Keresés

Részletes keresés

Nyuska79 Creative Commons License 2018.09.19 0 0 25086

Szia!

6 éve vagyok beteg . szerintem mindent kipróbáltak rajtam amit csak lehetett. :) műtétem 4 éve volt és remélem ez volt az elő és utolso. sajnálom hogy idáig jutottál. én azota szedem a gyógyszert. Imuránt és odafigyelek az étkezésre. aktív mozgás fontos szerintem . és sok folyadék. ha van kérdésed szívesen segítek bármiben . 

szép napot 

Gabi  

Előzmény: Kindzsii (25083)
sumsang_ Creative Commons License 2018.09.16 0 0 25085

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy a Salofalk, vagy a Pentasa gyógyszereket a háziorvos (belgyógyász vegzettségű) is felírhatja  az emelt támogatás igénybevétele mellett, vagy erre csak a gasztrós orvosnak van jogosultsága.

Voltam múlt pénteken magán gasztroenterológus rendelésen, ahol colonoszcópos vizsgálaton, ahol a doki proctitis ulcerosat állapított meg és javallatként 1 g Mesalazin végbálkúpot javasolt. Mivel nem volt receptje, azt mondta, hogy a háziorvos is felírhatja. Megnéztem a neten pl. a Salofalk kúpot, de annak a normativ támogatása 6373 Ft-ba, addig az emelt támogatással csak 850 Ft-ba kerül. Tehát nem mindegy, főleg hosszabb távon. 

Előre is köszönöm a választ 

kabóca 1.12 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 25084

Szia.  

A facebookon van egy csoport, IBD betegek egymásért nevű, azt tudom neked ajánlani, sokat segítenek és sok történetet is olvashatsz. Az nagyon aktív.

Jobbulást neked :)

Előzmény: Kindzsii (25083)
Kindzsii Creative Commons License 2018.09.03 0 0 25083

Sziasztok! :)

Sokat keresgèltem de sehol nem találok mèg aktív fórumokat ahol Chron betegekkel tudnèk kapcsolatba lèpni. De remènykedem hogy itt lesz egy kèt emberke :)

2012 óta vagyok Chron beteg, most nem règ távolítottak el egy szakaszt. Esetleg ha lenne itt valaki akivel egy cipőben járok szívesen beszèlgetnèk, kèrdeznèk.. :)

szalamandi Creative Commons License 2018.07.03 0 0 25082

Úgy legyen! :-)
Remélem én is, hogy rátalálnak a teljes gyógyításra.

Előzmény: Gyötör (25081)
Gyötör Creative Commons License 2018.06.27 0 0 25081

Hogy mese-e? Idővel kiderül. :-)

Azért reménykedem, hogy megéljük amíg megtalálják a valódi kiváltó okot és a megoldást.

Előzmény: szalamandi (25080)
szalamandi Creative Commons License 2018.06.23 0 0 25080

Gyötör, ez nem mese? :) Valahogy mindig rájönnek, mitől van a betegségünk, és mégsem tudnak semmit se tenni ellene... :)

Gyötör Creative Commons License 2018.06.20 0 1 25079

Hoppá, hoppá...csak annyi a dolog, hogy minél jobb állapotban kihúzzuk azt a pár évet, amíg ebből kezelés lesz. 

https://divany.hu/eletem/2018/06/20/ez-a-virus-felel-7-autoimmun-betegsegert/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

szalamandi Creative Commons License 2018.05.24 0 0 25078

Szia Snuki és Gyötör!

Öröm volt látni, veletek is okés minden! :)
Puszi :)

Beva198201 Creative Commons License 2018.03.29 0 0 25077

Köszönöm szépen. Én is ebben bízom!😊

Előzmény: szalamandi (25073)
Gyötör Creative Commons License 2018.03.27 0 0 25076

Szia Snuki :-)

Jó érzés ennyi idő után - oké, csak virtuálisan - látni, hogy boldogulunk, Te és szalamandi is. :-)

Előzmény: Hanga Clever (25075)
Hanga Clever Creative Commons License 2018.03.26 0 2 25075

Halihó! Megjött anyu:))))

Snuki vagyok, én hoztam létre a topikot lassan már 16 éve.

A régi nicknevemhez a belépési adatokat elfelejtettem.

Ó, szalamandi és Gyötör:) Jól vagytok? Amúgy olvasom, hogy igen.

Én is jól vagyok. Műtét azóta sem, illetve olyan drasztikus féle.

Puszi mindenkinek!

Gyötör Creative Commons License 2018.03.12 0 2 25074

https://24.hu/tudomany/2018/03/10/azonositottak-az-autoimmun-betegsegek-forrasat/

A Yale Egyetem csapata jelentős áttörést ért el az autoimmun betegségek megismerésében: olyan baktériumot találtak, amely komoly szerepet játszik a rendellenességek kialakulásában. Korábban a témában:

Egy új, Science folyóiratban megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, az autoimmun betegségek egy belekben előforduló baktériumhoz, az Enterococcus gallinarumhoz köthetőek – számol be az IFLScience. A szakértők szerint az autoimmun reakciót az váltja ki, amikor a mikroorganizmus spontán átvándorol más testrészekbe, például a lépbe, májba vagy nyirokcsomókba. A kutatók már korábban is tudták, hogy a baktérium több betegség kialakulásával is kapcsolatban áll.

Autoimmun betegségeknek azokat az állapotokat nevezik, melyekben a szervezet saját immunsejtjei veszélyként észlelik a test valamely egészséges részét, és megtámadják azt. Az orvostudomány több mint 100 ilyen rendellenességet ismer, többek között a Hashimoto-thyreoiditist vagy a sclerosis multiplexet.

Az új vizsgálat során a Silvio Manfredo Vieira vezette csapat egerekkel kísérletezett. A kutatók úgy módosították a rágcsálók genetikáját, hogy fogékonnyá váljanak az autoimmun betegségekre. A szakértők ezután megfigyelték, hogy mely belekben található baktériumok válthatták ki a gyulladást, illetve az antitestek előállítását.

Az adatok alapján a tettes egyetlen organizmus, az Enterococcus gallinarum volt.

Az eredményeket igazolta a tenyésztett emberi májsejteken elvégzett vizsgálat. Míg az egészséges alanyok sejtjei között nem, addig az autoimmunnal diagnosztizált páciensek sejtjeinél kimutatták az Enterococcus gallinarum jelenlétét.

A csapat az autoimmun betegségek forrásának azonosítása mellett csökkenteni is tudta a tüneteket. A megfelelő antibiotikummal és oltóanyaggal sikerült elnyomni az Enterococcus gallinarum terjedését. A kutatók bíznak benne, hogy eredményeiknek köszönhetően új gyógymódokat fejleszthetnek ki egyes autoimmun betegségekkel szemben.

Az E. gallinarum elleni vakcina specifikus megközelítés volt, mivel a többi általunk vizsgált baktérium elleni védőoltás nem akadályozta meg a halálozást és az autoimmunitást

– mondta Martin Kriegel, a csapat tagja. A szakértő hozzátette, az oltóanyagot az izomba adták be, hogy elkerüljék a többi, bélben fellelhető organizmus pusztulását.

szalamandi Creative Commons License 2018.03.08 0 0 25073

Kedves Beva!

Kaptam mindkettőt, nekem szerencsére hatottak. Első a Remicade volt, akkor épp 40 kiló voltam vasággyal, és nagyon segített.
Remélem hamarosan te is kapsz olyat, ami segít :)

Előzmény: Beva198201 (25072)
Beva198201 Creative Commons License 2018.02.15 0 1 25072

Kedves Szalamandi!

Melyik tipusú kezelést kaptad? Sajnos én a Remicaden, Humiran túl vagyok sajnos nem tudott hatásosnak bizonyulni. Most probálok Stelara pályázni!😊 Reménykedem....

Előzmény: szalamandi (25068)
Napsugar84 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 25071

Köszönöm szépen a segitséget.

szalamandi Creative Commons License 2018.02.13 0 1 25070

Szia Napsugar!

Utánaolvastam, és igen, szedheted :)
Persze a gasztrós orvosoddal is beszélj meg mindent, de ilyenkor fontosabb, hogy jól legyél, ne lángoljon fel a crohn, a babának pedig nem fogsz ártani. Ha te jól vagy, akkor ő is jól van, és fejlődhet csodásan :)

Napsugar84 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 25069

Sziasztok szeretném a segítségeteket kérni. Kb 4-5 hetes terhes vagyok. 2005 töl vagyok crohn beteg akkor megmütöttek. Volt idő amikor medrolt kellett szednem és kaptam biologia kezelést is. Szerencsére már egy ideje nincs komoj gondom így csak a salofalkot és salzopyrit szedem.Egy éve már volt egy terhességem de sajnos a elvetéltem. Akkor a belgyógyászom és a nőgyógyászom is azt mondta hogy szedjem ugyan úgy a gyogyszereket mert ha én jól vagyok akkor a baba is jól van. De én nem tudom ezek akkor is gyógyszerek nem gondolom hogy nem hatna ki a babára. Tud valaki segíteni, hogy terhesség alatt is szedett e gyógysert a crohn betegségre. Köszönöm előre is a válaszokat.

szalamandi Creative Commons License 2018.02.10 0 0 25068

Szia Beva! Nekem segített, szerintem másnak is :)

szalamandi Creative Commons License 2018.02.06 0 0 25067

Szia Gabi1967 :)
Pár veterán itt már ismer, de írok :) Nálam érintett volt régebben a vastag és a vékonybél is. Annyi fekélyem meg miegyéb volt, hogy a sok gyógyszer mellett kaptam a Remicade infúziót (akkor lett kintről behozatva, engedéllyel, puszta fél évet vártam rá :D ). Első hasmarsom görcsökkel 1991 nyarán kezdődött, kb 5 évig akkori dokim depisnek nyilvánított, szerinte idegesített engem az élet. 1996-ban egy új házidoki beküldött gasztróshoz, aki megtükrözött anno minden érzéstelenítő nélkül, és közölte, ez a colitis ulcerosa. Eltelt még jó pár év, mire jöttek a fisztulák, egyéb tünetek, és rájöttek, ez crohn. Addigra már szerencsére könnyebben elviseltem a tükrözést. Kezdtem anno Salazopyrinnel, mellé Medrol, majd jött az Imuran. Kb 40 kiló voltam már vasággyal. Mára ami változott, szedem a Pentasat, és ennyi :) Szerencsére megúsztam műtétek nélkül, eddig legalábbis. A változó kor csodákra képes :) :) :) Enni szinte mindent eszek, amikor nyugisabb a crohn-szimbiótám, jó persze a zöldbabot, zöldborsót és társaikat kerülöm, hisz ahogy lemegy, úgy kijön. A wc-papir nálam nagy úr :) Átlag, normál időszakban, napi 6 rohangálás. Röviden és tömören ennyit magamról :) Ha van kérdés, persze válaszolok.

Beva198201 Creative Commons License 2018.01.22 0 0 25066

Sziasztok! 6 éve vagyok chronbeteg. Érdeklödnék ha kaptatok biologiai terápiát nálatok, hogy vált be, segített valamelyest?

kabóca 1.12 Creative Commons License 2018.01.10 0 1 25065

....és 2 nap szabadság,emelt családi pótlék pedig a Crohn/colitis-es gyereket nevelő szülőnek. 

Előzmény: Gyötör (25064)
Gyötör Creative Commons License 2018.01.10 0 0 25064

Szinte minden évben előkerül a téma, de most ismét bedobom a köztudatba, hátha valakinek új.  

Crohn-osokra és Colitis ulcerosa-sokra egyaránt vonatkozik ez az SZJA adókedvezmény lehetőség:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/82-800-forintot-is-bukhatsz-evente-pedig-csak-egy-orvosi-igazolas-kellene.1062883.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.01 0 0 25063

Mindenkinek tünetmentes, csodás 2018-at kívánok! :)

Gabi1967 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 25062

Szalamandi, kérlek írd meg, melyik szakasz érintett, milyen gyógyszereken vagy, voltál, műtöttek-e, hogyan eszel, mikor kezdődött, ha nem lenne gond, írnál pár részletet. Tudom mindenkinél más de szeretne az ember reményt kapni.

szalamandi Creative Commons License 2017.12.01 0 0 25061

Csodás! Most látom, én itt már veterán vagyok :D

Előzmény: szalamandi (25060)
szalamandi Creative Commons License 2017.12.01 0 0 25060

Sziasztok! Nem "jártam" erre már pár éve, így most visszaolvasgatok, kivel mi újság van, ki hogy érzi magát. Csodás hétvégét mindenkinek! :)

orzsuzs Creative Commons License 2017.11.21 0 0 25059

Nagyon szívesen! Remélem, sikerül megtalálni azt az étrendet, ami beválik! Minden jót! :)

Gabi1967 Creative Commons License 2017.11.21 0 0 25058

Köszönöm Zsuzs! És mindenkinek köszönöm aki életmódbeli, étkezési, pontos gyógyszerezési szakaszait leírta, vagy le fogja írni.

orzsuzs Creative Commons License 2017.11.21 0 0 25057

Reggelire általában vajas pirítóst szoktam enni (a vaj is oké nekem, de ez sem feltétlenül alap), rajta egy kis pulykamellsonka (tartósítószer-mentes!) és sajt (ált. mozzarella vagy valami szárazabb sajt, megjegyzem, hogy ezzel is csak óvatosan, sokan nem bírják a sajtokat - cserébe más tud tejet inni) , hozzá paradicsom, néha paprika (nekem ezektől semmi bajom, de a crohnosok nagy részének okozhat gondot, főleg a héja, úgyhogy ezzel vigyáznék). A tojást is bírom minden formában, a legtöbb crohnosnak viszont inkább a keménytojás jó. Ebédre zöldségleves vagy valamilyen más nem túl fűszeres/zsíros leves (pl. brokkoli), aztán rizs vagy krumpli szárnyassal, párolt zöldségkörettel. Esetleg könnyű főzelék, pl. tökfőzelék, répafőzelék (a puffasztó dolgokkal - pl. zöldborsó - vigyázzatok!). Meg ami még nekem működik, az a tészta (persze itt is át kell gondolni, hogy mi van a szószban, plusz ne legyen durum vagy teljes kiőrlésű a tészta, mert ezeket nehéz emészteni).  Vacsorára kb. azt eszem, mint reggelire, meg persze kiflit, zsömlét stb. is fogysztok (a legjobb otthon sütni). 

Étkezések között mehet a puffasztott rizs, extrudált kenyér vagy bármilyen sós és édes keksz, ami nincs telenyomva tartósítószerrel. Érdemes viszont óvatosnak lenni a kifejezetten egészséges(nek) bélyegzett rágcsálnivalókkal, mert sokszor vannak bennük crohnosnak nehezen emészthető alapanyagok. A palacsinta is mehet nekem, a piskóta is, kalács, ilyesmi. Ezek nyilván reggelire és vacsorára is szóba jöhetnek. Persze legyenek jók az alapanyagok, de önmagában a cukor nemigen okoz az átalgnál nagyobb problémát egy crohnosnak, és legalábbis nem hallottam ilyenről. 

Kb. ilyeneket eszek egy átlagos napon. De tényleg nagyon ajánlom a korábban említett csoportot, én sok ötletet merítettem onnan. Az én étkezésem nem követi 100%-ban az ott leírtakat, de vannak egyéni variációk, ahogy azt már említettem. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!