Elég csúnya lesz úgy. "Felújúl" magától. Ha megmutatja magát, akkor erős ráhagyással vissza lehet vágni. (A felette lévő élő ágakat még meghagynám, hogy a farontó bogarak nehezebben érjék el.) Nekünk is elkezdett kb. a felénél új csúcshajtást nevelni, de a fagy, majd az aszály azt is elvitte.
Szerintem természetes reakciója a tavalyi (és azt megelőző években lévő) aszályra. Egy két csapadékos év esetleg visszaforditja, vagy rengeteg áztató öntözés.
A harmincéves nyirfánkon megfigyelhető volt az elmult tiz év alatt. Sajnos a tavalyi fagy elvitte a felső felét és az le is száradt. Ugyhogy fájdalmas búcsut vettünk tőle. Viszont a gyökerével kiforditott rönk most hajt ki egy-másfél méteres magasságában.
Figyelj, ez így nem fog menni! Készíts közeli képet (neked magadnak se árt, ha közelebbröl is megvizsgálod az okokat) és tedd föl a Növényvédelemre. Ott majd mexakertik.
Valaki tudna segíteni mi baja lehet 2 db 13 éves nyírfánknak? Kezdenek kopaszodni, és törni a vékony ágak rajta a legkisebb széltől. A 3. fánk, ami a képen is látszik még szép. Nagyon zokogok, mert ha ki kell vágni öket, megcsúnyul a kertünk. Tudok még valamit tenni értük? Ez a baj egyébként pár éve kezdődött.
Kicsit késve bár, de úgy látom, nem "szaladt el" a topic, ezért leírom, hogy miután lepermeteztem rovarölővel, gyönyörűen és nagyon gyorsan helyrejött a bokor. Amilyen vacakul festett, nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan talpra áll.
Köszönöm a segítségeket!
(igen, talán a rendkívüli szárazság is szerepet játszott abban, hogy először láttunk ilyet)
Ez egy borbolya, és szerintem hernyók rágták le. Vannak hernyók, amik csak egy bizonyos növényre mennek rá, semmi másra, ha azt megtalálják. A munkahelyemen ronda, feket hernyók tövig rágták a teljes 25-30 m irisz ágyást. Semmi mást nem bántottak, de az ágyáson több ezer hernyó lehetett. Az életben ennyit én még nem láttam. Ha nappal nem látod őket, próbáld meg éjjel, vagy hajnalban lámpával megnézni. Permetezd le felszívódó rovarölővel. Szerintem ne vágd vissz. Ha eltünnek a dögökék, kihajt újra.
Van egy szép, pár éves bokrom, szégyenszemre nem tudom, mi a neve. Szebb napokon ilyen volt:
Tegnap vettem észre (bevallom, nem nézegetem napi szinten, de régóta biztos nem néz ki így), hogy eltűntek a levelei. Rágásnak tűnik, épp csak a csúcsán maradt mutatóban néhány levél. Szúrós, bökős, nem gondoltam, hogy pont erre fanyalodik valami, de most jó ronda lett. Láttatok már ilyet, megmenthető? Ma nekilátok metszőollóval a szárának, hogy él-e még, bár a felső levelek arra utalnak, hogy igen. Vágjam vissza tövig?
Nemrég még nézegettem, hgoy idén nem lesz annyi virág rajta, de az a lényeg, hogy 1-2 hét alatt tűnhetett el ennyire. :-/ Így képzelnék el egy sáskajárást, de körülötte minden növény ép (egyelőre). Még a gyökérről kihajtó kis ága is ugyanígy le van zabálva.
Hát igen,az utolsó mondatoddal helyre is tetted a dolgot.:))
Nem az,csak az ember feldob valami témát,ami vinné előre érdemben a topik témáját,oszt olyan szinten elkezdik rá nyomatni csernyeföldét,a zalai dombokkal,hogy az embernek elmegy a kedve mindentől.Ha meg nem csernyefölde kiemelkedő adottságaival tüntetik el a másik kezdeményezését,meg egy valag érett fügéről készült áradozással,akkor jön a klimatológia,meg a mindenki hülye csak mi ketten vagyunk helikopterek c.utalások.Így utólag magamat is hülyének tartom,hogy bármit is vártam tőlük.Na mindegy,jó volt leírni!Megkönnyebbültem kissé.:)
Semmivel. Ahogy az egyszeri pásztorember mondta a kutyájáról: Ha éhes, fog magának pocikot...
8-9 éve elvan ezen a helyen egy fügebokor tövében. Reggeli napból mindig kap, a délitől árnyékolja a füge nyártól, és a töve árnyékban van, nyirkos tud maradni, ahogy az írások szerint szereti. Annyit szoktam visszacsupálni belőle, amennyi elkószál a fügére, vagy bemegy a teraszra, és kész.