Keresés

Részletes keresés

vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 4 napja -1 1 94283

Véletlen egybeesés, vagy valaki olvassa ezt a topikot pár napja éppen arról írtam az Alkotmánybíróság kollaborál a rendszerrel.

https://24.hu/fn/gazdasag/2024/11/11/napelem-szaldo-brutto-elszamolas-szazmilliardos-bukta-alkotmanybirosagi-beadvany/

vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 4 napja 0 0 94282

Van.

Előzmény: Celtis (94280)
Iván Lenn Dül Creative Commons License 4 napja -1 0 94281

Lölő is így csinálja. :)

Előzmény: Celtis (94279)
Celtis Creative Commons License 4 napja 0 0 94280

Csak akkor tud ilyet, ha van áramváltó, ami méri a hálózat felé menő áramot. És persze akkor bachatja a szaldóját. Ennek csak bruttó elszámolásban lenne értelme, ha van egyáltalán értelme bosszúból nem visszatáplálni.

Előzmény: peterch (94278)
Celtis Creative Commons License 4 napja 0 0 94279

Leírtam számokkal. Mit nem értesz? Nagyságrendileg 6M volt az összeg és ebből 2M-t fizettem én.

Előzmény: tacsi69 (94275)
peterch Creative Commons License 4 napja 0 0 94278

Az invertereden betudod állítani , hogy hány %-ot tápláljon vissza ,  0% -100% között . Ha letiltod a visszatáplálást , akkor nem termel teljes gőzzel , csak annyit , amennyi a házad pillanatnyi igénye , ha van miből .

Előzmény: tacsi69 (94277)
tacsi69 Creative Commons License 4 napja 0 0 94277

MIvan?? lekapcsolom nem lesz aramom a hazban :-) A masikat meg ertelemzni sem tudom, nem vagyok arammal vallalkozo :-0

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (94276)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 4 napja 0 0 94276

Le kell kapcsolni, vagy visszwatt védelem.

Előzmény: tacsi69 (94275)
tacsi69 Creative Commons License 4 napja 0 0 94275

bocs, de mi okosotalanok, ugy ertettuk ird le mennyi az osszes befeketeteseddel es mennyit vontak le rola.  Tehat igy mennyit fizettel ki ra? En 1.5M-et osszesen 3M-es osszeggbol, amibol lett 8.5Kwh-s rendszerem 10Kwh-os inverterrel, es nulszaldosan. Amibol minden evben 4000Kwh-t odaadok 5 fr-ert az allamnak, NAde, meg a 2 evemet azota sem fizettek ki :-))))

Előzmény: Celtis (94228)
XANTIi Creative Commons License 4 napja 0 0 94274

Legyünk őszinték. Azokhoz nagyon sok változás kellene az emberi mentalitáson itt K.Európában.

Előzmény: peterch (94272)
naiv_ Creative Commons License 4 napja 0 0 94273

Csak azért, hogy legyen egy más rátekintés az ESS világra átemeltem ide egy hozzászólásomat egy másik topicból, kicsit bővítve, magyarázva:

Tartalék erőművek (Németország - N0 -helyzete lett picit elemezve...) - a megújulók kiesését kompenzálandó: 

No-nak kb. 80 GW tartalékerőmű kell (kb. annyi, amennyi a teljes fogyasztás maximuma)....

Vagy mondjuk 24 x 7 x 80 GWh tároló... (1 hét pauza kompenzálására, ha nincsen szél, ha nincsen nap, 1 az 1 hét pauza nem ritka...) Ez 13.440 GWh kapacitás

ez 13.440.000 MWh egy(jobb) TESLA autó kapacitása, a nagyobb: 100 kWh

azaz 134.400.000 ~ százharmincnégymillió TESLA autó akku kapacitása... Így Németországban minden cscsemőre jutna kb. 1.5 TESLA...:)

5 gyerekes családban ez 8 TESLA-t jelentene, ezek mind az utcán állnának éjjel-nappal s nyomnák be az áramot ha kell, évente néhányszor... (ha az EV-k visszatáplálnának)

Mindezzel csak ennek a megoldásnak a képtelenségét próbáltam még jobban karikírozni... 

Központi tárolók esetén  - legyen bebőle 20 db. -  egy kp.-i tároló kb. 7 millió (nagy) TESLA autó akkukapacitásával kell rendelkezzen, ha 200 kp-i tároló van (kis tároló), akkor "csak" 700.000.

Egy tesla akku kb. 3 mázsa, a kp.i- tároló  akkor egy "kis" tárolóban 700e x 3 mázsa akku lenne..., de érdemes kiszámolni ezeknek a tárolóknak a költségét is, egy láza (nagyon laza) 3 MFt-os becsült árral Teslányi akkuként:
700.000 x 3000.000 Ft = 210.000.000.000 azaz 210 milliard forint Ennek fényében látható, hogy a magyar, most e célra szánt 300 milliárd (ESS projekt) milyen kevésre elég, No. 1 hetes energiaigényének 1/200-ad részére, Mo. 1 hetes energiaigényének 1/20 részére (1 órára).

13.440.000 MWh akku (No.)

1 MWh kb. egy 46 lábas konténer akkukkal (de ma már lehet ennek a felel is), inverterekkel, vezérléssel (láttam már ilyet igen közelről...), no ezekből kellene 14 (7) millió darab... (egyenként kb. 25 tonna -  16 (8)tonna LI akkuval, 

Nem occo... meg nem is ecceru megcsinálni...

peterch Creative Commons License 4 napja 0 0 94272

Szia !

" Helyi energiaközösségekkel lehetne még növelni a hatékonyságot. "

Ez igaz , csak ahhoz egy nagyon jól megírt szerződés kellene . Mert például egy panelházban azok a lakók akiknek a lakásaik falai a szomszédok falaival közösek , sokan lezárják a radiátorokat és a szomszédok falaival fűtik a saját lakásukat , hogy spóroljanak .

Előzmény: Celtis (94266)
XANTIi Creative Commons License 4 napja 0 0 94271

Ki a fontosabb? A sokmillió "kis hülye" vagy a pár tucat XY?

Előzmény: Iván Lenn Dül (94270)
Iván Lenn Dül Creative Commons License 4 napja -2 0 94270

Pont ezért nincs értelme ezt támogatni, a kis hülye bármikor azt mondja, hogy én aztán nem fogom az XY-t támogatni a "saját" áramommal. :)

Előzmény: XANTIi (94269)
XANTIi Creative Commons License 4 napja 0 0 94269

Persze nem szó szerint gondoltam. De minél több kézen megy keresztül az a kWó, annál több veszteséget, kufárt kell eltartani, fizetni. Ráadásul bejön a kiszolgáltatott függőség kérdése is. Sok ember jobban bízik a saját kicsiben, mint az államnak a kiszolgáltatottságban.

Előzmény: aMedveTovábbraIsNapozik (94263)
trebront Creative Commons License 5 napja 0 0 94268

ráadásul, ha valaki 1 hétig nyaral, akkor a házi aksi nem "dolgozik", míg egy központi/elosztói aksi mindig teljes kihasználtsággal üzemelhet.

méretgazdasági/üzemeltetési szempontból is kedvezőbb egy-egy elosztói nagyaksi.

persze ehhez engedni kellene a hmke visszatöltést is (visszwatt megszüntetése), h ne legyen veszteség/kiesés a zöldenergia termelésben.

Előzmény: aMedveTovábbraIsNapozik (94267)
aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 5 napja 0 0 94267

Ez is egy mantra.

Ha csúcsidőben elbírja a hálózat aksi nélkül erőműből, akkor el fogja bírni aksiról is, ami ugyancsak egy erőmű.

Ha növeljük a felhasználást a tilos gázkazánt szerelni okosságokkal, akkor kellhet helyi. Város szélén, nem a kertemben, házamban - szerintem. Még mindig gazdaságosabb.

Ne tegyünk már úgy, mintha az otthoni beruházásból, ne vennék le a sápot azok, akik a nagy erőműveknél is leveszik. Esetleg mások veszik le, de leveszik.

Előzmény: Celtis (94266)
Celtis Creative Commons License 5 napja 0 0 94266

A hálózat terhelését is szépen egyengeti a helyi tárolás. Nem ördögtől való ez. Helyi energiaközösségekkel lehetne még növelni a hatékonyságot., nem pedig Lölö akkuművekkel.

Meg az eu is erre adta a pénzt.

Atis57 Creative Commons License 5 napja 0 0 94265

Szia!

innetől;

"Akkor építesz 10 db 5millásat 10 külön helyen, vagy egy nagyot?"

Már sokszor bejött, hogy a 10 kicsi jobban termel -többet hoz a zsebbe.. mint az 1 nagy.

Tudom méretgazdaságosság , meg közgazdasági érvek. (pont itt ? )

De baromi sokszor nem jön be ! Ha meg vmi "nagy ember "is beleszól? Rögtön  bedöglik az egész!

aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 5 napja -1 0 94264

Egyetértek. Ez elsősorban Viktorfüggő, azaz te meg én variálhatjuk meg tulajdonképpen.

Előzmény: Celtis (94262)
aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 5 napja -1 1 94263

Asszem félreérted (vagy a szokásos ittmindenszar mer'ezeklopnak hozzáállás). Műszakilag, mérnöki szemmel agyrém. Persze a diverzifikálás jó dolog, csak nem mikro méretben.

Odahozol egy finisher-t (nyerges traileren), egy úthengert (nyerges traileren), egy billencset, egy dózert, egy markolót. Egy festőgépet. Felfűtesz egy aszfaltkeverőt. 20-30 méterért.

Ezek meló után hazavánszorognak, ugynaez visszafelé.

Majd pár nap múlva a szomszéd megint.

Aztán a következő.

Nekem így nem jön ki a matek.

Van mondjuk 50 millád napelemre, saját zsebben. Akkor építesz 10 db 5millásat 10 külön helyen, vagy egy nagyot?

Amikor megnő a támogatás akkor hirtelen megugranak a kivitelőzi árak is, igaz?

Akkor - ha továbbvisszük a gondolatod - meglopnak ezek is pofátlanul, nemde?

ui: az sem gazdaságos, hogy a szolgáltató 10 házhoz 10x megy ki átvenni, rákötni, áramszünetet csinálni, de ez csepp a tengerben.

Előzmény: XANTIi (94261)
Celtis Creative Commons License 5 napja 0 0 94262

Ebben van igazság.

Meg abban is, hogy ha nekem van egy 10kWh-s akkum és naponta csak a 60%-át használom ki, akkor az nem optimális. Persze megtehetném, hogy hajnalban elkezdi a rendszer az akku maradék töltéséből visszatermelni, de ha másnap nem süt a nap, akkor megszívtam.

Új helyzet lesz dinamikus árazás esetén. Megérheti az akkuval áramtőzsdézni, kicsiben.

Előzmény: XANTIi (94261)
XANTIi Creative Commons License 5 napja 0 0 94261

Ha magamnak építek járdát, az 1000 Ft m2-enként. Ha egy iparos, akkor 10 000 Ft/m2. Ha a város, akkor 100 000. Ha az állam akkor 1 millió.

Ennyit az állami energiatárolóról.

Persze ez költői túlzás, de sajnos nem alaptalan........

Előzmény: aMedveTovábbraIsNapozik (94260)
aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 5 napja -1 2 94260

Még egyszer köszi.

Mérni kell nem érezni. Mert érzésemre nem tűnik túl gazdaságosnak. Mindenki jobban járna, ha ezt a zsét odaadnák  szolgáltatónak, vagy akár Lölőnek. Márcsak a méretgazdaságosság miatt is egy nagy aksiparkot építene az, akinek pont ez a dolga, nem pedig a lakossági fogyasztó. Kb mintha mindenki magának aszfaltozna a háza előtt, állami támogatással. 

Majd kiderül.

Előzmény: Celtis (94258)
Celtis Creative Commons License 5 napja 0 0 94259

Még egy ábra napi grafikonokkal. Próbáld bogarászni, remélem nagyítható.

Teljesen önerős nap egyáltalán nincs. Ahogy írtam, az inverter működése olyan, hogy ha épp nem a felesleget termeli vissza, akkor egy kicsit mindig fogyaszt a hálózatból.

Olyan nap sem volt, amikor semmit nem adott le az akku. Nem ilyen fekete-fehér ez, hogy ilyen egyszerű kategóriákba lehetne sorolni a napokat.

Előzmény: Celtis (94258)
Celtis Creative Commons License 5 napja 0 0 94258

Meg fogom osztani az adatokat. Egyelőre havonta, aztán majd tavasszal egy félévest.

Nálam sajnos egy fa árnyéka is nehezíti pont ezt az időszakot.

Előzmény: aMedveTovábbraIsNapozik (94257)
aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 5 napja 0 1 94257

Köszönöm, engem is érdekel. 

Főleg a november-március időszak. 

Nálam bőven vannak olyan 10-15 napok, amikor nem termeli meg a fogyasztást a rendszer, mert olyan borult az ég, konkrétan 0 a hozam. 

Egy év távlatából lenne érdemes megnézni,

- hány olyan nap van amikor az aksinak nincs szerepe;

- hány olyan nap van, amikor mindent önerőből (termelés + aksi) old meg a rendszer;

- hány olyan nap van, amikor az aksin túl vissza kell termelni, mert nincs hova tenni az áramot?

Utána: 

- mennyi a napi átlag spórolás? 

- megéri-e? 

Lehántva róla minden egyebet, hálózatbővítést, azt hiszem-et, úgy érzem-et.

Előre is köszi!

Előzmény: Celtis (94224)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 6 napja 0 0 94256

Ez az ipari ára. Az, hogy a kisker hiénák keresni akarnak az természetes.

De mindig van nagyker, aki eladni akar.

Semmiféle komolyabb biztonsági kockázat nincs. LFP.

Még az sem követelmény, hogy dobozba rakd, sőt a hűtés miatt nem is javallt beltérben.

Egy takarólemezt kell rárakni a kontakt takarására.

Nekem nem a saját magam miatt kell a sok akku, a cégem a volt házamban/garázsomban van, az áram 80%-a az miatt kell.

Olyan gépek vannak benne, amik zabálják az áramot.

Előzmény: inda24 (94255)
inda24 Creative Commons License 6 napja -2 2 94255

DE mire...
A csupasz akkuból BIZTONSÁGOS azaz >> nem ÉLETVESZÉLYES és nem TŰZVESZÉLYES!!!
Plusz az érintésvédelmi vizsgálaton is átmenő AKKUPAKK lesz az... többe kerűl.

---
Nem néztél el valamit ? 

60 EUR >> ~25 eFt 
Keveslem az 1 kWh LFP akkuért még "nettóban" is.

----------
OFF

Nomeg a kormányt a közpénzek kezelése miatt hangosan szidó ember >> nem a cége költségei közé csalja be a magán költségeit.
Azaz nem lop a közösből, ugye nem ?!

Mert, ha netán mégis >> akkor egy kétszínű, becstelen alak, aki vizet prédikál, de bort iszik...
és így 
Nincs erkölcsi alapja a kormányt bírálni hasonlókért.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (94253)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 6 napja 0 0 94254

Nem rezsicsökkentett árral kell számolni, mert annak már lőttek, idő kérdése a kivezetése.

Csak a nyugdíjasok fel lennének dúlva, amit 2026 előtt a minálnok nem kockáztat meg.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (94253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!