Keresés

Részletes keresés

Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.08.08 0 0 27
A játékok olyan dolgok, ami nélkül elég jól elvan az ember. Ha nem tudnád megvenni feketén, akkor nem játszanál velük. Nekem több ismerősöm van, akik azért vesznek játékot, mert el akarják rakni. Tetszik a doboz is, a könyvespolc része. Először letöltik, megveszik feketén, ha jó, akkor elmennek az üzletbe és rászánják az összeget. Ők a töredék, a többieknek egyszerűen nincs rá pénze. A kárt jogi oldalról néztem. 10.000 ftos szoftver illegális használata nem járhat együtt börtönbüntetéssel szerintem. Azt hiszem, ha ellopnak tőlem 10.000 Ft-ot, akkor azért sem jár börtön. Nem tudom az összeghatárt. Itt ráadásul nem lopásról, hanem illetéktelen használatról van szó.

A felhasználói programok üzletszerű használata megint nem azonos fogalom számomra azzal, amikor otthon saját kedvére rajzolgat vele az ember. Egy PhotoShop kiadók, nyomdák részére készül. Az ára is így lett megállapítva. A maszekoló szerény fizetését kiegészítendő használja otthon üzletszerű kéjelgésre. Talán az éves bevétele sem térülne meg, ha megvenné hivatalosan. Az lenne a jó, ha nem kellene feketézni. A Corel pl. a livenszében engedi, hogy otthon is használd a szoftvert, ha a munkehyled megveszi. Ez így korrekt. Talán engedélyezhetné a magyar törvény ezt minden szoftvernél (kivéve a játékok).

A vállalkozóknak valóban a Linux egy jó alternatíva, később meg a free windows. Sajnos a Corel a Draw ingeyenes Linuxos változatát nem tervezi. Miért is tenné? Sok pénz forog kockán. A hardvergyártók még mindig mérsékelt lelkesedéssel fejlesztenek Linuxra.

Előzmény: Balage76 (24)
gekmage Creative Commons License 2000.08.08 0 0 26
Érdekes elgondolás, hogy részletre kellene adni a prg-mak..
Ugyanakkor szerintem ahol illegálisan használnak a programot, ott szerintem ezután is
így fogják...
Merthogy a részlet az nyilván nem kamatmentes...
Másrészt az árat így is úgy is ki kell fizetni...
Ez nem változik...Nem tartom valószínűnek, hogy aki eddig illegálisan használt mondjuk egy Office 2K-t, az ha részletre bontjuk akkor meg fogja venni...ismerve a hazai körülményeket

Bár lehet hogy pesszimista vagyok...egy kissé...
De vajon jogosan???

Végül is egy Office 2K ára azért jó 6 számjegyú, és ez kisebb cégeknél már problémákat okozhat...A nagyok meg már úgy is megvették...

Más:
Én azért szeretném látni azt a SWkereskedőt, aki 6-10-12 részletre ezt az árat lebontja, hiszen
a pénzéhez egyre később jut hozzá...Ő pedig biztosan nem részletre vette...
Vagyis a haszon nem térül...
A magánszemélyek esetében :
40-60 E Ft-os átlagfizetések mellett az "illegális" "felhazsnáló" még a részléetet sem tudja finanszírozni...(aki ennél kevesebbet keres, annak nem hiszemhogy van otthon gépe)
Az állami támogatásra szerintem nincs pénz:
pl: kórházi ágycsökkentés, benzinadótartalomnövelés, "illegális "lakásfoglalók" "kilakoltatása"

Hogy én milyen megoldást javaslok???

Khm...Megmondom őszintén egy jó ötlet sem jut eszembe..sajnos...
Néha elgondolkodom rajta, hogy jó megoldás talán nem is létezik...

Előzmény: micu (25)
micu Creative Commons License 2000.08.08 0 0 25
Elvileg meg lehetne oldani, bár elég kevés olyan szoftver van ahol ez érdekes. Egy játék, vagy egy win9x esetén nincs különösebb értelme. Egy Quark, vagy egy Freehand már eléggé határeset. Egyedül a nagyobb szoftverek esetén (pl 3DStudió) lenne értelme, de ezeket a cuccokat olyan cégek veszik akiknél ez nem probléma, akinek meg nincs pénze annak ott az ingyenes alternatíva (pl a 3DS-nek a Blender, de ha jól tudom a 3DS-nek is lesz free verziója). És nem biztos hogy az utolsó FreeHand kell, lehet hogy elég egy CorelDraw is, sőt nem is kell feltétlenül az utolsó változat. Vagy pl PhotoShop helyett ott a GIMP vagy a Corel PhotoPaint linuxra.
Ráadásul a szoftverek gyakran gyorsabban avulnak el mint amire a részleteket kifizetnéd.
Üdv:Micu
Előzmény: Szedő Tördelő (23)
Balage76 Creative Commons License 2000.08.08 0 0 24
Ezzel a szoftvert részletre elgondolással csak az az egyetlen problémám, hogy egyrészt a hardverhez hasonlóan, igaz nem annyira gyorsan, de az is avul. Másrészt visszagondolok arra, hogy az elmúlt egy év alatt mi volt az otthoni gépemen. Kb negyedévenkénti váltással a következő szoftverek "települtek" fel Win98, Win98SE, Win2K és most egy WinME. Ezek mellé természetesen szükségem volt a Word ill. Excelre is, mivel eléggé elitélhető módon a munkahelyi dolgaimat néha otthon is folytatom. Office 97 valamint Office 2K. Az Office 2K-t kénytelen voltam feltelepíteni, mivel bent is az van és ugye a kompatibilitás, vagy minek is nevezzem.
Ha ezt most összeszámolom akkor kijön, hogy 1 év alatt kb 300ezer Ft + a WinME ára szoftvert kellett volna megvennem. Ez havonta 25ezer Ft-ot tenne ki egy éven keresztül. A havi nettó fizetésem negyede! És akkor úgy gondolom én 24 évesen a hasonló korúakhoz képest jól keresek. Hát én ebből a pénzből inkább felújítom a lakásunkat, vagy elmegyek nyaralni.
Abban nem értek egyet veled, hogy a 10ezer Ft-os játékprogramok nem okoznak akkora kárt. Gondold el, hogy egy gépen csak egy Win illetve Office van, viszont a másolt játékokból egy ember legalább 3-at vesz havonta (tapasztalat).
Előzmény: Szedő Tördelő (23)
Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.08.08 0 0 23
T. T.asztal társak. Be kell vallanom, hogy igazából - kicsit már utaltam is rá - ez a topic hirtelen felindulásból született. Ez az indítvány nem nyugszik sem 100%, sem 20% igazán végiggondolt alapon. Az én csőrömet két dolog piszkálja igazából.

1. Az illegális játékok használatával elég minimális kárt okoz valaki a gyártónak. Ingyen élvezethez jut, ez igaz, de az okozott kár a 10-12 eFt játékárak miatt annyira kicsi, hogy ez tényleg csak szabálysértésnek minősíthető. (Az nem mentség, hogy az illető egyébként nem tudná megvenni a sw-t. A Barbie, Baby born hasonló áron kapható, bár azzal más korosztály és lényegesen hosszabb ideig játszik, de azt mégis megveszik.) Tehát szerintem pénzbüntetés játna érte és nem börtön.

2. Ha már ennyibe kerül a sw, hw, akkor miért nem lehet mindkettőt részletre venni? Van már hazánkban néhány cég, akik a hardvert részletre adják a szoftvert tudtommal senki. Pedig egy kezdő vállalkozó (lehet egy meglett ember is a munkahely megszűnése miatt próbálna meg vállakozni) nemcsak számítógépet, hanem programot is venne rá. Annak ára bizonyos esetekben jóval meghaladja az egész gép árát. Nem bizonyos szoftverről beszélek, hanem A szoftverekről.

Igen, az államnak és az országnak ez így, ahogy leírtam nem igazán érdeke. Az az eszmei érték, ami a "beadvány" esetleges megvalósulásával realizálódna elég nehezen lenne mérhető. Szóval anyagiasan nézve veszítene a magyar lakosság. A jövőt nézve talán nyerne, hiszen jelenleg az agyunk eléggé exportképesnek tekinthető. A baj az, hogy ez csak elmélet.

Előzmény: névtelen (22)
névtelen Creative Commons License 2000.08.08 0 0 22
Az talán megoldás az lenne a megoldás, ha olyan törvény lenne, hogy a magáncélú felhasználásért maximum csak az üzleti célú felhasználás árának a 10%-a kérhető el, kivéve a speciálisan magáncélra készült SW-ket (pl: játékok). Ha a forgalmazó nem tud ilyen licencet biztosítani, akkor a SW magáncélra ingyenesen használható.

szinte hallom: "...dehát az EU normák..."

ésmég: "A Parlament az elmúlt 10 évben nem a választóiért, hanem a támogatóiért "küzdött"...
"

Szedő tördelő: az egyéni vállalkozókat miért szivatnád??? A kényszervállalkozó/kisvállalkozó ugye alanyi mentes, azaz fizesse ki a 25% Áfát, a cég visszaigényli a magáneber meg 5%.. azaz az egyéni (kis)vállalkozónak a legrosszabb...

Szerintem lehetne még az ötleteden finomítani, itt meg lehetne vitatni, mit szólsz hozzá?????

gekmage Creative Commons License 2000.08.08 0 0 21
Jóreggelt !!!

Amikor 6-7000 korházi ágyat szüntetnek meg "pénzhiány miatt", akkor szerintem erre
nincs sok esély...

Előzmény: micu (20)
micu Creative Commons License 2000.08.08 0 0 20
Ha jól értettem, itt nem arról van szó hogy az M$ kevesebbet kapjon a W$-ért, hanem hogy állam bácsi támogassa az adónkból a W$ vásárlását, azaz közvetve az M$-t.
Előzmény: gekmage (19)
gekmage Creative Commons License 2000.08.07 0 0 19
Ki kell ábrándítsak mindenkit !!!!!!!

- Attól hogy aláírásgyűjtést szerveztek még nem fog megoldódni semmi
Aláír 100-200 ezer ember egy papírt...És akkor mi van...

A Parlamentben ígyisugyis leszavazzák...
Egyrészt azért mert a Microsoft féle nagyvállalatok eztán kerülnék az országot, esne a tőzsde, stb...
És mért adná el éppen itt...Ez az orsz. szoftver szempontból nem jelent a multik számára
jelentős vásárlóerőt...
Inkább kereskedelmi tilalmat rendelnének el a Win, stb. Mo-ra hozása ellen...

Ingyen nem fognak programokat árulni, hiába mondjátok, hogy nincs pénze a magyar népnek..
Azt fogják mondani:
Mi Köze van ehhez a Microsoftnak, hogy a Magyar fizetések ilyen alacsonyak...????
A Microsoft egy profitorientált nemzetközi ghírű Óriásvállalat...Zsebből megveheti az egész Országot...
Megaztán ha ingyen árulnának windowst, offiszt, az "precedenst teremtene", és
természetesen ellentétes lenne az EU normákkal ...(kesernyéscinikus vigyort képzeljetek most ide:(

Másrészt a Parlament Mindenható (korrupt, olajtól , mosástól szagos) honatyái azért döntöttek ilyen törvények mellett, mert ez az Ország érdeke. És ennyi Vezető Közjogi Méltóság Nyilvánvalóan nem Lehet Tévedhetetlen, Muszáj ennek a megoldásnak jónak lennie...

De ha mégis tévedtek, nem fogják beismerni és ezt ti is tudjátok, és az aláírásaitokkal teli levélhegyeket pedig továbbítják (nem hivatalosan) a BSA Kelet-Európai Központjába.

Ébresztő mindenkinek, itt a VadKapitalizmus egy jó néhány éve a saJÁTOS Jogrendszerünkkel...

A Parlament az elmúlt 10 évben nem a választóiért, hanem a támogatóiért "küzdött"...
Ez persze meg is látszik...

U:I: Tudom, ez borzasztóan cinikusan hangzik első, 2. harmadik látásra is, de sajnos ez így van..
Kár szépíteni...

micu Creative Commons License 2000.08.07 0 0 18
Azt hiszem, az Office probléma hamarosan meg fog oldódni. Az egyik nagy hazai számitástechnikai újság lemezmellékletén ott van a StarOffice 5.2, mellékelve a magyar helyesirás ellenőrzővel (a menük nyelve sajnos még nem magyar, de a SUN nemsoká nyilt forráskódúvá teszi az egészet, és akkor szerintem napokon belül meglesz a magyaritás). Ja, és linuxon és windowson is megy.
Előzmény: Gyertyános-Tölgyes (17)
Gyertyános-Tölgyes Creative Commons License 2000.08.07 0 0 17
Szerintem ez nem demagógia, az állam igazából nem tud támogatni, csak "újraelosztani". Ha pedig mindenkinek szüksége van számítógépre, és mindenki fizet adót, akkor névlegesen annyi történik hogy amennyibe kerülne a gép, annyival nő az adónk, és ugyanazt a pénzt vissza is kaptuk. A megoldás nem a szoftver áfájának megszüntetése, hanem éppen ellenkezőleg, brutális jövedéki adóval kellene sújtani. Paradox módon éppen ezzel járnánk jól.

-A világméretekben terjesztett szoftverek önköltségi ára minimális, a bevételnek csupán apró töredéke amit kifizettek a programozóknak.

-A hardverrel ellentétben a szoftverpiacon gyakori a verseny hiánya, ugyanis a szoftverek kváziszabvánnyá válnak. (Ezt itt olvastam)

Magyarul az Office kerülhetne akár tízezer akár egymillió forintba is - csak egy oka van hogy pont 100-170 ezer Ft az ára: a MS úgy gondolja hogy megvett példányok és az ár szorzata ezen az árszinten ad maximális bevételt. Ha többet kérne akkor áttérnének másra, ill. többen használnák illegálisan, ha kevesebbet akkor nem lenne annyiszor több felhasználó mint ahányad részére csökken az ár. Marketingesek ezt nyilván tovább tudnák finomítani, de a lényeg hogy az árképzésnek semmi köze ahhoz hogy a szoftver "mennyibe került", hanem hogy mennyit hajlandóak érte fizetni. Ha eltöröljük az ÁFÁt, akkor ezzel megnöveljük a magánszemélyek fizetőképességét, tehát a fenti "optimális ár" 25%-al feljebb lesz. Persze olyan szoftvereknél, ahol a magánszemélyek a meghatározó vásárlók, pl. játékok. Ha mondjuk 90% jövedéki adó lenne a szoftvereken, akkor sem lenne drágább (hosszú távon) ugyanis ha azon az áron több bevétel jönne, akkor már ma annyi lenne az ára. Viszont az ilyen módon befolyt adóbevételből már tényleges támogatást lehetne nyújtani, mondjuk ingyenszoftvereket lehetne venni az iskolásoknak, egyetemistáknak. Ha minden ilyen adóbevételt szoftvervásárlásra költene az állam, akkor senki nem járna rosszabbul, ha a támogatást olyanoknak adná, akik egyébként nem tudnák megvenni a szoftvert - gyakorlatilag a szoftvercégek változatlan bevétel mellett több licenszet adnának. Ennek csupán annyi volna a nyeresége hogy a pécsi ügyhöz hasonló undorító esetek nem fordulnának elő. Ha pedig mondjuk az egészségügyre költené, akkor mindenki jobban járna (csak a szoftvercégek nem, ja és a jelenlegi helyzethez képest jobban).

A lényeg hogy vásárlási támogatással, kedvezménnyel nem lehet elérni hogy a szoftver olcsóbb legyen. Nem véletlen hogy a lakáshoz jutási támogtásokat is csak új lakás építéséhez adják. (sajnos ez nem teljesen igaz) Az árat ugyanis a piac határozza meg - ha pénzesebbé tesszük a vevőket, nő a kereslet, felmegy az ár. A hardver hasonló az új lakáshoz: okoz ugyan valami árnövekedést, de mivel a tégla és a memóriagyárak kapacitása bővíthető ezért nem akkorát.

Az árakat csak úgy lehet letörni, mint a kínaiak a Red Flag Linuxxal, vagy micsodával - kölcsönösen előnyös üzletet kell kötni. Mondjuk van a Corel Word Perfekt-je: jó, de a MS Word piaci hegemóniája miatt nem rúg labdába. Ha az állam megvenné a jogot egy full magyar verzió országon belül ingyenes használatára, akkor ezt úgy meg lehetne tenni hogy a Corel is jól járna meg az állam is - feltéve ha ennek hatására az emberek elfordulnának a méregdrága Wordtől, vagy ha a MS kénytelen lenne megtizedelni az árait hogy ezt megelőzze.

JIMMY Creative Commons License 2000.08.04 0 0 16
Miért támogassa az állam (demagóg leszek) az adófizetők pénzéből hogy a gyerekek kvékeljenek? Vagy miért támogassa a Microsoft vagy más sw cégek üzletét állami hozzájárulással? Mert az ilyen kamatmentes dolgok nyilván csak úgy mehetnének, hogy az állam a zsebébe nyúl. Az viszont nem lenne rossz, ha a géphez jutást támogatnák, vagy csökkentenék az áfáját, vámját, van valami szingapúri egyezmény (számítástechnikai termékek vámmentessége, vagy mi), nem ártana csatlakozni. Persze ezzel is bevételtől esne el a költségvetés, de értelmes cél lenne.
Egyszerűbb lenne, ha a rendőrség egyszerűen nem foglalkozna ilyesmivel, vagyis hallgatólagosan eltűrnék a másolást, mint korábban is történt. Csak hát ott a BSA meg a nyugati államok, amelyek nyomást gyakorolnak a szerzői jogok betartása érdekében.
Előzmény: Szedő Tördelő (-)
von Schwarz Creative Commons License 2000.08.04 0 0 15
Egyetértek a kezdeményezésseddel, ami a túlzott büntetéseket illeti. De egy dolgot megjegyeznék. Attól, hogy a tízezernél többe kerülo programokat részletre vehetem nem sok minden változik. Én nem vagyok egy hardcore gamer de kábé 10-15 játékot veszek meg évente. (Ezeket végig is játszom.) Na most tegyük fel, hogy nincs rá pénzem és részletre veszem meg. Akkor egy év múlva lesz 150 ezer adósságom ? Egy játék nem tart ki túl sokáig. A kedvencem, a Baldur's Gate kábé két hónap után fújt ki, már minden fuszálat ismertem. Na most akkor, hogy van ez ? Minek vegyen fel a szerencsétlen kölyök kölcsönt, amikor egy cd - egy ezres alapon bármit megvehet ?
Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.08.04 0 0 14
Figyelj Devil, ez nem hiszti. Ha nem kerül egy valamire is használható javaslat a parlament elé, akkor semmi sem fog történni. Nem hozzászólást szeretnék, hanem tenni akarást. A mi "demokratikus" lehetőségünk annyi, hogy aláírunk valamit, vagy nem. Ezt az Indexet elég kevesen olvassák. Sokkal kevesebben, mint bárki gondolná. Ha egy tévécsatorna, vagy párt, vagy valami sok emberrel bíró szervezet felkarolna egy ilyen témát akkor lehetne belőle valami.

Tehát összegezve, ha jönne a témára 1000 válasz, ami ennyit tartalmazna. Én csatlakozom, mikor lehet aláírni, akkor elégedett lennék és beszélnék mondjuk először a TV2-vel, vagy ... még nem gondoltam végig, mert nem így lesz.

Szóval a véleményünk azonos, minden indexes véleménye ebben az ügyben hasonló, ezért alapjában véve nem véleményeket várnék. Pártolást, kiegészítést, bírálatot. De nem a törvényről, a szoftverekről, hanem egy ilyetén beadványról.

Előzmény: Devil Inside (13)
Devil Inside Creative Commons License 2000.08.04 0 0 13
off Mit hisztizel? Kb. 6 órája indítottad a topikot olyankor mikor a törzsközönség nagy része szigetel vagy másnapos vagy nyaral. Majd lesz még hozzászólás. on (sorry)

A BSA meg monnyon le! Csak fenyegetőznek meg példát statuálnak ahelyett, hogy valami itt leírthoz hasonló értelmes megoldás érdekében lobbiznának. Qrva könnyű azt mondani, hogy aki használni akarja a szoftvert az vegye meg. Két megoldás van: választjuk a becsületes utat és nem használ ebben az országban senki illegális szoftvert (erről az jut eszembe, hogy az aluljáró is tele van erkölcsi győztesekkel), vagy valami értelmes megoldást keresünk, amivel bárki könnyen meg tud venni bármilyen szoftvert, ami Microfosnak is jobb mint időnként lecsukatni valami szerencsétlen balf@szt.

Bocs az ingerült hangnemért, de ez a téma mindig felnyomja az agyvizem. Hogy közhelyesen írjam: a szerzői jogok jelenlegi rendszere felett már jól elszállt az idő vasfoga, mert ugye az internet mindent megváltoztat (és a vállalkozásoké a jövő), de ahelyett hogy ennek megreformálával próbálkoznak, idejét múlt és gyakorlatilag betarthatatlan törvényekbe kapaszkodnak görcsösen.

TRf Creative Commons License 2000.08.04 0 0 12
Anélkül, hogy állást foglalnék a dologban, csak annyit kérdeznék, hogy az elmúlt évek során számos esetben rendezett aláírásgyűjtések változtattak-e bármin is? Mert én nem tudok róla... Attól hogy beadsz egy papírt sok-sok ember adatával, és egy mosolygó, öltönyös emberke átveszi tőled, kamerák zümmögnek, vakuk villognak, két mondat az esti híradóban, még nem történik semmi, csak adtál néhány tippet, hogy hova menjenek legközelebb szétnézni.

Felháborítónak tartom, hogy valakit, egy magánembert, azért zárjanak börtönbe, mert másolt CD-t találtak nála, amikor tele van az egész ország mocskos orgazda állatokkal, akik ugyanezt a CD-t inkább jó pénzért eladták volna. És cégekkel, akik ebből élnek, és cégekkel, többezer dolgozós ÁLLAMI CÉGEKKEL, ahol nagyívben szarnak a jogtisztaságra és licencekre.

De egyre inkább úgy érzem viszont, hogy Don Quijote-ként nyomulunk a szélmalommal szemben, ha azt hisszük, hogy itt bármin is változtatni tudunk. Egyre sötétebb ez a középkor...

Előzmény: Szedő Tördelő (11)
Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.08.04 0 0 11
Micu:
Röviden. Ismerem a Linuxot, bár nekem Debian van a gépemen. Értsd meg kérlek, hogy itt a fél országot érintő ügyről van szó. Nem Linux vs Windows. Most 1 ember megy börtönbe, holnap 100. Utána? Ki fogja megoldani ezt a gondot? A kormány nem, hiszen a törvényt ők hozták.

És mi? Mi arról vitatkozunk, hogy Linux vagy Windows? Ne vegyen játékot, ha nincs pénze! Mondtam, hogy ez könnyű válasz, de van ennél jobb is. Semmi mást nem kellene tenni csak felállni a székből, fogni egy tollat és aláírni egy papírt. Ha nincs meg a megfelelő mennyiségű aláírás úgysem kerülne nyilvánosságra az aláírók személye. ha mégis meglenne,akkor meg nem lenne érdekes.

Egy a lényeg: sajnos nem tudunk összefogni. Éljük a magunk életét és bízunk a sorsban, pedig tenni is lehetne valamit. Engem nagyon elkeserít, bár tudtam, hogy ez lesz ennek a topicnak a sorsa.

Részemről feladom. Kérem a moderátorokat, hogy töröljék a topicot, nincs értelme.

Előzmény: micu (10)
micu Creative Commons License 2000.08.04 0 0 10
Aki új játékkal akar játszani az fizesse meg. Akinek meg nincs pénze, az érje be az egy évvel ezelőtti színvonallal. Ami azért nem rossz. Akinek még kevesebb, az kénytelen ráfanyalodni a kétéves játékokra. Már szinte sajnálom őket. Kénytelenek lerohadt Fallout2-vel, vagy Baldur's Gate-tel játszani a szerencsétlenek ;-)
Azért nézz meg egyszer közelről is egy linuxot. Mondjuk egy Mandrake 7.1-et. Aztán számold össze, hogy ami benne van azt mennyiért tudnád kihozni M$-os cuccokból.
Azt már nem is említem hogy a 6 CD-s SuSE-ben mi minden van...

Előzmény: Szedő Tördelő (4)
micu Creative Commons License 2000.08.04 0 0 9
Egyetem: A StarOffice remek word és excel formátumot tud írni, sőt olvasni is. A Delphi-vel nincs mit kezdeni, azt vagy megveszed vagy a suliban használod. Nem olcsó. Nyelvileg ugyan a Free Pascal tudja a Delphi pascal kiterjesztéseit is, még VCL-szerűség is kezd lenni, de az IDE még messze nem használható. www.lazarus.org De részletre megvenni egy vizsga miatt... Turbo Pascal/C: Free Pascal és GNU C++ rulez. Ezekhez van RHIDE is, ami kb a Borlandos feelinget adja vissza. De a GNU C++-hoz használhatsz KDevelop-ot is, ami kb ezerszer profibb.
Szóval, a Delphi kivételével az egészet megoldja 1 szem linuxos telepítőcsomag, ráadásul nem is kell a futtatásához erőmű, különösen ha a mai átlaggépet vesszük alapul.
Előzmény: leha (6)
MOLNARKA Creative Commons License 2000.08.04 0 0 8
1. Érdekel, csak belefáradt /mint én is szép lassan és nem "vacakolok", megveszem a 10 000 HUF árú egeret, ha egyszer csak az van/. Esetleg csak a kis "birodalmában" folytat utóvédharcokat vagy ott sem. [Szeptembertől én sem, tele van a hócipőm.] Vagy mire kialakul a rutinja, otthagyja az egész miskulanciát és elmegy oda, ahol keres többet.

2. Érintett szinte mindenki. Csak egyrészt maximális a fásultság /na hallod, ekkor "hatalmas" a fizetés [lásd közelkalmazotti bértábla] és még a szabadságomat sincs időm kivenni/, másrészt - lassan bennem is - kialakul-kialakult a "minek takarékoskodjak az államnak" effektus, mikor nekem, mint magánembernek kilóg a lukas nadrágból... Plána, ha megakadályozzák a takarékoskodást felülről, sőt szabályosan a pénz elverésére köteleznek. Ezért magasabb politikai szándékokat is sejtek mögötte >> szakembergárda lerohasztása >> ország lerohasztása >> lásd EU csatlakozás horn féle koncepciója - elég a 6 millió magyar is... pincérnek, szolgálónak, utcaseprőnek, vécépucolónak, kurvának stb. Európa számára.

3. Na ezaz. Bár az én lelkiismeretem tiszta, én még az intrenet fórumait is /egyéb hivatalos utak mellett, ahol persze atombiztos falakba ütköztem/ megpróbáltam, de a meccset az interneten is 0:3-ra vezetik a fiúk "odaátról" és nyerésre állnak.

Előzmény: Szedő Tördelő (7)
Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.08.04 0 0 7
Nincs igazad abban, hogy nem fogadom el. Viszont tényleg nem tudok hozzászólni. Amit én gondoltam (petíció) abba elvileg csak nagy körítésekkel férne bele. DE! Tekintettel arra, hogy a felvetésem nyilván megmarad elvi síkon, (bár ne lenne igazam!) ugyanis nagyon könnyű a billentyű mellől kritizálni, de valahogy a konkrétumok nem az erősségünk. Tehát a felvetésem sem eredeti állapotában, sem átfogalmazva, kiegészítve nem fog aláírásgyűjtésig eljutni, így
a kiegészítésed kerüljön bele.

Ugye milyen elkeserítő így gondolni az egészre? Persze a topic sikertelensége 3 dolgot jelenthet:

1. Senkit sem érdekel.

2. Senki sem érintett az ügyben.

3. Amennyiben érintett miért pont ő oldja meg a világ dolgait? Vannak annyian mások. majd azok megoldják. Ha mégsem, akkor meg van miről beszélni.

Most néhány órára elbúcsúzom, mert dolgoznom kell.

Előzmény: MOLNARKA (5)
leha Creative Commons License 2000.08.04 0 0 6
egyetem: házifeladatodat add be wordben, excellben, vagy írd meg delphiben, turbó pascalban/cében. igaz, az utóbbihoz használhatsz egyszerű szövegszerkesztőt, ha annyira profi vagy, hogy nem kell ellenőrzésként egyszer sem lefuttatnod. a géptermekben a szoftverek elavultak, a gépek több tízszeresen túlterheltek, a nyitvatartási időben bejutni képtelenség.
megoldás: vegyünk gépet! jó. semmi extra, mert nincs pénz hangkártyára, de attól még mozog. ami kihagyhatatlan, az is belekerül 200e-be (+ÁFA) és hol van még a szoftver? az is meglesz, hoszen 700 ft-ért bárki ír neked CD-t (ismerős anyagárban). gyermekét egyedül nevelő vidéki szülő (akinek a kollégiumot, illetve a gyereke és saját életét is finanszírozni kell) hol engedhet meg magának ilyet? azt ne mondja senki, hogy vegyem meg használtan, mert ha újat veszek, 2 év múlva az is vacakká válik. arra pedig végkép nincs keret, hogy évente cseráljem a hardvert, szoftvert, etvaszt.
MOLNARKA Creative Commons License 2000.08.04 0 0 5
Kedves Szedő Tördelő!

Tudom, biztos csak nekem a mániám, de ki kellene egészíteni azzal hogy:

1. Rendezzék a közbeszerzés intézményét, amellyel jelenleg a piacitól is drágábban, vacakabbat és sokkal hosszabb átfutási időtartam alatt /mellékesen jegyzem meg. hogy legfrissebb közbeszerzésem 1 db szkenner, amit 1, azaz egy teljes hónap alatt tudott a tendernyertes leszállítani a megrendeléstől - NO COMMENT/ lehet csak állami intézménynek, pl. egy egyetemi tanszéknek un. "kiemelt termékeket" beszerezni.
2. Az EDU szoftverlicencek mellett egyfajta "hardware edu" bevezetés /ne feledjük, egy gépterembe nem egy gép kerül, hanem jócskán több, tehát az egy eladási akcióra jutó haszna is nagyobb az eladónak, talán az itt adott engedmény [vagy legalább a mostanitól reálisabb ár] egy évtizeden belül megtérülni a felkészült, fiatal szakambereken keresztül.../ És akkor az még csak a hardware...
3. Oktatási Minisztérium költségvetésében az anyagi forrásokból külön összeg elkülönítése a teljes felsőoktatás ezirányú szoftver problémáinak rendezésre [nincs mindenből EDU licenc, vannak spec programok, ahol csak termelési változat van, több milkóért.] /Meggyőződésem, hogy az évtizedek óta alulfinanszírozott, emberileg, technikailag és anyagilag tudatosan [lásd csak legutóbb:Bokros-csomag] lerohasztott felsőoktatás egy BSA-s ellenőrzés után cakkundpakk bezárhatná a kapuit./

Tudom, hogy ez a téma elüt némiképp a magánember problémájától. Tulajdonképpen tőled sem várok elfogadást-támogatást, az index fórumain eddig 3 kormányzati ember nem volt hajlandó tisztességes választ adni a kérdésekre, tehát egy elutasítástól nem fogok "lefagyni". :-)

Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.08.04 0 0 4
micu:
Ebben van igazság. Gondolj azonban azokra, akik az új játékokkal szeretnek(nének) játszani, de vagyoni helyzetük nem engedi meg. Az akkor ne játsszon válasz nem jó, mert az internet miatt annyira nagy a kísértés, aminek kevesen tudnak nemet mondani.

Ez azonban mind nem érdekes ahhoz a problémához képest, amivel egy kezdő vállalkozó szembesül. A saját szakmámban kb. 2 millió Ft alaptőke kell egy vállalkozás elindításához. Kb. 300.000 Ft kell egy egyetemistának (ha még nincs számítógépe), hogy egy használt gépet vegyen programokkal. Az a bizonyos Linux sajnos nincs még annyira elterjedve ugyanis. Feltételezve az ingyenes szoftvereket még akkor is kb. 100.000 Ft egy számítógép ami elavult alkatrészekből áll.

Az egy hií ábránd, hogy ingyen fognak szoftvereket gyártani cégek. A komolyabb szoftverek mindig pénzesek sokpénzesek lesznek. Tehát megfizethetetlen, tehát illegális használatra buzdító.

Van egy másik ötletem is, ha ez az ötletem tényleg elvetendő. Be kell adni egy petíciót, ahol kérjük, hogy az ország lakosságának életszínvonalát olyan mértékűre emeljék, hogy mindenki minden szoftvert meg tudjon venni.

Előzmény: micu (3)
micu Creative Commons License 2000.08.04 0 0 3
SZVSZ sokkal többet érsz ha rászánod azt a pici időt ami egy linux vagy egy StarOffice alapvető megismerésére kell mint hogy részletekben fizesd az M$ adót. Mire lejár a részlet, addigra úgy is elavul és veheted a következőt.
Másrészt sokkal jobban jársz ha egy fél vagy egy év múlva veszed meg a 10 ezer Ft-os játékot, az akkor is pont ugyanolyan jó lesz mit ma, csak az ötödébe kerül. És mire lejár a hitel, kb ott leszel, hogy a 10 ezer forintos játékod megvehetnéd 2000 forintért, csak közben kifizettél 8 ezret. Ez persze egy játék esetén nem annyira vészes.
Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.08.04 0 0 2
leha:
Teljesen egyetértek. Mi annyira a végén kullogunk a számítógépet használók számát illetően a sorban, hogy kormányzati úton kellene ezt a kérdést rendezni. Ami a gyerekre igaz: "ne verd, neveld" az itt így hangzik: "ne büntess, támogass".

Cinquecento:
Nullázásnak nem ezt vártam. Gondolom neked minden szoftvered legális és nem kell semmitől sem félned.

Előzmény: leha (1)
leha Creative Commons License 2000.08.04 0 0 1
szívesen aláírok ilyesmit:

amíg a szoftver árak amerikai színvonalúak, a fizetések pedig olyanok, amilyenek, addig ne bohóckodjon itt a BSA, se a rendőrség. aki pénzkeresésre használja az illegális szoftvert, az igenis bukjon, mint rottenbiller!
bárki is üldözi a magánfelhasználót, egetverő baromságot csinál. ha tőlem 100e-t kérnek egy offiszért, akkor nem fogom megfizetni. ha egy másoltat meg tudok szerezni, és otthon használva megismerem, megszeretem, a cégnél is támogatni fogom a megvételét. Pont most, amikor az openwindows, linux, freebsd folyik a csapból is, nyomulnak százezerrel, hogyan engedhetik meg maguknak, hogy ezzel a malőrrel az embereket ne csak szakmai, hanem érzelmi alapon is maguk ellen fordíccsák?

cinquecento Creative Commons License 2000.08.04 0 0 0
Én inkább nullagyujtést rendeznék.
Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.08.04 0 0 topiknyitó
A TV2 fórumait kevesen látogatják. Egyfajta blokádot szeretnék ideiglenesen feloldani, ill. erre kérni benneteket.

A mai fórum témája a következő volt: Börtön a másolt CD-kért?

A tévében bemutatott vádlott valószínűleg börtönbüntetést fog kapni, mert illegális szoftvert, ill. legális szoftverei másolatát tárolta otthon.

Úgy gondolom, tenni kellene valamit. Ez az ember és a többi, akik hasonló büntetést fognak kapni értelmes emberek, és igen határozottan állítom, hogy szó sem lehet arról, hogy bárki bűnözőnek tekintsen valakit ezért (önvizsgálatot kérek). Az országnak az lenne az érdeke, hogy ez a kérdés megoldódjék, és ne kelljen a börtönök férőhelyeit több 100.000-rel bővíteni, ráadásul olyanokkal, akik a társadalom hasznos tagjai.

Javaslom, hogy (ha a TV2 is segítene) szervezzünk aláírásgyűjtést, amit eljuttatnánk a parlamentbe.

Megvitatásra szánt javaslataim:

1. Mindenki vásárolhasson számítógépet kamatmentes részletre, melynek kamatidőtartamát a vevő jövedelmi helyzetéhez igazítanák. A jog 3 év után elölről kezdődik. A kamatmentes számítógépek és kiegészítők áfája 5% legyen. Cégek is vásárolhassanak részletre, de más havi díjat állapítanának meg számukra, és az ő áfájuk nem változna. Egyéni vállalkozók - ha a vállalkozás 1 évnél nem régebbi - a magánszemélyekkel megegyező elbírálásban részesüljenek.

2. Mindenki vásárolhasson szoftvert kamatmentes részletre, melynek kamatidőtartamát a vevő jövedelmi helyzetéhez igazítanák. A kedvezmény 3 év után elölről kezdődik. A kamatmentes számítógépek és kiegészítők áfája 5% (jelképes) legyen. Cégek is vásárolhassanak részletre, de más havi díjat állapítanának meg számukra, és az ő áfájuk nem változna. Egyéni vállalkozók - ha a vállalkozás 1 évnél nem régebbi - a magánszemélyekkel megegyező elbírálásban részesüljenek. A játékprogramok ebbe a körbe nem tartoznak bele.

3. Az így vásárolt hardver és szoftver másra át nem ruházható és nem eladható a részletfizetés végéig, de legalább 1 évnek kell eltelnie a kedvezményes vásárlás időpontjától, amennyiben a termék vásárlója első felhasználó. A hardver vagy szoftver ismételt értékesítése esetén forgalmi adó nem számolható fel.

4. A fenti kedvezményben kizárólag magyar állampolgárok részesülhetnek, ezzel szemben nem részesülhetnek kedvezményben a külföldi tulajdonú ill. tulajdonrészű vállalkozások, cégek.

5. Kedvezményesen részletre vásárolhatók azok a játékprogramok, melyek bruttó összege meghaladja a 10.000 Ft-ot.

6. Az 5.000 Ft-ot meg nem haladó szoftver (játékprogram is) kamatmentesen értékesíthető.

7. Az a szoftvergyártó cég, mely vállalja, hogy otthoni felhasználásra szánt csökkentett értékű változatot is forgalomba hoz hazánkban, forgalmiadó-kedvezményben részesülne.

8. Minden olyan szoftver, ami hazánkban üzletben vagy elektronikus úton nem vásárolható meg, nem tekinthető illegálisnak. Létre kell tehát hozni a Magyarországon forgalmazott szoftverekről egy adatbázist. A felhasználó felelőssége, hogy ezt az adatbázist állandóan figyelemmel kísérje, és amint megjelenik az adott szoftver a listában, azt a számítógépéről visszaállíthatatlanul eltávolítsa, vonatkozik ez bármilyen adathordozón történő tárolásra. (A türelmi idő az adatbázisban történő megjelenést követő 3 hónap.)

9. A petíció beadásától számított 2 éven át amnesztia akció legyen meghirdetve. Az amnesztia ideje alatt kamatmentes részletfizetési kedvezménnyel bárki legalizálhatja a szoftvereit az adott szoftver upgrade árának megfelelő forgalmiadó-mentes összeget kell fizetnie. Az amnesztia jogi személyekre is vonatkozik. Ezen idő alatt, ill. a petíció benyújtásával egy időben minden ezzel összefüggésbe hozható eljárást azonnal fel kell függeszteni.

10. A játékszoftverek illegális birtoklása csak szabálysértésnek minősüljön, és az illető személy, akinek a tulajdonában van a szoftver, 3 évre kizárásra kerüljön a kedvezményes vásárlási akcióból.

Azt hiszem nagyon sok nagymama is aláírná az ívet, hogy "kisunokámnak is legyen már komputere". Nem volt túl sok időm ezt a kérdést végiggondolni kissé hirtelen felindulásból elkövetett dolog, de bízom abban - mivel szerintem a felhasználók 99%-a érintett az ügyben -, hogy ennek a felhívásnak valami eredménye lesz.

Kérlek benneteket, hogy a nullázáshoz inkább ezt a szöveget másoljátok ki:

Csatlak0z0m

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!