Keresés

Részletes keresés

Nemes_ Creative Commons License 2003.10.04 0 0 983
A patkó mágnes egy U alakban meghajlítótt rudmágnes. Szerintem venni egyszerübb.
Állandó vagy elektromágnest szeretnél?
Előzmény: zizy (980)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.10.04 0 0 982
Sajnos pontos gyakorlati útmutatót nem tudok adni, de van itt egy pár kolléga, aki egész biztosan tud.
Előzmény: zizy (974)
zizy Creative Commons License 2003.10.04 0 0 981
sziasztok. Elektromos aram frekvenciajanak beallitasaira volna szuksegem (kicsibe es nagyba)."teljes leiras" Ha valaki tudna segiteni az megkoszonnem.
zizy Creative Commons License 2003.10.04 0 0 980
koszi a segitsegeket. hogyan lehet hazilag patkomagnest kesziteni?
SPafi Creative Commons License 2003.10.04 0 0 979
"Szerintem meg a megtalálási valószinűsége a magtól 0.05 nm-re a legnagyobb, legalábbis így emlékszem."

Igen, a sugár függvényében valószínűleg így is van, de a térfogati megtalálási valószínűségsűrűsége mégis a középpontban maximális. Az eltérést az adja, hogy egy dr falvastagságú gömbhély térfogata a sugár négyzetével nő, így kijjebb hiába kisebb a sűrűség, a nagyobb térfogat ellensúlyozza!

Előzmény: fizimiska (968)
mégjobb Creative Commons License 2003.10.03 0 0 978
"neoncsovet uzemeltetnek egy drottal"

Ha az a "drót" egy kis rádióadó antennája, akkor annak közvetlen közelében lehet akkora az elektromos térerősség, ami felgyorsítva a neoncsőben lévő néhány töltött részecskét, elindítja azt a folyamatot, ami a fénycső fénykibocsátásához vezet. Az elején egy megdörzsölt ebonitrúddal lehet a begyújtásra rásegíteni.
Középiskolai fizikaórákon előforduló kisérletről van szó.

Az ufokongresszuson mit akartak demonstrálni ezzel?

Előzmény: zizy (965)
Nemes_ Creative Commons License 2003.10.03 0 0 977
Köszi a fényképet.
Az egészen még át kell rágni magam, hogy megértsem.
Előzmény: mégjobb (969)
Nemes_ Creative Commons License 2003.10.03 0 0 976
Azért a neprendszer példa egy kicsit sántit. Itt nem kitüntetett elektronról van szó. A földet is eltalálja elég sok meteroit, a napot szerintem még több. Itt arról van szó, hogy a rengeteg atommag egyike sem fog be egy elektron sem.
Egyébként köszi a linket.
Előzmény: Anti Nomy (971)
Threepwood Creative Commons License 2003.10.03 0 0 975
Az elektromos angolnát miért nem rázza meg a saját maga által kibocsátott áram?
zizy Creative Commons License 2003.10.03 0 0 974
anti nomy! koszi az infot, de szeretnenk tudni, hogy hogyan lehet ezt kivitelezni. fontos lenne szamomra, mert fogadasbol kellene.
Előzmény: Anti Nomy (972)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.03 0 0 973
De jó link, szinte több, mint a Nagy Károly-könyv (37 fejezet, 13-as nincs)!
Előzmény: Anti Nomy (971)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.10.03 0 0 972
Nagy rádióadók közelében a neoncsövek valóban világíthatnak "maguktól". Persze valójában a rádióhullámok adják a működéshez szükséges energiát. Tudomásom szerint több megfelelő fekvésű településen szokás is volt így világítani, de büntetés jár érte, mert így az adótorony energiáját lopják.
Előzmény: zizy (965)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.10.03 0 0 971
Hogy egyszerűbb síkra tereljük a kérdést, ezt a kérdést a Földdel és a Nappal kapcsolatban is föltehetnénk. Miért nem esik bele a Föld a Napba, ha egyszer vonzzák egymást? Erre biztos tudod a választ: azért, mert a centrifugális erő ezt megakadályozza. A hidrogénatom esetén a probléma az, hogy a klasszikus elektrodinamika szerint a gyorsuló elekrtonnak elektromágneses hullámokat kellene kibocsátania, de ezáltal veszíteni kellene a mozgási energiájából és spirális pályán a protonba kéne zuhannia. Ezt a problémát már csak a kvantummechanika tudja megoldani. Szerintem a legszemléletesebb kép a de Broglier-féle elképzelés, amely szerint egy p impulzusú részecskéhez h/p hullámhossz rendelhető (h a Planck-állandó). A kivételezett, stabil elektronpályák pedig olyanok, hogy a hullámhossz egész számú töbszörösei pontosan körbeérik. Erre az elvre alapozva szépen ki lehet számolni a hidrogématom lehetséges energiaszintjeit (Kicsit részletesebben ld pl. itt)
Előzmény: Nemes_ (950)
fizimiska Creative Commons License 2003.10.03 0 0 970
Na, szóval 0.05 nm sugarú körön belül. :)
Előzmény: fizimiska (968)
mégjobb Creative Commons License 2003.10.03 0 0 969
"Ez a könyv kint van az Interneten?"

Tudtommal nincs, de a megfelelő oldalt lefényképeztem.

Előzmény: Nemes_ (959)
fizimiska Creative Commons License 2003.10.03 0 0 968
Egyébként az elektron megtalálási valószínűség-sűrűsége a magban a legnagyobb.

Szerintem meg a megtalálási valószinűsége a magtól 0.05 nm-re a legnagyobb, legalábbis így emlékszem.

Előzmény: SPafi (960)
mégjobb Creative Commons License 2003.10.03 0 0 967
Kvantumfizikai természetesen...
Előzmény: mégjobb (966)
mégjobb Creative Commons License 2003.10.03 0 0 966
Kvantunfiziai összefoglaló.
zizy Creative Commons License 2003.10.03 0 0 965
Az ufokongresszuson lattam, ahogy egy neoncsovet uzemeltetnek egy drottal. valaki tudna errol felvilagositast adni? elore is koszonom zizy
mégjobb Creative Commons License 2003.10.03 0 0 964
Egyelőre csak ezt találtam.
SPafi Creative Commons License 2003.10.03 0 0 963
"Ha a hely pontosan meghatározott, és ekkor az impulzus nem lehet nulla,"

Lehet 0. 0 valószínűséggel. Kicsi is lehet, kis valószínűséggel. Tehát ismeretlen sebességgel (max. fényseb?) kilő a fenébe. Legalábbis ez messze a legvalószínűbb esemény.

"akkor még is egy minimális értéket ír elő, nem?"

Nem ír elő semmit az impulzusra, csak a bizonytalanságára!

Előzmény: Nemes_ (961)
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.10.02 0 0 962
A hely NEM pontosan meghatározott, annyit tudsz, hogy az atommag méretén belül valahol.

A Heisenberg-relációnak van egy pontos matematikai alakja is. A delta(r)delta(p) szorzatnak kell egy minimális értéknél nagyobbnak lenni. Ezért véges delta(r) esetén delta(p) nem lehet nulla.

Előzmény: Nemes_ (961)
Nemes_ Creative Commons License 2003.10.02 0 0 961
Ha a hely pontosan meghatározott, és ekkor az impulzus nem lehet nulla, akkor még is egy minimális értéket ír elő, nem?
De miért nem lehet nulla?

Én úgy emlékszem: a Heisenberg reláció arról szól, hogy a helyet és az impulzust nem lehet tetszöleges pontossággal meghatározni.
Tehát ha helyzetét pontosan megmondom, akkor nem tudhatom az impulzusát, de ez nem jelenti azt, hogy nincs neki. Ettől még lehet nulla vagy kellően kis érték, nem?

Remélem nem, vagyok nagyon fárasztó :)

Előzmény: Dr. Lecter (957)
SPafi Creative Commons License 2003.10.02 0 0 960
...miért nem megy az elektron a protonnak?

Mert mindketten pontszerűek. Egyébként az elektron megtalálási valószínűség-sűrűsége a magban a legnagyobb. (Így elég furcsa minimális távolságról beszélni.)

Na most jól megkavartalak. Nem baj, legalább lesz minek utánajárni. :-)

Előzmény: Nemes_ (956)
Nemes_ Creative Commons License 2003.10.02 0 0 959
Köszi!
Ez a könyv kint van az Interneten?
Ha Internetes linket tudnál adni, azt nagyon megköszönném.
Előzmény: mégjobb (958)
mégjobb Creative Commons License 2003.10.02 0 0 958
Egy alkalmas mű az utánanézésre:

Tóth Eszter Fizika IV. (gimnáziumi tankönyv).
A 108. oldalon aránylag egyszerű matematikával levezetés található, abból megtudható mekkora a minimális elektron-proton távolság a H atom alapállapotában.

Előzmény: Nemes_ (956)
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.10.02 0 0 957
Nem minimális impulzust ír elő, hanem azt mondja, hogy ha az elektron helyzete egy adott méretű tartományban ismert, akkor az impulzusa nem lehet pontosan nulla. Hogy mennyi lehet, annak a meghatározásához ad támpontot a Heisenberg-egyenlőtlenség.
Előzmény: Nemes_ (954)
Nemes_ Creative Commons License 2003.10.02 0 0 956
Nos, akkor miért nem megy az elektron a protonnak?
A "Heisenberg" relációnak még utána nézek.
Előzmény: SPafi (955)
SPafi Creative Commons License 2003.10.02 0 0 955
"nem tudtam, hogy a Heisenberg reláció minimális impluzust ír elő."

Mert nem is.

Előzmény: Nemes_ (954)
Nemes_ Creative Commons License 2003.10.02 0 0 954
Köszi a választ!
Hát eléggé meglepődtem, nem tudtam, hogy a Heisenberg reláció minimális impluzust ír elő.
Előzmény: Dr. Lecter (953)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!