Keresés

Részletes keresés

borzimorzi Creative Commons License 2012.03.29 0 0 4497

Szerintem nem sok fogalmad van a kapitalizmus működéséről a jóléti társadalmakban. Pl. szerinted hol tisztán kapitalizmus az, hogy Svédországban kiváló alapfokú iskolarendszer van, vagy kiválóak a német autópályák? Ahol fontos közérdek is fűződik ahhoz, hogy egy szolgáltatás mindenki számára elérhető legyen, ott jellemzően az állam is szerepet vállal annak hozzáférhetővé tételének költségeiből. Pl. így van a mi lakótelepünkön mindenféle olyan közszolgáltatás, amelynek a hozzáférhetővé tételéért jócskán fizet vagy fizetett az állam is: tömegközlekedés, orvosi rendelő, iskola, víz, csatorna, villanyáram, telefon.

De semmi gond, neked van igazad. Remélem, te személy szerint mind megfizetted az összes olyan szolgáltatást, amit eddig igénybe vettél az óvodától az egyetemig és persze a BKV-bérlet megvételén túl rendszeresen adományokkal hozzájárulsz a vállalat működési veszteségeinek csökkentéséhez is.  Gratulálok, ezt nevezem mintapolgárnak!

Üdv:

b

Előzmény: doncike (4494)
Noémi_06 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 4496

A  III.kerületi TUE  most alakuló női utánpótlás labdarúgócsapata várja focizni szerető  10-14 év közötti lányok jelentkezését.

Edzések, amikor várunk benneteket:                                                             

Április 18-án (szerda) 15:00                

Május 2-án (szerda) 15:00

Május 9-én (szerda) 15:00

Az edzések füves vagy műfüves pályákon.

Helyszín: Budapest III. Kalap u. 1

Érdeklődni lehet: Lajos Noémi: 06 30 434 64 02

Pintér Patrik 06 70 866 78 17

borzimorzi Creative Commons License 2012.03.23 0 0 4495

Tudod, mit? Igazad van. Részemről off vége, nekem nem ér ennyit a nickem.

Ha akarod, magánban folytathatod, de sok értelme nincsen. 

Üdv:

b

Előzmény: doncike (4494)
doncike Creative Commons License 2012.03.22 0 0 4494

Minél hosszabban írsz róla, annál jobban látszik, hogy csak elméleti ismereteid vannak róla, és fogalmad sincs az elsőszámú és legnagyobb gyakorlati problémáról, ami miatt a házatok aljában lévő kisboltosnak nincs POS-ja.

A másik hülyeséged: "mert annak teljes költségét vele akarják viseltetni. Nem csoda, ha ez nem tetszik neki. Ugyanis a készpénzezés kiváltásának nem ő lenne az egyedüli haszonélvezője, ezért joggal várja el, hogy az összes többi haszonélvező is beszálljon a buliba költségvielőként"

A kapitalizmusban egy terméket/szolgáltatást úgy áraznak, hogy a vevőnek megérje azt megvenni (vagy úgy érezze, hogy megérte). És nem úgy, hogy az ki mindenki másnak is milyen jó még, tehát fizessenek ők is.

Ha a banknak megérné olyan áron adni, hogy a kisboltosnak is megérje, akkor olyan áron adná... de most itt visszatértünk az eredeti kérdéshez, hogy mi a legnagyobb hátránya, ami miatt a kisboltosnak nem éri meg. (Tkp. kettő ilyen is van.)

Előzmény: borzimorzi (4493)
borzimorzi Creative Commons License 2012.03.22 0 0 4493

Off

Szvsz azért nincsen ma POS a legtöbb kisboltosnál, mert annak teljes költségét vele akarják viseltetni. Nem csoda, ha ez nem tetszik neki. Ugyanis a készpénzezés kiváltásának nem ő lenne az egyedüli haszonélvezője, ezért joggal várja el, hogy az összes többi haszonélvező is beszálljon a buliba költségvielőként.

Kik ezek a haszonélvezők?

1.) A bankjegyeket kibocsátó jegybank és az adófizetők, mivel kevesebb készpénzt kellene nyomtatni, átválogatni, megsemmisíteni a jelenlegi szigorú és költséges előírások szerint. Ennek a kiadásnak a megtakarítása jól jönne mindannyiunknak, mert ma éves szinten 2-3 milliárba kerül a készpénzkezelés, beleértve annak fegyveres őrséggel való szállíttatását is.

2.) Az állam, mivel a készpénzhasználat visszaszorulása a készpénz eltulajdonítására irányuló bűnözést is visszaszorítaná, ergo olcsóbban működtethető lenne a rendőrség, az ügyészség, a bíróság. Plusz a készpénzes tranzakciókkal könnyen kikerülhető az adózás,de a kártyahasználatnak nyoma van, tehát visszaszorul az adóelkerülés. (Pl. a piacon hányszor kapsz blokkot?)

3.) A bankok, mivel a kártyakibocsátás viszont nőne, plusz a kártyás tranzakciók száma is sokszorozódna, amiben érdekelt, plusz kevesebb pénzszállítót kéne fizetnie, meg kevesebb készpénzzel foglalkozó munkatársat is.

4.) A lopások és rablások potenciális áldozatai, magánemberek, postások és banki alkalmazottak egyaránt, akik megúsznák az efféle bűncselekményeket, hiszen nem lenne náluk ellopható/elrabolható kp., vagy nem annyi. Gondolom, senkinek se hiányzik egy Mór2.

5.) Végül és utolsósorban a boltosok, akiknek maguknak sem kellene annyit nyűglődniük a készpénzzel.

Utóbbiak tehát joggal érzik úgy, hogy ha a társadalom egésze húzna hasznot abból, hogy kp helyett kártyával fizethetnénk mindenütt, akkor ennek az átállásnak a költségeit is osszák meg azok, akiknek hasznuk van belőle.

Ezért lenne szvsz jó megoldás az, ha a bankok viselnék a POS terminálok kihelyezésének és működtetésének a költségeit, sőt kötelezve lennének a kihelyezésükre évi tízezres nagyságrendben, cserébe az emiatt valósan felmerült költségeiket leírhatnák a bankadóból. Így a legfőbb haszonélvezők - az állam és a bankok - lennének a legfőbb költségviselők is.

De tudod, mit? Igazad van. Minden jó így, ahogy van. Az nem számít, hogy Franciaországban az országba alig fél éve érkezett, 10 éves arab suhanc is megmosolyogja, a magyar turistákat, akik a készpénzért turkálnak a tárcájukban mindenhol. Közben ő a legkisebb trafikban is a világ legtermészetesebb módján használja a kártyáját, amelyre a szülei feltöltik a zsebpénzét, és esze ágában sincsen attól félni, amitől a magyar gyerekek, hogy a pénzért esetleg megverik az iskolában vagy onnét hazafelé menet.

Igazad van. Jó ez így, maradjon is minden így. Azok a fiatalok meg, akik úgy gondolják, hogy a mai kor technikai színvonalán szeretnének élni,  ha már egyszer rég adva van a lehetőség, azok menjenek csak külföldre. Már csak az a kérdés számunkra, hogy ki fogja befizetni a nyugdíjunkra valót, ha olyan ütemben mennek el, ahogy mennek...

Üdv:

b

Előzmény: doncike (4492)
doncike Creative Commons License 2012.03.21 0 0 4492

Ha ilyen baromi okos vagy, akkor nyilván nincs szükséged arra, hogy lemenj a házatokhoz legközelebbi bolthoz, és megkérdezd a tulajt, hogy miért nincs POS?

(Segítek: én tudom, hogy miért nincs nála POS.)

Esetleg előadhatnád világmegváltó ötletedet, hogy törvényileg kötelezzék őt annak használatára... persze ő is nyilván túl képzetlen, hogy felfogja a zsenialitásodat, ami ab ovo olyan nagyszerű, hogy soha semmilyen reality check-re nincs szükséged, mert te séróból átlátsz mindent, felméred mindennek a hatását.

A magadfajta emberek el sem tudják képzelni, hogy mennyi mindenről még csak halvány fogalmuk sincs, azt hiszik, hogy okosak, meg főleg (ez a kedvencem:) tudnak "logikusan gondolkodni" és ettől már mindenhez értenek.

Pedig minden szakma egy összeesküvés a laikusok ellen.

Előzmény: borzimorzi (4491)
borzimorzi Creative Commons License 2012.03.21 0 0 4491

Off

Nem nekem van rá, hanem az összes, nálunk fejlettebb országnak! Szerinted miért van az, hogy Brüsszelben az utcai mozgóárustól is vehetsz bankkártyával képeslapot? Miért van az, hogy az USA bármelyik lerobbant útmenti bisztrójában fizethetsz bankkártyával?

Azért, mert a készpénzkezelés rendkívül költséges mulatság. Pénzjegyek gyártása, szállítása fegyveres kísérettel, átválogatása és megsemmisítése megint csak komoly felügyelet mellett: mind sokba kerül.  Plusz a készpénz folyamatosan csalogatja a bűnözőket, sokuk ölni is képes érte. Plusz a rendőrség sem ingyért működik, nagyon sokba fáj az adófizetőknek az is, meg a bíróságok, ügyészségek börtönök működtetése is. Össztársadalmi költségeit tekintve sokkal többe kerül a készpénzezés, mint a bankkártyás fizetés általánossá tétele, erre már szinte mindenhol rájöttek.

Részemről off vége.

Üdv:

b

Előzmény: doncike (4490)
doncike Creative Commons License 2012.03.21 0 0 4490

Pedig mostanában rendszersen járőröznek rendőrök autóval.

Meg polgárőrök is: a múltkor jól meg is nézték, hogy mit csinálunk a degeszre pakolt kocsival (éppen síelni indultunk).

POS-terminál ügyben meg én kérek elnézést, hogy megint leálltam veled vitatkozni egy olyan kérdésben, aminek a hátteréről láthatóan fogalmad sincs, de azért van rá egy tuti megoldásod. ;-)

Előzmény: borzimorzi (4489)
borzimorzi Creative Commons License 2012.03.21 0 0 4489

Nem, szerintem nem kellene csődbe mennie, csak a törvényalkotónak kellene a hülye bankadó helyett (akár azzal azonos értékben) köteleznie a bankokat a kártyaleolvasók kihelyezésére minden olyan üzlet részére, ahol kérik. Egyből nem lenne öreg, védekezésre képtelen embereknél több tízezer forint... Ennél jobban nem lehetne növelni a közbiztonságot még a rendőri létszám megduplázásával sem,  hiszen amíg az embereknél készpénz van, addig a tolvajoknak áll a zászló.

Mivel egyre több az öreg a mi lakótelepünkön is, nagyon ideje lenne kihelyezni a térfigyelő kamerákat, és rendőröket járőröztetni. 1987 óta lakik itt a család, de közterületen rendőrt eddig csak 2 alkalommal láttam. 25 év alatt!

Üdv:

b

Előzmény: doncike (4487)
doncike Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4488

Ja, és állítólag amióta Békásmegyer nagy része le van fedve térfigyelő kamerával, azóta ott jelentősen javult a közbiztonság, cserébe délebbre tolódott.

Előzmény: borzimorzi (4485)
doncike Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4487

"Azt fel nem foghatom, miért nincsen már réges régen kötelezővé téve,  hogy az összes boltban legyen lehetőség bankkártyás fizetésre."

Csődbe is menne az összes bolt.

Ellenben gyakoribb rendőri/polgárőri jelenlét, akár gyalogosan is, biztosan segítene.

Egy ekkora (ennyi lakosú) településen általában már van körzeti meghízott.

Előzmény: borzimorzi (4485)
doncike Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4486

A lopni akaráson kívül mindent lehet bizonyítani tanúkkal.

Ha a sértetten kívül még van legalább 1, akkor teljesen mindengy, hogy az elkövetők hányan vannak és mit beszélnek meg előre.

Előzmény: borzimorzi (4484)
borzimorzi Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4485

Pontosan. A pékség előtt szúrják ki a védteleneket.  S mivel tudják, hogy pénztárca van náluk, elvégre vásárolni jöttek a pékségbe, rájuk is akaszkodnak, a hogy az áldozatok hazafelé araszolnak...

Azt fel nem foghatom, miért nincsen már réges régen kötelezővé téve,  hogy az összes boltban legyen lehetőség bankkártyás fizetésre. Kicsit többet lendítene  a közbiztonságon, mint a TEK-re kiszórt milliárdok. Na, mindegy, itt nem politizálunk.

Üdv:

b

Előzmény: keton (4482)
borzimorzi Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4484

Hm. Ilyesmi felmerült bennem, amikor beszélgettünk az esetről. De mi van, ha visszatartom a rendőrség megérkezéséig, s még ő perel be személyes szabadság megsértéséért? Egyáltalán hogy tudom bizonyítani, hogy zaklatott valakit, ha ő azt állítja, csak beszélgettek? Hogy tudom bizonyítani, hogy benyomult egy lakásba, ha ő azt állítja, behívták? S végül hogy tudom bizonyítani, hogy lopni akart, ha még időben ki lett téve a szűre, vagy eldobta a lopott holmit a lépcsőházban?

Nehéz kérdések ezek számomra, aki laikus vagyok...

Üdv:

b

Előzmény: doncike (4483)
doncike Creative Commons License 2012.03.20 0 0 4483

Megbotlik a lépcsőházban és csúnyán összetöri magát.

Meg is lehet mondani nekik egy ilyen eset után: mostantól ők felelnek a lépcsőház biztonságáért és minden betörés rajtuk lesz leverve.

A rendőrséget ki kell hívni rájuk, akkor legalább igazoltatás lesz és az adatok meglesznek egy esetleges későbbi betörés esetére.

Előzmény: keton (4482)
keton Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4482

Azt hiszem, hogy tudom, hogy melyik bandáról van szó. Nem azokhoz tartoznak, akik a látványpékség előtt szoktak székelni? Való igaz, hogy "specializálódhatnak", mert engem például soha nem szólítottak még meg. :D Fáj ez a diszkrimináció... :) 

Hogy mit lehetne tenni, az jó kérdés. Nem vagyok jogász, de szerintem amit leírtál, az minimum zaklatásnak minősül, ha meg bemennek a lakásba hívatlanul, az magánlaksértés. Ennek a bizonyítása persze kétséges, mert ilyenkor nem azzal van elfoglalva az ember, hogy rögzítse az eseményeket... Az igazi, hatékony megoldás azt hiszem törvénybe ütköző lenne, úgyhogy le se írom, de gondolom mindenkinek lennének ötletei.

Esetleg lehetne nekik csapdát állítani, de előtte mindenképpen érdemes lenne konzultálni egy jogtudós emberrel, hogy mik a határok és a lehetőségek.

Előzmény: borzimorzi (4481)
borzimorzi Creative Commons License 2012.03.19 0 0 4481

Kedves Olvtársak!

Van egy probléma. Pár "vándorárus" kóvályog a telepen. A kismamák séróból keresztülnéznek rajtuk, de már az öregek könnyű prédát jelentenek nekik. Valamelyikük valami ürüggyel megszólítja az idős, gyanútlan embereket - pl. Hány óra van? -, aztán pedig pillanatok alatt többen lesznek ezek a zaklatók. Nem hagyják az öregeket menni a dolgukra, hanem rájuk tapadnak, mint a piócák. Nem ritkán egész a házig is "kísérik" az öregeket. Közben erőszakosan megvételre kínálgatnak nekik mindenféle kacatot, amiből az egyik fele hamis márkajelzésű, a másik fele meg lopott. A lényeg, hogy a végére a szerencsétlen áldozatok már minden náluk levő pénzüket is hajlandók odaadni, csak szabaduljanak végre meg tőlük. Egyik egyedül élő bácsikát a szomszéd lépcsőházban csak nem hagyták békén, és még a lépcsőházba is benyomultak utána, s fel a lépcsőn, majd be az öreg után a lakásba. Rajtavesztettek, mert szerencsére az öregnek a fia is otthon volt családostul, plusz a szomszéd legényfia is kijött, hogy megnézze, mi van. Gyakorlatilag járt a szeme a "vándorárusoknak" rendesen, mint a szarkáknak, teljesen nyilvánvaló volt, hogy ezek már rég nem eladni akarnak valami árut, hanem lopni, rabolni, amit csak lehet. Együttes erővel aztán a bácsinak a fia, a fia felesége, meg a szomszédék legényfia kiebrudalták őket.

Szerintetek mit lehetne csinálni?

A rendőrséget fura lenne hívni, mert amíg még kint vannak az utcán, addig a felszínen csak beszélgetés folyik, meg adásvétel előkészülete. De a valóságban ezek megfélemlítik az öregeket, akik szó szerint minden náluk  levő pénzüket odaadják nekik, csak hagyják őket békén. Amikor a bűncselekmény már folyamatban van, akkor meg már késő, mert az áldozat a saját lakásában ki van szolgáltatva ezeknek, és meg tudják akadályozni, hogy telefonáljon. 

Mi a fenét  csináljunk? Ha legközelebb az én apámat találják meg, nem állok jót magamért...

Üdv:

b

borzimorzi Creative Commons License 2012.03.06 0 0 4480

Volt már?

http://urbanista.blog.hu/2012/03/05/fantasztikus_steampunk_palota_fotok_az_obudai_gazgyarrol?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_03_06&utm_campaign=index

Tud valakivalamitarról, hogy meg lehet-e tekinteni a gázgyárat? Lehet, h már olyan veszélyes, h nem is engedik be az embert csak úgy...

Üdv:

b

N dre Creative Commons License 2012.02.01 0 0 4479

,

borzimorzi Creative Commons License 2011.11.14 0 0 4478

Közeli ismerősök fognak hamarosan eladni egy ilyet, ha aktuális  lesz, értesítelek. Kemény nulla forint közvetítői díjat fogok felszámítani, mégpedig kérlelhetetlen szigorral, úgyhogy reszkess!   :-)

Üdv:

b

Előzmény: Ladyb (4469)
hétszínvirág Creative Commons License 2011.11.14 0 0 4477

Sziasztok!

A monostori úti rendelő háziorvosaival van esetleg valakinek akár jó, akár rossz tapasztalata? Érdekelne továbbá megbízható mosógépszerelő és notebook-szervíz is a környéken. :)

edesviz Creative Commons License 2011.09.28 0 0 4476

SZia, nekem csak két lap, mondjuk 75 m2 minimummal.

Előzmény: Ladyb (4474)
Ladyb Creative Commons License 2011.09.28 0 0 4475
Köszi, holnap este úgyis megyünk, majd megkukkantom.
Előzmény: doncike (4472)
Ladyb Creative Commons License 2011.09.28 0 0 4474
Köszi, már vagy 100-t átnyálaztam :)
Előzmény: edesviz (4471)
Ladyb Creative Commons License 2011.09.28 0 0 4473
OK rendben, köszi előre is.
Előzmény: borzimorzi (4470)
doncike Creative Commons License 2011.09.27 0 0 4472

Pont ma láttam egy ilyet: a Vitorla ovival szemben az egyik erkélyen volt kinn a tacepao.

edesviz Creative Commons License 2011.09.27 0 0 4471

Szerintem ezt könnyen kereshető a neten,

2+2fél nincs 10 emeletesben, csak max 4-ben. Ezekhez pedig elsőn is van erkély. tehát, római lktp, panel és méret a keresés kulcsa.

borzimorzi Creative Commons License 2011.09.27 0 0 4470

Szia, ha lesz valami, szólok. De mivel nem vagyok közvetítő, alighanem sokkal több sikerre számíthatsz, ha egy profi közvetítőhöz fordulsz.

Üdv:

b

Ladyb Creative Commons License 2011.09.27 0 0 4469

Szia borzimorzi,

úgy látom, nagyon ismered a Pók utcát. Az ottani lakótelepen keresünk egy 2+2 szobás (az a lényeg, hogy 4 szoba legyen), erkélyes pécót, max. 4 emeletes házban. Lehet simatetős, cseréptetős, nem ragaszkodunk egyikhez sem.

Lelakott is lehet, sőt, azt jobban is szeretnénk. Úgyis a saját ízlésünk alapján akarjuk felújítani a lakást. 

Ha hallasz ismerőstől valami ilyesmit, akkor nagyon köszönöm, ha szólsz.

Itt tudsz utolérni: amladybirdkukacgmailpontcom

Köszi előre is.

Előzmény: borzimorzi (4468)
borzimorzi Creative Commons License 2011.09.26 0 0 4468

Tapasztalataink szerint e téren a Rozgonyi Piroska utca végén található kricsmi a legpimaszabb. Ez az, ahol a hátsó ajtónál lángost is árulnak. Ha van kuncsaft, akkor nem ismernek kegyelmet, és zajonganak, ami a csövön kifér. Tekintet nélkül arra, hogy víz viszi a hangot rendesen, úgyhogy Újpesten is zavar elég sok embert. Egyszer hajnali fél kettőkor, papucsban, pizsamában autóztunk le oda, hogy megkérjük őket, halkítsanak, mert elviselhetetlen. Kiröhögtek azzal, hogy csukjuk be az ablakot. Ja, mert 35 fokos nyári nap utáni éjjel más vágya sincs a panellakó pógárnak, mint az, hogy zárt ablakok mellett aludjék...

Üdv:

b

Előzmény: pucros (4467)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!