Az a link, amit küldtem, az nVidia driver és installálásának leírása. ATI driver-t még nem használtam, a többi meghajtó többnyire a kernel részét képezi.
A huszas számú hozzászólásomban leírtak alapján úgy tűnik, mintha a használt video driver nem támogatná a monitor elforgatását. Hogyan lehet új video drivert telepíteni?
~$ xrandr -q SZ: Pixels Physical Refresh *0 1280 x 1024 ( 342mm x 271mm ) *60 1 1280 x 960 ( 342mm x 271mm ) 60 2 1152 x 864 ( 342mm x 271mm ) 60 3 1024 x 768 ( 342mm x 271mm ) 60 4 800 x 600 ( 342mm x 271mm ) 60 5 640 x 480 ( 342mm x 271mm ) 60 6 400 x 256 ( 342mm x 271mm ) 60 7 640 x 350 ( 342mm x 271mm ) 60 8 640 x 400 ( 342mm x 271mm ) 60 9 720 x 400 ( 342mm x 271mm ) 60 10 320 x 240 ( 342mm x 271mm ) 60 11 400 x 300 ( 342mm x 271mm ) 60 12 512 x 384 ( 342mm x 271mm ) 60 13 576 x 432 ( 342mm x 271mm ) 60 14 640 x 512 ( 342mm x 271mm ) 60 15 832 x 624 ( 342mm x 271mm ) 60 16 1152 x 768 ( 342mm x 271mm ) 60 17 700 x 525 ( 342mm x 271mm ) 60 Current rotation - normal Current reflection - none Rotations possible - normal Reflections possible - none ~$ xrandr -o right X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes) Major opcode of failed request: 155 (RANDR) Minor opcode of failed request: 2 (RRSetScreenConfig) Serial number of failed request: 12 Current serial number in output stream: 12 ~$
Miután a 15-ös hozzászólásban feltett kérdésemre nem kaptam választ, úgy gondoltam, hogy a 10-es hozzászólásban ismertetett módon oldom meg a problémát. Sajnos nem működik :(
Gondolom azért, hogy ha valamelyik nem működne, akkor a másik még igen, az sem, a harmadik. Ott van a nevében: fallback, tehát ha visszahullik. Fedorán a loginnal csinálnak hasonlót. Indítják a GDM-et, ha hibával jön vissza, akkor a KDM-et, ha az is, akkor az XDM-et, ha az is, akkor ad fel hibaüzenetet. Ennek kb. nulla az esélye. Volt már olyan még talán FC4-ben, hogy egy programhiba miatt a GDM nem indult, így a KDM léptetett be.
Íme a kódrészlet:
# Fallbacks, in order gdm "$@" >/dev/null 2>&1 if [ $? -ne 127 ]; then exec $0 "$@" exit $? fi kdm "$@" >/dev/null 2>&1 if [ $? -ne 127 ]; then exec $0 "$@" exit $? fi xdm "$@" >/dev/null 2>&1 if [ $? -ne 127 ]; then exec $0 "$@" exit $? fi
A Section és EndSection közti rész igen - vagy xorg.conf, tehát amit az X használ -, az xrandr az már parancs, de ezek is belefaraghatók megfelelő opciókkal az X konfigurációs állományába. Ha nVidia driver-t használsz, olvasd el a read.me-t.
Egyes LCD monitorok élükre állítva is működnek. Kutatások szerint így hatékonyabb, kényelmesebb a szövegek szerkesztése/olvasása és az internet böngészése, mert a felállított monitor hasonlít egy újság, vagy nagyobb könyv egy oldalához.
Hogyan tudod ezt Linux alatt beállítani?
1. Keresd meg az XF86Config file-t!
Ez az /etc vagy az /etc/X11 alatt található, esetleg XF86Config-4 néven.
2. Készíts biztonsági másolatot a file-ról!
3. Nyisd meg szerkesztésre, és keresd meg a következő szakaszt/szekciót:
Section "Device"
4. Ebben keresd meg, vagy hozd létre a következő sort:
Option "Rotate" "CW"
vagy
Option "Rotate" "CCW"!
Ha már van ilyen sor, és előtte egy # jel van, azt töröld ki a jelet. Egyszerre csak az egyik sort használd!
5. Indítsd újra az X szervert!
A CW (clockwise) az óramutató járásának megfelelően 90 fokkal elforgatja a képet a felbontás, stb. megtartásával. Ha most a monitort is elforgatod a képhez, lesz egy szép álló monitorod!
A CCW ugyanezt teszi, csak a másik irányban.
Lehetséges, hogy a videokártya nem támogatja ezt a beállítást, tehát óvatosan kísérletezz! Ekkor jól jön a mentés!
Gondolom hogy a linux nem erzeklni a monitor Lforditasat.
Ahhoz hogy ne kelljen minden alkalommal ujrainditani az x servert, amikor Lforgatod a monitort 90 fokkal valamerre, hasznalhatod ezt megoldasomat. 1*uen csinalsz 2 ikont az asztalra mondjuk, mas mas paramererre, es annyi. Bar szerintem 1*ubb a virtualis konzolba beirni mikor kell.
Gondolom lehet irni olyan meghajtot, ami ellatja ezt az erzekelest, es automatikusan hivja meg a megfelelo programot. De hogy a monitor hol melyik porton jelzi az Lforditasat, azt passzolnam.
Nekem ATI Radeon kártyám van és egy L1732P monitorom, amikkel elvileg egy forteManager nevű program látná el a specifikációban leírt feladatot annyi különbséggel, hogy a forteManager az auto Pivot funkció kiválasztásával a monitor álványhoz viszonyított helyzetének az automatikus felismerését is lehetővé teszi. A forteManager programnak viszont nem találtam Linuxos változatát, és ezért gondoltam arra, hogy az egyszerűsített specifikációja alapján meg kellene írni.
Hat igy elso blikkre, valamihez nincs jogosultsagod, vagy nem vagy tagja valamelyik csoportnak.
Nvidiaval nekem is volt ilyen, es az volt a vaj, hogy a videokartya eszkozeihez nem volt hozzaferesi jogom. /dev/nvidia0 /dev/nvidiactl de nyilvan a nem nvidia kariknal nem igy hivjak ezeket.
Aztan meg lehet hogy nincsen ilyen, vagy ehez hasonlo sor az /etc/X11/corg.conf vagy az azt helyettesito fileban
Ja, és ha konzolból indítom júzerként, akkor a kivágás/lefagyás előtt kiírja a konzolba, hogy csak 2D indirect Mesa rendering lehetséges. Rootként nem ír ki semmit, csak szépen elindítja az alkalmazást.
Mi a franctól van, hogy az ATI kártya fglrx driverrel gyönyörűen tudja a 3D-t, ha rootként indítok 3D alkalmazásokat, DE a rendszer jobb esetben kivág a bejelentkező képernyőre, rosszabb esetben lefagy (!!!), ha felhasználóként indítok ilyen alkalmazást??? Mandriva 2006 a Linux, és a zsírúj letöltött ATI-driver az, ami csinálja a fesztivált.
Jó pár éve programozom C-ben. Most arra lennék kiváncsi, hogy Linux alatt milyen fejlesztőeszközök vannak arra, hogy grafikát is (mondjuk XWindow alatt) programozni tudjak. Nekem erről nulla infóm van. Főleg jól dokumentált free vagy GPL dolgok érdekelnének. Ha RAID rendszert tud valaki ajánlani az is jó, de ha csak egy jól használható függvénykönyvtárat tud ajánlani, az is.
Kérem azokat akiknek tapasztalatuk van hasonló dolgokban, írják le a véleményüket, ajánlatukat.