Lehet, vissza kellene cserélnie a nevét megint Ochiai-ra - azóta nem megy neki, mióta Hakuho-sította magát :) Persze nyilván ez még nem lenne megoldás - számomra az lenne érdekes, hogy vajon a fizikumával (esetleg még mindig nem 100%-osan gyógyult meg) vagy inkább a mentális állapotával (Hakuho-botrány, istállóbeli problémák, stb.) van gond. Esetleg mindkettővel...
Taka ma rendkívül lomha volt: amikor Oho-t sikerült lyukra futtatnia csak simán ki kellett volna löknie amazt, de amire lendületbe tudott jutni, addig Oho megfordult, lendületet vett és visszajött a dohyo közepére. Pedig Oho sem egy könnyed, fürge figura...
Kotozakura továbbra is stabil, megbízható, szerintem most ő a minőségi ozeki. Hoshoryu ingadozóbb, bár nagyon szépen sikerült letarolnia Kisenosato-t... :)
A mai napon kissé megingott a Hakuoho végre - valahára történő "feltámadása"ba vetett bizalmam, egy Shiden-től elszenvedett ledöntése okán, ami negyon nem illeszkedik az ex-Ochiai-ról eredetileg kialakult képembe. Ugyanilyen élményem volt ma Wakatakakage-val kapcsolatban, akinek úgyszintén sikerült ma botlania egy teljesen méltatlan kitolásos vereséggel, egy olyan Meisie-vel szemben, akit azelőtt, éjszaka, álmából váratlanul felzavarva is le tudott volna győzni.. Mindenesetre abban reménykedek, hogy a torna előrehaladtával mindkettejük számára, egyre csak erősödhet a végleges visszatérésbe vetett hitük és az ehhez szükséges fizikai és mentális plusz is megérkezik hozzájuk mindehhez.
Takakeisho ügye - sajnálatosan - teljesen más. Mintha sem feje, se fizikuma, sem pedig elhatározottsága
nem lenne már. Mintha belefáradt volna az igen hátrányos (szerintem) fizikum-beli adottságaiból fakadó
és megoldhatatlannak tűnő problémái leküzdésének hiába-való kergetésébe. Egy időelőtti visszavonulás egyáltalán nem lepne meg. Csak éppen nagyon nem mindegy, hogy egy (ex)Ozeki miként teszi mindezt.
Számomra a Juryo-ban volt egy igazán pozitív dolog: Hakuoho végre-valahára egy szép, stabil, önbizalomban hiány nem szenvedő győzelmet mutatott be. Ideje lenne már, ha vissza tudna térni oda, ahol a sérülése előtt volt - és ez alatt nem annyira a helyezését, hanem a technikáját, erőnlétét, önbizalmát értem.
Takakeishoról az előzményekben nem túl sok jót lehetett hallani (tréning ügyében) és hát az utolsó 5-6 basho-ja sem azt mutatta, hogy felszálló ágban lenne (sőt). Érzésem szerint örülhet, ha kijön neki egy kk, de ha fogadnom kellene pénzben, akkor inkább arra tennék, hogy vagy mk-val végez vagy útközben kiszáll a versenyből.
Szerintem Chiyoshoma-t nem kissé hozhatta ki a béketűrésből, hogy az ítészek - helyette - Nishikifuji-nak kegyelmeztek meg és hagyták benn a Makuchi osztályban. Ha ez így lenne, részemről totál megérteném.
Takakeisho ott kezdte el az Aki Basho-t, ahol a Nagoya-t befejezte. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mi
lesz ennek a vége. A Yokozuna viszont - szerintem - ismét úgy döntött, hjogy most inkább rápihen egy jó nagyot a Kyushu-ra, talán ott jelenti majd be a visszavonulását (esetleg, egy 11. Yusho beseprése után).
"A kachi-koshi eredmény nem feltétlen garancia az előrelépésre, csak az az egy biztos, hogy kachi-
koshival nem sorohlatják vissza a rikishit. Ugyanilyen módon make-koshi esetén biztosan nem lehet előre lépni, azonban nem biztos, hogy hátrébb lesz sorolva a versenyző."
Igen, ez a fajta mérlegelési szabadság eddig érthető és el is fogadható. Mindazonáltal kell / kellene, és -
illetve (esetleg) lehet / lehetne határt szabni. Vagyis :
Mi külömbözteti meg például Chiyoshoma (mongol / M15e / 5 - 5 - 5 eredményét a márlegem, Nishikifuji japán / M17e / 6 - 9 ugyancsak mk eredményétől ? Teszem azt, ebből a szempontból egész más lehet az optikája egy 7 - 8 és egy 6 - 9 eredménynek. És még ez lenne az egyszerűbben összehasonlítható, vagy összemérhető az érték szempontjából. De ugyanezt meg kell tennie a Banzuke - készítónek, esetünkben például Nishikifuji és Onosho (japán / 5e / 0 - 4 - 11 mk) eredményével való összevetés esetén is. A 7 - 8 esetében magam is egyetértenék Nishikifuji benn - marasztalásával mind a Chiyoshoma-val, mind pedig
az Onosho - val történő összevetésben. 6 - 9 mk. esetében viszont már más lehet a helyszet - szerintem.
A kachi-koshi eredmény nem feltétlen garancia az előrelépésre, csak az az egy biztos, hogy kachi-koshival nem sorohlatják vissza a rikishit. Ugyanilyen módon make-koshi esetén biztosan nem lehet előre lépni, azonban nem biztos, hogy hátrébb lesz sorolva a versenyző.
A másik problémám, ami azzal függ össze, hogy előadódhat - e olyan helyzet, hogy 5 Sekiwake lépjen fel egyidejűleg egy Nagy Basho tornán. Azt nem tudom konkrétan, hogy a Sekiwake-csoportban előadódott-e már ilyen helyzet, de abban egészen biztos vagyok, hogy láttam már olyan Banzuke táblát, amelyben
a Sanyaku-csoportbeli volt besorolva például O3 - rang - besorolású versenyző. Márpedig, ha nem csal a szimatom, ez arra enged következtetni, hogy két O1 + két O2 mellett egy O3 rangú delikvens is dohyora léphetett azon a tornán, vagyis --hogy ott 5 Ozeki rangbeli volt. És akkor itt jöhet a következő kérdés. Ha
a Sanyaku - csoport egyik alcsoportjában létező gyakorlatra volt már példa, ugy vajon miért ne lehetne a másikban is ?
De ott ven a harmadik problémám is, miszerint, miért tagasták meg Takanosho (12 - / mk / Yusho Dote
+ különdíjmellett) a Sanyaku - ba belépést? Merthogy ilyen enlért eredménnyel, ilyen induló platformról volt már példa ilyen előrelépésre. Emiatt használtam az egyenlőek és egyenlőbbek minősítő párst, mint ideillő szó-használatot. Biztosan tudhatnánk valami érdemleges választ, indokot találni erre a rejtélyre,
Értem. És mi a véleményed a másik felvetett problémám, Nishikifuji vagy Onosho szolgált - e jobban rá a Juryo-ba távotásra ? Azt még megértettem volna, hogy egy 17e helyen küzdő rikishi 7 - 8 mk eredménye okot adhat a bennmaradás mérlegelésére, de 6 - 9l az már a legbelátóbb elbírálás mellett se tekinthető határesetnek.
Én is próbálok magyarázatot találni erre, és azt gondolom, arrafelé nagyon illetlen + igazságtalan + kulturálatlan megsérteni a hagyományt (miszerint sosem volt 4-nél több sekiwake egyszerre korábban). Tehát sokkal kevésbé zavaró, sőt egyáltalán nem zavaró, ha egy Kw-es versenyzőt inkább nem
léptetnek elő ilyen helyzetben. Érdekesebb, ha Hiradoumi 15-0 -al nyert volna, vajon akkor is igy döntöttek volna?
Lehetségesnek tartom, hogy esztétikai okokból döntöttek így. Sokkal szebb a banzuke, ha csak 4 sekiwake van és nem 5. Mivé válna a világ?
Hová vezetne az, ha megengednék, hogy 5 sekiwake is lehessen.
Visszatérve ehhez a "Miért maradt most Hiradoumi Kw / 10 - 5 kk eredménnyel komusubi, és miért nemléphetett eló a Sekiwake - k tiszteletre méltó csoportjába" - kérdéshez, csak annyit tennék hozzá, hogy bepislantva a Haru 2024 Basho eredménylistájába és azt követően, az annak alapján a díszes társaság fáradtságos munkájából született Natsu 2024 Makuchi Banzuke idevonatkozó részleteibe, ugyan mi ötlik
a szemembe ? Hát csak annyi, hogy a 2024 Haru Basho - n, a Sanyaku-ban, Abi Ke / 9 - 6 kk eredmény birtokában a Makuchi Banzuke - listában immár a Sekiwake - rovatban, Sw - rangban díszeleg. Szóval, e szerint vannak egyenlőek, emellett akadnak egyenlőbbek is ? Érdekes kérdés ez, bár nrm hasonlítható a másik, egy az előzőekben felvetettel, ahol ugyanazom Aki 2024 Makuchi Banzuke Juryo - ba vissza-esési rovatának olvastán tettem fel a kérdést Onosho és Nishikifuji személye közötti döntés tekintetében.
És még egy dolog van ebben a mostani Makuchi Banzuke - ben, ami egy valóságos rejtély előttem.
Ez pedig nem más, mint az, hogy miként maradhatott benn Nishikifuji a legutolsó 17e helyről, 6 - 9 mk eredménnyel végezve ? Értem én, hogy Onosho (5e) / 0-4-11 mk - ja rettentő gyászos eredmény, de
ezze az erővel Takayasu (3E) / 0-2-13 mk-ja se jobb és őt simán benn hagyták 15e - helyen. Ennyi erővel Onosho is befért volna azon a 17e helyen, ahol az előbb emlegetett Nishikifuji-t benn marasztalták. Volt ennek valami egyéb - más, előttem ismeretlen oka is ? Mert ez így önmagában szinte megfejthetetlen.
"Hiradoumi Kw-ről 10-5G eredménnyel tapodtat sem lépett előre."
Őszintén szólva leginkább ez lepett meg ebben a Banzukeben. Hát milyen eredményt kell produkálni egy Komusubi - Sekiwake lépcső megugrásához ? És még az is lehet, hogy ezzel összefüggésben történhetett hogy ennek következtében, Takanosho sem léphetett fel a Sanyaku-ba 12 - 3 Jusho Doten eredménnyel.
Erről magam is meg vagyoik győződve. Így például amellett, hogy Takarafuji és Onosho is hálát rebeghet
a Banzuke-készítőknek, a Makuchi-ban bennmaradásért (ha így lesz), míg a szembejövő foralmi sávban éppenúgy tehet hálás Kitanowaka a J3e / 8 - 7 kk - feljutásáért, mert nem nagyon emlékszem arra, hogy
ilyen eredménnyel, J3 alapról indulva valaha is fel lehetett jutni a Makuchi - ba. De hát az élet már csak ilyen, az esélyek tornáról - rornára változhatnak - alakulhatnak. Őszintén szólva és visszaemlékezve pld. Takerufuji esetére, a Nagoya besorolására, nem kis mértékben lepett meg a M6 helyről visszaléptetése
Juryo (2e), vagyis 12/13 hellyel. Ráadásul, most is gyanus nekem, hogy megint egy osztályt veszít, azaz
a Makushita - ban kezdhet az Aki Basho-n. Ha így lesz, igazán nem mondható vajmi szerencsés sorsunak.
részemről azt érzem izgalmasnak, hogy a Meegashira felsőházban annyit torzít a lista (az optimálishoz képest, hogy gyengébb, negatív eredménnyel a reálisnál valamivel kisebb mértékben kell visszalépni,
vagy vissza sem lépni és a listán lefelé haladva, még egy kevéssé pozitív eredménnyel is - mondhatni
- jelentősebb mértékben lehet előre képni. És ugyanez a jelenség vonazkozik a Juryo-ból felkerültekre. Emellett az alsóházban gyengén treljesítők közül ilyen helyzetben többen is elkerülhetnek egyk vissza
- rangsorolást, aksóbb osztályba. De hát mondhatni, hogy erről a faramuci helyzetről - végső soron -maguk a birkózók tehetnek (persze ezt nem komolyan írom, csak a tréfli kedvéért. Mindenesetre nem kis számban akadnak olyanok, akik az elért eredményeik alaján úgy 3 hellyel is feljebb, vagy éppen lejjebb kerülhettek a listán, az eredményeik alapján kiérdemeltnél. És ez persze a gyengéje is ennek a listának.
Ha jól számolom, bő egy hetünk van a 2024. Aki Banzuke megjelenéséig. A Nagoya-t követően akadtak észrevételek az ott született eredmények ismeretében arra nézvést, hogy egyáltalában megoldható lesz
- e méltányos módon a Makuchi Banzuke összerakása. Magam is filóztam ezen, elsősorban amiatt, mert
a Makuchi-ban többen is végeztek olyan eredménnyel (magasabb Maegashira besorolás - ban) (aminek alapján, az előzőek soránl például Takerufuji - t simán visszapakolta a nagyérdemű testület a Juryo - ba) (mint például most Takayasu, Onosho, vagy az alsóházban Nishikigi és Takarafuji. Ugyanakkor a Juryo -
ban most korántsincs annyi, a Makuchi-ba feljuttatásra érdemesa eredménnyel végzett delikvens. Vajon - ennek ismeretében hogyan oldható meg ez a dilemma. Magam is foglalkoztam ezzel és az eredményt itt, alább mutatom. Van - e véleményetek - észrevételetek ezzel kapcsolatban ? Ha igen, az előre köszönöm.
Aszerint : A 2024 Aki Makuchi Banzuke nálam vakahogy így állna össze :
Sanyaku : (gondolom, ezzel nem igazán lenne probléma(
Ye Terunofuji
O1e Kotozakura O1w Hoshoryu
S1e Onosato S1w Abi
S2e Kirishima S2w Takakeisho
S3 S3w Hiradoumi
Kle Daieisho K1w Takanosho
Maegashira : /amint a bevezetőben írtam is, ennek az alsóházában válik érdekessé a feladat)
Szintőgy végigrágtam ezt a problémát én is és azon akadtam fenn, amin te. Vagyis, amíg a Makuchi-ból
jó öt - hat delikvens is rászolgált volna a visszalépésre, addig a Juryio-ban mind-összesen, valóban csak ketten szolgáltak rá a feljutásra. Harmadiknak - kényszerüségből - Kitanowaka-t is (J3e / 8 - 7 kk) ebbe a körbe soroltam (inkább, mint a J6 / 9 - 6 kk Tamashoho-t. Szóval nálam hárman (Nishikifuji, Chiyoshoma
és Asanoyama lépne hatra (holott az általad emlegetett többi is bőven ráaszolgált erre), és mert egész egyszerűen most képtelenség háromnál többet feljuttatni. Na jó, mondjuk két és felet, mert Kitanowaka
J3e / 8 - 7 kk - ja majdnem annyira sántít, mint Tamashoh J6 / 9 - 6 kk - ja. Szóval lesz irr még probléma.
A Juryo - Makushita kiesés / feljutás - váltás sokkal kevesebb gondot - problémát okozhat / oldható meg
Érdekes lesz egyébként a másik "végén" is a banzuka kiosztása.
Egyrészt a Makuchiból elvileg ugye Chiyoshoma, Nishikifuji, Takayasu, Asanoyama biztosan, míg jó eséllyel Ryuden, kisebb eséllyel akár Takarafuji is bukik a másodosztályba.
Másrészt a Juryoban igazából csak két rikishinek néz ki az előléptetés az eredményei alapján: Onokatsu és a tornagyőztes Shirokuma. Harmadiknak esetleg még Tamashoho jöhetne szóba, de hát ott is egy J6-ot 9-6-al a Makuchiba katapultálni... hát izé...
Szóval itt legalább akkora lesz a fejtörés majd, mint a "legyen-e 5 Sekiwake" ügyben.
Végül is a play off-ban a Yokozuna egy kitolással (yorikiri) csak kiszenvedte a 10. Yushoját. De meg kell
adni, hogy - ahogy el is hangzott itt a korábbiakban, hogy - majdnem el is tudta dobni a már majdnem megnyert tornagyőzelmet, amikot Takanosho, a 14. napon tolta ki ót (yorikiri), majd a záró napon, ami
már nagyon érett, Kotozakura döntötte le (uvatedashinage) őt. Mindegy, a végére csak kiszenvedte. És
most visszavonulhat, legalábbis vagy egyelőre, egy - két tornányi pihenésre, vagy talán véglegesen. Az
idő már nagyon nem neki dolgozik. Kotozakura ia már megéhezett a sikerre és az ifjoncok egyre inkább
és egyre hangosabban kopogtatnak a siker ajtaján. Most még szép emlékekkel lehetne visszavonulnia.
"Takanosho még a rosszabbik esetben is (amennyiben holnapi meccsét követően, végül is 11 - 4, végez,
Jun Yusho, sőt, ha 12 - 3 és Jun Yusho végez, mindkét esetben mérlegelhető lehet legalább a Komusubi
rangba történő előléptetése."
Ehhez a legjobb adadlék éppen a ma általa legyőzött Onosato, aki éppen az ezévi Haru Basho-n járt így - ennek megfelelőenm, vagyis 11 - 4 / Jun Yusho végzett M5w rangban és ennek jutalmául léphetett előre
a Natsu Bashora a Sanyakuba, Komusubi 1w rangba. Ez ugyan 1 emelettel kevesebb, mint ha M6e - ből,
teszi, de nyilvánvalónak kellene lennie, hogy ennyinek bele kellene férnie egy méltányos mérlegelésbe.
""Onosato nem lehetne már ezen a tornán Ozeki, ha 10-5-el végez ?"
Valóban. És ami ebből eddig nem teljesült, az éppen az, hogy ez a jelenlegi Basho csak a második volt, amin Sanyaku - beliként vett részt. Arról nem tudok, hogy egy Sekiwake rangban megvívott torna nem elegendő a promócióhoz. Épp emiatt írtam magam is, hogy ha most 10 - 5 kk. eredménnyel végez, úgy
az Aki Basho-n 11 - 4 eredménnyel összegyüjtheti a kinevezéshez szükséges minimálisan szükséges 33 győzelmet. Ehhez képest, viszont, a legnagyobb meglepetésemre, épp a mai napon kikapott, az erre a tornára valósággal megtáltosodott Talanosho - tól, így ha neki így is előírják a promóciós követelményt,
az legalább 12 - 3, de ha biztosra akar menni, úgy inkább 13 - 2 kachi koshi eredménnyt kell elérnie. És azért, ez egy nagyon méretes feladat lesz még az Ő számára is.
Viszont aYusho-ért folyó küzdelem másik oldalán bekövetkezett, amire vartím, vagyis, hogy Kotozakura
(is) legyőzte Terunofujit, Így "play off"- ban dőlhet el a Yusho sorsa : Terunofuji Ye) - Talanosho (M6e) !