Nagyon meglepődtem ezen a hozzászóláson, ugyanis én ajándékba kaptam ugyanezt a könyvet, lévén, hogy nagy muffin imádó vagyok, és teljesen meg voltam vele elégedve, sőt! A fotók egyszerűen gyönyörűek, a receptek pedig nagyon frappánsak és finomak. Rendszeresen készítek egyaránt sós és édes muffinokat a receptek alapján baráti összejövetelekre , és hihetetlen sikert aratok mindig... Szóval ezek után kicsit erősnek érzem, hogy a szerző minden könyvét bojkottálni fogod, hiszen én is és biztosan más is botlott már olyan receptekbe, amiket nem tudott kifogástalanul elkészíteni, mégsem akarjuk kiírtani az emberiséget :)
Szerintem 20 dkg liszthez baromi sok a 15 deka margarin. Azért szörtyögött alatta a zsiradék. Az én kedvenc receptemben 23 dkg lisztre van 10 deka vaj, és már az is határeset szerintem. Egyébként az édes muffinokat én mindig vajjal készítem, nem használok margarint, és főleg nem hidrogénezett növényi olajat. Nekem az valahogy nem összeegyeztethető a süteménnyel. Dehát ízlések és pofonok...
Nem hiszem hogy lenne ertelme "cupcake" topikot nyitni, igy ide teszem be, hogy hogyan lehet disziteni a muffint (egy ismerosom lanyanak az eskuvoi "tortaja" is ilyesmi volt).
De a birsalma is ebben a link könyvben van, így garanciát nem vállalok rá! :-)
Azt írja, hogy a félbevágott, kimagozott birsalmákat tegyük - héjas felükkel felfelé - a tepsibe, és a héjukba vágjunk kereszteket, amibe egy-egy szegfűszeget dugunk. Sütőben puhára sütjük.
Én sem szoktam papírkapszlit használni, mert van kétféle szilikonos formám is, de mostanában azok valahogy elöregedtek, már abban is bentragad a massza, ha kikenem akkor is. Ezért választottam a hagyományos muffintepsit papírbéléssel.
Értem, szóval mindent egy tésztába, csak a töltelékek változnak. Okés, kipróbálom, köszönöm!
Az ötleteit a könyvnek ellopom, de nem hallgatok rá. Pl tesz bele (előre megsütött) birsalmát is, aminek épp itt a szezonja, ki kéne próbálni.
és olajjal szoktam átkenni nagyon vékonyan a mélyedéseket
és 1 tálban keverek mindent össze, nem vacakolok kettővel
legközelebb azt próbáld ki, hogy a fele adag tésztát tedd a mélyedésbe, arra tegyél körtedarabot és kanalazd rá a többi tészát
én így sütöm:
2 tojás
olaj
fél nagy kefir
7 tk cukor
1 vaniliáscukor
fél sütőpor, de inkább több
1 pohár és még annyi liszt, hogy lágy tészta legyen
összekeverni, majd a nagy muffinsütőbe félig tenni, bele a kikevert túrót (vagy a körtét) majd rá a másik adag fél tésztát, nagy evőkanállal adagoltam
előmelegített sütőben 7 fokozaton (alsón) kb: 15-20 percet sütni majd 3-on felsőn, légkeveréssel 10 percet sütöm
mindig nagyon jól szokott sikerülni
ha meg nem akarod tölteni akkor mazsola, kókuszreszelék, csokidarabok - akármi mehet bele - ezekkel összekeverni és úgy sütni
Nagyon kedves vagy. Úgy választottam a könyvből, hogy az otthon lévő körtéket használhassam fel.
Úgy kezdődik, hogy 20 dkg lisztet keverjek össze 3 teáskanál sütőporral és egy csipet sóval.
Aztán egy másik tálban 15 dkg margarint keverjek ki 1 deci mézzel, és adjak hozzá 2 tojást és 2 dl tejfölt. 2-3 közepes körte húsát belereszeltem és citromhéjat reszeltem bele. Lassan beleadagoltam a lisztes keveréket, majd a papírokba kanalaztam.
190 fokos előmelegített sütőben 15-20 percet ír, de nekem ezalatt csak szörcsögött a margarin a papír alatt, a tészta nem is sült, mintha olajba tettem volna sülni őket.
Kb 40 perc után lett elfogadható színe, de ahogy kiemeltem, állt alatta az olvadt vaj, jó gusztustalan volt.
A papírról alig jött le, a fele rajta maradt és zsíros gombócos íze volt.
Pár hónapja vettem meg a Muffinok c. könyvet, az Alexandra kiadótól, Korpádi Péter szerzőtől.
A fotókat Patyi Árpád készítette, azt hiszem, ő adja el a könyvet, mert nagyon szép, jó kézbe venni. Millió, jobbnál jobb muffin ötlet, nem tudok olyan hozzávalót mondani, amiből nem csinál süteményt.
Az első muffin nem sikerült... biztos valamit félreértettem a leírásnál.
A második sem lett jó, kezdtem bizonytalan lenni a könyvben.
Ma megsütöttem a harmadik muffint is, és nagyon vacak lett. Koncentráltam, hogy mindent az előírt módon készítsek, de oltári vacak lett. Egy zsíros gombóc az egész.
A könyvet többet nem használom, és Korpádi Péter minden könyvét bojkottálni fogom.
Én nem vagyok muffinimádó, a lányom szokott készíteni, ide is fölteszem, 2-3 órát játszott vele türelmesen:-) Lett csokis, gyümölcsös, 2 színű, kókuszos.