Keresés

Részletes keresés

Fine Tune Creative Commons License 2002.08.13 0 0 7
Ja. És ezt mondanád négy év múlva is, ha kedvenceidért állandóan ki kellene dzsalnod a parlament elé, ha látni akarod őket? Te sírnál a legjobban, hogy milyen rohadék a jobboldal.
Előzmény: Kötél László (5)
Főtitkár Creative Commons License 2002.08.13 0 0 6
Csúnyán teccik beszélni az elftásnak, malyd jön a régiúj moderátor liba, oszt miskárolásba kezd...

A csúnya beszédre mostanában nem mutatnak egy nyitottságot.

Előzmény: HERTAY MIKSA (4)
Kötél László Creative Commons License 2002.08.13 0 0 5
Tetszettek volna megnyerni a választásokat...
Igy viszont nem marad más, mint jól felöltözni - ebben az esős időben - aztán gyerünk tüntetni.

Dr Kötél
mediakurátor
Futrinka utca

HERTAY MIKSA Creative Commons License 2002.08.13 0 0 4
itt az ideje picsán rúgni minden pártkatonát, aki a közszolgálatiban ül...

szakemberek kellenek oda, akik nem kapnak felső utasítást - ha mégis, akkor leszarják azt.

Előzmény: Yoko Vonó (-)
Fine Tune Creative Commons License 2002.08.13 0 0 3
Ezt ha lehet, ne az MTV-ben döntsék el. Én sem voltam kiváncsi, az egyik tüntetésről a másikra vánszorgó szadeszos szappanoperára, mégis minden este bambulhattam őket a TV hiradóban, pedig állítólag diktatúra volt.
Előzmény: Kötél László (0)
Yoko Vonó Creative Commons License 2002.08.13 0 0 2
Például én kiváncsi lettem volna.
Előzmény: Kötél László (0)
Kötél László Creative Commons License 2002.08.13 0 0 0
Egyetértek: ki kiváncsi az egyik tüntetésről a másikra vánszorgó jobbosokról szóló szappanoperára?
Yoko Vonó Creative Commons License 2002.08.13 0 0 topiknyitó
Megtiltották a tüntetésről szóló tudósítást?

Az MTV kurátora tiltakozik

2002. augusztus 13. 12:39

MTI-OS

A közszolgálati feladatú Magyar Televízió 2002. augusztus 12-én sem az m1, sem az m2 adásának esti illetve késő esti Híradó műsorában nem tudósított arról, hogy az MTV központi épülete előtt a sajtószabadság és a közszolgálatiság megvédéséért meghirdetett demonstrációt tartottak.

Fotó: Pörneczi Bálint

"A rendszerváltoztatás óta eltelt 12 év alatt tudomásom szerint még egyik kormányzati ciklusban sem fordult elő, hogy valamelyik közszolgálati feladatú műsorszolgáltató egyáltalán nem tudósított volna egy vele szemben szervezett hasonló célú tüntetésről, függetlenül annak indokoltságától" - áll Pós Péter, a Magyar Televízió Közalapítvány társadalmi kurátorának közleményében.

"A jelenlegi teljes elhallgatásnak elfogadható indoka nem lehetett, mivel a rendezvény már a Híradó első kiadásának kezdete előtt több mint egy órával megkezdődött, sőt nagyjából a hírműsor kezdetével azonos időben be is fejeződött" - vélekedik.

A kurátor felhívja a figyelmet: a tüntetést az MTI sem tartotta jelentéktelennek, hiszen közepes terjedelemmel számolt be róla. "A tudósítás elmaradását tehát csak annak letiltása, vagy a legutóbbi időszakban történt sajátos leváltások következtében törvényszerűen eluralkodó, félelmen alapuló öncenzúra magyarázhatja. Bármelyik esetről vagy akár mindkettő párhuzamos hatásáról van is szó, az 'eredmény' a demokrácia létével összeegyeztethetetlen cenzúra hatékony működése" - írja.

Pós Péter szerint stabil jogállami körülményekről, és alkotmányban biztosított függetlenséggel működő közszolgálati médiáról nem lehet beszélni ott, ahol az ennek meglétét, működését vitató demonstrációt az a közszolgálati feladatú műsorszolgáltató hallgathatja el, mely éppen a szabad véleményalkotás feltételét képező tájékozódáshoz, és az ezt lehetővé tenni köteles független tájékoztatáshoz fűződő alkotmányos alapjogok megvalósulásáért felelős. "Ebben a vonatkozásban teljesen közömbös az is, hogy a tüntetés mennyire indokolt, ennek elbírálását, sőt véleményezését a közszolgálati média munkatársai számára a törvény is megtiltja."

A kurátor úgy véli: a 12 éve egyedülálló teljes elhallgatás az egyik legerősebb és a leginkább egyértelmű bizonyíték arra, hogy a független, közszolgálati tájékoztatás Magyarországon - a rendszerváltozás után több mint egy évtizeddel - még mindig nem megvalósult, hanem csak kivívandó alkotmányos alapjog.

"Őszintén fel kell tennünk magunknak a kérdést: mennyire egyeztethető össze a működő cenzúra, valamint a közszolgálati médiának a mindenkori hatalmi pozícióban lévő pártcsoportosulásoktól való gazdasági és politikai függése a demokráciával, vagy más megközelítésben annak az Európai Uniónak a jogrendszerével, amelyet valamennyi magyar parlamenti párt mintaként szokott emlegetni" - áll a közleményben.

-------

Ahogy megígértük...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!