Csak akkor tud ilyet, ha van áramváltó, ami méri a hálózat felé menő áramot. És persze akkor bachatja a szaldóját. Ennek csak bruttó elszámolásban lenne értelme, ha van egyáltalán értelme bosszúból nem visszatáplálni.
Az invertereden betudod állítani , hogy hány %-ot tápláljon vissza , 0% -100% között . Ha letiltod a visszatáplálást , akkor nem termel teljes gőzzel , csak annyit , amennyi a házad pillanatnyi igénye , ha van miből .
bocs, de mi okosotalanok, ugy ertettuk ird le mennyi az osszes befeketeteseddel es mennyit vontak le rola. Tehat igy mennyit fizettel ki ra? En 1.5M-et osszesen 3M-es osszeggbol, amibol lett 8.5Kwh-s rendszerem 10Kwh-os inverterrel, es nulszaldosan. Amibol minden evben 4000Kwh-t odaadok 5 fr-ert az allamnak, NAde, meg a 2 evemet azota sem fizettek ki :-))))
Csak azért, hogy legyen egy más rátekintés az ESS világra átemeltem ide egy hozzászólásomat egy másik topicból, kicsit bővítve, magyarázva:
Tartalék erőművek (Németország - N0 -helyzete lett picit elemezve...) - a megújulók kiesését kompenzálandó:
No-nak kb. 80 GW tartalékerőmű kell (kb. annyi, amennyi a teljes fogyasztás maximuma)....
Vagy mondjuk 24 x 7 x 80 GWh tároló... (1 hét pauza kompenzálására, ha nincsen szél, ha nincsen nap, 1 az 1 hét pauza nem ritka...) Ez 13.440 GWh kapacitás
ez 13.440.000 MWh egy(jobb) TESLA autó kapacitása, a nagyobb: 100 kWh
azaz 134.400.000 ~ százharmincnégymillió TESLA autó akku kapacitása... Így Németországban minden cscsemőre jutna kb. 1.5 TESLA...:)
5 gyerekes családban ez 8 TESLA-t jelentene, ezek mind az utcán állnának éjjel-nappal s nyomnák be az áramot ha kell, évente néhányszor... (ha az EV-k visszatáplálnának)
Mindezzel csak ennek a megoldásnak a képtelenségét próbáltam még jobban karikírozni...
Központi tárolók esetén - legyen bebőle 20 db. - egy kp.-i tároló kb. 7 millió (nagy) TESLA autó akkukapacitásával kell rendelkezzen, ha 200 kp-i tároló van (kis tároló), akkor "csak" 700.000.
Egy tesla akku kb. 3 mázsa, a kp.i- tároló akkor egy "kis" tárolóban 700e x 3 mázsa akku lenne..., de érdemes kiszámolni ezeknek a tárolóknak a költségét is, egy láza (nagyon laza) 3 MFt-os becsült árral Teslányi akkuként: 700.000 x 3000.000 Ft = 210.000.000.000 azaz 210 milliard forint Ennek fényében látható, hogy a magyar, most e célra szánt 300 milliárd (ESS projekt) milyen kevésre elég, No. 1 hetes energiaigényének 1/200-ad részére, Mo. 1 hetes energiaigényének 1/20 részére (1 órára).
13.440.000 MWh akku (No.)
1 MWh kb. egy 46 lábas konténer akkukkal (de ma már lehet ennek a felel is), inverterekkel, vezérléssel (láttam már ilyet igen közelről...), no ezekből kellene 14 (7) millió darab... (egyenként kb. 25 tonna - 16 (8)tonna LI akkuval,
" Helyi energiaközösségekkel lehetne még növelni a hatékonyságot. "
Ez igaz , csak ahhoz egy nagyon jól megírt szerződés kellene . Mert például egy panelházban azok a lakók akiknek a lakásaik falai a szomszédok falaival közösek , sokan lezárják a radiátorokat és a szomszédok falaival fűtik a saját lakásukat , hogy spóroljanak .
Persze nem szó szerint gondoltam. De minél több kézen megy keresztül az a kWó, annál több veszteséget, kufárt kell eltartani, fizetni. Ráadásul bejön a kiszolgáltatott függőség kérdése is. Sok ember jobban bízik a saját kicsiben, mint az államnak a kiszolgáltatottságban.
Ha csúcsidőben elbírja a hálózat aksi nélkül erőműből, akkor el fogja bírni aksiról is, ami ugyancsak egy erőmű.
Ha növeljük a felhasználást a tilos gázkazánt szerelni okosságokkal, akkor kellhet helyi. Város szélén, nem a kertemben, házamban - szerintem. Még mindig gazdaságosabb.
Ne tegyünk már úgy, mintha az otthoni beruházásból, ne vennék le a sápot azok, akik a nagy erőműveknél is leveszik. Esetleg mások veszik le, de leveszik.
A hálózat terhelését is szépen egyengeti a helyi tárolás. Nem ördögtől való ez. Helyi energiaközösségekkel lehetne még növelni a hatékonyságot., nem pedig Lölö akkuművekkel.
Asszem félreérted (vagy a szokásos ittmindenszar mer'ezeklopnak hozzáállás). Műszakilag, mérnöki szemmel agyrém. Persze a diverzifikálás jó dolog, csak nem mikro méretben.
Odahozol egy finisher-t (nyerges traileren), egy úthengert (nyerges traileren), egy billencset, egy dózert, egy markolót. Egy festőgépet. Felfűtesz egy aszfaltkeverőt. 20-30 méterért.
Ezek meló után hazavánszorognak, ugynaez visszafelé.
Majd pár nap múlva a szomszéd megint.
Aztán a következő.
Nekem így nem jön ki a matek.
Van mondjuk 50 millád napelemre, saját zsebben. Akkor építesz 10 db 5millásat 10 külön helyen, vagy egy nagyot?
Amikor megnő a támogatás akkor hirtelen megugranak a kivitelőzi árak is, igaz?
Akkor - ha továbbvisszük a gondolatod - meglopnak ezek is pofátlanul, nemde?
ui: az sem gazdaságos, hogy a szolgáltató 10 házhoz 10x megy ki átvenni, rákötni, áramszünetet csinálni, de ez csepp a tengerben.
Meg abban is, hogy ha nekem van egy 10kWh-s akkum és naponta csak a 60%-át használom ki, akkor az nem optimális. Persze megtehetném, hogy hajnalban elkezdi a rendszer az akku maradék töltéséből visszatermelni, de ha másnap nem süt a nap, akkor megszívtam.
Új helyzet lesz dinamikus árazás esetén. Megérheti az akkuval áramtőzsdézni, kicsiben.
Mérni kell nem érezni. Mert érzésemre nem tűnik túl gazdaságosnak. Mindenki jobban járna, ha ezt a zsét odaadnák szolgáltatónak, vagy akár Lölőnek. Márcsak a méretgazdaságosság miatt is egy nagy aksiparkot építene az, akinek pont ez a dolga, nem pedig a lakossági fogyasztó. Kb mintha mindenki magának aszfaltozna a háza előtt, állami támogatással.
Még egy ábra napi grafikonokkal. Próbáld bogarászni, remélem nagyítható.
Teljesen önerős nap egyáltalán nincs. Ahogy írtam, az inverter működése olyan, hogy ha épp nem a felesleget termeli vissza, akkor egy kicsit mindig fogyaszt a hálózatból.
Olyan nap sem volt, amikor semmit nem adott le az akku. Nem ilyen fekete-fehér ez, hogy ilyen egyszerű kategóriákba lehetne sorolni a napokat.
DE mire... A csupasz akkuból BIZTONSÁGOS azaz >> nem ÉLETVESZÉLYES és nem TŰZVESZÉLYES!!! Plusz az érintésvédelmi vizsgálaton is átmenő AKKUPAKK lesz az... többe kerűl.
--- Nem néztél el valamit ?
60 EUR >> ~25 eFt Keveslem az 1 kWh LFP akkuért még "nettóban" is.
---------- OFF
Nomeg a kormányt a közpénzek kezelése miatt hangosan szidó ember >> nem a cége költségei közé csalja be a magán költségeit. Azaz nem lop a közösből, ugye nem ?!
Mert, ha netán mégis >> akkor egy kétszínű, becstelen alak, aki vizet prédikál, de bort iszik... és így Nincs erkölcsi alapja a kormányt bírálni hasonlókért.