Keresés

Részletes keresés

PETUR Creative Commons License 2003.01.31 0 0 596
Érekes, hogy Bauer cikkének nincs viszhangja, pedig elméletileg helyes megoldást ad a TH problematikára. Most felejtsük el, hogy Bauert lehet nem szeretni, mivel attól még lehet igaza.

Megoldásának az a lényege, hogy a kormány ne próbálja átformálni a TH-t, az egyféle történelem-szemlélet, nevezzük a Fidesz, vagy a jobboldal történelemszemléletének lenyomata, nem vitatható, hogy ez egy létező valami, az más dolog, hogy ehhez az államnak nincs, illetve ne legyen köze. Ezért az állam váljon meg az alapítványtól, alakuljon az át magán-alapítvánnyá és az ellen senki sem tiltakozhat, hogy egy magán-alapítvány milyen történelem-szemléletet képvisel, vagy propagál.

A bibi a dologban nyílván csak az, hogy senki emberfia nem fog költeni egy ilyen magán-alapítványra, tehát nincs aki az államtól azt megvegye.
Nyilván a Fidesznek, a Miépnek és a a jobboldal más képviselőinek csak úgy éri meg történelem-szemléletük -- melynek lényege egyébként Bauer szerint a kommunizmus és a fasizmus bűneinek egybemosása -- ilyen költséges módon történő propagálása, ha azt nem ők, hanem az állam finanszírozza.

Előzmény: kaanga (574)
elemes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 594
Es majd a kormany fog gondoskodni az ellensulyol, mi? :-)
Előzmény: Nargile (593)
Nargile Creative Commons License 2003.01.31 0 0 593
Elfogulatlan tortenesz nincsen. Mindenki elfogult valamerre. Egy ilyen sulyu intezmenynel viszont fontos az elfogultsagok egyensulya.
Előzmény: PAPEN (592)
PAPEN Creative Commons License 2003.01.31 0 0 592
És te azt gondolod, hogy az a + hat fő elfogulatlan lesz?
Azt hiszed, azért tesz egy javaslatot egy helybéli fia, hogy elfogulatlanul follyanak a dolgok.

Az a véleményem, hogy ha szakmai hibát fel tudtak volna hozni, már régen megtatték (egyedül ez az ún. pengefal, nahát, skandallum). Szóval lehet, hogy elfogultak, ám maga a kiállítás nem az.

Előzmény: Törölt nick (591)
elemes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 590
a muzeumot egyelore fokent politikai tamadasok erik (a holocaust-muzeumokat is szoktak tamadni, csak a masik szelrol).

lehet, hogy ti fideszes parthatteret sejtetek a muzeum mogott, aminek a letevel nem tudok vitatkozni (a kuratoriumi tagok politikai elkotelezettsege nyilvanvalo).

En viszont haszontalan kormanyzati tamadasokat latok a muzeum, amelyek celja a politikai atrendezes. Balos torteneszek egyelore nem vallaltak a piszkos munkat; vagy etikai fenntartasaik voltak, vagy akarscak en, ertelmetlennek tartjak.

Előzmény: Törölt nick (589)
elemes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 588
nem tobb benne az aktualpolitika, mint a holocaust-muzeum eseteben. a holocaust altal erintett orszagok mindegyikeben onallo muzeumot szenteltek ennek, es joggal. ha nem is egyedulallo, de idoben kozeli es emblematikus esemeny; minden nepirtast ennek latvanyaban kell elitelni.
Előzmény: Újlaki (587)
Újlaki Creative Commons License 2003.01.31 0 0 587
Az előbb csak az utolsót olvastam...

Gondolod, hogy a FIDESZ vezetése autentikusabb történelmi kérdésekben, mint az MTA?

Nem hiszem, hogy bárkinek fájna; persze, azokon kívül, akik akár jogosan, akár esetleg méltatlanul "szerepelnek". Viszont én is érzek aránytalanságot, meg némi űrt a múzeumnál. És nem lehet igazán tagadni, hogy igenis van valamiféle politikai hátsó szándék.

Előzmény: elemes (583)
kaanga Creative Commons License 2003.01.31 0 0 586
Kösz, így már értem.

kaanga

Előzmény: elemes (581)
Újlaki Creative Commons License 2003.01.31 0 0 585
Jó, betonozott állásról, tagságról, szerződésről már hallottunk, sőt, éppen a témabeli esetben még más városba átbetonozási kísérletről is.

Annak, hogy szakember nem vállalja a kuratóriumi "póttagságot", legalábbis két olvasata lehetséges. Elfogadod?

Előzmény: elemes (584)
elemes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 584
Ha úgy ítéli, hogy a kuratórium összetétele egyoldalú (és ez beefolyással van az intézmény működésére), akkor alapvető joga, hogy az alapítói jogokat gyakorolva megváltoztassa a kuratórium összetételét

nem egeszen; a kuratoriumi tagok kinevezese hatarozott idore szol, nem lehet egyszeruen lecserelni oket. uj tagokat lehet kinevezni, de Gorgey eddig nem talalt olyan elismert torteneszt, akik elvallalta volna a feladatot. persze, ha minden kotel szakad, akkor lesznek partkatonak, de az mar necces, nem...?

Előzmény: Újlaki (582)
elemes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 583
1. Akademia?
Glatz Ferenc...

2. Tovabbra sem ertem a tamadasokat. Miert faj az mszp-nek ez a muzeum? A tartalma nem az mszp-t erinti, hanem egy mindenki altal (tehat az mszp altal is) elitelt diktaturat. a THM elleni tamadasok a valasztasi kampany reszei voltak, csak (egyeb teruleteken is) az mszp meg nem hagyta abba a valaszasi kampanyt.

Előzmény: Újlaki (582)
Újlaki Creative Commons License 2003.01.31 0 0 582
Nézd, a befolyásolási szándék emlegetése álságos, ugyanis senki sem tagadhatja, hogy a múzeum eredei létrehozása is "befolyásolás" volt: az indító kuratóriumot a FIDESZ-kormány "állította össze". Ha akkor ezt rábízzák, mondjuk, az Akadémiára, akkor senki sem vádolhatná most az intézményt egyoldalúsággal, és nem lenne elfogadható indok bármiféle "beavatkozásra".

Így viszont, hoyg az alapító a kormány, teljesen természetes, hogy él alapítói jogaival. Ha úgy ítéli, hogy a kuratórium összetétele egyoldalú (és ez beefolyással van az intézmény működésére), akkor alapvető joga, hogy az alapítói jogokat gyakorolva megváltoztassa a kuratórium összetételét. Lehet, hogy ez jótékonyan hatna az intézmény működésére is.

Előzmény: elemes (580)
elemes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 581
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=3000260

linkek is vannak benne.

alkotmanyos kormanyfurasi technikak vazlata.

Előzmény: kaanga (579)
elemes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 580
igen, az mszp ezzel probalja indokolni befolyasolasi szandekat. az mszp hivei ezzel probaljak maguknak is megmagyarazni, hogy miert szabad megis partutasitasra belenyulni egy muzeumba.
Előzmény: Gerenda (577)
kaanga Creative Commons License 2003.01.31 0 0 579
Csak ennyi?

kaanga

Előzmény: elemes (578)
elemes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 578
:-)
Előzmény: kaanga (576)
Gerenda Creative Commons License 2003.01.31 0 0 577
Te is tudod, hogy az nem múzeum, hanem a Fidesz egyik közpénzzel kitömött segédcsapata.

G

Előzmény: elemes (575)
kaanga Creative Commons License 2003.01.31 0 0 576
Mi ez a tanulmány és hol olvasható?

kaanga

Előzmény: elemes (575)
elemes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 575
Az MSZP 99-ben keszittetett egy tanulmanyt a kormany furasanak technikairol, ami aztan valahogy nyilvanossagra kerult, es most masok is meritenek az abban szereplo javaslatokbol.

A furasnak meg is lett az eredmenye, az MSZP nem tudta kiboviteni a THM-et felugyelo kuratoriumot a balos torteneszekkel, mert (egyelore) senki nem vallalta.

Azert gondoljatok bele kartacsak, a kormanynak nem tetszik egy muzeum es at akarja rendezni. Ez igen-igen messze van a nyugateuropara jellemzo demokraciafelfogastol.

Előzmény: wizesG (572)
kaanga Creative Commons License 2003.01.31 0 0 574
elemes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 573
drzyx

A Junius 15 szombati MN-ben egy publicisztikaban egyertelmuen szerepelt, hogy megyo D-209-es szamu fedett BM-tiszt volt.

Előzmény: drzyx (562)
wizesG Creative Commons License 2003.01.31 0 0 572
Aszem SM kezdi elveszteni józan itélőképességét. -Volt neki?-
"Befolyásos európai politikusokat és szakembereket is folyamatosan tájékoztat a Terror Háza körüli botrány fejleményeiről a múzeum vezetése. Schmidt Mária főigazgató, illetve a kuratórium tagjai december óta, elsősorban a tavalyinál alacsonyabb költségvetés megítélése miatt tartotta szükségesnek, hogy az intézmény nemzetközi kurátorait (köztük Mart Laar, volt észt miniszterelnököt és Zbigniew Brzezinskyt, Carter volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját) informálja és erkölcsi támogatásukat kérje. Schmidt Mária már korábban jelezte, hogy ha szükséges, a nemzetközi közvélemény elé viszi a múzeum ügyét. Ennek...... "
http://www.nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=93266&DocID=86839#86839
Egy polgár Creative Commons License 2003.01.29 0 0 571
Bocs, egy dolgot még kifelejtettem.
Ha már konkrét dologról van szó.

Mivel Te állítottad előbb, tudod bizonyítani, hogy mit mondott az általad emlegetett szombaton Balás-Piri László? És azt hogyan mondta?
:)

Részemről ennyit erről.

Egy polgár Creative Commons License 2003.01.29 0 0 570
Én hol személyeskedem veled?
Teljesen más elképzelésünk van ezekről a dolgokról.
Próbálok rájönni, hogy mi alapján állítasz valamit. Normális hangvételben teszem, Te erre azzal jössz, hogy személyeskedés.
(Nem most először.)
Nem igazán értem mi a bajod?

Én (ellenben veled) nem bíráltam a megjelenésed, sem agyi képességeid. Te igen, többször is.
A kritikát elviselem, de a kritikán aluli viselkedésed nem nagyon.

Ha azt várod, hogy keressem meg az ominózus, szombati MN számot vagy keressem meg az MNO-n, csalódnod kell. Nem fogom.
Ellenben veled, hajlandó vagyok hinni másoknak. Ráadásul én is úgy emlékszem, hogy nem kedden jelent meg először. Akkor már "csak" a dokumentumot hozták nyilvánosságra, előtte megírták (vagy valami ilyesmi).

Én azt állítottam, hogy olyat állítasz tényként, ami csak a saját elképzelésed. Nem másoké.
Ezt (talán megengeded nekem) én rossz néven veszem. Nem csak tőled, mástól is.
Hogy jössz Te ehhez? Ki vagy Te, hogy ilyet tegyél? Letettél már valamit az asztalra valahol? Az index fórumon esetleg? Mutasd, hol. Elolvasom.

A következőt érzem ki a hozzászólásaidból.
Ha valaki veled együtt hajlandó rosszat mondani vagy kritizálni a jobb oldali politikusokat, pártokat, azok cseledeteit, mondatait és egyáltalán bárkit vagy bármit aminek/akinek köze van hozzájuk, akkor abszolút partner vagy ebben.
Ha viszont valaki szembe száll veled, megpróbál vitatkozni vagy mást mondani/gondolni, mint Te, akkor lehülyézed, elküldöd melegebb éghajlatra, stb.
Szerintem ez butaság. Nem hiszem, hogy azért olvasnák az Index fórumot az emberek, hogy ilyen dolgokkal, emberekkel találkozzanak.
Sajnos rajtad is azt látom, hogy mint egy iszlámista, hiszel a baloldalban és mindenkit elutasítasz, aki mást gondol. Még akkor is, ha esetleg értelmes lenne az illető. Csak az a "jó", aki veled/veletek van.

Ennek így nem sok értelme van. Szerintem.

Előzmény: drzyx (569)
drzyx Creative Commons License 2003.01.28 0 0 569
ne hátrálj ki személyeskedésbe pógárka, te kezdtél el személyeskedni és ezt is folytatod, én azt mondtam, hogy ilyet nem írt az MN, hogy hiszel neki az a te dolgod, meg annak is amit nem írt, de bizony arról volt szó, hogy megírta vagy nem, de ha még ezt sem érted, akkor kérjél gyorsan új brossurát a központból:))

dr. X

Előzmény: Egy polgár (567)
Egy polgár Creative Commons License 2003.01.28 0 0 568
És mint említettem, személyeskedés lett a dologból.

:)

Előzmény: drzyx (565)
Egy polgár Creative Commons License 2003.01.28 0 0 567
"azt mondtam, hogy vasárnap talán a szigeten amúgy polgári körkörös védelemben ki is mondta, mint aki tudja, hogy meg fog jelenni, azon ott gyülevészett Vikike is kis kék ingében... "

Két lehetőség van:
1. ott voltál és onnan tudod ezt ilyen biztosan kijelenteni.
2. rosszindulatúan állítasz ilyet.

Ha az a baj, hogy valaki hisz az MN-nek, akkor az rendben van.
De az nincs rendben, hogy olyat magyarázol bele valamibe, ami csak a magánvéleményed. Ráadásul mindezt úgy, mintha az 100%-ban úgy is lenne/lett volna.

Az meg, hogy Medgyessy = D-209 engem maximálisan hidegen hagy. Nem erről beszélünk.
Még mindig rólad.
Bár jut eszembe.
OFF

Előzmény: drzyx (564)
akkor én is Creative Commons License 2003.01.28 0 0 566
Igen, igen, hazudik.
drzyx Creative Commons License 2003.01.28 0 0 565
Nos Balázs-Piri László, a látó, aki már vasárnak látta a Medgyessyt leleplezö keddi MN-t
A Medgyessy == D-209 nem a keddi MN-ben jelent meg eloszor, hanem az azt megelozo szombatiban.

Vagy ezt nevezed bizonyításnak? mert akkor tényleg nem sok mindenröl van mit beszélnünk, ja ha az a bizonyítás, hogy elemes aszongya... furcsa elképzeléseitek vannak nektek a bizonyításról, azt hiszem így sikerült leküzdenetek magatokat oda ahol vagytok:))

dr. X

Előzmény: Egy polgár (563)
drzyx Creative Commons License 2003.01.28 0 0 564
Na tssék, megint értetlenkedel...
Én nem azt mondtam, hogy elöbb tudta, mert nyilván többen tudták elöbb, tehát akár tudhatta is, azt mondtam, hogy vasárnap talán a szigeten amúgy polgári körkörös védelemben ki is mondta, mint aki tudja, hogy meg fog jelenni, azon ott gyülevészett Vikike is kis kék ingében...
Ezzel szemben te állítottad, hogy tájékozatlan vagyok, mert már a szombati MN megírta, hogy Medgyessy=D 209, erre kértem, hogy talán ezt ha dokumentálnád, mertv ez így nem igaz, de micsináljak ha mindig értetlenkedel:))

dr. X

Előzmény: Egy polgár (563)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!