Házifeladat tanárfüggő volt. Általánosságban elmondható, hogy 8.-ig körülbelül semmiféle házifeladat nincsen, nyelvekből néha. Nálunk a epochákhoz kötődő házifeladat 10. után jött be, de akkor sem olyan volt mint egy "általános" iskolában, tanulnivaló csak a 13. utolsó évben volt.
Igenis van megbélyegzés, és igenis van kiközösítés és lenézés.
Kérdés az is, hogy a gyerekek vagy a tanár részéről? Szerintem Zso a tanár eszközeire gondolhatott, mint pl. szamárpad, a tanár fennhangon szid vagy minősít valakit, és ezt a többi gyerek is leutánozhatja tőle stb. És Zso szerint ilyen a Waldorfban nem fordulhat elő (következésképp az államiban igen). De majd megnézem a hsz-ét.
Én lentebb leírtam egy ezirányú tapasztalatomat (egy gyerek fennhangon minősítése a W.-pedagógus által), ahol véleményem szerint a W.-pedagógus idegi kimerültsége lehetett az ok, és talán az, hogy félreérthetett valami Waldorfos-alapelvet.
és annak ki kell jönnie valahogy. Ha kell, akkor újabb és újabb körökben kell mindenkinek felajánlást tennie.
Abban a közösségben, ahol én voltam, ott ez nem így volt. Úgy tudom hallomásból, hogy többször nem jött össze az alapösszeg, és voltak szülők, akik tartoztak ezmiatt, vagy elmentek az oviból, suliból. Hogy hogyan működött a pedagógusok fizetése, azt nem tudom, de volt olyan, aki otthagyta az intézményt (nem tudom, hogy ezért-e?), és azóta jobban fizető helyen dolgozik.
Volt egy kisebb részközösség akkoriban, ahol dolgoztam, ott egy minimum összeget szedett be az óvónő, ami még az ő fizetésére se volt elég.
De ez már több, mint egy éve volt, azóta változhattak a dolgok, csak én nem ismerem a mostani helyzetet.
Így van. Ráadásul frissen gyártott nicknév, tehát nem kockáztat (mondjuk ez a hitelességről is ad némi jelzést, de az más kérdés). Úgyhogy részemről nem értem a nagy titokzatosságot. Viszont érdekelne a tapasztalat, különösen, hogy 5 párhuzamos osztályról/iskoláról (?) is szól. Mert ezt a részét nem is értem, hogyan van valakinek 5 különböző Waldorfról személyes tapasztalata, kipróbálta mindet? Tehát mindenképpen érdekes történet (is lehet akár).
Hát, kétlem hogy sok tapasztalatod lenne, rálátásod meg biztosan nincs. 13 év és 5 különböző waldorf párhuzamos osztályának ismeretével ki kell ábrándítsalak, ez nem így van. Igenis van megbélyegzés, és igenis van kiközösítés és lenézés. Csak felületes szemlélő ezt nem feltétlen veszi észre.
Inkább fordítva: megvan, hogy mennyi pénznek kell összejönnie, és annak ki kell jönnie valahogy. Ha kell, akkor újabb és újabb körökben kell mindenkinek felajánlást tennie.
Hogy lehet teljesítményarányosan megítélni egy ügyvezető munkáját?
Bocs, ha már későn válaszolok. A Waldorf-ovikban, -sulikban mindenki annyi tandíjat fizet amennyit tud. Ha kevesebb pénz jön össze, akkor lehet, hogy a dolgozók fizetése is kevesebb?