No, én leléptem, mer a Bossom is elment, úgyhogy megyek én is nézni a meccset az ex-Vén Diákba. (Bölcs, majd mobilizom!)
Jó szurkolást ! Egyelőre nem frissül a tábla...
Mit szólnátok, ha elkezdenénk nyomatni a magyar szavazatokat a végső győztesre?
Nem nézi a program - úgy vettem észre - , ha egy gépről többször is szavazol. :-))))
Sziasztok!
Akkor holnap az oroszok jönnek (64:59 a vége). Egyszer már sikerült...
Az Eurobasket.com-on egyébként a spanyol meccsre van szavazás, hogy ki fog nyerni, és 56,35%-43,65%-ra vezetünk. Én is szavaztam a jobbikra.
Epp most gondolkodtam rajta, hogy atugrok a Jogi Egyetemmel szembe... Aztan rajöttem, hogy itt nincs is olyan:-)
Sajnos a neten nem tudom követni, mert nagyon rossz a gepem, meg a videot sem tudtam megnezni, amit küldtel, mert nem tudja dekomprimalni (kicsomagolni?).
Delutan szoros meccsen nyerünk, 61-55 vagy ilyesmi!
"Ezt tudják, ezt érzik", de lássuk be a játékosállomány nem is lenne alkalmas arra, hogy látványos játékkal 80-90 pontot dobva verje az lagmagasabb szintű európai megmérettetésen az ellenfeleket. Nem alkalmas, mivel ebben a csapatban nincsenek Balogh Judit, vagy Boksay Zsuzsa szintű extra-klasszisok, akik bármikor megdobják a 20-at, sokszor a 30-at, néha pedig egyedül is képesek eldönteni a meccset. Ez a mostani válogatott egy CSAPAT, amelyikből ugyan sokszor kitűnik egy-egy játékos (amit akár erősségként is felfoghatunk, hiszen Csák, Károlyi, Újvári, Iványi és ezen az EB-n Seres is lehet húzóember, az ellenfelek nem tudnak 1-1 játékosból külön kéászülni). De ha éppen senki sem nyújt támadásban extrát, azért akkor is ott van a legnagyobb fegyver a védekezés, amivel pocsék támadójátékkal is képesek vagyunk egál meccset játszani.
Rátgéber pedig éppen abban óriási, hogy a lehetőségekhez képest szinte mindig a maximumot hozza ki védekezésben a csapatból, ezért nincsenek is kétségeim, hogy ma is a lehető legjobb védekezési formációt fogják játszani a lányok. A tripla, mint fegyver meg fordítva is elsülhet, azért nálunk is van 4 játékos, aki elkaphatja a fonalat ezen a téren. (Egyszer már Károlyi Andi is bezúzhatna végre vagy 3-at, 4-et ezen az EB-n)
A női kosárlabda tényleg nagyon ritkán szórakoztat a látvánnyal, sokkal inkább a küzdelem dominál, ami ugyanúgy lehet szórakoztató, nem véletlen, hogy Pécsett mikor bajnokesélyes férficsapat volt, akkor is legalább kétszer annyi néző járt a női meccsekre.
Volt Diósgyőrben évekig egy csapat, bizonyos Király Sándor volt az edzője. Ezen a szinten bizonyos Király Sándor nem értett a kosárlabdához, viszont sok pénzt tudott magához csábítani, így mindig bajnokesélyes csapatai voltak. A jó játékosok többnyire nagyon látványos kosárlabdával szórakoztatták a nézőket, különösen Miskolcon, a csapat viszont -habár háromszor második, kétszer harmadik volt - soha nem nyert bajnokságot, mert Király Sándornak fogalma sem volt róla, hogy mi az a védekezés. Az öt említett rájátszásból háromszor Rátgéber László csapata(i) legyőzték a DKSK-t...
Ha valakinek volna ra lehetösege, akkor, irjatok mar meg az eredmenyt, illetve az alakulasat, sajnos itt egyetlen mediat sem erint az EB... Ez mar csak egy ilyen orszag:-(
Kiderült, hogy amit a tv-közvetítésről írtam, csak részben igaz.
"A FIBA-honlap szerint a holnapi negyeddöntőt közvetíti a spanyol "tve" nevű televízió" Ez továbbra is fennáll.
"ami kábelen sokfelé fogható (itt Pécsett, abban a csomagban van, amiben az RTL KLub meg a mosóporos tv2)" Ez téves. Tegnap este a teletextet böngészve kiderült, hogy a "tve"-nek három csatornája van (La Primera, tve2, tve Internacional). A meccs az elsőn lesz, Pécsett pedig a harmadik fogható, tehát a meccs nem lesz látható a pécsi kábelen (kivéve természetesen a Sport1-előfizetőket). Remélem, aki esetleg úgy készült, hogy a "tve"-n nézi a meccset, még olvassa ezt.
Megpróbálok erre úgy reagálni: egyszerűen ezt tudják, érzik a mieink. Ennek a kétségtelen nem épp látványos játékstílusnak az értői, hát akkor hogy a fenébe küldené ki másként őket a Rátgéber. Elképzelhető, hogy más nemzetnek meg a ponterősség a jó oldaluk. Mégsem mehet ki a biztosra egy átlag 60 kapott gól alatt teljesítő bárki ellen. Ezesetben a magyar válogatott játéka lehet az egyik etalon, amivel meg lehet fogni azt a csapatot. Ahogyan a zónát előszeretettel alkalmazó gárda ugye meglephető a sok kinti (pontos!) dobással, stb, stb. Azt hiszem, játékosszemmel és a csapatérdeket nézve továbbra is a pozitív 47-44-re nyerni, mintsem 91-89-re veszíteni. Ez van, az eredménycentrikusság magával hozhat néhány szórakoztatásra kevésbé alkalmas meccset. Mégis, ahol van igény rá, az efajta izgalmakat értékelik, hatodik ember is lehet a közönség, plusz vegyük hozzá azt a tényezőt, hogy az ilyen meccsen elért pontoknak, kosaraknak duplaannyi értéke van.
A látványt szerintem keresd vagy kérd számon a férfiaknál; még ha benne is van esetenként a nőknél egy-egy Ujvári kosár a Kígyó térről vagy Károlyi-blokk, a másik nemnél megy jobban maga a játék a showra, jórészt az amcsiktól átvett elemekkel, zsákolások vagy bármi. No és a nagyok elleni meccset dehogynem lehet így nyerni!! A PVSK-Gysev ma európai mércével is a nagyok csatájának nevezhető. /Legalább ekkora gond mondjuk, hogy itthon ez az egyetlen./
Emlékszem arra a mindkét csapat által 90 pont fölött elért meccsre itt. Kis időbe telt, míg feldolgoztuk az egygólos vereséget. Esetleg, így pár év után visszagondolva: nem ez lehetett ez a pont, ahol látva ezt az edzők azt mondták, első a védekezés, a kevesebb kapott kosár?
Mint utólag igazolod is a korábbi gondolatot: ez belefér, ha így leszünk a végső győztes, ezért nem szólnak meg minket, mert ezzel nem váltunk ki az ellenfélből, és alighanem a lelátóról sem ellenszenvet, hisz ez nem sportszerűtlenség, egy játékelem kiélezése, a lányok ráadásul szépek. Íme, most pozitív mérleggel Európa legjobb nyolc csapata közé jutottunk. A "legfeljebb" a továbbkerülésre utalva pedig igen rossz kifejezés: éppen az ehhez hasonló megállapításokért nyilatkozta a görög meccs után a Laci azokat, amiket. Hogy az emberek próbálják értékénél kezelni azt a produkciót, amit lényegében hat használható tapasztalt játékossal a kontinens legjobbjai között ezzel a válogatott kerettel, a női kosárlabda jelenlegi helyezetében - eddig - elért.
A statisztikák további böngészése közben a következők derültek ki.
A spanyolok ellen a franciák tudtak a legjobban védekezni, 64 ponton tartották őket (a jugoszlávok 71-ig, a lengyelek 78-ig engedték őket). A 60 pont alá kényszerítés kemény munkának tűnik, főleg, hogy a 3. legtöbb faultot kiharcoló csapatról van szó. Félő, hogy túl keményen nem tudunk majd védekezni, mert a korai kipontozódást kockáztatjuk.
Pontdobásban ugyan csak egy játékosuk van a tízes listán, de dobószázalékban hármójuk is 60% fölött teljesített az eddigi 5 meccsen! Tripladobásban nagyon erősek a spanyolok, ebben a mutatóban ketten, 3 pontos dobószázalékban négyen is benne vannak a legjobb 10-ben.
A spanyol Cebrian Scheurer a 3. legjobb lepattanószedő az EB-n, a legtöbb támadólepattanót pedig a szintén spanyol Pons szerezte. Igaz, az oroszok elleni extra teljesítményből kifolyólag a mieink, mint csapat, hajszállal jobbak a spanyoloknál támadólepattanóban, de a védőlepattanók terén ők sokkal jobban szerepeltek eddig.
Gólpasszok terén egyformán állunk, igazából csak a szerzett és eladott labdák terén mutattunk eddig sokkal jobb teljesítményt (no meg blokkolásban). Ezekben a mutatókban az egész mezőnyben a legjobbak vagyunk, a gólpasszok terén pedig csak kicsivel maradunk el a franciáktól, de egyéniben Iványi Dalma vezet, ugyanúgy, mint labdaszerzésben.
A FIBA-honlap szerint a holnapi negyeddöntőt közvetíti a spanyol "tve" nevű televízió, ami kábelen sokfelé fogható (itt Pécsett, abban a csomagban van, amiben az RTL KLub meg a mosóporos tv2). Akinek nincs Sport1 hozzáférése és nem bánja, hogy ha spanyol a kommentátor, az élőben nézheti a meccset.
Nem lesz tehát könnyű dolgunk, a papírforma szerint nem mi vagyunk az esélyesek, de hát a papírforma sokszor felborult már, most is ebben reménykedünk. Biztos vagyok benne, hogy sikerül kitatlálni egy eredményes taktikát, csak az a kérdés, hogy hogyan sikerül majd megvalósítani, ill. hogy milyen hamar és milyen erős választ tud rá adni a spanyol csapat.
Hajrá magyarok!!!
Még annyit, hogy Vilutyte még nem hibázott büntetőt az EB-n!
Úgy bizony, a triplákat el is felejtettem! Pedig abból a spanyolok voltak eddig a legjobbak, meccsenként csaknem hetet süllyesztettek el. És ezt egymás között többé-kevésbé egyenletesen elosztva dobják, tehát gyakorlatilag mindenki veszélyes ebben a műfajban.
A "gyenge támadás - jó védekezés" témában is igazad van, elég csak az isztambuli meccsig visszamenni (rendes játékidőben 45-45).
Az elődöntőben tényleg jók lennének a jugoszlávok, a döntőben pedig Litvánia, még egyszer biztosan nem kapnánk ki tőlük! :-)
Azért ne felejtsük el, hogy női kosárlabdáról van szó, és akár a Pécs utóbbi 2 évi Euroligás produkciójából is fel lehet olyan meccseket sorolni, ahol a saját szintjükhöz és tudásukhoz képest nagyon rossz támadójátékkal is képesek voltak szoros meccseket megnyerni.
És az EB-n sem mondhatja senki, hogy akár az oroszok, akár a szlovákok elleni győzedelmes mérkőzéseken jó lett volna a támadójáték. Az előbbin közepes, az utóbbin sokkal inkább gyenge.
Ezzel csak annyit akarok mondani, ha sikerül a spanyolok hármasdobóit megfogni, nagy esélyünk lehet a győzelemre, mert Dalma, meg Csák Magdi az egész mezőnyből a legjobban fogja meg a "kis" emberek betöréseit (akár szó szerint is megfogva a labdát). Így centerből bőven beleférne 10-15 kapott pont. Viszont pont ez, a hármasok illetve az 4-6 méteres tempók levédekezése jelentett eddig kisebb gondot, tegnap szerencsére a görögök ezt viszonylag kis százalékban tudták kihasználni (megjegyzem lehet, hogy szándékosan beljebb húzódva védekeztünk). Szóval nagyon nehéz lesz védekezésben egyrészt a távoli dobásokat, másrészt a gyors kisemberek betöréseit együttesen megfogni, de ha 60 pont körül tartanák őket, akkor tényleg van legalább 50%-nyi esély.
Utána meg az elődöntőben jöhetnének a jugók! :-)))
HAJRÁ CSAJOK, HAJRÁ MAGYAROK!
Csak nagyon jó játékkal van esélyünk a négy közé jutásra, mert hiába sikerülhet olyan jól a védekezés mint a franciáknak a spanyolok ellen, támadásban sokat kellene javulni (mint ahogy a 3. forduló után, továbbra is a 11. helyen állunk a dobott pontok terén).
A magassági fölényről írottakhoz annyit tennék hozzá, hogy a másik csoport továbbjutói között szerintem ők vannak legkevésbé fölényben, de azért nekik is van egy 196 cm-s centerük (Cebrian Scheurer), aki a Dydekkel felálló lengyelekkel szemben 9 pontot és 9 lepattanót, a Tuviccsal felálló jugoszlávokkal szemben 9 pontot és 11 lepattanót, a franciák ellen pedig 8 pontot és 9 lepattanót tudott szerezni. Abban bízhatunk, hogy ezt a lányt helyezkedéssel jobban sikerülhet kizárni a palánk alól, mint a többi csapat centereit. De ha vesszük a többi "magas" spanyolt (Pons - 185, Ferragut - 190), ők is jóval ponterősebbek voltak és sokkal több lepattanót szedtek eddig, mint a mi Béres-Seres-KND hármasunkból bárki. Nálunk a legtöbb lepattanót Iványi Dalma szedte, a második Csák Magdi, ez a centerjátékunkról sokat elárul. Általánosságban a spanyolok nagyon jól dobnak (50% 2p, 42% 3p), klasszikus, sok asszisztot osztó irányítójuk (mint Dalma, vagy Souvré) nincs, illetve többen is képesek jól mozgatni a csapatot. A spanyol edző pedig a franciák elleni vereség után azt mondta, hogy mivel számukra nem volt fontos a csoportelsőség, maradt a tarsolyukban még néhány támadási variáció, amit majd ellenünk mutatnak meg. Mondani persze bármit lehet, a meccs a pályán dől majd el.
Hajrá magyarok!!!
Ui.: A Pécsett játszó jugoszláv idegenlégiósokról még két apróság: Tuvics eddig 89%-kal (24/27) büntetőzik, Delmis pedig a románok ellen 20,5 perc alatt 8 gólpasszt adott, 3 labdát szerzett és csak egyet adott el.