Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.15 0 0 190
Jogos a két pont! :-)
Előzmény: NevemTeve (188)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.15 0 0 189
A sorszámozásra van egy ötletem:

A "sorszam" egy pozitív egész szám. Maximális értéke MAX_INT.

Ha beszúrunk egy rekordot, akkor annak sorszáma

sorszam= int(elozo+kovetkezo/2)

Az elozo default értéke 0, míg a kovetkezo-é MAX_INT.

Hátránya, hogy ütközés esetén karbantartási ciklusokat kell beiktatni.

Előzmény: NevemTeve (186)
NevemTeve Creative Commons License 2002.08.15 0 0 188
Igen, ha (mar megtorent) esemenyek koveteserol van szo, akkor OK. De ha 'csak' egy altalanos leiras arrol, hogy melyik termek gyartasa milyen lepesekbol all, akkor milyen idot tegyenek bele?
Előzmény: Törölt nick (187)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.15 0 0 187
Szerintem is a beszúrások miatt választották ezt a módszert.

De egy folyamat az egy az "időben elhelyezhető" dolog.

A

termek_ID
folyamat_ID
folyamat_TIME
(folyamat_DURATION)

szerkezet megoldaná mind a rendezés, mind a beszúrás problémáját.

Előzmény: NevemTeve (186)
NevemTeve Creative Commons License 2002.08.15 0 0 186
Nem lenne rossz a dolog ertelmerol tobbet tudni! Pl ha egy termek gyartasa egymast koveto folyamatokbol (inkabb lepesekbol), all akkor inkabb azt mondanam:

GYARTAS
#termek_id
#sorszam
*folyamat_id

persze az igaz, hogy uj folyamatot beszurni eleg nehezkes (hacsak nem tizesevel sorszamozunk, mint BASIC-ben :)

Előzmény: Törölt nick (185)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.15 0 0 185
A topicban van egy feladvány. Az alapjául szolgáló adatbázis szvsz el lett tervezve.

Szerintetek mi a hiba?

P.S.:Ha egy relációs adatbázisban nehéz egy problémát szabvány SQL-lel megoldani, akkor valószinüleg a táblák tervezését elszurták.

aszora Creative Commons License 2002.08.12 0 0 184
Csak tippelni tudok: talán valami #include kell.
Esetleg készíts egy "globals.h" nevű állományt, és abba deklaráld.
Egyébként jó a topic.
Előzmény: despil_hun (183)
despil_hun Creative Commons License 2002.08.07 0 0 183
Akárki, segítség...
VC++ 6.0 -ban , hogy a halálba tudok globális változót deklarálni?

Megjelenik a Globals folderben, de akárhol próbálok hivatkozni rá, mindig 'undeclared identifier' üzenetet küld.
Na most lehet én vagyok hülye, sőt biztos, de nem értem...

despil_hun Creative Commons License 2002.07.30 0 0 182
Olvasom a Design Patterns könyvet.
Hát... csak az vigasztal, hogy az előszóban megnyugtat: Nem baj ha elsőre nem értem.

Most én vagyok hülye, vagy tényleg nem egyszerű? :SSS

Előzmény: despil_hun (181)
despil_hun Creative Commons License 2002.07.29 0 0 181
Az hogy nem ért hozzá, az egy dolog.

De én még nem láttam olyat, hogy valaki megtervezteti a házat, és mikor a tetőt rakják fel, akkor üvölt, hogy állj, úszómedence is kell..

Feladni nem adjuk, van B terv, tanultam esztergálni is :))))))

Előzmény: pasa_ (180)
pasa_ Creative Commons License 2002.07.29 0 0 180
Bár, nem ártana ráébreszteni a megrendelőt, hogy nem csak a cipésznél meg a szabónál, meg az építésznél, meg a számítástechnikán kívül mindenhol máshol kell elmondani, hogy mit akarok.

Hm? Nezz be peldaul az epitkezes-felujitas vagy epitkezesi szaktanacsok topikba.
De tutko meg millio mas hasonlo van. A megrendelo nem ert a megrendelt dologhoz -- ez termeszeres, ha ertene jo esellyel megoldana hazon belul a sjat problemajat.

Ezen a területen mintha elhagyná az embereket a józan eszük. :(((

Hat, a 2 leggyakribb elem, mint tudjuk... De tenyleg nem csak az van teriteken.

Feladni meg termeszetesen sose szabad, csak legyen mindig B terv.

Pasa

Előzmény: despil_hun (179)
despil_hun Creative Commons License 2002.07.29 0 0 179
Köszönöm, tanulok, okosodom :)))

Bár, nem ártana ráébreszteni a megrendelőt, hogy nem csak a cipésznél meg a szabónál, meg az építésznél, meg a számítástechnikán kívül mindenhol máshol kell elmondani, hogy mit akarok.

Ezen a területen mintha elhagyná az embereket a józan eszük. :(((

Előzmény: pasa_ (177)
despil_hun Creative Commons License 2002.07.29 0 0 178
Tudom, dolgoztam, próbáltam, nem ment, de..
"Nem adom fel, míg egy darabban látsz.." :))))
Előzmény: pasa_ (176)
pasa_ Creative Commons License 2002.07.29 0 0 177
Kivedeni -- erre nem tudok modszert sajna, es varom az otleteket.

Viszont ha tudod, hogy ez a dolgok termeszete, lehetsz eleg ovatos -- a mertek azert nem mindegy. Es erdemes B tervvel rendelkezni arra az esetre, ha ilyen dolgok derulnek ki.

BTW akkora tragediat azert nem kell latni a dologban, hisz a rendszer elete altalaban nem zarul le az atadassal. Ami nem jott ossze, vagy rosszul megy a kovetkezo verzioba. Es ott nincs akkora kulonbseg a "vadonat uj" es a "kifelejtett" featuresek kozott.

A folyamatos atirasra meg jo rakeszulni, tanulmanyozt a 'refactoring' technikakat, meg az olyan stilust, amelyik keves veraldozattal rugalmas, vagy rugalmassa teheto.

Az egesz OO dolog is azert tudott nagyot aratni, a magas szintu encapsulation-nel. Nagy rendszerekben meg erdemes lazitani a kapcsolatokat (lasd ezzel kapcsolatos patternek) hogy egy resz akar drasztikus megvaltoztatasa se dontson ossze mindent.

Amit meg erdemes tanulmanyozni, az Antipatterns -- az ismerten rossz dolgok, melyek minduntalan ismetlodnek. Ha ezeket koran felismered, nagy elonyt szerezhetsz.

Pasa

Előzmény: despil_hun (173)
pasa_ Creative Commons License 2002.07.29 0 0 176
Despil, ha megfogadsz egy tanacsot, majd a munkhelyeden a fonokodnek csak nagyon ovatosan emlitsd ezt a dolgot. Mintha arra probalnad rabeszelni, hogy a szerzodesben kovetleje a holdat meg a csillagokat.

(De ha valaki tud helyet, ahol ez gyakorlat, es termeszetes, szoljatok mar, kuldom is a CV-met. :)

Pasa

Előzmény: despil_hun (175)
despil_hun Creative Commons License 2002.07.29 0 0 175
Ezért kell velük aláiratni, hogy igen, ennyit kell a rendszernek tudnia, az igénylista teljes.
Akkor már nem tud kajabálni. Illetve tud, de te védve vagy.
Előzmény: NevemTeve (174)
NevemTeve Creative Commons License 2002.07.29 0 0 174
A megrendelonek annyira magatol ertetodo valami, hogy meg sem emliti ("ezt meg az ovodas is tudja" alapon), te meg mint nem annyira szakmabeli vagy eszreveszed vagy nem.
Pl: A TSZ-elnok a csirkerendszer atadasanak napjan megpenditi: persze a kopasznyaku csirkekkel egeszen maskepp kell eljarni!
Előzmény: pasa_ (172)
despil_hun Creative Commons License 2002.07.29 0 0 173
És eztet hogyan lehet kivédeni szerinted?
Már azonkívül, hogy két hét alatt megszerzed a témába vágó 5 éves szakami gyakorlatot..

Más: Könyvek nagyon jók, tényleg mindkettő alapmű - bár a Design Patterns írói elég mókásan tudnak fogalmazni néha.. :)

Előzmény: pasa_ (172)
pasa_ Creative Commons License 2002.07.29 0 0 172
Csak annyi, hogy nem jutsz el odaig... Mert nem hagynak eleg use case-t gyujteni. :-(

Ha megis, akkor eldorado.

A masik tapasztalat, hogy a legnagyobb prioritasu use case-ek az atadas utan (vagy par nappal a hatarido elott) derulnek ki. Mar nemegyszer jartam ugy. A megrendelonek annyira magatol ertetodo valami, hogy meg sem emliti ("ezt meg az ovodas is tudja" alapon), te meg mint nem annyira szakmabeli vagy eszreveszed vagy nem.

Pasa

Előzmény: despil_hun (170)
despil_hun Creative Commons License 2002.07.29 0 0 171
Süllyed a topik.

Azt hittem ennél hosszabb téma lesz.

Előzmény: despil_hun (170)
despil_hun Creative Commons License 2002.07.26 0 0 170
Olvasom a Craig Larman könyvet, nagyon jó :)
Valakinek tapasztalata a Követelmény és Használati eset elemzésben?
Előzmény: despil_hun (169)
despil_hun Creative Commons License 2002.07.25 0 0 169
Semmit.
Mea Culpa.
Az Pasa volt :))))

Csak néha kavarognak a nikkek, aztán máris meg van a baj.

Pasa ígérte a könyvet, megkaptam, ezúton is mégegyszer köszönöm, nagyon jók. :))

Előzmény: Törölt nick (168)
AndrisK Creative Commons License 2002.07.25 0 0 167
Szerbusztok! Nem biztos, de pár embert innen, aki fontosnak tartja a tervezést is, az átgondolást a rátekintést, stb. szóval az ittlévők közül érdekelne az alábbi fórum.

filozófikus programozás / minden adatbázis.

Nyilván én inditottam, azért is irom. Ha már odanéztek, és felkelti az érdeklődéseteket érdemes az elejétől átolvasni.

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.23 0 0 166
off
Ne bosszankodj, előfordul ez jobb házaknál is:-)

Mi latin táncosok tartsunk össze:-)

Előzmény: Salsa (165)
Salsa Creative Commons License 2002.07.23 0 0 165
En koszonom. :)
Bosszanto. :(

Salsa

Előzmény: despil_hun (163)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.23 0 0 164
Pontosabban felszólító módban így hangzik: "válasszuk külön"

Bocs a belekotyiért.

Előzmény: despil_hun (163)
despil_hun Creative Commons License 2002.07.23 0 0 163
Köszönöm :)))

Mindenesetre Parser megigérte, hogy kölcsönadja a patternes könyvét, és akkor én is roppant okos leszek majd :)))))

Csak egy abszolút off észrevétel:
különválasszuk: felszólító mód
különválasztjuk: kijelentő mód

Bocs, csak néha kitör belőlem a nyelvművelő - annak ellenére, hogy én is szokok néha ragzani, de az direkt szok lenni. :))))

Előzmény: Salsa (161)
Salsa Creative Commons License 2002.07.23 0 0 162
Termeszetesen elrontottam. Igy jobb:

Vector adat;
//HashSet adat;
Iterator iterator= adat.iterator();
while (iterator.hasNext()) {
Object elem= iterator.next();
// itt csinalsz valamit az elemmel
}

Előzmény: Salsa (161)
Salsa Creative Commons License 2002.07.23 0 0 161
A Responsibilities peldaul nem szerepel a konyvben, legalabbis nem ezen a neven (valszeg a Chain of Responsibilities az).

A Bridge az egy eleg hosszu tortenet, most passzolom :)

Az Iterator az olyasmi, hogy van egy adatszerkezeted es nyilvan hasznalsz valamilyen modszert, hogy a benne levo adatokat elerd, altalaban egy fuggvenyt ami visszaadja az adott erteket (pl. a Javas Vector-nak van egy get(int index) fuggvenye), akkor altalaban az eleres HOGYAN-ja (a get fuggveny) fugg az adatszerkezettol (a Vector-tol). Ha le akarod cserelni az adatszerkezetet, mondjuk egy Set-re, akkor at kell irnod azt is, hogy hogyan ered el az adatszerkezetet, mert a Set-nek nincs get(int index) fuggvenye. Ha azt sok helyen kell lecserelned, akkor az kellemetlen lehet, sok ido, tobb hibalehetoseg stb.
Ezert kulonvalasszuk az eleres modjat az adatszerkezettol: csinalunk egy Iterator interface-t a kovetkezo methodusokkal:

interface Iterator {
// van-e kovetkezo elem
boolean hasNext();
// visszaadja a kovetkezo elemet
Object next();
}

Mind a ket adatszerkezetnek (Vector es Set) adunk egy iterator() fuggvenyt, ami visszater egy Iterator-ral, ahol persze hatterben ott van egy osztaly (illetve ketto, egy a Vectorhoz, egy a Set-hez) ami implementalja az Iterator interface-t, de arrol nekunk nem is kell tudni (ezert is jo dolog az interface!). Es igy mind a ket adatszerkezet elerheto azonos modon:

Vector adat;
//HashSet adat;
Iterator iterator= adat.iterator();
while (iterator.hasNext()) {
Object adat= iterator.next();
// itt csinalsz valamit az adattal
}

A lenyeg az, hogy egy nagyon absztrakt dolgot (az eleres HOGYANjat) egy osztalyba, illetve interface-be rakjak es elkulonitik az adattol.
Tovabbi lepes lehet, hogy ha kulonbozo iteratorokat definialhatunk, amik persze mind az Iterator interface-t implementaljak, de mas mas funkciokat valositanak meg pl: minden masodik elemet adja vissza, minden harmadik, az eleres akkor is ugyanolyan marad. Vagy ha egy fa strukturat kell kulonbozokeppen bejarni, akkor jol johet hogy csak az Iterator-t megvalosito osztalyt kell lecserelni.

Szoval nagyjabol ennyi, a tobbirol is dumalhatunk.

Salsa

Előzmény: despil_hun (160)
despil_hun Creative Commons License 2002.07.23 0 0 160
Beszeljunk akkor pattern alapu tervezesrol. Mit ertesz ezalatt? :)

Nem tudom :))
Itt említettétek a Design Pattern könyvet, és a Visual Studio .NET is tartalmaz patterneketet: Bridge, Responsibilities, Iterator, ilyesmiket.

Egyet megnéztem, úgy tünt, hogy valami gyakori osztály típus kapcsolatokat tartalmaz.

Pl. A Responsibility pattern csinált nekem egy Handler-t, meg egy forrás és egy célosztályt, megfelelő asszociációkkal.
Nem nagyon vizsgálgattam még, mert ígéretet kaptam a könyvre, így gondoltam előbb elolvasom azt :))))

Előzmény: Salsa (159)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!