Nos , megoldódott a problémám.Megvettem azt a kis ultrahangos ketyerét , de nem sokat kellett használni mert a szomszédnak elege lett a saját kutyájából (a kutyus szétrágta a kerítését) , ugyhogy valahová (talán a sintértelepre) elvitte és beszerzett helyette egy foxit.
Remélem ez a kutya nem lesz annyira hangos. -)))
Ehhez a nagy egyeterteshez en is csatlakozom, sot, megcsillantanam ujsutetu kutya-infoimat;
A Magyar Ebtenyesztok Orsz.Szov. elnoke nyilatkozott a tegnapelotti Metro ujsagban, aki abban latta az alapveto problemat, hogy az is tart kutyat, aki nem tudja biztositani a megfeleo felteteleket, illetve, hogy tul kevesen kepzik vagy kepeztetik ki a kutyajukat.
es eljutunk oda, hogy ez is penzkerdes, mint annyi mas...
Es mi van a topicnyitoban leirt helyzettel?
Sippal, dobbal, nadi hegeduvel vagy mar elkoltoztetek?
Udv,
Elizabeth
Nem hinnem, hogy az, hogy a kutya megfeleloen van-e tartva, azon mulik, hogy lakas, vagy kert, ahol tartjak.
Lattam en mar lakasban jol tartott kutyat, es kertben rosszul tartottat, nem is egyet.
Mas kerdes, hogy valoban meg kell nezni, hogy az adott kutya alkalmas-e lakasban tartasra, avagy sem.
Egyáltalán nem erre gondoltam.
Arra hogy ha nekem nem telik kertes házra vagy valami megközelítőleg hasonlóra, akkor nem kényszerítem rá a lakásomat. Nehogy már az legyen a természetes.
Furapók:
"...egyiküket sem kínoznám azzal hogy a lakásomban tartsam, számára természetellenes környezetben."
Szerinted a kutyának, mint fajnak, mi a természetes környezete? Egy falusi előkert?
Kedves Mike,
nem, egyaltalan nem vagyok kutyagyulolo, csak a gep /mint errol mar irtam parszor/ gesztusokat nem tud atadni. Mi a mosogepbol kiszedett, csopogo plussjatekokat is dogoknek hivjuk, tehat nem a pejorativ ertelmeben a szonak.
Ugyanez vonatkozoik a kutyara. A dog az alcsony, minimeretu kutya, fuggetlenul az erzelmi viszonyainktol.
nem azert nem lesz kutyam, mert nem szeretem, hanem mert szorallergias vagyok.Talan lehetnenek halaink, esetleg, de semmilyen szoros allat.
Kepzeld el, hogy ezzel is egyutt kell elni es vigyazni, amennyire csak lehet, mert nagyon kellemetlen tud lenni, a kulonbozo fokozatok az enyhe borkiutestol a fulladasig terjednek.
En csak egyet harcoltam ki magamnak a hazban, hogy kutyaval ne kelljen beszallnom a liftbe, mert ott ohatatlan a kontaktus.inkabb leengedem magam elott, de azt azert mar duhitonek tartottam, hogy reggel fel hetkor megyunk le az egesz csaladdal, hatan egy liftben, a gyerekeink 1o-5 es fel- negy-ketto es fel evesek, es akkor betur mellem valaki, pontosabban belok a liftbe az elorerohano allat, a suket gazdaja meg matat a kulcsai utan vagy esetleg ego cigivel beszall...Megfogtam a liftet es eloszor udvariasan, majd kisse emelkedett hangon megkertem ra, hogy szalljon ki.
Es persze a vegen nekunk kellett kiszallni egy ilyen alak miatt. Mert feltem a gyerekemet es onmagamat is, talan ezt is ertenetek kellene. mert az bizony gyenge erv, hogy akinek nincs, az nem erthet egy kicsit se hozza stb...akkor a ferfi nogyogyaszokkal mi a helyzet? az nem paradox, hogy egy ferfinak kell panaszkodom arrol, hogy mennyire gorcsolok, amikor neki meg soha nem jott meg?
Ne bantsatok.Nalunk nem mulik nap el anelkul, hogy ne vinnenk nekik kajat, de letesszuk az ajto ele.
a fizikai kozelseguket pedig nem szeretem, ez nem undor, hanem olyasfajta idegenkedes lehet, mint amikor hetero vagy es egy meleg megpuszil.nem esik rosszul, de te nem akarod es kesz.
En inkabb azt latom, hogy a kutyatartasnak nem a szabalyai vagy szabalyzata hianyos, hanem hogy a kutyatartasnak nincs meg a kulturaja, mintha csak az evopalcikak hasznalatarol lenne szo.
ES ERROL NEM AZ ARTATLAN ALLATOK TEHETNEK,HANEM A GAZDAIK.ES MI,NEM KUTYASOK IS.
Mert lereagalni is lehet kulturaltan a dolgokat, nem lerohanni a kutyast vagy neadjisten bantani a kutyajat. Persze egy tamadas utan nem hiszem, hogy higgadt tudnek maradni...
Varom valaszaitokat, remelem, nem voltam egeszen off.
Udv,
Elizabeth
Én is szeretem az állatokat. Olyannyira hogy egyiküket sem kínoznám azzal hogy a lakásomban tartsam, számára természetellenes környezetben. De ha valami ok folytán erre kényszerülnék akkor a szomszédaim nyugalomhoz való emberi jogát mindenképpen tiszteletben tartanám.
A neveléssel kapcsolatban a következő tapasztalatom volt, igaz ez a topicnyitó problémáján sajnos nemigen segít.
Régen mikor még albérletben laktam, az udvaron volt egy nagy fehér kuvasz, sajnos a láncos rabság miatt kissé idegbeteg állapotban. Természetesen ugatott. Eleinte naív módon kaját adtam neki csak hogy abba hagyja. Nyilván utána a jutalon reményében még jobban ugatott. Aztán éjszaka berágtam és egy fazék vizet zutty a pofájába. Kiderült hogy ettől jobban fél mint a tűztől. Ezt még néhányszor el kellett játszani, ahogy kinyitotta a száját, rögtön zutty neki. Hamarosan feladta, egy darabig még próbált furcsán "befelé" ugatni mint egy hasbeszélő kutya, aztán úgy döntött, hogy nem lesz többé idegbeteg. Amúgy később jóban voltunk egymással, még birkózni is lehetett vele meg kocogni.
Nem tudom, hogy milyen mérőszámokat lehetne alapul venni, a kutyaugatás "zavaró" szintjéhez. A megérzésed egyébként jó, tényleg provokáltalak egy kicsit. :-)
Amúgy a zajos topicodban majd találkozunk!
Madárka!
Szvsz ne kapd fel a vizet! Elég egyedi ötletekkel állt elő tata, de hát ha ez a véleménye, szíve joga! Minek idegesíted magad mások eltérő véleményén? Az 50 e ft. egyébként engem is meghökkentett, de hát csak egy ötlet...
Nalunk a szomszed kutyaja folyton elcsatangolt, az utca kozepen leult, gyerekeket szaglaszott, lokdosott, vonyitott stb. (nagy darab bobtail vagy mi)
Most szoltak, hogy valaki feljelentette oket (nem en!) jottek a kozterulet felugyelok, es titkon(!) figyeltek a kutyak viselkedeset. Fotoztak is, gondolom ugatas hangerejet is mertek. Hihetetlen. Amugy penzbuntetest kaptak, es koteleztek oket arra, hogy ezentul mindig megkosse.
Szoval ha zavar, es o nem akar valtoztatni, nyugyodtan jelentsd fel, jogod van ejszaka pihenni.
Mégegyszer és utoljára válaszolok magának.
Ebbe a topicba NEM KELLENEK a többoldalas öntömjénező , ömlengő , baromságokkal
és kivitelezhetelen tervekkel teli írások.Ez a topic nem azért jött létre hogy hülyeségeken vitatkozzunk csak azért hogy mások is lássák '' önnön nagyszerűségünket ". Megkérem magát , hogy ne zavarja köreinket a hülyeségeivel.Azt se bánom ha ez a topic elsüllyed maga nélkül.Jobban teszi ha nem ír ide mert az akinek nincs kutyája ne akarja nekem megmagyarázni , hogy milyen egy kutya - és általában - állatszerető ember.Magának fogalama sincs arról , hogy mennyi örömet talalál az ember egy kutyában vagy más állatban , tehát az ilyen irányú vitát itt kérem megszüntetni.Nyugodtan hozza létre a saját maga topicját , (gondolom erre még képes) és oda annyi baromságot írhat , olyan témában , ahogy csak tetszik , ott bőbeszédűen kifejtheti álláspontjait , győzködhet másokat a hülyeségéről , zavarhat másokat az ostoba megjegyzéseivel és többoldalas memoárjaival.A Tóth Kálmánról csak annyit , hogy ő szintén hasonló kaliberű emberke volt a törzsasztalban (míg ki nem tiltották) mint maga , ajánlom figyelmébe a keresés menü pontot ahol elolvashatja írásait és legalább olyan nagystílű ötleteit , mint a magáé.Remélem megértettük egymást és a jövőben kerülni fogja a topicomba való piszkítást.
Kedves hehe tata (Atya most elmarad, mert latom e pillanatra levetkezted e stilust)!
Bar nem en vagyok a topicgazda, engem nem kulonosebben zavartal eddig sem. Tolem nyugodtan maradhatsz. Legalabb nem szallunk el teljesen egy iranyba, es neha mi is gondolkodunk. :)
Ellenben abban nagyon igazad van: egy igazi kutyas csaladtagnak tekinti kutyajat, akar szinte a gyerekenek is (cikis dolog, mi :) - bar mondjuk ertelmileg, es neveles szempontjabal kisse hasonlo is), es meg is vedelmezi a kulvilaggal szemben, mint egy anyatigris.
"a kutyánkról akkor se mondunk le, ha te belegebedsz" mondatod teljesen fedi a valoasagot.
Egyebkent Madarka normalis ember, o nem nagyon szokott igy beszelni, talan a szenteskedo papolos stilus boszitette fel ennyire. Ezen kene valtoztatnod (bar az uccso mar nem volt olyan)
Bar ugye en nem vagyok Madarka, ugyhogy nem is kivannek a neveben nyilatkozni.
Megnyugodtál már? Miközben üdvözlő soraidat olvastam, több gondolat is felmerült bennem. Kérlek, olvasd el lassan, figyelmesen.
1.) Ha azt akarod elérni, hogy ne zavarjam kutyások egymás közötti bájcsevgését, akkor azt a következő (általam udvariasnak és főleg: informatívnak tartott) módon is megtehetted volna:
Elképzelt helyretételem:
"Kedves ht, vagy egyszerűen csak figyusz ht.
Azért hoztam létre ezt a topicot, hogy mi, kutyások néhány problémát megbeszéljünk egymás között. Ez a téma pont olyan, aminek sikere a hozzád hasonló problémáktól senyvedőkön segíteni próbál, ha nem is 100% hatásfokkal, mert ezt tőlünk, kutyásoktól azért ne várd el. (Tudod, a jószándék megvan, de csak egy határig: a kutyánkról akkor se mondunk le, ha te belegebedsz, vagy szét kell költözniük a kutyásoknak és a nemkutyásoknak) Ezért arra kérlek, kedves ht, hogy most ne zavard a társalgást. Megértesz engem?"
Nos, ebben az esetben már régen itt se lennék. Majd később, amikor Ti befejeztétek, nyitnék egy másik kutyás topicot, az én elképzeléseim és felvetett téma szerint.
2.) Megint egy javaslat: én arra szoktam törekedni, hogy a hozzászólásaim akkor is felvállalhatók legyenek számomra, ha a vitapartnerem szemtől szembe áll velem. Amit eddig itt leírtam, az mind ilyen. Az is, amit esetleg erősnek érzel, de én meg tudom indokolni. Az olyat viszont, hogy "húzzá' e' abüdösfrancba..." nem tudnám pironkodás nélkül megismételni, ha a vitapartnerem (Neked mit jelent ez a szó?) hirtelen megjelenne előttem.
Egyébként NEM sértődtem meg, ennél sokkal többet is elviseltem már.
3.) Egy példával kezdem a következő gondolatot:
Tegyük fel, hogy Te szét akarsz osztani néhány milcsi forintot a piros sapkás hajléktalanoknak. Kiállsz hát az utcasarokra, és felhajítod a pénzt a levegőbe. A következő pillanatban az összes hajléktalan, mint az állat, egymást taposva rárohan a szállingózó bankókra. A fehér sapkások is. Te pedig ordítozol: fehés sapkások húzzanak el! Ugye, röhejes lenne? Amint ott kiabálsz, miközben tolonganak és egymást taposság az emberek
Visszatérve a jelen helyzetre: azzal, hogy egy nyilvános topicot nyitottál, tudomásul vetted, hogy ide más véleményű és főleg: helyzetű emberek is írnak. Ha ez zavar, akkor írj néhány cédulát, ilyeneket: "Az ember csak egy rákfene púp a Földanya testén" meg "drágajókutyák miért bánt titeket minden ember?" meg hasonlókat. Ezeket a cédulákat felakaszthatod a falra, magadra zárod az ajtót, és amikor elbizonytalanodsz, csak felnézel ... :-)))))
5.) Ki az a Tóth Kálmán, akit említesz? Fontos lenne, megköszönném a közelebbi infót. (És akkor el is húznék, lásd, velem lehet egyezkedni :-))
Kedves Asenki
Gondolom, Te sem akarsz ITT vitát nyitni az autózásról, ezért az ilyen irányú további hallgatásom nem jelenti azt, hogy más topicban nem szívesen vitatkozok e kérdésről. (Később fogok nyitni ilyen témájú topicot, de most még nem tudom felvállalni)
Ami a különféle környezeti ártalmakat illeti, beleértve épített és tágabb környezetünket: itt én pont azért fárasztom a számat és az ujjaim hegyét, hogy végre valami hívatalosan elfogadott, törvényileg támogatott, a lehetőségekhez mérten objektív eljárások legyenek ezeknek az ártalmaknak a mérésére ill. számszerűsítésére. Ez igen szerteágazó kérdés, ha belegondolsz. Jelenleg az általad emlegetett ártalmak folyamatos ellenőrzésére hatalmas pénzek vanak biztosítva, emberek, eszközök vannak beállítva, a be nem tartás -- elvileg -- szankcionálva van, stb. (csak egy apró példa az autók zöldkártya vizsgálata).
Ezzel szemben hallottál-e arról, hogy a zajártalmat műszerrel mérték volna Magyarországon egyetlen egyszer is, egy kutyaugatástól szenvedő ember panasza nyomán? Ugye nem. Én azt szeretném elérni, hogy ilyen (is) legyen.
Másrészt pedig: az, hogy más is zajong, a Te lelkiismeretednek felmentést ad, vagy csak úgy leírtad, egy kis formális érvelés kedvéért, hadd rágódjak egy kicsit a cáfolgatásával? :-))
Az a megállapításod, hogy engem minden zaj zavar, nem igaz (hisz nem is ismersz). A közlekedés zaja például nem, legalábbis az ésszerű határok között. Ha műszerrel megmérjük a zaj erősségét, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a kutyák zaja engem kb. 40 decibellel alacsonyabban zavar, mint a közlekedésé. Ennek részleteit és okait talán majd egy másik -- általam nyitott -- topicban fogom taglalni, ha innen kiszállok. Ha azonban érdekel, akkor a "szájkosarat ..." című topicban el tudsz olvasni ehhez egypár előzetes gondolatot.
Kedves Mike
Mike llmég, ha már a fejemet is levágtad? :-))) Egyébként én is jót röhögök egy-egy jó viccen. Azt, hogy "be vagyok csavarodva" nem most vágják először a fejemhez. Hát nem tudom, lehetséges, mert nincs éles határvonal a becsavarodott és a benem csavarodott emberek között. Bár ugyanennyi erővel én is becsavarodottnak tarthatnám a kutyatartók egy részét. Ez így nem vezetne sehová.
Azzal az ilyesztő dumával, hogy ölni tudnék..., elsősorban egy kicsit provokálni akartam ezt a sok tunya embert, akik itt a törzsasztal körül ülnek. :-)) Természetesen MÉG :-)) nem öltem meg senkit, remélem nem is fogok. Valamint inkább a probléma nagyságát szerettem volna érzékeltetni. (Sokszor bebizonyosodott már, hogy az egyes szavak kissé eltérő értelműek és főleg eltérő hangulati jelentésűek az egyes emberek számára. Ezért is ritka, hogy olyan emberek sikerrel vitatkozzanak, akik nemcsak középfontos részletekben, hanem az alapokban is eltérnek egymástól.)
Végezetül mindenkinek
Nem akarok vészmadár lenni, de -- sajnos -- az általatok eddig felvetett módszerek tapasztalataim szerint nem hatékonyak. Én is ismerem ám a kutyákat, ne gondoljátok, hogy nem, van belőlük részem bőven, hajjaj... Ettől eltekintve tiszta szívemből kívánok sikert minden ilyen irányú próbálkozásotokhoz, mivel ez meggyőződésem szerint a közérzetünket és a minket körülvevő világ élhetőségét nagyban javítja.
Ezzel egyelőre (valószínűleg végleg) kilépek Tőletek, hogy ne zavarjak senkit. Kedves Madárka, várom azt az infót.
Ha egy évnél fiatalabb a kutyus , biztos kinövi majd.Ha idősebb , akkor minnél idősebb annál kevesebb esélyed van.A kutyák fogékony szakasza olyan 3 hónapos kortól 2 évesig tart.
Kedves Asenki, koszi. A kutya tenyleg aranyos. Meg okos, meg jopofa. Nagyon sok oromet szerez mindenkinek, meg megnevettet minket folytom.
Kedves Mike, igen szoktuk ezt csinalni, a baj az, hogy a kutya ott a kerites mjogott, mi meg szallunk ki a kocsibol, s o meg mar rakezdi. Erti, hogy mit akarunk tole, csak egesz egyszeruen remeg, nyuszit, mert alig birja visszatartani, aztan egyszer csak nem birja tovabb, es tyafff-tyaff.
Na most a kezem a pofijara tevessel gond van :
1. rohangal, forog-porog kozben
2. A ket nagy kutya felboritana, ha alig jottunk haza, s maris a vakarccsal foglalkoznank.
remeljuk az ido megoldja a kerdest, lehet, hogy megkomolyodik...
Kedves Lujza!
Szolj ra halkan szinte suttogva: csond!
Guggolj le hozza, tedd a kezed a pofijara.
Ha netan abbahagyja az ugatast egy pillanatra, nagyon dicserd meg!
Szvsz a kutyaval vhogy meg kell ertetni, mit szeretnel tole.
Esetleg meg lehetne probalni akkor, amikor nincs akkora felfokozott allapotban.
Vagyis tehat (hangosan gondolkodom) meg kell ertenie mit szeretnel, ha azt mondod: csond.
Ha szeret teged (es szeret!) meg fogja neked tenni, hogy orulj.
Tata Atya!
Eszembe jutott meg egy. A kutya fenntartas nelkul tud teged szeretni. Szeret azert mert Te vagy az aki. Es ennek jelet is adja. Szeret adni. szeret boldognak latni, szeret veled lenne.
No csak ennyi. Ugyhogy sajnallak, ha ezt nem erted meg, es amig nem lesz kutyad, nem is fogod ezt megerteni, mert ezt ki kell probalni. Es nyugodj meg nem azert mondom, hogy probald ki, mert akkor -1 oda +1 ide, mert leszarom mit csinalsz, csak az nem tetszik, ha valaki olyasmi ellen obegat, amirol nem tudja mi az.
Kb. olyan mintha azzal ostoroznad a jonepet, hogy a szex bun, es gusztustalan testi ferto, ugyhogy Te meg nem teszed, nincs az az isten, hogy Te ilyenre vetemedj. (es eletedben meg csak ki sem v*ted <- kezdek kozonseges lenni :(
Az emberert nem kar abbol ugy is sok van, a Fold rakfeneje, mint egy virus a gazdaallat testen. Szerencsere a Fold es azon az elet szvsz tul fog elni minket
Kedves tata!
Ahhoz, hogy en kivel jopofizok, eg vilagon semmi kozod, nem neked szolt. Ha nem vetted volna eszre meg "off" is volt elotte.
A kutyafobiad meg mar olyan szintu, hjogy nem artana orvoshoz fordulnod. VAnnak ilyen lehetosegek. Olni meg nem azert nem szabad mert borton jar erte, hanem csak ugy, hogy az ember ne erezze szarul magat.
Mike
Vegezetul megallapitom, hogy Te jelen irasoddal erosen szennyezed a kornyezetemet, ezert feljogositva erzem magam, hogy Teged minden eszkozzel elhallgatasalak (kez/fej stb. levagasa) <- ez a resz ironikus volt (gy.k) mielott meg idegrohamot kapsz, hogy lasd ervelesed nagyszeruseget.
Tata!
És mégegy! Ha van autód lécci fizess nekem évi 1.5 milliót, mert az orrom alá büdösítesz, és rongálod az egészségemet a szénmonoxiddal, a széndioxiddal, az ózonnal, az elégetlen szénhidrogénszármazékokkal, a kénhidrogénszármazékokkal és a ZAJJAL!
Sajnos esélytelen vagy. A kutyád nagyon szeret téged, ezért harsog. Max finoman szídd meg, hátha benő a feje lágya. (Akkor is nagy fej. :-) )
Tata!
Az a bajod, hogy túllősz a célon. Hivatkozhatnék a gépi zajszennyezésre, ami nem természetes eredetű zajszennyezés. De van ilyen ismerősöm, mint te. A te állapotod kicsit kóros, az, hogy téged MINDEN zaj zavar, csak a kutyaugatást nevezted ki bűnbaknak. Sajna zajos világban élünk, és hidd el, hogy a kutyásokat is zavarja a FELESLEGES ugatás. De van egy szint ami természetes, amit el KELL viselnünk. Vagy mehetünk a holdra, ott csönd van.
"A szomszédok felé is gyakorolod ezt a humánumot, vagy az nem számít? "
kepzeld, igen. Mindent elkovetek, hogy lehalkitsam a kutyat. Meg azt is, megteszem, hogy itt levelezek kutyahalkitas temaban. :(
(megj. a ketto kozul az egyiknek van sajat kutyaja, az is flugos, rendesen..)
Viszont szerencsem van. rendes emberek a szomszedaim. Ha te laknal a szomszedomban, s jonnel nekem ebben a hangnemben, nem biztos, hogy ennyire tudnek igyekezni..
ps. Tenyleg senkinek nincs otlete, mit csinaljak vele ? tegnap kiprobaltam: az ujsagot egyik kezemben lengetve kozelitettem a kapuhoz, addig birta csendben, mig ki nem nyilt a kapu, de akkor kirobbant, s tyaffogva, vinnyogva korbeugralt. :(
hehe tata
Te bazzeg , neked pont olyan szöveged van mint a néhai Tóth Kálmáné.
Megkérnélek hogy ne irkálj ilyen baromságokat a topicomba.
Ha nem tudsz a témánál maradni , húzz át oda ahol dijazzák az ilyen szöveget.
Kissé alpári voltam , nem véletlenül , ezért elnézést kérek a topic többi látogatójától.
P.s
Mint már írtam , öt kutyánk van , ezért ''sajnos'' kénytelen vagyok a ''kutyások szinvonalára''
ereszkedni
Bizony, bizony. Soknak tűnik az összeg. Csakhogy nagy ám a probléma is, nagy a szenvedés és az idegek rongálása a másik oldalon, amit Te -- feltételezem -- nem érzékelsz.
Naggyon humánusnak hangzik előszörre, hogy befogadtad azokat a "szerencsétlen" kutyákat. A szomszédok felé is gyakorolod ezt a humánumot, vagy az nem számít? Ezt csak azért kérdezem, mert -- bár a Te ilyen irányú véleményedet nem ismerem -- más vitákban már találkoztam olyanokkal, akik számára a kutya értékesebb mint az emberi társ.
Kedves Madárka
Ijesztő dolgokat írsz, de nem címezted meg. Ez félreértésekre adhat okot. A korábbi viták tapasztalataiból hihetném azt, hogy nekem címezted, ugyanis a kutyásokra jellemző ez a stílus. Nyugtass meg, ha nem nekem írtad. Egyébként én mindig oda teszek egy megszólítást, ha egyvalakinek írok. Ha másnak címezted, akkor ezt a bekezdést tekintsed tárgytalannak. (De azért egy jótanácsot fogadj el: soha ne ereszkedj le a kutyások színvonalára, bármennyire "csábító", hidd el, nem vezet eredményre. Ne feledd: amit írsz, azt nemcsak a vitapartnerednek írod, hanem a vétlen olvasóknak is :-))
Hmm. en is majdnem irtam csunyat.
Hogy fizessek 150 rongyot, mert befogadtam 2 kutyat, akit a gazdai kicsesztek az utcara , meg egyet, akit a tesom ramhagyott, amikor mar nem tudta gondozni...