megbízható bolt, nemcsak, hogy szakirodalmat is árulnak hanem készségesen segítenek ha problémád van. Net címük: www.leguan.hu Nézd meg a honlaopt, én bátran ajánlom őket. Ráadásul leguánból mindig nagy választék van, nem pedig 1 db. 10-15 mindig van a boltban.
Köszönöm a választ. Én is csak rövid, ideiglenes megoldásként képzeltem. Minden állatnak joga van boldogan élni, a gazdának meg kötelessége boldoggá tenni.
Én is szeretem a gyíkokat. (gondolom a takarítás is az én dolgom lesz zömmel)
Üdvözlettel TPK
jófejek lehetnek :)
kiváncsi leszek a képekre
egyébként rovarevők?
mennyire lehet egy ilyen jószágot megszelidíteni? Gondolom nem lesz annyira kezes, mint egy zöld leguán:)
Ha minden igaz akkor holnap este tudok róluk képeket csinálni. Ezek egyébként nem nőnek nagyra, mindössze 20 centire. Baromi jól érzik magukat az új helyükön, egész nap szaladgálnak fejjel lefelé a szikla háttéren. :-)
TPK:- arra mindenképpen gondolj, hogy hiába fér el a jószág ilyen kis korában egy viszonylag kissebb terráriumban (az enyém egyéves koráig egy 60*45*40-esben lakott) felnőtt kifejlett állapotában mégiscsak másfél méteres lesz, és akkor mindenképpen kell neki egy szép nagy hely, különben nem fogja jólérzeni magát.
Borcsamama:- Gonzi van, hogy kéthetente vedlik, ez attól függ nála, hogy milyen gyorsan növekedik...mióta kap sajtot meg néha túrót, azóta nagyon elkezdett nőni, és gyakran vedlik, szóval a gyakori vedlés azt jelenti, hogy jól tápláljátok, és jól érzi magát:))
Mamut:- várom a képeket, kiváncsi vagyok nagyon rájuk. Láttam nemrég a leguánban ilyen sövénylegukat, és nagyon édesek voltak :)
Ezek mekkorára nőnek meg?