Keresés

Részletes keresés

R Rózsa Creative Commons License 2004.03.21 0 0 623
mrrr, te nem ugynazt írtad...:/ de nem baj, nem értetlenkedem itt tovább:)

És láttátok/hallottátok h megint lesz Amorphis a szigeten?? rajt van a honlapon. (Meg Children of Bodom is.) Repes a szívem.

Előzmény: vkid (621)
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.20 0 0 622
Nahát, a rózsácskának már ketten is elmondtuk, hogy megy a linkeskedés, úgyhogy várom, hogy végre gyakorlatban is kipróbálja, amit elvben már nagyon kell tudnia. :) Bár az elméletet a gyakorlatba átültetni sokszor igen fájdalmas, ez tán nem az az eset. :)

What is that about elefántok?

Én tudom, hogy a nyelvészeknek ez nagy feladat, dehát valahol el kell kezdeni. A természettudósoknál ez a felvilágosodáskor elindult. Sajnos el tudom képzelni, milyen az iskolai magyaroktatás, de hidd el, a fizikatanárok jelentős része majdnem ugyanilyen rossz, nem azért, mert Egelyt oktat, de az is elég baj, hogy egyszerűen nem érti, amit magyaráz...

Btw. Ha már nekünk kötelező közgazdaságtant tanulni, nem lehetne a közgázon valami kötelező természettudományos minimumot oktatni? (Már ha ilyen RR-féle önképzőkör lenne, az is óriási lenne.) Sajnos ugyanis egy közgázos oktatásszervezőtől kaptam levelet, a galaktikus kozmikus energiát átalakító berendezésről, aminek minden sora sületlenség... :(

Persze, fizikus is mondhat hülyeséget, de aki téved, azt kijavítják, aki meg rendszeresen tudománytalan módszerű marhaságokat beszél, azt előbb-utóbb kiutálják a szakmából. Lásd a "semleges áram" című legújabb balfaszságot, amikor egy villamosmérnök meg egy megkattant fizikus összeáll, és egy ősidők óta ismert találmányt (leválasztó trafó) megpróbál eladni úgy, hogy mindenhonnan összelopkodott kifejezéseket aggat rá. Csak az ilyen szélhámosokat nem ültetik katedrára. Jobb esetben.

Előzmény: vkid (621)
vkid Creative Commons License 2004.03.20 0 0 621
Kedves rr, azt úgy kell hogy:

kisebbjel a href="ide a cím, mindenképp http://-rel kezdve"nagyobbjel ide a link szövege, kissebjel /a.

Elefántok: more is to come...

Gatheringkoncert: Pöcök, már meséltem, de többiekkel is megosztom, hogy a TG még mindig a legjobb zene a világon, és AvG a legjobb nnnö. Ja.

TM: Nylevészek lökjék ki maguk körül a stb...:

Nézd, úgy képzeld el, h nyelvészet kb 3-4-500 évvel ezelőtti csillagászathoz hasonlítsd. Amikor nyilván voltak már pár mai gondolkodású racion. ember, de bizony akkor még az asztrológusok voltak A csillagászok! Persze, nem tudták őket 1-2-re kilökni. Nem olyan könnyű ez, hiszen évezredek óta voltak ezek A csillagászok, stb, és mint tudjuk, bizonyos értelmes dolgokat ők is csináltak (najó nagyon keveset).

HÁt ilyesmi van nyszetből is: eddig a nyelvművelők voltak A nyelvészek és nagyon be vannak furakodva --- de főleg inkább az ált.isk. és gimn. tanításba! Illetve az ottani gondolkodásmódba, valamint 1 uszkve 1.3 tanszékre (Mai Magyar Ny., meg a Szoclingv-Dialekt-Nyelvtörin is ugye 1-2, de ott tényleg a legjobbja). De az igazi nyelvészek ottvannak a MTA Nyelvtud. Int.-ben is meg mindenféle helyen, de egyelőre amit el tudtak érni az az, hogy MÁR egyenrangúnak veszik őket!! DE q sokat vársz el tőlük, hiszen Mo.-n az elméleti nyelvészettel foglalkozók száma a 30-at súrolja talán valamely irányból, a szoclingv-vel foglalkozók talán a 100-at, és ez áll szemben a sokezernyi magyartanárral aki még mindig (és még meddig, hajaj) közli a gyerekkel kiselsőben, hogy nem tud magyarul mert mondjuk suksüköl etc. azt mondja egy 100% magyar anyanyelvű embernek, hogy nem tud magyarul... Jobb helyeken ez büntetőeljárást vonna maga után...

Ácch, na folyt köv, jóéj, BS

Előzmény: nohabmozdony (620)
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.20 0 0 620
Az a helyzet, én abszolút nem tudom, mit szoktak a normális emberek, mert igen régen voltam olyanokkal körülvéve. :) Hogy valaki feláll ültéből és lenyom egy ilyen dalt? Hát igen, gyakorlás, vagy tehetség (bár ezt a szót utálni kell, pont egy ex-zeneakadémista barátom szerint).

De a zenészek legkevésbé sem így dolgoznak, illetve az a sok, akit én láttam, nem ilyen outsiderek számára romantikusnak tűnő módon csinálta... Nade nem akarom az illúzióidat rombolni. :)

Link: igen, ezt beírod a hozzászóláshoz, és ő felismeri, hogy ez egy kód. Mert ilyen kis okos. :) A < > jelek közé zárt dolgok ui. kódként értődnek, a jelek kiírásához mást kell beírni, hogy egyszerűbb legyen. :)

Előzmény: R Rózsa (619)
R Rózsa Creative Commons License 2004.03.20 0 0 619
De nem értem, ezt csak be kell írni, bárhová a szövegbe, aztán a program rájön magától, h ez neki szól? Sosem fogom megszeretni ezeket a masinériákat. De megérteni sem, pedig az Excelt azért nem ártana.

Egyébként fogalmam sincs, mit csinál most az az illető. Lehet, h semmit. De nekem meg nem a kottaolvasással van bajom, azt értem, hogy gyakorolni kell, aztán majdcsak megszokja az ember. Hanem az, hogy valaki csak feláll ültéből és lenyom egy ilyen dalt. Persze biztos a hangképzésre is rááll az ember torka. Csak én mindig be is vagyok rekedve. Na, mindegy, ez már tényleg egyéni szoc.

És, igen, a zenészek vicces emberek. Meg eleve a zenével magával való foglalkozás is az. Számolgatni a hangközöket, harmóniákat, majd megőrülni egy akkordban rejlő lehetőségekért...:) Ilyet normális ember nem szokott.
Biztosan te sem állítod az ellenkezőjét. :)

Előzmény: nohabmozdony (618)
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.20 0 0 618
Egyre jobban odavagy ezekért a zené(sze)kért. :)

Trisztán? Meglepő volna, ha nem jutottatok volna el oda az atonalitás kapcsán. :) De amúgyis alapmű, érdemes végighallgatni, ha az ember rászán pár órát az életéből. Ex-zeneakadémista? S most mit csinál?

Ha kevés, akkor meg hallgass önszorgalomból zenét, esetleg kérj külön házifeladatot. :) A kottaolvasás meg tényleg nem egy ördöngösség, dehát ugye van a vicc, hogy megkérdeznek az utcán valakit: hogyan jutok a Zeneakadémiára? - Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. :)

Linkelés: hát ezért töröm én magam? :) Szóval, beírandó: <a href="http://idefogugrani.hu" target="_blank">Ide a szöveget, amire majd kattintani lehet.<\a>

Fizikus dalok: ezeket meg honnan szedted, azt hittem, ezt csak a Gonosz Tudósok Világösszeesküvésében résztvevők nézegetik. :)

Egyébként:
Limerickek fizikusmódra

Előzmény: R Rózsa (616)
R Rózsa Creative Commons License 2004.03.19 0 0 617
Bár persze azóta sem tudom, hogyan kell belinkelni valamit (ööö...) de ezt nézzétek:

http://www.haverford.edu/physics-astro/songs/

avagy:
http://physicssongs.org/

Peggy, szívem, én megírnám neked (hacsak nem 20 oldalas elemzésről van szó, noazér...), de szerintem mi ilyet még nem tanultunk. És igaz, hogy szerintem nem sok ilyen irányú elhajlásokkal rendelkező embert ismerek, de mondd el, mi a feladat, és mi alapján kéne megcsinálni (van -e tankönyv?) és megnézem, mit tehetek!

R Rózsa Creative Commons License 2004.03.19 0 0 616
Megint volt zeneköröm! Egyre jobb és jobb lesz!:) Ma megjelent a körtartó egyik haverja, aki szintén (ex?)zeneakadémista és ha már ott volt, beszállt szólistának a példázatul kiszemelt Schumann (így írják?) dalok előadásába. Nagyon szép hangja van, iszonyú jó volt, és rájöttem, hogy nem is érdemes máshogy zenét hallgatni, csak így.:) Persze, lehet h nem mindenki esik ettől hanyatt, csak én, aki olyan sokat szenvedtem mindig a kottákkal, amikor gyakorolnom kellett. Szóval, ha érdekel, ma a Trisztán és Izolda nyitányának elejét hallgattuk. Meg ezek a dalok voltak. Mindig ilyen kevés van, ennyi időbe alig lehet valamit belepasszírozni. Beethoventől is csak szonáták voltak (op.111? vagy melyik az a híres? lehet h 112:)) meg valamelyik szimfónia eleje... Bővebben sajnos nem tudom, mert többnyire képtelen vagyok odafigyelni. A zene mindig kiüt.
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.18 0 0 615
Jujaj. Akkor inkább elállok a pertől... :)

Ki tud valamit, lesz holnap filmklub?

Előzmény: Izéka (614)
Izéka Creative Commons License 2004.03.18 0 0 614
Közölném a mélyen tisztet perelni vágyókkal, hogy a Nemzetközi Nohabjogi Törvénykönyv szabályainak megfelelően jártam el (34562. paragrafus 79. bekezdés), az felmerülő lelki sérülések kezelését pedig örömmel válalom másodállásban ugyanis maszek diplomás nohabpszichiáter vagyok, óradíjam 30 ajró per óra, 10 óra előre fizetendő.
Csókolllom
Dr. dr. prof. Izéka
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.17 0 0 613
Ja. Az elefántok megbízottja hagyta ott a patalenyomatát az előző lapon, remélem, elég hiteles. :)

A két fizikus-zseninek meg mondanám, hogy baszott fontos volt a Karácsonyi J-nek (Juj juj, KJ, tejóég, már rájöttem, ezér félek én ennyire az ilyen okkult dolgoktól) elkotyogni hogy esetlen talán lehet hogy kitalálok valamit az elaődóversenyre, mert ma már baszogatott hogy na akkor mi lesz. Ezer köszönet.

nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.17 0 0 612
Az elefántok hozzájárulása. Úgyhogy én felbérelem a dr vérmenyét és tsa irodát százcsillió forint, húsztrilliárd tonna takarmány és egyzillió liter dízelolaj kártérítés Önön való behajtására, az elefántjaimnak és nekem okozott hihhetetlen lelki sérülések okán. Amennyiben a vérmenyét és tsa iroda a megbízást nem vállalná, úgy őket is beperelem.

Najó. Megártottam magamnak, azt hiszem. :) Pedig nem ettem ma se radioizotópot, bár nagyon kívántam. :)

Előzmény: Izéka (610)
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.17 0 0 611
Értem a kritikát. :) De valóban kimaradtak a postások, valamint a nempopperiánusok piszkálása, s ezen belül szegény RR idegeinek cincálása, ami nem direkt van.

Egyébként: az elefánt matematika- és fizikakönyvek társaságában is jól érzi magát. :) Ja és van egy hejesírási szabájzat is, bisztos ami bisztos. :) Persze a Landau meglévő kötetei és a többi másutt vannak. :)

Izéka Creative Commons License 2004.03.17 0 0 610
Ja és miután ezek az elefántok (legyenek nohabok vagy sem) egyáltalán nem úgy néznek ki, mint akik hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen előnytelen pillanatokban készült fotók kerüljenek róluk a hálóra, én, mint hivatalos jogi képviselőjük kénytelen leszek beperelni a mélyen tisztelt nohabmozdony-paparazzi urat. Mindenesetre feltétlenül tanácskozni szeretnék ügyfeleimmmel erről a sajnálatos helyzetről. Ha így folytatja kedves tm, könnyen lehet, hogy a bíróság megvonja Öntől az elefántok felügyeleti jogát. Szóval így fényképezgessünk!
Izéka Creative Commons License 2004.03.17 0 0 609
És a postások melyik kategóriába tartoznak? Merhogy róluk is esett mán szó.
vérmenyét1 Creative Commons License 2004.03.17 0 0 608
a kék elefánt olyannyira nincs megelégedve mozdony barátunk elefánt-tartó kvalitásaival, hogy nemes egyszerűséggel beint neki.

ejh bezzeg miklós barátunk fizika könyvei vigyorognak a polcokon, mint a vadalma. épp ezért kérvényeztem a rózsaszín és kék polcon ülő elefántok világligájánál (RKPÜEV), hogy vonják felelősségre mozdony urat az interneten fellelhető fényképes bizonyítékok alapján, miszerint mozdony úr elefántjai helyett a fizikával foglalatoskodik állandóan.

statisztikai adatok mutatják, hogy mozdony úr a fórumon tett hozzászólásainak témái az alábbi százalékos rendszer szerint oszlanak meg (ami pontosan tükrözi érdeklődési körét)

58% fizika - ezen belül 32,6% a matematikusokra tett becsmérlő kijelentések
21,6% közeli rokona hozzászólásai kapcsán tett cinikus kijelentések
10,4% politizálás / közélet
9,999% személyes honlapjának reklámozása
0,001% a kék és rózsaszín elefánt megemlítése

nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.15 0 0 607
Sajnos jelenlegi állapotában az átlagembertől nem várható el, hogy felismerje, ki az igazi fizikus, és ki nem, ugyanis Egely oly tökélyre fejlesztette a mímelést. Ezért hadakozunk az értelmes természettudományos oktatás mellett...

Arról nem is beszélve, hogy a fizikusok egy része a nyelvészetet is oda sorolja, ahova, mert egyszerűen nincs másirányú tapasztalata.

Meg komoly dolognak tartja a nyelvművelést. (Ami persze épp lehet valakinek fontos, mert miért ne, csak különítsük el a tudománytól.)

És ugye azért a fizikus is csak ember, feltételezi, ha nálunk az egyetemről rövid úton kiebrudalják az Egely-féléket, akkor másutt is így van, s akit az egyetemről szerveznek be, az jó szakember. Ez nem mentség, legfeljebb magyarázat, ugyanakkor nem hiszem, hogy bárki fizikusban lenne bátorság ahhoz, hogy ilyen sommás ítéletet mondjon egy katedráról szónokló nyelvészről, nyilvánosan legalábbis. Ezt először a nyelvészeknek volna jó megoldani, megszabadulni azoktól, akik nem oda valók. (Ezt persze könnyű mondani.) De amíg ugye OKTV feladat a "nyelvművelés" elemzése vagy mi, mint olyan, addig sajnos erre nem sok esélyt látok. Szóval egy fizikus, pont mivel annyira nem ért hozzá, akkor mer majd ellentmondani Balázs Gézának, ha látja: ő a nyelvészek többségi szakmai ítélete alapján is alkalmatlan, de amíg a nyelvészek egy nagy része nem is gondolja úgy, hogy popperi értelemben vett tudományt kéne művelnie, addig ez elég reménytelen... Kétségtelen, elég nagy tehetetlenség van így a rendszerbe építve, de nem tudom, lehetne-e jobban. Abban biztos vagyok, hogy először a nyelvészeknek kellene szakmailag alkalmatlanná minősíteni Balázst. Persze ahhoz, hogy ne hívják meg, valóban elég lenne, ha T. Z. néha gondolkodna is...

Egyszerűen nagyon sok embernek nehezére esik kimondani, hogy a nyelvhelyesség egyetlen kritériuma az érthetőség. A többit jónak vagy rossznak nevezni: egyéni esztétikai ítélet.

(De mondjuk vele esett meg, hogy mint szkeptikus csillagász, elment a Fókuszba szembesülni egy asztrológussal. Ő elmondta, hogy nem hiszi el, ennyit vágtak be. Az asztrológus meg elmondta, hogy hát igen, az ő születése ideje alapján nem csoda, hisz kiolvasható a horoszkópjából hogy szkeptikus. :) )

Pöcök, mesélj, mivel tudnánk feldobni? Az elefántok nem neked szólnak (ha a RR hajlandó lenne néha fórum helyett icqzni, akkor nem is gányolnám őket ide, nekem is elég ciki hogy ilyeneket fényképezek :) ), egyébként tényleg rondák, az alsó polcon eldugva élnek szegények. :) És még a rózsaszínt megsértődve nem is láttad, pedig az de durva... :) És miért te szerelnéd a Csilla telefonját? :)

Előzmény: vkid (605)
PPPPeggy Creative Commons License 2004.03.15 0 0 606
Parciálisan megfésülködtem és totálisan megfáztam, teli vagyok takonnyal, és megkezdtem szokásos tavaszi 3 hónapos absztinenciámat, hajjajj…. Megnéztem a rózsaszin elefántot és nem tetszik, már a kéket meg se néztem. Semmi mondanivalóm, és ti sem dobtok fel ezzel a pangó kis fórummal. Csilla, nem tudsz te valakit-e, aki van olyan perverz, hogy megírjon egy házit egy tárgyból, aminek az a neve h menedzsment és vállalkozásgazdaságtan. (félreértés ne essék ez egy kötelező tárgy, és nem önszorgalom eredménye), merha igen akkor én azzal szeretnék megismerkedni :) (tudomtudom nem akarom-e megszerelni a telefonodat, de azér neked biztos több ilyen ismerősöd van). Danci, hogy sikerült a gáthering koncert, (bár úgyse mondanád el ha szar lett vón). szeretlek benneteket, legyetek jók
vkid Creative Commons License 2004.03.15 0 0 605
"Hát igen, ugye honnan tudná eldönteni a fizikus, hogy ki a szakértő nyelvész és ki nem" --- ugyanúgy ahogy te (meg én is) elvárod, hogy az átlagember is felismerje azt, hogy ki a szakértő fizikus: a tanáraid vagy az Egely. Végiggondolja az alapelveket: ugyanúgy ahogy te azt tetted: "nyelvromlást" emlegetni pont olyan zöldség, mint "matematikaromlást", vagy "fizikaromlást", hiszen a nyelvtudomány is éppúgy leírja és nem alakítja a törvényszerűségeket, mint a fizika, épp attól tudomány. (már ha ezt nem iróniával írtad). Épp ezért borzasztó elkeserítő a mi helyzetünk, mert látod, még maguk a tényleg 100% popperiánus tudomanyista mittomén Fizikusok sem teszik meg ezt a végiggondolást, és gyakorlatilag Egelystákkal állnak egy sorba!!! Hát mit szólnál mondjuk te, ha Egelyt meghívnánk egy elm.nyelvész konferenciára, amit a nyelvművelés baromságának bemutatására szervezünk!? Ácch..
Előzmény: nohabmozdony (598)
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.15 0 0 604
A rózsaszín elefánt megsértődött, ezért csak a kétségbeesett kék elefánt fejezi ki rosszallását. :)

Amúgy elnézést ezekért az elmebetegségekért attól, akit nem érint. :)

Előzmény: R Rózsa (602)
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.15 0 0 603
Hahaha. És nem fázik a fülecskéd, kicsiszivem? :) A rózsaszín elefánt meg igenis fontos, az enyém például nagyon megsértődött ezen és most durcás, majd le is fényképezem neked jól. :)

Aham. És miket hallgattok? A szonátaforma az fontos, azért van róla szó. Meg a rondóforma, ahol mindig ugyanannál a témánál kötnek ki. Meg még sok ilyesmi, bár ezekből sose voltam képzett kellően. :) Kíváncsi vagyok, ti mit hallgattok ezügyben, mert nekem is vannak elképzeléseim, hogy milyen művekből lehetne egy hasonló sorozatot összerakni.

Mellesleg a kedvenc az nálam nem afféle skatulya, vagy ilyesmi. A vicces hisztitől meg, miszerint nem szeretsz senkit és semmit, legyél oly drága, kímélj meg. :) Filozófiai nézeteidet (arról, hogy mi a tudomány, és hasonlók) kritizálom esetenként, de az ízlésedet senki nem fogja leszólni, még akkorsem, ha Lagzi Lajcsi a kedvenced. :)

Előzmény: R Rózsa (602)
R Rózsa Creative Commons License 2004.03.15 0 0 602
Na, azért ne essünk túlzásba. Kicsit olyan ez, mintha az úttörőtáborból írnék levelet a szüleimnek, akik mindenféle kérdésekkel bombáznak engem, úgy mint: adnak -e eleget uzsonnára, nem fázik -e a fülem esténként a nyári kalapban stb. :)
Opeth koncerten egyébként nem voltam, mert semmi kedvem sem volt hozzá.

A Doktor Faustus-szal meg nem tom mi lesz, valószínűleg azért olvassuk mert 1)zeneszerzőről/zenéről szól, 2)Adornoval együtt írta, 3)a körtartónk nagy kedvence Th Mann. Hagyományos zenei nyelvnek meg azt neveztem, amiben szonátát lehetett írni (a szonátaformáról folyvást szó esik) és ami nem atonális. Felteszem, akkor tonális. De én olyan szinten nem értek hozzá, hogy nem kísérleteznék itt tovább a kifejezésekkel. Az a lényeg, hogy Mozartnál kezdtük, onnan haladunk előre időrendben, csak néhány szerzőt érintve, és az egésznek az a célja, hogy azok, akik évek óta franfurtiakkal foglalkoznak (mint én nem) ebbe az oldalába is belepillanthassanak kicsit.
És mindez emlékeztet az irodalom- és énekórákra. Azaz utóbbira csak emlékeztetne, ha lett volna ilyen jó, valaha is.
Kedvenc szerzőim meg nincsenek. Határozottan visszautasítom. Nem kívánok ilyen skatulyákat alkotni az agyamban. És, még mielőtt megkérdeznéd, olyanok sincsenek, akiket szívesen hallgatnék. Nem hallgatok senkit. Nem szeretek senkit. És semmit, kottát se, könyvet se.
:)

Előzmény: nohabmozdony (601)
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.14 0 0 601
Ejnye, lupus in fabula. :) Míg én nyugton nézem a Gosford Parkot a fotelből, kik be nem írnak ide...

Nehány sarkalatos kérdésre azonban nem válaszoltál. Például, milyen volt az Opeth koncert? Hány K.J. monogramú embert ismersz (hogy ez miért olyan fontos, azt már nem tudom, azt hiszem, Izéka hívta fel a figyelmet rejtett összefüggésekre a stat. fiz. előadóm és a postámban talált ismeretlen címzett közt)? Van-e ronda gumielefántod (a kérdés fontossága nyilvánvaló)?

Nem voltál Marx-konferencián? Kár. Akkor ezek szerint nem tudtál volna leütni egy Marx-szoborral. Bár még mindig küldhettél volna valakit e célból... :) Kicsit paranoid vagyok, hahaha. Node sebaj.

Miért kell Doktor Faustust olvasni? Nem olyan rossz az. Kapcsolódik ez valahogy a zenei körhöz? (Mármost a triviális, témakörbe vágó műveken túl.) És pontosan miről is szól ez a kör? A hagyományos zenei nyelv felbomlása? Hát az aktuális hagyomány egy csomószor felbomlik, mondhatni mindig. És hogy kerül össze Adorno meg Beethoven? (Nem tehetek róla, egyiküket sem kedvelem különösebben egyébként, de ez a magánügyem.) Szóval tudnál erről mondani kicsit több részletet? (Márcsakugye azért is, mert a zenetudomány khm. hivatalból érdekel, ismerek igen különös zenetudósokat. :) ) Ha nem tekinted indiszkréciónak, kik a kedvenc szerzőid, mik a kedvenc zeneműveid?

A közgázon akkor most miben nincs részetek? Doktor Faustus-olvasásban vagy intellektuális élvezetben? Hát ugye jöttél volna fizikusnak. :) Nálunk perpillanat úgy csapkodják utánunk a témákat, mindenki kiválogathatja, mi az, ami neki jó, csak vigyék, legyen aki csinálja... Bár nekem a reaktoros munkához vérvétellel egybekötött egészségügyi alkalmassági vizsga kell, mit szólsz, tiszta horror. Gondolkodom is rajt, hogy inkább pályázok, és elmegyek kvantumelméletezni Németországba. De ez még a távoli jövő. A közeli az egész napos méréseké...

Előzmény: R Rózsa (600)
R Rózsa Creative Commons License 2004.03.14 0 0 600
Tényleg, már jó ideje ide sem néztem, teljesen elsüllyedtem a sok olvasni- és tanulnivaló közt. Elég gáz, hogy már csak erre van időm. Mondjuk, volt, hogy be akartam ide írni pár sort, de sose sikerült elküldenie a gépnek.
Egyébként én nem voltam Marx-konferencián, nem értem rá arra se:) volt például közben egy köröm, amit a világért sem hagytam volna ki (na jó, azér izé). Egy zeneelmélet szakos srác tartja, elvileg Adorno kapcsán -a hagyományos zenei nyelv felbomlása, társadalom és ilyenek- de a legjobb, hogy mindenféle zenéket hallgatunk közben. Legutóbb pl Beethovent. És még a Doktor Faustust is el kell olvasni, amit ugyan egyelőre nem különösebben élvezek (borzasztó), de ritkán van ilyesmiben részünk a közgázon.
Szóval, így telnek napjaim, most már tudjátok.
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.14 0 0 599
Másrészt meg nem akarom RR-t leoltani, bármit is érts ezalatt, különbenis úgy eltűnt innen, mint a kámfor.
Előzmény: vkid (597)
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.14 0 0 598
1.) Olvastam, fenomenális lehetett. :) Ezen a konferencián volt amúgy a popperiánusok vs. dialektikusok előadás is, amire próbáltam utalni. Ha nem féltem volna attól, hogy RR leüt a Marx-szoborral (tudom persze, sose tenne ilyet :) ), valamint nem lett volna egy német prof (számomra) sokkal érdekesebb kvantummechanikai előadásával egyidőben, akkor meggondoltam volna, hogy beszemtelenkedjem... :)

2.) Hát igen, ugye honnan tudná eldönteni a fizikus, hogy ki a szakértő nyelvész és ki nem. (Adott esetben az ember persze felhívja Vízkelety profot. :) ) Szóval ugye az egyszeri szervező (aki csillagász), azt látja, hogy van ez az ember, akit az "igényesebb" kultúrműsorok foglalkoztatnak, és nyelvművel, amit sok szintén komolynak látszó ember csinál. És Nádasdyról meg nyilván nem hallott, pedig biztos megértené, hogy az egy dolog, hogy neki mi tetszik és mi nem, de ettől még "nyelvromlást" emlegetni pont olyan zöldség, mint "matematikaromlást", vagy "fizikaromlást", hiszen a nyelvtudomány is éppúgy leírja és nem alakítja a törvényszerűségeket, mint a fizika, épp attól tudomány.

Előzmény: vkid (597)
vkid Creative Commons License 2004.03.14 0 0 597
1 Hehe, csak hogy RR-t leoltsd megint, olvastad-e a NSZ-ban a TEK új bulijáról (Marx szülinap :) szóló cikket? :))

2 Már tényleg kezd egyre jobban szorulni a gyomrom, hogy Balázs meg van hívva a szkeptikus konferenciára. Ez nagyon nagyon nagy baj. Ugyanis a "nyelvművelés" áltudomány, nagyon szívesen elmagyarázom majd, h miért. B.G.-nek pedig ugyanolyan hagymázas összeesküvéselméletei vannak arról, hogy róla 60 oldalas cikkeket írnak a Nagy Okos Mindent Elhallgatók, csak mert ő egy veszélyes figura... Igen, ezt a szót használta. És akkor Egely prof. bölcsésztársa meghívott......... :(((

3 Holnap én 1.5 órás mennyországi látogatáson leszek :)))))

nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.13 0 0 596
Itt elérhetők a februári szkeptikus konferencia előadásai.
nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.12 0 0 595
Na amíg még kilátok a fejemből (kicsit kevesebbet aludtam, ettem és többet dolgoztam az egészségesnél mostanában), addig beírom, hogy egy gazdaságtörténeti tankönyv kapcsán kirobbant vitában bizony egy közgazdászhallgató kéri számon kollégáján, pontosabban professzorán a popperiánus tudományfelfogást. Gazdaságtörténet. Popper. Hmmm. Ugye. Ezek szerint lehet úgy is. Tessék elolvasni az ÉS-ben a cikket.

Bár azt mondják, a popperiánusok és a többiek (dialektikus szemléletek hívei, etc.) nem csak itt vitatkoztak :), és ezek a kérdések néha még a társadalomtudósokat is érdeklik, kérdés, mire jutnak.

Na, jó éjszakát.

nohabmozdony Creative Commons License 2004.03.11 0 0 594
Vazze. Mondtam én olyat hogy nem része? :)

Csak reméltem hogy megúszható egy párórás számítás, de ha nem, hát nem. :)

Mellesleg a nyelvi változás irányányának kideriválásánál mi sem egyszerűbb, per def fogod a végét, kivonod belőle az elejét, s osztod az időkülönbséggel, majd a számlálóval és a nevezővel is tartasz nullához. A társadalmi presztízs nyilván a második deriváltból következik, a saccperkábé miként meghatározásához pedig főtengelytranszformációt kell végezni, és megoldani egy sokrészecske-Hamilton sajátérték-problémáját. Hogy ezt nem taniccsák magyar szakon... :)

A viccet félretéve, sajnos a legtöbb nemfizikus olyan irtóztató tájékozatlan, hogy ennél sokkal hajmeresztőbbeket tud mondani. ... :( Ez így nyilván nem működik, és az indiummagok megkérdezése sem. Csak valahogy azt érzem, a fizikusok (nagy többségük) tiszteletben tartják az olyan területeket, amelyek leírására egyelőre nem tudnak fizikusi elméleteket adni, legfeljebb igyekeznek azon, hogy ez másként legyen (pl. econophysics), míg egyes nemfizikusok a fentihez hasonló eszmefuttatásokat tartanak. S ha csak példát hoznak a fizikából, már az is lényegileg rossz, nem csak kicsit sántít.

Előzmény: vkid (593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!