Aloha! :)
Hali pozi!
Sok sikert a sózáshoz és topicodhoz! Az akváriumot már láttam és - köszönöm - nem kérek belőle...
Mellesleg - ha javasolhatom - keresd fel a Búvárkodás oldalt, melynek azért van köze tengerhez és némelyik tag még tudja is mit lát, hogyan viselkedik mi jó neki, bla...
Moby
haat, az aksi mar megvolt 1 eve. nagyon sokat gondolkoztam, h mit hogyan csinaljak, es sajnos meg mindig keveset. pl. szerintem jobb lett volna azert a csepegteto szuro (lehet, h olcsobb is).
meg itt volt a masik baj is, amikor foldkozi tengeri elokovet vettem (szerencsere csak 30kg-t), viszont ennek kiloja 1800Ft volt. majd kesobb vettem meg 15kg vorostengerit is. ez mar sokkal jobb volt(2000FT/kg) , tele voros algakkal. kellett meg so, ez sera termek, van egy aquamedic lehabozo. megvettem az EHEIM2327 kulsoszurot, meg egy EHEIM2252 (sum. kb.100000Ft)belsot. majd vettem meg egy alig hasznalt 2329-et(35e Ft; szolhattak volna elobb is:)). ugy gondolom, ha ez mind telemegy bakteriummal, eleg jo lesz a hatasfoka.
mix
majd hagytam ket honapot allni.
szerintem a harom fenycsoves vilagitas eppen eleg. az armaturak mind nagyfrekisek, es mindegyik lampan kulon idokapcsolo van. az egyik 10000K-es most 8 orat eg, a masik 9,5-et, a harmadik pedig marine-glo (kek) 13-at.
az idokkel meg akarok kiserletezni, mert azert meg van algafejlodes (de lehet, h az a baj, h csak az ossz tengerviz felet tudtam ioncserelt vizbol megcsinalni, a tobbi csapviz).
allitolag ezeket az elefantful-anemonak a kesobbiekben irtani kell majd, annyira elszaporodnak. haat nekem meg nem szaporodott, da azt latom, h nonek (egy kovon van ket nagy, meg 4 kicsi 'ful'). van meg egy viragallat, amit sajna meg nem tudtam beazonositani, mert nem talaltam hozza hasonlot a neten (vmi talajlako tubeanemone-fele). ez eleg erdekes viselkedesu, mert amikor beraktam az akiba jo elore, h erje sok feny, mindig arrebbment, en meg azt hittem, az aramlas viszi el. erkezesenek harmadik napjan nem volt sehol. aszittem megdoglott, es a rak elhurcolta vhova. kiderult, h ket eloko koze maszott be, ahol arnyek van. azota is ott van, es szedi planktonikus aldozatait.
van meg egy tisztogatogarnela, meg egy tisztogatohal :) nem a poen kedveert, de ezek tuntek a leghaszosabbnak es a legigenytelenebbnek.
a naso nem igenytelen...az a jo, ha napjaban tobbszor etetjuk. azert szerettem volna naso-t, mert algaevo, es en nem szedtem le az algakat a kovekrol. egyszer megprobaltam lekefelni, ahogy irtak, de olyan szornyu lett a viz, h inkabb nem csinaltam. ugy gondolom, a dokihalak szepen lelegelik az algat, ami maradt.
nekem az edesviziben most guppik vannak takarmanyozas miatt. ezelott pirajak voltak. annyira bevalt az edesviziben az eheim kulso, h semmialga nincs az akiban (es nem is volt). pedig meg vizet sem szoktam cserelni!
hetente szoktam ellenorizni a nitritszintet, a ph-t meg a kh-t.
-a nitrit nalam 0,1 (lehetne kisebb is:))
-a ph 8,5 (nem tudom biztosan, mert a merocucc eleg erdekes, lehet akar 8 is...8,3 a jo)
-a kh meg 16 (ez elvileg nagyon sok:( )
Örülnék, ha leirnád részletesen, hogy hogyan kezdted ezt az egészet. Hogyan telepitetted, menniybe kerültek az anemonak, amugy ezek meddig élnek? Akkor te sem használsz drága lámpákat? akkor nekem miért ajánlották ? 150eft? Még a hátam is borsódzik.
700eft? mindjárt lefordulok a székről. :))
Amugy ez a naso igénytelenebb hal? Mert akkor tartanám a későbbiekben.
Ja igen: mennyire kell jobban odafigyelned a tengerire, mint az édesvizire. Havonta, esetleg naponta mik azok, amiket mindenképp ellenőrizned, potolnod kell?
A halakat mivel kell etetni? Mikre kényesek?
Mennyi a höfok? 25?:
ja! es a korallok! aquad azt irta, inkabb halakkal kezdj! nagyon igaza van (persze). de mondjuk a lapanemonak eleg igenytelenek. nekem teljesen jol elvan...mondjuk azt nem is cianoztak be mint szegeny naso-t :(
a vilagitas nekem 3 neoncso. ket 10.000K-s meg egy marine-glo (kek), nagyfrekis foglalatban. ara darabonkent 10-12e FT csovel (a deak f. u. -ban, ami eleg draga hely, de itt dolgozomn a kozelben...)
mint a masik topicban irtam, nekem kb 350.000 FT eddig, de szerintem olcsobban is meg lehet oldani, mert en eloszor polipot szertettem volna, es azt mondtak sokan, h annak nagyon yo szures kell. vettem 2 db eheim prof. szurot, az egyik 300l-hez, a masik meg 600l-hez (ez egybekent 'akcios' volt, 35-ert vettem), meg ugye egy belso szuro is kellett a vizmozgatashoz...mondjuk szerintem olcsobb lett volna csinalni egy jo csepegteto szurot, de annyit szenvedtem ezzel a dologgal, meg vartam (1 evig ures volt az aki), h nem birtam mar, es vettem eheimeket. azert vettem egyebkent eheimet, mert az edesvizi akiban nagyon jol bevalt nalam (egy darab alga nincs az akiban, es csak az elparolgott vizet szoktam potolni!!!)
Ami azt illeti az utóbbi időben engem is kezd egyre inkább érdekelni a dolog. Engem legelőször isaz érdekelne, mivel totál kezdő vagyok tengerviz terén, hogy neked mennyibe kerül kompletten, halak nélkül, de korallokkal, medencével, aljzattal, technikával, ergo mindennel együtt az aksid. Az állványt azt most hagyjuk. Szóval mennyibe kerülhet egy ilyen halak nélküli kb. 200 literes tengeri aksi korallokkal, világitással együtt?
csákó! És részvétem a Naso-d miatt. Amugy lehet tudni, mi ennek a jószágnak a magyar neve?
sziasztok! ezt a temat azert hoztam letre, mert az akvarium topikban nagyon sok az edesviz...felreertes ne essek, nem azt mondom, h ez rossz dolog lenne. csak azt szeretnem, ha ez a 'hely' olyan lenne, ahol kezdo tengeri akvaristak, v esteleg 'guruk' a konkret kerdesre probalnanak meg valaszolni, esetleg (es ez szerintem nagyon fontos) irodalmat, linkeket ajanlani!
nekem pl. nagyon nagy problemam volt az un. polychaete nembe tartozo tuzfereg (remelem jo a besorolas) megjelenese az akvariumban, mert azt olvastam a tengeri akvarisztika c. konyvben, h ez megtamadja a lagykorallokat. ha a kepek alapjan jol azonositottam ezt a lenyt, akkor bizony felnem is kell. bar olvastam egy par olyan cikket is, ahol azt irtak, h igaz, h korallt is ehet, de nem ez a jellemzo erre feregre.
van esetleg vkinek tapasztalata ezekkel az allatokkal?
mas problema is erdekelne, hatha mind tanulhatunk egymastol, egymas bajabol.