Keresés

Részletes keresés

eke Creative Commons License 2003.11.29 0 0 68
"...Hiszen ezzel az erővel ahány pályázat van kis hazánkban, mindegyikben hírdethetnének egy év természetfotója 2003 Magyarország nyertest. "

Erre ne fogadj!

Még valami! A két klub mindig ajánlott fel díjakat a másik pályázatán.
Mindaddig tartott ez amíg a Nimród pályázata nem lett házi pályázat (csak Nimródosok indulhattak!) Erre érthető okoból a naturArt nem ajánlott fel díjat. A Nimród meg (talán a pénzhiány miatt is) nem ajánlott fel a naturArt pályázatára...
Én személy szerint különösen örülök annak ha több jelentős természetfotós pályázat is van hazánkban,
Aminek nem feltétlen örülök ha az általunk kivívott rang és ismertség oldalvizén szeretne más előbbre jutni.
Ilyennek tartom a Nimród Fotóklub névváltoztatását: Magyar Természetfotósok Társasága, és ebbe a vonalba sorolom a pályázatuk áttételét a 10 éves hagyományokkal rendelkező naturArt őszi időpontjára.
Ennek felelőssége a túloldalon van. A kérdéseket oda címezzétek.
Ugyanakkor mi kötelességünknek érezzük a kiállítás országos ismertetését is ezért 1 évig vándorol az ország nagyobb településein.

Ugyanakkor a szövetségünk tisztséviselőit még VÉLETLENÜL SEM nevezték a nimród vagy a "Magyar Természetfotósok Társasága vezetőinek.
Fordítva már történt ilyen: Korbely Attila a Magyar Természetfotósok Szövetsége Elnökeként...

Természetesen tudomásul vesszük, hogy a Nimród fotóklub mindent elkövet azért, hogy hasonló ismertségű legyen (összetéveszthető?) mint a naturArt.

Hozzáállásuk és a történések további előrelépést generálnak, azért, hogy a megkülönböztethetőségünk még markánsabb legyen.
Ebből viszont ismét csak a magyar természetfotózás fog profitálni.

eke

Előzmény: paller (67)
paller Creative Commons License 2003.11.28 0 0 67
K2DMD:
Azért félre ne értsd, mondani valómmal nem arra akartam célozni, hogy az év természet fotója jogtalanul, vagy érdemtelenül lett az. Csak arra próbáltam célozni, hogy ha már két ilyen színvonalas, és azt hiszem nem túlzás ezt írni, megmérettetés van hazánkban, akkor azt a jelzőt, hogy AZ ÉV TERMÉSZETFOTÓJA 2003 MAGYARORSZÁG, a két klubnak közösen kellene kiadni. Hiszen ezzel az erővel ahány pályázat van kis hazánkban, mindegyikben hírdethetnének egy év természetfotója 2003 Magyarország nyertest.
Na, talán így másodszorra sikerült jobban kifejeznem magam.
A kökörcsines témát még emésztem... :o)))
-p-
Előzmény: K2DMD (60)
eke Creative Commons License 2003.11.28 0 0 66
K2DMD

teljesen egyetértek veled!
Magam ha bírálok egy képet a három fő szempontom fontossági sorrenben:

1: újszerűség
2: megismételhetőség
3: technikai kivitel

eke

Előzmény: K2DMD (59)
eke Creative Commons License 2003.11.28 0 0 65
Szia!

Vándorkiállításként vándorol egy évig az rszágban.
Majd a támogatók (különösen a nemzeti parkok hazsnálják dekorációnak) a lenagyított kép ugyanis a kiírók tulajdona. (A jogok persze nem)
eke

Előzmény: Topy (58)
WS Creative Commons License 2003.11.27 0 0 64
Lehet hogy a www.naturart.hu weboldal nem teljesen kompatibilis linuxos programokkal...?
Előzmény: papugaja (62)
hsoma Creative Commons License 2003.11.27 0 0 63
K2DMD!

A francba, mégis meg kellett volna írnom ezt tegnap!

Amikor elkezdtem fotózni (bocs, de még fogok magammal példálózni és a közismert esetekkel, mert nem vagyok nagyon ismerős a t.fotós társadalomban, úgyhogy lehet, unalmas lesz ez az egész). EGYSZER, a legelején "lekoppintottam" néhány nagy fotós pár képét, ezekből tanultam és mindenképpen máshogy indultam neki, diavetítésekre jártam/járok és megpróbálok ott is minél többet tanulni.
A következőkben az én privát véleményemet próbálom kifejteni:
Mindenképp próbáljunk vmi egyéni stílust kifejleszteni, kombinálni, tervezgetni stb., az én képeimből a jobbak többnyire először papíron látnak napvilágot, előbb csinálok néhány próbaképet a helyszínen, majd jön az 'éles bevetés', minek során már jobb képek szület(het)nek. Ez a módszer persze nem végleges, idővel kifejlődik az emberben egy fotósreflex&beépült stílus.
Próbáljunk NEM UTÁNOZNI, ha már vannak egyéni ötleteink, engedjük szabadjára a kreativitásunkat, és próbáljunk meg az adott szituhoz legkevesebb hájtechet alkalmazni, van amikor maximálisan ki kell használni az eszközök által nyújtott lehetőségeket, de én ilyet keveset ismerek (pl. eke jégmadara(i)), és ekkor is próbáljunk kreatívak lenni (a jégmadaraknál pl. a csalogatás módja), egy ugyanilyen jégmadár fotó már idegesítő lenne (számomra), de ha más a megközelítés (víz alól, vagy más fajokat), akkor az már egész más LEHET.
Nekem a fotózásban épp ezért nincs példaképem, mert nem akarok sem II. Kármán Balázs, sem II. Mészáros László, sem II. Bodnár Mihály, stb. lenni (hogy csak az általam legmegbecsültebbek közül említsek egypárat).
Tehát mindenkinek ki KÉNE fejleszteni egy saját stílust (ez persze éppúgy irreális, mint a teljesen zárt ökoszisztémájú tó vagy a tökéletes gömb ábrándja), és ezt a kreativitást a pályázatoknak HONORÁLNI kéne (tehát az első zsűrizésnel NEM a technikát vennék figyelembe, hanem az ÖTLETET (persze a kirívóan ordenáré 'alkotásokat' már itt ki lehetne szórni), és csak a második, harmadik, negyedik, vagy mittudomén hanyadiknál dobálnák ki a rosszabb színvonalú képeket.
Nem letörni kéne az újítók szárnyait, hanem lehetőség szerint (!!!!) az utolsó körben kiesettek, vagy akár a díjazottak közé tenni ezeket (persze a maival azonos színvonalon), és így pl. a kökörcsines képek azonnal elhullanának.
Elsősorban a zsűrik felelőssége, hogy hogyan fejlődik a term.fotózás, ezért jó lenne, ha a zs.tagok félretennék az összes nézeteltérésüket az előttük fekvő kép alkotójával, és csak objektíven (persze, már amennyire lehet - emberek vagyunk, no) minősítenének.
EZ AZ ÉN VÉLEMÉNYEM.
Kérdés: lehet-e ezt kivitelezni?
(mielőtt a torkomnak rontanátok, előrebocsájtom, hogy egy képet se küldtem be a naturArt - ra, se most, se ezelőtt).

Legyen már a t.fotózásnak a jelmondata: "GO BE CREAT!"

Üdv: hsoma

Előzmény: K2DMD (59)
papugaja Creative Commons License 2003.11.27 0 0 62
Előzmény: WS (61)
WS Creative Commons License 2003.11.27 0 0 61
Természetesen hozták a "szokásos" magyar tájékoztatási nívót....?!
Megemlíthették volna hogy a kiállítás csak du. 2 óra után megtekinthető és nem dühöngtem volna ma délelött a zárt ajtók elött.
Így utólagosan is hálás köszönetem a fölösleges útért....
K2DMD Creative Commons License 2003.11.27 0 0 60
Paller:

"- sok kép magtalálható mindkét pályázaton is. Pölö a naturArt pályázatán az a kép ami az Év természetfotólya lett, az a Nimród pályázatán csak helyezett. Ez egy kicsit olyan visszás. Kicsit olyan, mintha azt sugallná "Az év természetfotólya, a naturArt szerint" Ugye értitek."

Ezt írhattad volna így is:

A Nimród pályázatán díjat nyert egyik kép a naturArtos pályázaton az Év Természetfotója lett. Ez egy kicsit olyan visszás. Kicsit olyan, mintha azt sugallná " ez csak egy jó kép volt ott, pedig a TÉNYLEG a legjobb." Ugye értitek."

Ugye Érted?

Véleményem szerint a két "klub" között a tagok személyében van annyi átfedés, hogy talán a két pályázatot lehetne eggyé kovácsolni.

Előzmény: paller (53)
K2DMD Creative Commons License 2003.11.27 0 0 59
Paller:

Nem a kökörcsin a lényeg, hanem az ellenfényes kökörcsin!
(Ennyire szegényes lenne a TERMÉSZET, hogy egy idő után kifogyjon a tárháza???? Nem hiszem. A fotós fantáziája, látásmódja a kevés.)
Legyen kökörcsin a falon, de egy ilyen bundás növénynél könnyű abba a csapdába esni, hogy ellenfényes fotó készüljön. Tildy idejében még sztép volt, mostmár unalmas.
Fotózzuk békaperspektívából, víz alól, vagy létra tetejéről, mert még az is érdekesebb lehet!

(Nekem egy jó fotónál lényeges szempont, hogy ne legyen olyan érzésem: hoppá, ezt már láttam valahol. Ha kint terepen meglátnám ugyanazt a témát, meg se állnék megcsinálni, mert az már nem az "enyém"....Nem tudom, Te hogy vagy ezzel...)

Kökörcsines képem nekem is van, de pályázatra nem is próbálom elküldeni a fenti okokból. Nagymamám könnyes szemmel nézi otthon amikor levetítem, de az még nem jelenti azt, hogy pályázatra való.

Mást kell fotózni, akad bőven új téma...

(Remélem most érhető voltam.)

Előzmény: paller (51)
Topy Creative Commons License 2003.11.27 0 0 58
Egy hulye kerdesem lenne, de engem is csak megkerdeztek, es neztem kifele a fejembol...
A kerdes: mi tortenik a kepekkel (ahol a szerzo nem papirkeppel nevezett) a palyazat utan?

:)))

Topy

paller Creative Commons License 2003.11.26 0 0 57
eke,
Bevallom ezekről a dolgokról nem tudtam, viszont ezen infók ismeretében teljes egész a story. Természetesen így már másként fest a dolog.

paller

Előzmény: eke (54)
ctrab Creative Commons License 2003.11.26 0 0 56
Érthető, érthető, de mégis. Azon gondolkodám nem valami értelmiségi fanyalgás ez a Plazmák kora ellen?(Magamról beszélek, félre ne érts!) Nem tudom!
Viszont ha belegondolok, bár tény, az általad ajánlottak sokkal jobb, hangulatosabb helyszínek, viszont nem sajátítjuk-e ki velük az élményt?

Azaz végre láthatják mások is, nem csak akik készülnek rá, akik akarják, hanem sokkal sokkal többen. És bár WF-nek igaza van némiképpen, de ha csak a törtrésze is, de közönségére talál az is remek lehetőség.
Ha csak minden századik lepődik meg, akkor meg lesz +ezer ember egy hónap alatt, akik egyébként elvesznének.
Szóval értem nagyon is 100-hát és WF-t, meg az ellenkezőjét is. Hát nem tom.

Előzmény: Százbolha (52)
papugaja Creative Commons License 2003.11.26 0 0 55
Nem hiszem, hogy a két "nagy" egyesületnek és pályázataiknak konkurálni kellene.

Egyezzenek meg, hogy melyik mikor pályáztat.

Előzmény: eke (54)
eke Creative Commons License 2003.11.26 0 0 54
amikor az Év természetfotósa pályázat elindításáról döntöttünk, figelembe vettük az akkor már 20 éves hagyománnyal rendelkező Találkozás a természettel, Nimród pályázat időpontját ami a Tavaszi Fesztiválra volt időzítve.
Majd amikor a Nimród anygaliga megroppant lehetővé tettük hogy a folytonosság miatt a két pályázat együtt kerüljön megrendezésre. tettük ezt hosszútávon gondolkodva.

Majd ebből kifarolt a Nimród, és mára ugyanarra az időpontra helyezi a pályázatát.
Arról meg nem fogok vitatkozni senkivel hogy melyik nagyobb és rangosabb etc.
ezt mogoldja a jövő...
Nem féltem a naturArt pályázatot.

A helyszínjavaslatokat köszönettel vettem, és az érveket is.

paller Creative Commons License 2003.11.26 0 0 53
Százbolha, eke

Hát, azzal kapcsolatban, hogy két rangos pályázat is van egy időben, személyesen bennem vegyes érzelmeket kelt. (főleg, mert egy időben van).
Pozitív érzés, hogy ilyen mértékű megmérettetési lehetőség van Mo.-on, viszont negatív a köv. miatt:
- mint már írtam, egy időre sikeredett.
- sok kép magtalálható mindkét pályázaton is. Pölö a naturArt pályázatán az a kép ami az Év természetfotólya lett, az a Nimród pályázatán csak helyezett. Ez egy kicsit olyan visszás. Kicsit olyan, mintha azt sugallná "Az év természetfotólya, a naturArt szerint" Ugye értitek.
Véleményem szerint a két "klub" között a tagok személyében van annyi átfedés, hogy talán a két pályázatot lehetne eggyé kovácsolni.

Zs.

Előzmény: Százbolha (52)
Százbolha Creative Commons License 2003.11.25 0 0 52
eke:

télleg jószándékúan írtam.

1.
Nekem felemelöbb érzés volt felmenni a várba, mint a MOM parkba.

Volt egy kis múzeumi, meg kiállítási hangulata.

-----

Tudom, a hely anyagi függő, és a méret sem lényegtelen.
Én a következő helyeken tudnám elképzelni:
Vár (ahol régen), Vajdahunyad Vára a ligetben, Iparművészeti múzeum, vagy egy echte fotós galéria. Pl. A kosutth L. utca elején az erzsébet hídnál.
Esetleg manóház.
A trafó asszem nem jó ötlet, bár van neki külön terme is.

--------

A többi arra vonatkozott, hogy eddig úgy éreztem (szerintem sokan mások is), hogy Magyarországon egy nagy pályázat létezik. A naturArt-é.

Úgy gondolom, hogy a másik nagy természetfotós társaság pályázata több szempontból is meg fogja közelíteni jövőre a naturArt-ét.

Ennek egyetlen okát tudom elképzelni, végre találtak hozzá szponzort.
----------------------

Nem tudom, hogy van-e versenyszellem ez ügyben, de én örülök, ha 2 lesz 1 helyett.

Százbolha

Előzmény: eke (50)
paller Creative Commons License 2003.11.25 0 0 51
K2DMD, whitefulu:

Nem igazán értem a véleményeteket a kökörcsinekkel kapcsolatban. Ugyan, ezt a véleményt már a megnyitó napján is hallottam a kiállított képket nézegetve.
Ennyi erővel pipacsos, szarvasos, vizimadaras, pókos képeket sem kellene kiállítani, mivel olyan már úgy is volt. Sok esetben a felsorolt dolgokat sem nehezebb megfotózni, mint a kökörcsint.
Tény és való, telített a "piac" és már nem túl könnyű jó, új ötlettel előállni. Ez van, ez ilyen "szakma". Csináljatok Ti is ilyen képet, és lehet, hogy jövőre falra kerülnek.....

----paller----

Előzmény: K2DMD (47)
eke Creative Commons License 2003.11.25 0 0 50
100-ha

nem teljesen értem a leveledet, de őszintén kíváncsi vagyok a véleményedre.

Miért rossz a helyszín?

(Hol lenne a helye, több verziót is és miért??)

a másik kettőre nem is próbálok rájönni hogy miért írtad...
eke

Előzmény: Százbolha (49)
Százbolha Creative Commons License 2003.11.25 0 0 49
eke:

1. Bocs, rossz a helyszin.

2. Bocs, mostmár 2 nagy term.fotó pályázat lesz(van)

3. Az újpestieknek is új szponzoraik vannak, azt mégse...

Százbolha

Előzmény: eke (48)
eke Creative Commons License 2003.11.25 0 0 48
Vár!
A helyszínt a -Magyar Kultúra Alapítvány székháza-, illetve Koncz Gábor úr jóvóltából mindig térítésmentesen kaptuk. Erre büszkék vagyunk hiszen minden közbenjárás nélkül ajánlotta fel.
1992 ben egy tagtársunk kibulizta hogy kapjuk meg a helyet a Természet Gyöngyszemei című naturArt kiállításra, egy jó barátom cége ingyen ideadta a kiállítási installációt (Monostori Zsolt, hogy áldassék a neve, már régen nem találkoztam vele!) és a tagság 3 napig dolgozott előtte és hármat utána, de egy szép anyagot állítottunk ki ezen a pompás helyen!

És a vendégkönyvbe az alábbi beírást találtuk:
Ennek a társaságnak bármikor hosszab időre is ingyen rendelkezésre áll a ház!
Koncz Gábor, igazgató.
(Igazán nemes felajánlás volt egy rendkívül tisztességes embertől!)
Ezek után már csak egy szponzort (Dunapack Rt) és 1 apropót (a magyar Madártani Intézet Centenáriuma) kellett találni és megrendezhettük az Év Természetfotósa pályázatot.
Amikor ezzel a naturArtban előlltam a többség hitetlenkedve fogadta a megvalósíthatóságot...
Lám hova jutottunk?

A mostani helyszínnel kapcsolatban meg nem ezen a fórumom fogok véleményt alkotni. Ezt nem tehetem meg.

Ugyanakkor figyelembe kell venni a támogatók szempontjait is.

eke

Előzmény: whitefulu (46)
K2DMD Creative Commons License 2003.11.25 0 0 47
"Amúgy nem értem hogy lehet évek óta ellenfényes kökörcsinnel a falra kerülni. Tisztességesen megcsinált képek, de mintha már ugyanezt láttuk volna, csak más volt a kép alá írva."

Ja! Ezt a kérdést már én is feltettem - egyelőre csak magamnak.
Egyetlen elfogadható válaszként azt találtam rá, hogy a nagyérdeműnek mindig kell ilyen populárisan GYÖNYÖRŰ képet látnia.
(Esztétikailag tényleg mutatós, csak a 15. után már kicsit unalmas és nem éppen saját látásmódot tükröz.)
Nem lepődnék meg, ha ezek után a soron következő pályázatok vetítésein egyre több hasonló fotót látnék.

whitefulu Creative Commons License 2003.11.25 0 0 46
Persze, csak érdekelt volna a miért.Ha nem public, elfogadom.
Gondolom nem olyan oka volt, hogy a másik hely foglalt.

A Várban szerintem méltó helye volt, de lehet hogy ez a látogatottság rovására ment. (vagy pl drága volt a hely)

Meglepő váltás hogy _A_ pályázat kiállítása egy moziban van, ezért kérdeztem rá az okra.

Ctrabnak igaza van: aki el akar menni, az helyszíntől függetlenül elmegy.

Wf.

Előzmény: eke (45)
eke Creative Commons License 2003.11.25 0 0 45
Ugye megbocsájtod, hogy a saját véleményemnek ebben az ügyben nem itt adok hangot.
A szövetség átal elfogadott helyszín ez.
Mit vársz mit mondjak?

lehetne ezen vitatkozni de a tényeken nem változtat. Itt van.

Ugyenezt mondatam volna ha azt kérdeznéd hogy miért a Várban?

Így döntöttünk.

Más javaslat?
És miért?

Hálával fogadom a véleményedet.

eke

Előzmény: whitefulu (44)
whitefulu Creative Commons License 2003.11.25 0 0 44
Ekének köszönöm a kímerítő és felettéb értelmes választ! Kicist konkrétabb okot vártam. Persze én vagyok a hülye hogy nem megfelelő embertől kérdezem. Nem is kéne elmenni Szegedig, csak Balatonalmádiig.

Ctrab: nem döntöm el, de azon leszek meglepődve a képek épségben maradnak (tudod "Eza a mai fiatalság'" :-)) )

Amúgy nem értem hogy lehet évek óta ellenfényes kökörcsinnel a falra kerülni. Tisztességesen megcsinált képek, de mintha már ugyanezt láttuk volna, csak más volt a kép alá írva.

Wf.

Ui: nem neveztem...

Előzmény: eke (41)
ctrab Creative Commons License 2003.11.25 0 0 43
Én erre tippelek: Aki akarja látni, elmegy bárhova, véletlenül ráakadni, meg sokkalta nagyobb az esély itt. Tehát sokkal többen látják. Azt meg, ki, hogy értékeli, lehet tippelni, de nem eldönteni, és valszeg meglepődnénk hányakat mozgat meg. Meg azon is, hányakat nem.
Az esetleges üzleti megfontolásokról pedig még szó sem volt.:-)))
Nem is lesz.
Előzmény: Haja (42)
Haja Creative Commons License 2003.11.24 0 0 42
Eke!
Ezt én is akartam kérdezni, hogy miért a MOM Parkba vittétek a kiállítást? Azért, hogy többen lássák? De egy mozi előterében? Lehet, hogy rosszul látom, de a Szentháromság téren komolyabb hangulata volt a kiállításnak.

Üdv!
Haja

Előzmény: eke (41)
eke Creative Commons License 2003.11.24 0 0 41
...azért az előtérben mert a széksorok között szűk a hely...

Előzmény: whitefulu (39)
ctrab Creative Commons License 2003.11.24 0 0 40
Remélem nem döntöd el ki értékeli igazán?! Vagy majd az igaz magyarság után?:-))
Előzmény: whitefulu (39)
whitefulu Creative Commons License 2003.11.24 0 0 39
Eke!
Volt valami oka annak hogy idén egy mozi előterében látható a kiállítás?
Így mondjuk többen látják mint a Szentháromság téren, de sok olyan is aki nem igazán értékeli.
Wf.
Előzmény: eke (36)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!