Elvileg a BdB oltvány nem nő meg akkorára, mint a sativa. Ha a magoncaidat beoltod, kisebb telek is elég lesz.:)
Lehet, hogy már írtam: az Oázis kertészetben 3 teljesen különböző kinézetű gesztenyefára volt kiírva, hogy BdB. (1. Kicsi, szétágazó narancssárgás barna hengeres ágrendszerű, 2. sötétzöldes-szürkés nyúlánk határozottan négyszögletes ág formájú és 3. szürke, kevésbé szögletes ág formájú.) Létezik, hogy mindegyik BdB???
Az általatok ismert BdB-nek milyen jellegzetes tulajdonságai vannak?
1 oltott BdB fám van. A környéken vagy 20 nagyobb "akármilyen" szépen termő gesztenyefáról tudok. "porzásközelben".
Ezen kívül van 4 olyan magoncom, amik most 3 évesek, és iharosberényinek mondta az, akitől vettem.
Van még 7 db 1 éves magonc. Piacon vett, "akármilyen fajta", de finom, és könnyen pucolható gesztenyék elültetéséből.
Most elültettem ismét 7 BdB magot. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőlük. Most már csak egy szép telket kell vennem, ahova a tizenpár gesztenyefát el tudom ültetni. Remélem, hogy még megélem, hogy szedek róluk gesztenyét. :-)
Gondolkodom oltáson is. 1-2 egészségesnek tűnő magoncra oltanék a BdB ágaiból csak úgy lesz, ami lesz alapon.
Elvileg a BdB nem porozza önmagát... de több helyen az ellenkezőjét állítják. A környékeden BdB nincs, vagy egyáltalán bármilyen szelídgesztenye fa?
Ha van helyed, érdemes lenne pár magoncot meghagyni eredetiben. Egyrészt porzónak, másrészt a genetikai sokszínűség miatt is jó lehet. A természet maga is dolgozik a fennmaradásáért, lehet pont az lesz kéregrák ellen rezidens.
Részemről 2 db magoncot tervezek meghagyni a kis ültetvényemen.
Gondold át, hogy mi porozhatta be a fádat . Satíva? Ha az volt , mekkorra volt a termése , valoszínűleg nem nagy szemű volt . Tehát ha a magokat elveted ,akkor kicsi az esélye,hogy valami újat kapsz . A gond az,hogy nem tudod mi volt az apa növény. Talán a legjobb az ,hogy elveted majd alanynak ,de így valoszínű,hogy kéregrákra érzékeny lesz .
Bouche de Betizac fám első terméseinek sorsán gondolkodom. Kb. 20 db termés van. Megsütni kevés, nézegetni sok.
Van tapasztalatotok arról, hogy ha a szebbeket elültetem, akkor abból milyen fajta fa lesz? Biztosan nincs ilyen fajta gesztenye a környéken, így ha másik fa porozta, biztosan átporzott.
Érdemes elültetni ezt a fajtát, vagy csak oltani jó?
Keszthely környékén tudtok-e valakit ajánlani, aki gesztenyét oltana. Vagy a 7 db 1 éves növendékeket kellene oltani, vagy van még 4 db 3-4 éves fám, ami oltható lenne. Sajnos egyik alanynak se tudom a pontos fajtáját.
Nálam is nagyon oda kellett figyelni a kis magoncok öntözésére a nyáron. 1-2 nap kimaradt, és már kókadtak is. 10 szemet vetettem tavaly ősszel cserepekbe, 7 kikelt, és mind a 7 él még. Kb. 40 cm-esek lettek mostanra. Hamarosan kapnak egy nagyobb cserepet.
Télre kint hagyhatom ezeket a kicsi magoncokat vajon?
Akkor a talaj miatt nem kell aggódni, porzó is lesz a közelben... Eleinte sok vizet kapjon és inkább ritkábban többet, mint gyakran keveset, hogy a gyökerei ne a feltalajon fejlődjenek. Nekem már sikerült kevés vízzel kinyírnom a kisfáimat.
Baranya megye Máriagyűd , itt a tenkes hegyen anno nagy gesztenyések voltak... de régen jártam már ott fent, azóta nem tudom mi lett velük... gondolom talán megfelelő lehet nekik a talaj minősége.
A fa mérete kb 2 méter körüli a kertészetben , konténeres.
Igen van még egy gesztenyefám olyan 14 év körüli ,tele van szerencsére terméssel.
De van még az utcában is pár házzal odébb.
A termése miatt ültetem ,nagyon szeretem a gesztenyét! :)
Az előző helyére szeretném ültetni. annak tavaly már volt termése.
A gödör mérete talaj fügvénye, meg a fa mérete is befolyásolja. Ha a gesztenyének nem jó a talaj, akkor ez gödörméret nagyon kicsi lesz. Hogy jó-e a talaj... nehéz kérdés. A szakirodalom a savanyú talajt javasolja, aztán azon kívül még mi a fontos azt nem tudom, mert azt tapasztaltam, hogy a gesztenye nem olvassa a szakirodalmat.:) Egész meglepő helyeken is képes megmaradni és az ellenkezője is igaz. Vannak a közelben más gesztenyefák? Az előző is a közelben élt? Lesz ami beporozza, vagy díszfának szánod?
A gödörbe keverve raknám az eredeti talajt savanyú virágföldel. Éretlen trágyát semmiképp ne rakj a gyökér közelébe.
De vannak itt nálam sokkal tapasztaltabbak. Biztos vannak egyéb apró dolgok, amire érdemes még odafigyelni. Pl ültetés ideje, locsolás, esetleg gyökér vagy oldalhajtás metszés. Stb.
Nekem is kipusztult három magonc . mindháromnál ,az ink desise begkség pusztította ki a magoncaimat .4 éves fáimat.Amik megmaradtak ,most jol néznek ki .Nem mondhatok fajtaneveket az oltásokra. De természetesen szeretnék találkozni a völgyerdő tulajdonosával.
Pár hete voltam Nagybakónakon. A Völgyerdő Nonprofit kft-t kerestem meg. Volt szerencsém találkozni Pőcze úrral aki megmutatta a kis ültetvényüket. Nekik úgy emlékszem volt molissima is a sorok között.
Nagyon szimpatikus emberek. Szerintem kérdezd meg őket molissima mag ügyben.
A kinél hogyan állnak a fák kérdésre sajnos nekem nincs lpozitív válaszom. Ez a szárazság kinyírta a fáimat. A 40--ből mindössze 8 maradt életben, és azok is csak egész a tő közelében.
Egy pozitív észrevételt azért hozott ez a szárazság: A vegyesen ültetett fákból mind a 3 db ferrosac megmaradt, pedig 1 lejtő aljára 1 a közepére és 1 a tetejére lett ültetve. A többi fajtából csak a lejtő aljához közeliek maradtak meg. Lehet ez véletlen, de úgy tűnik a ferrosac nem csak jó porzó, de a szárazságot is jobban viseli.
Igen, a kámonira gondoltam, nagyon régen voltam ott még iskolás koromban. Hát kár,hogy az a fa léha termést hoz ,de az se jo ha satíva lenne a beporzoja .
Terem e valakinek az idén C. Mollissima fa amiről magokat lehetne elvetni alanynak ,ha valakinek van szoljon én vennék magot . Úgy tudom,hogy nyugat dunántúlon valamelyik arborétumban van termő Castanea Mollissima fa ,de már nem emlékszem a nevére .
Ma délután készült három képet töltöttem fel . Az első képen Betizac fám pár szem terméssel majd kiderül hogy kötöttek e . A második képen Marhlac ,ezen is van 3 -4 szem első termés ha a végén nem potyog le . A harmadik képen alanyba oltott három új fajta van .