Persze! Ha kellőképp megerősödik, akkor a gumójából nyugodtan le tudok csípni annyit, hogy még utána életképes marad,de attől nem félek, mert a "trópusi körülményeket" a lakótelepi lakás ablakában fogom produkálni, ahol ugyan fény van, de párás, meleg levegő az biztos nincs. Ahogy az a Dáliáknál jól működik (igaz nem szörpöt csinálok belőlük... :)
1000 köszönet a kimerítő válaszért!
A szükséges lépéseket megtettem, nincs más dolgom, mint figyelemmel kísérni a fejlődést... :)
Megfelelő termés esetén természetesen a fórum olvasói meghívást nyernek a Gyömbérszörp-partimra!
Addig is drukkoljatok!!!
A gyomberfelek (Zingiberaceae) csaladjaba tartozik. (Ki hitte volna?) Azsia nedves, tropusi teruletein honos, lagy szaru, evelo noveny. Ma mar a tropusokon mindenhol termesztik. Fo termesztesi kozpontjai: India, Kina, Vietnam, Bengalia, a Malabar-szigetek, Jamaika es Nyugat-Afrika. Magas, 1 m-t is elero hajtasokat fejleszt, a viragzatok 2 - 2,5 m-es hajtasok vegen allnak. A talajban kuszo gumos rizomaja agancsszeruen elagazik. Az osi szanszkrit es kinai irasok mar megemlekeznek rola. Neve a "szarv alakut" jelento "singabera" szanszkrit szobol ered. A XV - XVI. szazadban jutott el a vilag minden tajara, igy Europaba is.
Meleg, paras, nedves teruleteket kedvel. A rizomareszek feldarabolasaval szaporithato.
A "Fuveskonyv" szerint termeszteserol a kovetkezoket kell tudni:
Hely - Tropikus klimat igenyel, magas paratartalommal, reszleges arnyekkal.
Talaj - Tapdus, jo vizatereszto, humuszos foldkeverek.
Szaporitas - Gyokerdugvanyok utjan.
Valaki adjon tippet, mit lehet kezdeni egy igen igéretesen csírázásnak indult gyömbérgumóval!!!
Lehet, h volt már ilyen téma? Akkor azt ajánljátok!!! Előre is köszi mindenkinek, de leginkább azoknak, akik tippet adnak! :)